Inschrijven op de nieuwsbrief

Manon Uphoff

Manon Uphoff - foto Céline Simons
Manon Uphoff - foto Céline Simons

(Utrecht, 1962) debuteerde in 1995 met de verhalenbundel Begeerte (nominatie AKO Literatuurprijs). Ze groeide op in een gezin met dertien kinderen. Bijna alle kinderen hadden 'een verstoord grensbesef' en de dood van een broertje hing altijd als een schaduw boven het gezin. De ervaringen uit haar jeugd spelen een belangrijke rol in haar roman Gemis (1997) en in Koudvuur (2005). In 2010 verschenen Hoe te lezen, over de bedoelingen van schrijvers en literatuur, en de roman De spelers, over een relatie tegen de achtergrond van het voormalige, naoorlogse Joegoslavië. Haar roman Vallen is als vliegen (2019, bekroond met de Charlotte Köhler Prijs) is een indringend verhaal over seksueel geweld in een gezin en deels gebaseerd op eigen ervaringen. Uphoff maakt deel uit van het schrijverscollectief Fixdit, dat het bewustzijn over genderongelijkheid in de letteren wil vergroten en de literaire canon wil uitbreiden met werk van belangrijke vrouwelijke auteurs.

(WN 2022)

Archief beschikbaar voor: Manon Uphoff

 • Optimistische woede

  Optimistische woede

  Met: Annelies Verbeke, Christine Otten, Jannah Loontjens, Manon Uphoff, Rachida Lamrabet, Sanneke van Hassel, Shantie Singh


  In dit Writers Series-programma vierde schrijverscollectief Fixdit in samenwerking met Writers Unlimited de publicatie van het Fixdit-manifest Optimistische Woede: fix het sexisme in de literatuur, een uitgave van De Geus, in Theater aan het Spui in Den Haag.

  Optimistische woede
  Veel mensen geven openlijk toe nauwelijks boeken van vrouwen te lezen. Leeslijsten op scholen worden gedomineerd door boeken van (witte hetero)mannen. Vrouwen winnen minder literaire prijzen dan mannen. Is dat erg? Ja, want het weerspiegelt en vormt de verhoudingen in de samenleving.

  Elf vrouwelijke schrijvers zijn verontwaardigd over de ongelijke positie van vrouwen in de letteren, en verenigden zich in het collectief Fixdit. Vanuit bondgenootschap strijden ze voor verandering, in de literaire wereld én in de canon. In de elf stukken van dit manifest diepen zij het probleem uit. Woedend, strijdvaardig, en vooral: optimistisch.

  Programma
  Maar liefst acht van de elf Fixdit-auteurs lazen voor uit hun bijdragen aan hun gezamenlijke manifest: Sanneke van Hassel, Rachida Lamrabet, Jannah Loontjens, Christine Otten, Shantie Singh, Fleur Speet, Manon Uphoff en Annelies Verbeke. Je las vast hun boeken en ontmoette ze in eerdere Writers Series-programma's of op het Winternachten festival.

  Het programma in Zaal 1 opende en sloot met delen uit de urban dance-voorstelling (Y)our eyes only van Gregory Shaggy over de realiteit van jonge zwarte mannen in de westerse maatschappij. Met eigen dromen, doelen en talenten proberen ze zichzelf te profileren in een wereld waarin vooroordelen, racisme, ongelijkheid en vertekende beelden in de media helaas nog steeds tot hedendaagse problemen horen. De mannen willen op zoek naar hun eigen waarheden. Ze proberen persoonlijke blokkades onder ogen te zien, om uiteindelijk hun dromen te kunnen volgen.

  Na het programma vierden we de boekpresentatie feestelijk met bubbels en signeren bij de boekverkoopstand van De Vries Van Stockum Boeken in de foyer. Deze boekpresentatie vormde de start van een Fixdit-tour langs boekhandels en literaire podia door Nederland en België.

  Fixdit bestaat uit Yra van Dijk, Sanneke van Hassel, Rachida Lamrabet, Jannah Loontjens, Munganyende Hélène Christelle, Christine Otten, Gaea Schoeters, Shantie Singh, Fleur Speet, Manon Uphoff en Annelies Verbeke.


 • Winternachten 2022 – Friday Night Unlimited

  Huis en geweld

  Met Manon Uphoff, Shantie Singh, Sanneke van Hassel, Raoul de Jong, Müesser Yeniay, Margijn Bosch & Meltem Halaceli
  Voor wie is thuis echt thuis? Wat als je veiligste plek helemaal niet veilig is? Waarom klinkt 'huiselijk geweld' als iets 'huiselijks', gezelligs? Onder het thema Whose House is This? moeten we het ook hebben over geweld van de mens binnen de muren, over oorlog en vrede onder het eigen dak, over een onveilige binnenwereld die vaak onzichtbaar blijft. Huiselijk geweld, vooral tegen vrouwen, bestaat niet uit geïsoleerde incidenten - het is een maatschappelijk probleem. Of zoals Manon Uphoff in een interview zei: 'Het zijn scherven die met elkaar een spiegel vormen waar je als samenleving in moet gaan kijken.'

  Wat vertelt de literatuur ons over dit grote thema? We nodigden je graag uit voor een eerste verkenning, een collage van literaire teksten over huiselijk geweld.
  Samenstellers Manon Uphoff en dramaturg Iris van Vliet hadden in samenwerking met schrijvers Shantie Singh en Sanneke van Hassel, die net als Uphoff deel uitmaken van schrijverscollectief Fixdit, en Meltem Halaceli en Ellen Walraven van Winternachten, voor dit programma een groot aantal fragmenten verzameld.

  Schrijvers Manon Uphoff, Sanneke van Hassel, Shantie Singh, Raoul de Jong, Müesser Yeniay, Meltem Halaceli en acteur Margijn Bosch lazen deze fragmenten in een intieme setting, dichtbij het publiek. We lazen werk van en soms ook met de auteurs zelf: Elif Shafak, Manon Uphoff, Shantie Singh, Margaret Atwood, Rebecca Solnit, Alice Munro, Astrid Roemer, Philip Huff, A.M. Homes, Müesser Yeniay, Ronelda Kamfer en vele anderen. En ja, dat kon pijnlijk en confronterend worden. Maar dit thema verdiende een literaire verkenning en verdieping. Wat speelt er zich af in de verschillende kamers van steeds weer andere huizen? Wat betekent 'thuis' en voor wie? Wat is het, was het en zou het in de toekomst kunnen zijn?

  Voertaal: Nederlands.

 • Vallen is als vliegen

  Vallen is als vliegen

  Met: Filemon Wesselink, Manon Uphoff

  Schrijfster Manon Uphoff was op donderdag 28 november te gast bij Writers Unlimited. Ze ging in gesprek over haar spraakmakende boek Vallen is als vliegen, een indringende roman over seksueel geweld in een gezin, deels gebaseerd op eigen ervaringen. Interview: Filemon Wesselink

  Manon Uphoff schreef een in de werkelijkheid gewortelde roman over het almaar groter wordende, pijnlijke verleden. Als geen ander weet ze de zoektocht naar liefde, naar een identiteit, hard en tegelijk poëtisch, met kracht en met humor neer te zetten.
  Verslaggever en presentator Filemon Wesselink ging op zijn typische, directe en charmante wijze met haar in gesprek over een leven vol verpletterende indrukken, lichamelijke onbegrensdheid, misbruik, geweld, schoonheid en pijn.

  Programma samengesteld door Ilonka Reintjens (Writers Unlimited)
  Boekverkoop in de zaal door De Vries Van Stockum Boeken

 • Winternachten 2016

  Opening Night: Free the Word!

  Met: Alaa al Aswani, Dick van der Harst, Dilek Dundar, Farah Karimi, Guy Danel, Habtom Yohannes, Jennifer Clement, Jung Chang, Lex Bohlmeijer, Manon Uphoff, Reinier Voet, Renate Dorrestein, Toine Heijmans, Ton van de Langkruis

  Op de Opening Night staat de vrijheid van meningsuiting centraal. De Brits-Chinese Jung Chang weet wat het betekent om niet vrij te kunnen spreken in je land. Nadat ze al jaren uit communistisch China was vertrokken, werd haar wereldberoemde boek Wilde Zwanen - Drie dochters van China er verboden. Vanavond houdt ze de Free theWord!-speech. Met de uitreiking van de prestigieuze Oxfam Novib PEN Awards eert het festival auteurs die vandaag, met gevaar voor hun vrijheid en leven, de waarheid zoeken en uitdragen. De prijswinnaars zijn de Turkse schrijver en journalist Can Dundar - die gevangen zit in Turkije en nu vertegenwoordigd wordt door zijn vrouw Dilek Dundar -, de Eritrese dichter en songwriter Amanuel Asrat uit Eritrea, die ook gevangen zit en wordt vertegenwoordigd door zijn landgenoot Habtom Yohannes, en de Egyptische dichter Omar Hazek. Aanvankelijk zou hij persoonlijk de prijs in ontvangst nemen, maar hij werd bij vertrek van het vliegveld Cairo door de autoriteiten tegengehouden. Namens hem neemt zijn landgenoot schrijver Alaa Al Asany de prijs in ontvangst. Na de prijsuitreiking volgt een debat met o.a. Renate Dorrestein en Toine Heijmans onder leiding van Lex Bohlmeijer over gestrande goede bedoelingen op de momenten dat we onrecht, zoals censuur, aankaarten. Waarmee helpen we bedreigde schrijvers echt? En wat heb je aan goede bedoelingen als ze averechtse gevolgen kunnen hebben? Het programma wordt afgewisseld met muzikale interventies verzorgd door musician-in-residence Dick van der Harst. Engelstalig

 • Winternachten 2015

  Opening Night: Free the Word!

  Met: David Van Reybrouck, Dinar Rahayu, Farah Karimi, John Ralston Saul, Joris Wijsmuller, Karl Ove Knausgård, Leela Corman, Mano Bouzamour, Manon Uphoff, Mohammed Benzakour, Nelleke Noordervliet, Pauni Trio, Petra Stienen, Razan al-Maghrabi, Ton van de Langkruis

  Een bijzondere openingsavond met een speech van Karl Ove Knausgård, de uitreiking van de Oxfam Novib PEN Awards for Freedom of Expression, een debat onder leiding van Petra Stienen en een slotwoord van David Van Reybrouck.

  Op de eerste avond van het festival staat de vrijheid van meningsuiting en de macht van het woord centraal. De president van PEN International, John Ralston Saul introduceert de Noorse schrijver Karl Ove Knausgård, die de Free Word Speech houdt. Vervolgens vindt de uitreiking plaats van de prestigieuze Oxfam Novib PEN Awards for Freedom of Expression, door Oxfam Novib directeur Farah Karimi. Met deze prijs worden schrijvers geëerd die, soms met gevaar voor eigen leven, de waarheid zoeken en uitdragen. Een van de prijswinnaars was aanwezig, en nam de prijs in ontvangst: Razan al-Maghrabi. Na de prijsuitreiking volgt een Engelstalig debat onder leiding van Petra Stienen over de vrijheid om te praten en te schrijven over seksualiteit, en de wijze waarop religie hier invloed op heeft. In het panel de schrijvers Mohammed Benzakour, Mano Bouzamour en Dinar Rahayu (Indonesie) en cartooniste Leela Corman. Slotwoord: David Van Reybrouck. Aan het eind van het programma spreken Nelleke Noordervliet en Joris Wijsmuller oprichter en festivaldirecteur Ton van de Langkruis toe, vanwege het 20jarig bestaan van Writers Unlimited. Het programma is Engelstalig, en tot stand gekomen i.s.m. PEN International, PEN Nederland en Oxfam Novib.

 • Winternachten 2015 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

  Home Is Where the Hell Is

  'Ik acht het de taak van de schrijver om een vinger op de zere plek te leggen, om op een nieuwe manier, in een taal waarvoor de lezer zich nog niet heeft leren afschermen, te beschrijven hoe gecompliceerd de bestaande situatie is', aldus de bekende Israëlische schrijver David Grossman. Hij beziet de gewelddadige wereld van de volwassenen bij voorkeur door de ogen van een kind. Ook Jennifer Clement en Maaza Mengiste schrijven vanuit het perspectief van kinderen over opgroeien in een door geweld geteisterde omgeving. Maaza Mengiste schreef in De leeuw en de keizer over de revolutie in Ethiopië; Jennifer Clement beschreef in het poëtische Gebed voor de vermisten hoe diep de drugshandel in Mexico ingrijpt in het leven van jonge meisjes. Manon Uphoff gaat met hen in gesprek. Engelstalig.

 • Winternachten 2014

  Opening Night: Free the Word!

  Met: Farah Karimi, Frank Westerman, Ian Buruma, Laura McVeigh, Manon Uphoff, Marente de Moor, Marjolein de Jong, Oksana Chelysheva, Petra Stienen, Trio Mäshräp

  Op de openingsavond van het festival staan de vrijheid van meningsuiting en de macht van het woord centraal. De openingstoespraak wordt gehouden door schrijver, sinoloog en japanoloog Ian Buruma. Met de uitreiking van de prestigieuze Oxfam Novib/PEN Awards for Freedom of Expression eren PEN en Oxfam Novib internationale schrijvers, journalisten en filmmakers die, soms met gevaar voor eigen leven, de waarheid zoeken en uitdragen. De drie winnaars worden in januari bekend gemaakt en een van hen zal uit handen van Oxfam Novib directeur Farah Karimi de prijs in ontvangst nemen.

  Op de uitreiking van de prijzen volgt een debat over sociale media in de strijd tegen repressie, met o.m. Marente de Moor en Frank Westerman. Sociale Media vormen een steeds invloedrijker podium voor het beoefenen van het vrije woord. Via eigen sites, facebookpagina's en blogs kunnen schrijvers, journalisten en andere burgers nu ook buiten de officiële kanalen om hun mening kenbaar maken, misstanden aan de kaak stellen en vormen van repressie en corruptie aanvechten. Hoe kunnen we als burgers van een groeiende 'Global Community' deze vrijheid van expressie blijven waarborgen? Hoe kunnen we voorkomen dat overheden die vrijheid beteugelen? Inmiddels worden immers op veel plekken in de wereld internetkranten gecontroleerd en bloggers vervolgd en vastgezet.

  Marjolein de Jong, wethouder Cultuur, Binnenstad en Internationaal van Den Haag, heet het publiek welkom. Arabiste Petra Stienen presenteert de avond en leidt het gesprek. Met muziek van het Oeigoerse Trio Mäshräp.

  Het programma is Engelstalig, en tot stand gekomen i.s.m. PEN International, PEN Nederland en Oxfam Novib.

 • Winternachten 2013

  Oxfam Novib PEN Awards

  Met: Joris van Casteren, Manon Uphoff, Michel Maas, Petra Stienen, Remco Breuker, Samar Yazbek, Sheila Sitalsing

  Oxfam Novib en PEN Nederland eren met de PEN Awards schrijvers, journalisten en filmmakers die tegen de stroom in, soms met gevaar voor eigen leven, de waarheid zoeken en uitdragen. Vanmiddag reikt schrijfster en PEN-bestuurslid Manon Uphoff de Oxfam Novib/PEN Award uit aan de Syrische schrijfster Samar Yazbek. Ze was getuige van het brute geweld tegen demonstrerende burgers in haar land. Ze publiceerde hier over, werd ernstig bedreigd en moest daarop het land ontvluchten.

  De Awards zijn dit jaar tevens toegekend aan Enoh Meyomesse (Kameroen), Nargess Mohammadi (Iran), Déo Namujimbo (Congo) en Büþra Ersanlý (Turkije). Samar Yazbek is als enige bij de prijsuitreiking aanwezig.

  Aansluitend is er het dispuut van PEN Nederland over censuur, zelfcensuur en de ethiek van schrijvers, journalisten en bloggers, geleid door Volkskrant columniste Sheila Sitalsing. In het panel arabiste Petra Stienen, Remco Breuker (hoogleraar en Oost-Azië specialist), Michel Maas (correspondent Indonesië) en schrijver Joris van Casteren. Prijsuitreiking in het Engels, dispuut in het Nederlands.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 2 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  Peter van Dongen: de tekst van mijn leven

  Peter van Dongen kiest als tekst van zijn leven een fragment uit het werk van Vincent Mahieu, alias Tjalie Robinson. Hij gaat met het publiek en gastvrouwen Aleid Truijens en Manon Uphoff in gesprek over het waarom van zijn keuze. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 1 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  Daar geef ik mijn leven voor

  Vier auteurs lieten zich inspireren door een confronterende vraag: voor wie of wat zou ik mijn leven willen geven? Vier schrijvers, vier pleidooien voor een zaak die hen in vuur en vlam zet. Even verrassend als ontroerend: de verhalen én liedjes van bevlogen schrijvers en verhalenvertellers. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 2 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  Wim Brands: De tekst van mijn leven

  Een avond lang zijn Manon Uphoff en Aleid Truijens gastvrouwen in De Kas. In het glazen huis voor het theater ontvangen ze een reeks schrijvers die u vertellen wat de tekst van hun leven is: Een gedicht of een fragment uit een roman, dat ze hun leven met zich mee hebben gedragen. Als eerste Wim Brands. Hij is niet alleen de presentator van o.a. Brands met Boeken, elke zondag op televisie, maar ook dichter. En vanavond is hij de liefhebber. Die met u in gesprek gaat over waarom een gedicht van Ezra Pound zo belangrijk voor hem is. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 2 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  Frank Westermans tekst van zijn leven

  Schrijver Frank Westerman draagt een citaat van twee regels voor om uit te leggen wat voor hem de tekst van zijn leven is. Wilt u weten waarom de roman Tsjevengoer van Andrei Platonow voor hem zoveel betekent? Kom dan naar De Kas, en praat met hem en gastvrouwen Manon Uphoff en Aleid Truijens over zijn keuze. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 2 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  Thomas von der Dunk: De tekst van mijn leven

  Bij De Kas, voor het theater, is een hangplek voor de rokers. Wat binnen niet mag, mag buiten wel. En daar luisteren ze via de luidsprekers mee naar wat er in De Kas gebeurt. Ze turen door het glas en zien hoe Manon Uphoff en Aleid Truijens schrijvers ontvangen. Elke twintig minuten weer iemand anders. Nu is de beurt aan cultuurfilosoof Thomas von de Dunk. Hij kreeg van het festival de vraag wat voor hem de tekst van zijn leven is. Welk gedicht, welk romanfragment? Hij weet het niet. Er is zoveel... Misschien komt hij er vanavond achter. Vraagt u het hem! Nederlandstalig.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 2 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  Denise Jannah: De tekst van mijn leven

  'Voor een dag van morgen', het gedicht van Hans Andreus is een tekst die jazz-zangeres Denise Jannah niet meer loslaat. Ze zette het zelfs op muziek. Met het publiek, met Manon Uphoff en Aleid Truijens spreekt ze over wat het gedicht voor haar betekent. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 2 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  Nelleke Noordervliet: De tekst van mijn leven

  Nelleke Noordervliet zegt over de tekst van haar leven: "Medea in Euripides' gelijknamige tragedie. Een diepe eerste confrontatie op het gymnasium. Die eerste monoloog waarin ze tegen de vrouwen van Korinthe spreekt, zij, een vreemdelinge, een vrouw..." Over die tekst spreekt ze met Manon Uphoff en Aleid Truijens, en met het publiek in De Kas.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 2 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  Bas Heijne's tekst van zijn leven

  Criticus en essayist Bas Heijne kiest als 'tekst van zijn leven' voor een fragment uit De Stille Kracht van Louis Couperus. Wilt u weten waarom? Kom dan naar De Kas, en praat met hem en gastvrouwen Manon Uphoff en Aleid Truijens over zijn keuze. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 2 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  Thé Tjong Khing: Het beeld van mijn leven

  Een van de bekendste illustrators en stiptekenaars van Nederland. Welke beelden zijn hem zijn leven lang bijgebleven? Manon Uphoff en Aleid Truijens praten met hem en het publiek over de beelden die hij ons laat zien, en waarom ze hem zo sterk inspireerden.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 2 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  De tekst van het leven van Ece Telmelkuran

  Ece Temelkuran is een toonaangevende journaliste en schrijfster uit Turkije. Ze gaat in De Kas voor het theater in gesprek met publiek en met gastvrouwen Manon Uphoff en Aleid Truijens, over een gedicht van Emily Dickinson. Voor haar de tekst van haar leven. Engelstalig.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 2 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  Ngwatilo Mawiyoo: De tekst van mijn leven

  Voor de Keniase dichteres en zangers Ngwatilo Mawiyoo is de tekst van haar leven de roman 'No Longer at Ease' van Chinua Achebe. Waarom? Dat legt ze uit aan het publiek, en aan Manon Uphoff en Aleid Truijens. Voor wie het boek niet kent: ze leest ons één bladzijde voor, bij wijze van voorproefje. Engelstalig.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 1 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  VPRO De Avonden Live: Christine Otten en Manon Uphoff

  Interviews met schrijvers live in de radiouitzending van VPRO De Avonden.  Nederlandstalig.

 • Winternachten 2011 – Winternacht 2

  De Troost van het Nachtkastje

  De Turks-Amerikaanse schrijfster Elif Batuman beschrijft in de essaybundel De bezetenen haar liefde voor literatuur en probeert onder meer onder antwoord te vinden op de vraag hoe je literatuur zo dicht mogelijk bij je leven van alledag kunt brengen. Schrijfster Manon Uphoff schreef Hoe te lezen waarin ze ingaat op de vraag waar het de schrijver, en het boek, om te doen is. Daarbij stelt ze het fenomeen aan de orde dat de schrijver en het verhaal in toenemende mate aan elkaar gelijk worden gesteld. Marja Pruis spreekt met hen over de troost die van literatuur uit kan gaan en wat daartoe de sleutel is. Engelstalig.

 • Suriname 2006

  Paneldiscussie: Standaarden in de literatuur

  Met: Els Moor, Ismene Krishnadath, Jerry Egger, Manon Uphoff, Rappa

  Tijdens het festival bleken de schrijvers uit de verschillende landen ieder op een eigen manier de literatuur te ervaren en te waarderen. Dat leidde soms tot onbegrip, gevoelens van miskenning en het zich willen afschermen van andere werelden. Daar moest over gepraat worden en dat gebeurde ook. De panelleden Manon Uphoff, Els Moor, Rappa en Ismene Krishnadath discussieerden onder leiding van Jerry Egger over standaarden in de literatuur. Hoe beoordeel je de kwaliteit van een literair werk? En kun je het - vanuit verschillende culturen - eens worden over kwaliteitscriteria? Moet er door versterking van kritiek in het Surinaamse literaire bedrijf een hoger niveau worden nagestreefd of staat de theoretische benadering die daarvoor nodig is de uitdrukking van het gevoel in de weg? Een belangrijke discussie waaraan het publiek een waardevolle bijdrage leverde.

  Dit programma verving de eerder aangekondigde presentatie van de resultaten van een 'cross-over'-workshop van verhalenvertellers en schrijvers van korte verhalen.

 • Suriname 2006

  Gran Gala

  Met: Astra Singh, Celestine Raalte, Cynthia Mc Leod, Diana Ferrus, Dominique Martin, Eddy van der Hilst, Els Beerten, Erich Zielinski, Ismene Krishnadath, Jeffrey Quartier, Manon Uphoff, Shahz, Sweet Melody, Tan Lioe Ie

  Een spetterend Gran Gala in Thalia, met de feestelijke bekendmaking van de winnaars van de schrijffestijnen, de wedstrijden die in het kader van het festival werden uitgeschreven. Onder meer voordrachten van werk van overleden dichters, kabra-gedichten, een soko-psalm van Switi Melodia en voordrachten van een reeks nationale en internationale auteurs. En alle bezoekers werden uitgenodigd om mee te doen met het dictee Sranantongo, dat onder leiding van Eddy van der Hilst en Cynthia McLeod gegeven werd.

 • Suriname 2006

  Boekenverkoop en signeersessies

  Met: Diana Ferrus, Erich Zielinski, Manon Uphoff, Tan Lioe Ie

  In Eftee Bookshop kwamen de schrijvers bijeen om hun werk te signeren. Hiermee kreeg het publiek de kans om in een ongedwongen sfeer kennis te maken met de auteurs en een blijvende herinnering aan een favoriete auteur aan te schaffen.

 • Suriname 2006

  Presentatie workshop korte verhalen

  Met: Els Beerten, Erich Zielinski, Manon Uphoff

  De korte verhalen van Manon Uphoff worden gerekend tot de beste uit de Nederlandse literatuur. Ze heeft ook een reputatie hoog te houden als leider van schrijfworkshops. Zij en de Vlaamse schrijfster Els Beerten gaven tijdens het festival elk een workshop korte verhalen schrijven. De resultaten van de workshops werden vanavond ten gehore gebracht. Leren schrijven betekent ook omgaan met reacties van anderen op het werk. Schrijver Erich Zielinski uit Curaçao en het publiek gaven hun reacties op het nieuw geschreven werk.

 • Suriname 2006

  Openingsprogramma

  Met: Alphons Levens, Ashna Phoelsingh, Celestine Raalte, Diana Ferrus, Elly Purperhart, Els Beerten, Erich Zielinski, Guyz Nextdoor, Ifna Vrede, Ismene Krishnadath, Jit Narain, Manon Uphoff, Norma Bouterse, Robin Anoewarte, Roué Hupsel, Soecy Gummels, Sombra, Tan Lioe Ie, Tessa Leuwsha

  De openingsavond van het internationaal literatuurfestival bestond uit korte optredens van een groot aantal schrijvers uit binnen- en buitenland. De muzikale omlijsting was van de groep Guys Next Door. Ismene Krishnadath, voorzitter van de Schrijversgroep '77, opende het festival.

 • Winternachten 2004

  De toekomst is geen sprookje

  Met: André Klukhuhn, Ilja Leonard Pfeijffer, Joke van Leeuwen, Manon Uphoff, Michaël Zeeman, Said el Haji, Thea Doelwijt

  Er was eens een meisje dat bovenop een toren van boeken klom, zo hoog, dat ze boven de wolken uitkwam. Hoe is het uitzicht? Is ze daar veilig? Hoe zal het haar vergaan? Schrijfsters Manon Uphoff en Thea Doelwijt, schrijver en performer Said El Haji, filosoof en schrijver André Klukhuhn, schrijfster en cabaretière Joke van Leeuwen en dichter en rebel Ilja Leonard Pfeijffer schreven een sprookje voor haar. Ze geven haar een toekomst, misschien dichten ze haar zelfs een ideaal toe. Wordt ze gelukkig? Luister naar zes sprookjes voor volwassenen en een gesprek met de schrijvers onder leiding van Michaël Zeeman.

 • Winternachten 2002

  Live bloemlezing: taboes van liefde en literatuur

  Met: Antjie Krog, Ayu Utami, Basil Appollis, Ernest Pépin, Fouad Laroui, Frank Martinus Arion, Gerrit Komrij, Manon Uphoff, Michaël Zeeman, Pauline Melville

  Het zijn dezelfde mensen die indertijd vonden dat alles moest kunnen en alles moest mogen, die nu met verbeten ernst alles waarvan ze maar het vermoeden hebben dat de ander het prettig zou kunnen vinden willen verbieden.
  Dat schreef Gerrit Komrij. Misschien is er geen begrip zo cultuurbepaald als taboe. In Nederland lijken er sinds de jaren zestig nauwelijks nog taboes te bestaan op het gebied van liefde en literatuur. Maar dan verschijnt er opeens een schokkende Afrikaanse roman over homoseksualiteit, en maakt een Zuid-Afrikaan controversiële films over macht, liefde, en geweld. Als culturen botsen op het terrein van het taboe, is er misschien geen begrip zo geschikt om met een internationaal gezelschap auteurs over te discussiëren. Op deze middag lazen acht auteurs hun favoriete fragment uit de wereldliteratuur voor rondom het thema taboes. Uit het daarop volgende gesprek werd duidelijk waar in elke cultuur of godsdienst de grens wordt getrokken. Voertaal: Nederlands/Engels.

 • Winternachten 2002 – Winternacht 2

  Seks op papier

  'De liefste Blue-Band reclame die ik ooit gehoord heb', zo reageerde Stephan Sanders op de seks-scène die Ronald Giphart voorlas uit zijn werk. 'Seks van mannen boven de veertig, dat vind ik walgelijk', stelde Giphart. Een eigenzinnige moraal wat de grenzen van geweld en liefde aangaat, houdt ook Manon Uphoff er op na. Drie trendsetters over seks op papier bij elkaar.

 • Tournee NL 2002

  Winternachten Utrecht

  Met: Annel de Noré, Ayu Utami, Ed van Eeden, Frank Martinus Arion, Manon Uphoff

  Liefde bouwt zich een Hel, de Hemel te spijt. Dit motto van de Surinaamse schrijfster Annel de Noré klinkt als een klok, maar allemaal willen we wel weten hoe die hel er dan uitziet. Kent de onderwereld grenzen, zowel landelijke als seksuele, onderkent ze tradities en cultuurverschillen en vooral, mag iedereen het daar met iedereen doen of is ze een oord van seksuele geheelonthouders? Vier auteurs uit verschillende continenten bespraken deze vragen. Een avond in Boekhandel Broese i.s.m. de Stichting Literaire Activiteiten Utrecht.

 • Winternachten 2000 – Winternacht 1

  De onderkant van de geschiedenis

  Tijdens het festival verscheen de Nederlandse vertaling van Marlene van Niekerk de roman Triomf, over de even hilarische als diep droevige gebeurtenissen van een arm blank gezin in een buitenwijk van Johannesburg. Het festival vroeg aan Manon Uphoff om de roman te lezen. Marlene van Niekerk las het werk van Uphoff. Ze spraken onder leiding van Michaël Zeeman over de overeenkomsten in elkaars werk. Voertaal Nederlands/Afrikaans.