Frank Martinus Arion
(Curaçao, 1936) studeerde Nederlands in Leiden. Hij doceerde in Amsterdam en werkte van 1975 tot 1981 aan de lerarenopleiding in Suriname. Daarna keerde hij terug naar Curaçao en werd hoofd van het taalbureau Instituto Lingwistiko Antiyano. Hij is oprichter van een Papiamentstalige school op humanistische grondslag: Kolegio Erasmo. Hij schrijft verhalen, essays, poëzie en romans. Zijn succesvolle debuutroman Dubbelspel (1973) wordt momenteel verfilmd. Na Dubbelspel verschenen o.a. de romans Nobele wilden (1979) en De laatste vrijheid (1995), waarvoor hij in 2001 de Cola Debrotprijs kreeg. In november 2001 verscheen de verhalenbundel De eeuwige hond. Zijn meest recente roman, De deserteurs, verscheen in 2006.
(WIN 2001)Archief beschikbaar voor: Frank Martinus Arion
-
Krusa Laman - Villa Maria Curaçao
Met: Cathleen Giterson, David Van Reybrouck, Favell Maduro, Frank Martinus Arion, Grupo Serenada, Guineta de Palm, Helon Habila, Lucille Berry-Haseth, Merietza Haakmat, Petina Gappah, Rodaan Al Galidi
Een avond vol verhalen, gedichten en muziek op een prachtige lokatie in de openlucht. Merietza Haakmat & Favell Maduro presenteren de Belgische schrijver David van Reybrouck, de Curaçaose dichteres Lucille Berry-Haseth, schrijfster Petina Gappah uit Zimbabwe, de liederen van Serenada, verhalen van Guineta de Palm, schrijver Helon Habila uit Nigeria, de Curaçaose auteur Cathleen Giterson en dichter Rodaan Al Galidi uit Nederland. Alle auteurs dragen voor in de eigen taal. De vertaling naar Papiamentu en Engels wordt simultaan geprojecteerd.
-
Changá: Het grote Dubbelspel Vertaalspel
Eindelijk is de grote roman van Curaçao, Dubbelspel van Frank Martinus Arion, verschenen in het Papiaments. Vanavond testen we de kennis Papiaments van de in Nederland wonende Curaçaoenaars, Bonaireanen en Arubanen. Hoe vertaal je typisch Nederlandse uitdrukkingen in het Papiaments? De vertaalster, Lucille Berry-Haseth, moest een aantal moeilijke keuzes maken. De prominente Papiaments-sprekers Erik Molina, Olga Orman, Igma van Putte en Gilbert Wawoe, het publiek en de schrijver zelf spelen Het grote Dubbelspel Vertaalspel onder leiding van Ruben Severina. In dit Vertaalspel zijn prijzen te winnen door de toeschouwers, door te komen met de juiste Papiaments vertaling van enkele lastige zinnen uit de roman. Papiaments expert Igma van Putte leidt de jury en legt ons uit voor welke keuzes de vertaalster kwam te staan. Changá!
-
Living Apart Together - Education and multiculturalism in The Netherlands
Met: Fouad Laroui, Frank Martinus Arion, James Cummins, Louk de la Rive Box
In deze interactive paneldiscussie over de toekomst van multicultureel Nederland stond het onderwijs centraal. Het is duidelijk dat Nederland moeite heeft met de veranderende samenstelling van de bevolking. Is de inrichting van het huidige onderwijs wel voldoende toegesneden op onze multiculturele toekomst? Schrijver Frank Martinus Arion (Curaçao), onderwijskundige Jim Cummins (Canada) en professor Internationale Samenwerking Louk de la Rive Box (Nederland) ontvouwden hun visie op dit onderwerp en deden voorstellen voor drie geboden voor succesvol onderwijs in multicultureel Nederland. Drie studentes van het Institute of Social Studies reageerden als eersten op de geboden. Onder leiding van de Nederlands/Marokkaanse schrijver Fouad Laroui werden de geboden door het publiek, het panel en de drie studentes aangepast, en alsvolgt vastgesteld:
- All students are intelligent, imaginative, and linguistically talented, and should be treated so.
- An educational system that invests in mutual respect of teachers, parents and students, guarantees a safe and secure society.
- Thou shalt make Holland an equitable, accommodating and hospitable country by making education humanistic and full of equal opportunities for all.De World Speakers paneldiscussies worden georganiseerd door Winternachten in samenwerking met het Institute of Social Studies in Den Haag. Dit debat was de tweede in een serie over de toekomst van de Nederlandse multitculturele samenleving.
-
VPRO O.V.T. - live vanuit Winternachten
Met: Breyten Breytenbach, Frank Martinus Arion, Mathijs Deen, Merietza Haakmat en Hershel Rosario, Paul van der Gaag
Het laatste geluid van Winternachten 2006 klonk op zondagmorgen vanuit café brasserie Dudok, in een live uitzending van O.V.T., het historisch programma van VPRO Radio. Deze aflevering gaf veel aandacht aan literatuur. Eén van de onderwerpen was de geschiedenis van Nederland en de strijd tegen de apartheid, met de Zuid-Afrikaanse dichter Breyten Breytenbach. De Curaçaose schrijver Frank Martinus Arion sprak over zijn nieuwe historische roman De deserteurs, en over De hut van oom Tom, het boek dat aanleiding gaf tot de afschaffing van de slavernij in de Verenigde Staten. Merietza Haakmat zong onder begeleiding van gitarist Hershel Rosario Antilliaanse liederen. Nederlandstalig.
-
De Taalstrijd - debat over taalpolitiek in Suriname, de Antillen en Nederland
Met: Drisana Deborah Jack, Frank Martinus Arion, Liesbeth Koenen, Rappa, Ronald Severing, Ruben Severina
Papiamentu, Papiamento, Sranantongo, Sarnami, Engels, Nederlands... De talen op de Antillen en in Suriname staan onder druk. Wat is de positite van het Papiamentu op Curaçao en Bonaire, het Papiamento op Aruba en het Engels op Sint Maarten? En hoe gaat het in Suriname, waar Nederlands de officiële taal is, waar iedereen Sranantongo spreekt en waar de taal van de grootste bevolkingsgroep (de Hindostanen) het Sarnami is?
Een sterke taalpolitiek ontbreekt op de Antillen en in Suriname, en zo blijft het Nederlands de instructie- en standaardtaal. In Nederland staat het Nederlands onder druk door het groeiende aandeel van Engels in onderwijs en het dagelijks leven, en door de groeiende belangstelling voor de regionale talen. Ook in Nederland wordt geen duidelijke taalpolitiek gevoerd. Is de positie van het Nederlands in Suriname en op de Antillen sterker dan in Nederland? Hierover gingen de panelleden in discussie, met elkaar, en met het publiek. Met Liesbeth Koenen (taalkundige uit Nederland), Rappa (schrijver en leraar Nederlands in Paramaribo), Drisana Deborah Jack (dichter en beeldend kunstenaar uit Sint Maarten), Ronald Severing (directeur van de FPI, stichting voor taalplanning op Curacao) en zijn eilandgenoot en schrijver Frank Martinus Arion. Ruben Severina leidde het gesprek. Nederlandstalig.
-
De filmkeuze van Frank Martinus Arion
"Read the book before it's destroyed by Hollywood!" Auteurs en boekverfilmingen: de twee staan op gespannen voet met elkaar. De Curaçaose auteur Frank Martinus Arion wacht met de nodige scepsis op de uiteindelijke verfilming van zijn meesterwerk Dubbelspel. "Film gaat uit van de noodzaak tot amuseren en bekommert zich daarbij niet om coherentie bij het portretteren van de werkelijkheid." Bij Winternachten filosofeerde hij over de ideale boekverfilming en illustreerde zijn betoog met filmfragmenten uit geslaagde en minder geslaagde pogingen. Nederlandstalig.
-
De makeover van De hut van oom Tom
"Aha, u bent de dame die de burgeroorlog is gestart en de slavernij heeft afgeschaft", zei president Lincoln indertijd tegen Harriet Beecher Stowe, schrijfster van De hut van oom Tom. Kan literatuur zo'n grote rol hebben? Als de geschiedenis de fictie heeft ingehaald, zoals bij deze roman, moet het boek dan aangepast worden om het weer relevant te maken? Schrijvers Frank Martinus Arion, Vamba Sherif en Christine Otten probeerden het uit. Ze herschreven delen uit De hut van oom Tom en lichtten toe waarom ze hun versie voor de lezer van nu beter vinden dan het origineel. Pieter Steinz leidde het gesprek. Nederlandstalig
-
Koloniale geschiedenis van Oost en West
Frank Martinus Arion (1936, Curacao) en Eka Kurniawan (1975, Indonesië) ontmoetten elkaar tijdens de tournee van Winternachten in Indonesië, afgelopen zomer. Zij vonden elkaar, door generaties en continenten heen, in hun belangstelling voor de koloniale geschiedenis. Onder leiding van Chris Keulemans gingen zij in gesprek over de manier waarop zij die geschiedenis, spelend met feit en fictie en met een ironische knipoog, een plaats geven in hun werk. Frank Martinus Arion las voor uit zijn nieuwe roman De deserteurs, over de strijd tegen de slavernij. Eka Kurniawan liet ons kennismaken met zijn historische roman Cantik itu luka (De gekwetste schoonheid) die speelt in de periode van de nadagen van Nederlands-Indië tot het recente verleden van Indonesië. Engelstalig.
-
Universitas Indonesia - optreden voor studenten Nederlands
Met: Antjie Krog, Ellen Ombre, Frank Martinus Arion, Ramsey Nasr
Als afsluiting van de tournee in Indonesië traden de vier schrijvers op voor studenten van de vakgroep Nederlands van de Universitas Indonesia, in Depok, bij Jakarta. De studenten hadden een programma voorbereid, waarbij ook zij literair werk voordroegen in het Nederlands en Afrikaans. Na hun optredens gingen de schrijvers in op vragen uit de zaal.
-
Winternachten Overzee in het Erasmushuis
Met: Antjie Krog, Ellen Ombre, Frank Martinus Arion, Ramsey Nasr, Richard Oh
Het laatste openbare optreden in deze tournee was in het Erasmushuis, het culturele centrum van de Nederlandse Ambassade in Jakarta. Hier traden alleen de vier voor Winternachten meereizende schrijvers op. Ze droegen voor uit hun werk en werden geïnterviewd door schrijver en uitgever Richard Oh. De schrijvers lazen hun gedichten en proza-fragmenten in hun eigen taal, terwijl de Indonesische vertaling simultaan werd geprojecteerd. De populaire muziekgroep Krakatau trad voorafgaand aan het programma en na de pauze op.
-
Winternachten in Teater Utan Kayu - Jakarta (3)
Met: Ellen Ombre, Frank Martinus Arion, Ramsey Nasr
Op de laatste avond van het driedaagse literatuurfestival in Teater Utan Kayu traden Ellen Ombre, Frank Martinus Arion en Ramsey Nasr op met het Royke Kaopaha ensemble, Iswadi Pratama, de Turkse schrijfster Asli Erdogan, de Amerikaanse auteur Robert Olen Butler, Landung Simatupang en de Australische dichteres Jan Cornall.
-
Winternachten in Teater Utan Kayu - Jakarta (2)
Met: Antjie Krog, Frank Martinus Arion, Ramsey Nasr
Op de tweede avond van het festival in Teater Utan Kayu traden Ramsey Nasr, Frank Martinus Arion en Antjie Krog op met het Royke Kaopaha Ensemble, Radhar Panca Dahana, Budi Darma, Arswendo Atmowiloto, de Turkse schrijfster Asli Erdogan, N. Riantiarno en de Amerikaanse auteur Robert Olen Butler.
-
Winternachten Overzee in Bandar Lampung - Sumatra (2)
Met: Ellen Ombre, Frank Martinus Arion
Op de tweede avond in Bandar Lampung traden Ellen Ombre en Frank Martinus Arion op met Humaidi Abbas, Jimmy Maruli Alfian, Tan Lioe Ie, Martin Aleida, Inggit Putria Marga, de Amerikaan Robert Olen Butler en de Australiërs Jan Cornall en Lauren Williams.
-
Winternachten Overzee in Bandung
Met: Antjie Krog, Frank Martinus Arion, Ramsey Nasr
De tournee van Winternachten startte in Bandung, met optredens op twee avonden. Op deze eerste avond traden drie van de vier voor Winternachten meereizende schrijvers op. Andere optredenden waren de Indonesiërs Soni Farid Maulana, Nur Wahida Idris, A.S. Laksana, Kurnia Effendi, de Australische Jan Cornall en de KeTUK Group.
-
Krusa Laman - Curaçao
Met: Barche Baromeo, Changa Hickinson, Cynthia Mc Leod, Denise Jannah, Frank Martinus Arion, Gibi Bacilio, Laura Quast, Lupe Reyes, Nelleke Noordervliet, Rayda Jacobs, Roland Colastica, Sitok Srengenge
Feest met alle deelnemende schrijvers in Villa Maria in Willemstad. Met voordracht van alle schrijvers, gepresenteerd en geïntroduceerd door Roland Colastica. Met een muzikaal optreden van de Surinaamse jazz-zangeres Denise Jannah, begeleid door o.a. de Curaçaose gitarist Pierre Dunker en percussionist Ernie Gregorio , zong gedichten uit Suriname, de Antillen, Nederland en Zuid-Afrika.
-
Krusa Laman - Curaçao - openingsavond
Met: Cynthia Mc Leod, Denise Jannah, Frank Martinus Arion, Nelleke Noordervliet, Rayda Jacobs, Roland Colastica, Sitok Srengenge
In samenwerking met Teatro Luna Blou. De Curaçaose schrijver Frank Martinus Arion leidde een gesprek over het thema 'From fact to fiction' met schrijvers Cynthia McLeod (Suriname), Rayda Jacobs (Zuid-Afrika) en Nelleke Noordervliet (Nederland). Deze schrijvers, en de Indonesische dichter Sitok Srengenge droegen voor uit hun werk. Met een optreden van de Surinaamse jazz-zangeres Denise Jannah, begeleid door de Curaçaose gitarist Pierre Dunker en percussionist Ernie Gregorio . Jannah zong gedichten uit Suriname, de Antillen, Nederland en Zuid-Afrika. Presentatie Roland Colastica.
-
Crossing the Seas - Sint Maarten
Met: Changa Hickinson, Cynthia Mc Leod, Denise Jannah, Frank Martinus Arion, Ian Valz, Joy Reiph-Arnell, Lyzanne Charles, Nelleke Noordervliet, Rayda Jacobs, Sitok Srengenge
Een avond met voordracht van schrijvers en dichters uit Zuid-Afrika, Suriname, Nederland, Indonesië, Curaçao en Sint Maarten. Met een optreden van de Surinaamse jazz-zangeres Denise Jannah, begeleid door musici uit Sint Maarten. Jannah zong gedichten uit Suriname, de Antillen, Nederland en Zuid-Afrika. De avond werd gepresenteerd door Joy Reiph-Arnell.
-
Cape Town Festival - Kaapstad
Met: Cynthia Mc Leod, Denise Jannah, Frank Martinus Arion, Henk van Woerden, Michaël Zeeman, Seno Gumira Ajidarma
Het Cape Town Festival (16 tot 24 maart 2002) is een jaarlijks multidisciplinair festival, waarin Winternachten dit jaar het literaire programma verzorgde: een tweedaags mini-festival onder de titel Trade Winds, a sumptuous literary feast with spoken word, music, and video (Passaatwinde - 'n vrolijke fees rondom die gesproke woord, musiek en video) .
Dit festival bood - net als Winternachten in Den Haag - een parallelprogramma op drie podia, met stand-up comedy, video, muziek, performing poets en gesprekken met schrijvers. Michaël Zeeman presenteerde op deze twee avonden een aantal gesprekken van de Winternachten-deelnemers met hun Zuid-Afrikaanse collega's. Henk van Woerden en André Brink spraken over 'rewriting history'; Cynthia McLeod ontmoette haar collega-schrijfster E.K.M. Dido in een gesprek over 'breaking down stereotypes', Frank Martinus Arion sprak met Achmat Dangor over 'creolisation and hybridity' en de Indonesische schrijver Seno Gumira Ajidarma ontmoette in Keorapetse Kgositsile zijn geestverwant in het schrijven over 'jazz and struggle'.De VPRO documentaire 'Korreltjie Niks is my Dood' van Saskia van Schaik over Ingrid Jonker, beleefde zijn Zuid-Afrikaanse première, met een inleiding van de scenarist, schrijver Henk van Woerden.
Ook in dit festival trad Denise Jannah op, nu samen met Kaapse jazz-musici. Andere deelnemende schrijvers en performers waren o.m. Gcina Mhlope, Jeremy Cronin, Gert Vlok-Nel, Loit Sôls & Jethro, Mark Lottering en Dianna Ferrus. De avonden werden afgesloten met muziek van DJ Jools en DJ Mtone Edjabe.
-
Time of the Writer - Durban
Met: Cynthia Mc Leod, Denise Jannah, Frank Martinus Arion, Henk van Woerden, Michaël Zeeman, Seno Gumira Ajidarma
In het festival Time of the Writer (11 tot en met 16 maart) in Durban presenteerde Winternachten een avond onder de titel 'Rewriting History - the Dutch Connection'.
Michaël Zeeman leidde gesprekken met de vier schrijvers, die als gezamenlijk thema het herschrijven van de geschiedenis hebben. Denise Jannah trad op deze avond op met Zuid-Afrikaanse musici. Ze zong o.a. liefdesgedichten uit de Surinaamse, Nederlandse, Afrikaanse en Antilliaanse literatuur, voor haar geselecteerd door Gerrit Komrij. Ook de Zuid-Afrikaanse schrijfster Nadine Gordimer maakte met een voordracht uit haar werk deel uit van dit programma.De vier schrijvers gaven in deze week ook workshops en lezingen op universiteiten, scholen voor journalistiek en middelbare scholen in de stad en in de townships. Ze gaven workshops voor beginnende schrijvers en namen deel aan een conferentie voor schrijvers en uitgevers.
Winternachten fotograaf Serge Ligtenberg reisde mee naar Durban om daar twee studenten fotografie te begeleiden bij het maken van een fotoreportage van het festival.
De overige deelnemende schrijvers aan Time of the Writer waren o.a. Ama Ata Aidoo (Ghana), Gcina Mhlophe (Zuid-Afrika), Akachi Adimora-Ezeigbo (Nigeria), Ken Bugul (Senegal), Kossi Efoui (Togo), Nimrod (Tsjaad), Raphaël Confiant (Martinique), Jamal Mahjoub (Soedan) en Achmat Dangor (Zuid-Afrika).
-
Live bloemlezing: taboes van liefde en literatuur
Met: Antjie Krog, Ayu Utami, Basil Appollis, Ernest Pépin, Fouad Laroui, Frank Martinus Arion, Gerrit Komrij, Manon Uphoff, Michaël Zeeman, Pauline Melville
Het zijn dezelfde mensen die indertijd vonden dat alles moest kunnen en alles moest mogen, die nu met verbeten ernst alles waarvan ze maar het vermoeden hebben dat de ander het prettig zou kunnen vinden willen verbieden.
Dat schreef Gerrit Komrij. Misschien is er geen begrip zo cultuurbepaald als taboe. In Nederland lijken er sinds de jaren zestig nauwelijks nog taboes te bestaan op het gebied van liefde en literatuur. Maar dan verschijnt er opeens een schokkende Afrikaanse roman over homoseksualiteit, en maakt een Zuid-Afrikaan controversiële films over macht, liefde, en geweld. Als culturen botsen op het terrein van het taboe, is er misschien geen begrip zo geschikt om met een internationaal gezelschap auteurs over te discussiëren. Op deze middag lazen acht auteurs hun favoriete fragment uit de wereldliteratuur voor rondom het thema taboes. Uit het daarop volgende gesprek werd duidelijk waar in elke cultuur of godsdienst de grens wordt getrokken. Voertaal: Nederlands/Engels. -
Wingewest van het geweten 2
Met: André Brink, Cynthia Mc Leod, Frank Martinus Arion, Henk Schulte Nordholt, Henk van Woerden, Michaël Zeeman
In 1998 organiseerde Winternachten een forumdiscussie onder deze titel. Tijdens die bijeenkomst deden schrijvers Frank Martinus Arion en Adriaan van Dis een oproep voor de oprichting van een nationaal slavernijmonument. Mede dankzij verscheidene andere initiatieven zal naar verwachting in juni 2002 een monument geplaatst worden in Amsterdam. Tijd voor een vervolgbijeenkomst. Voor wie wordt dit monument geplaatst? Hebben de Nederlanders enig idee van het slavernijverleden? Is het alleen een monument voor de in Nederland wonende nazaten van de slaven? Een discussie over historisch besef en de betekenis van de koloniale geschiedenis voor de nationale identiteit van Surinamers, Antillianen, Indonesiërs, Zuid-Afrikanen en Nederlanders. Een gesprek met schrijvers uit Zuid-Afrika, Suriname, Curaçao en Nederland en een Indonesië-kenner, en een discussie met het publiek, onder leiding van Michaël Zeeman. Voertaal Nederlands.
-
Zedenpreek: Frank Martinus Arion
'Veel problemen op de Antillen zouden zijn opgelost als de mannen meer zouden begrijpen van de vrouwelijke sexualiteit'. Een zedenpreek uit Curaçao.
-
Een buitenvrouw voor elke bakra
Om een oer-Hollandse relatie een beetje kleur te geven is een Surinaamse bijvrouw wellicht een goed idee. De leraar Theo uit Hoorn gaat zo'n relatie aan in De buitenvrouw van Joost Zwagerman. De Surinaamse schrijfster en lerares Annel de Noré, Frank Martinus Arion (Curaçao) en Zwagerman spraken over de voor- en nadelen van een bijvrouw.
-
Verborgen Vijandschap
Geen cultureel diverser gebied ter wereld dan de Caraïben. Frank Martinus Arion (Curaçao) sprak met Pauline Melville (geboren in toenmalig Brits-Guyana, schrijfster van Savanne Sagen), en schrijver Ernest Pépin uit Guadeloupe. Over wat er gemeenschappelijk is in de Caraïben, over de invloed van de verschillende koloniale machten, en wat er over is van de oorspronkelijke inheemse culturen. 'Ze gaan ten onder, ze zijn te kwetsbaar om te concurreren met de anderen.', aldus Pauline Melville, die de Indiaanse bevolking van Guyana beschrijft. 'Wat zij schrijft is weer nieuw voor mij, ik was het vergeten.", zei Arion over haar werk, waarin hij gedragingen van zijn grootvader herkende. 'Wij zijn een schepping van de kolonisatie. Anders dan ex-kolonieën als Marokko, die al als eenheid bestonden voor de komst van de kolonisator. Wij moeten creoliseren, onze eigen cultuur, religie en geschiedenis creëren', aldus Ernest Pépin. Een gesprek in het Engels.
-
Winternachten Tilburg
Met: Ed van Eeden, Frank Martinus Arion, Joko Pinurbo, Roland Colastica, Ronald Giphart
"Veel van de problemen in de Antilliaanse samenleving zouden zijn opgelost als de mannen meer van de vrouwelijke sexualiteit zouden begrijpen." Dat is een stelling van schrijver Frank Martinus Arion, vooral bekend geworden via zijn roman 'Dubbelspel'. Een avond in Boekhandel Gianotten over lust en liefde in de letteren in Indonesië, Nederland en de Antillen.
-
Winternachten Utrecht
Met: Annel de Noré, Ayu Utami, Ed van Eeden, Frank Martinus Arion, Manon Uphoff
Liefde bouwt zich een Hel, de Hemel te spijt. Dit motto van de Surinaamse schrijfster Annel de Noré klinkt als een klok, maar allemaal willen we wel weten hoe die hel er dan uitziet. Kent de onderwereld grenzen, zowel landelijke als seksuele, onderkent ze tradities en cultuurverschillen en vooral, mag iedereen het daar met iedereen doen of is ze een oord van seksuele geheelonthouders? Vier auteurs uit verschillende continenten bespraken deze vragen. Een avond in Boekhandel Broese i.s.m. de Stichting Literaire Activiteiten Utrecht.
-
Live bloemlezing
Met: Arahmaiani, Aya Zikken, Breyten Breytenbach, Dan Jacobson, Denis Henriquez, Frank Martinus Arion, Gerrit Komrij, Henk van Woerden, Jit Narain, Michiel van Kempen, Pim de la Parra, Rendra, Rudy Kousbroek, Soli Philander
Het festival van 1999 werd afgesloten met een 'live bloemlezing'. Deelnemers aan het festival droegen elk hun favoriete gedichten en romanfragmenten uit elkaars literaturen voor. Zo ontstond uit een bonte rij van optredens van kunstenaars een levende bloemlezing uit de Surinaamse, Indonesische, Antilliaanse en Zuid-Afrikaanse literatuur.
-
Surinaamse en Papiamentu bloemlezers
Jeroen Vullings leidde een gesprek met Michiel van Kempen, bloemlezer van de Surinaamse letteren, en Aart Broek, redacteur van een recent verschenen anthologie van de literatuur in het Papiamentu. Broek introduceerde drie Antilliaanse auteurs: Gibi Bacilio, dichter en performer uit Curaçao, trad op met zijn percussionist Xavier Cordoba. Verder traden op Frank Martinus Arion en de Arubaans/Nederlandse schrijver Denis Henriquez. Michiel van Kempen introduceerde twee Surinaamse auteurs: Jit Narain, dichter en voorvechter van het Sarnami (Surinaams-Hindostaans) en Antoine de Kom, woonachtig in Nederland.
-
Wingewest van het geweten
Met: Adriaan van Dis, Etienne van Heerden, Frank Martinus Arion, Gerard van Westerloo, Shrinivási, Toeti Heraty
Op zondagmiddag 1 maart 1998 van 12.00 uur tot 14.00 uur was er in Theater aan het Spui in Den Haag een forumdiscussie van schrijvers uit Indonesië, Zuid-Afrika, de Antillen en Nederland onder de titel 'Wingewest van het geweten'. Thema was de ontwikkeling van de culturele oriëntatie van de verschillende landen op elkaar.Tijdens de bijeenkomst richtten Frank Martinus Arion en Adriaan van Dis het comité op dat ijverde voor de plaatsing van een Nationaal Slavernijmonument.
-
Oost- en West-Indische Winternacht
Met: Aart van Zoest, Arahmaiani, Arthur Japin, Astrid H. Roemer, Basha Faber, Coen Pronk, Cynthia Mc Leod, Frank Martinus Arion, Gamelan Ensemble Widosari, Grupo Zamanakitoki, Helga Ruebsamen, Michaël Zeeman, Monique Hoogmoed, Paula Gomes, Paulette Smit, Radhar Panca Dahana, Rudy Kousbroek, Shrinivási, Toeti Heraty, Warih Wisatsana
De derde editie van de Indische Winternacht, deze keer een Oost- en West-Indische Winternacht. Behalve kunstenaars uit Indonesië en Nederland, waren nu ook schrijvers, musici en vertellers uit Suriname en de Nederlandse Antillen uitgenodigd.
In het theaterprogramma was te zien en te horen: gamelan-spel, verhalen van Coen Pronk, Moniek Hoogmoed en Paulette Smit en muziek van Eric Calmes en zijn Antilliaans-Nederlandse band Grupo Zamanakitoki. In het Filmhuis was uniek archiefmateriaal te zien : de allereerste documentaires over Indië, in het begin van deze eeuw gemaakt door J.C. Lammers, in opdracht van het koloniaal instituut. Verder Faya Lobbi , de klassieke documentaire over Suriname uit 1960 van Herman van der Horst, en Ava en Gabriel , de Antilliaanse speelfilm uit 1990 van Felix de Rooy en Norman de Palm.