Inschrijven op de nieuwsbrief

Michiel van Kempen

Michiel van Kempen tijdens Winternachten 2003 - foto Serge Ligtenberg
Michiel van Kempen tijdens Winternachten 2003 - foto Serge Ligtenberg

(Oirschot, 1957) leefde vijf jaar in Suriname en vervolgens bijna tien jaar in de Amsterdamse Bijlmermeer. Van Kempen is de samensteller van twee omvangrijke bloemlezingen: Spiegel van de Surinaamse poëzie (1995) en Mama Sranan. 200 jaar Surinaamse verhaalkunst (1999). Hij promoveerde in 2002 met zijn proefschrift Een geschiedenis van de Surinaamse literatuur, een studie van de Surinaamse literatuur tot aan de onafhankelijkheid in 1975. Hij publiceerde de verhalenbundels Landmeten (1992), Bijlmer, oh Bijlmer! (1993) en Pakistaanse nacht (2002), de roman Plantage Lankmoedigheid (1997) en een reisverslag over India, Het Nirwana is een lege trein (2000). Tijdens Winternachten 2005 werd de bloemlezing Noordoostpassanten, die hij samenstelde met Wim Rutgers, gepresenteerd. In 2006 verscheen zijn roman Vluchtwegen.

Archief beschikbaar voor: Michiel van Kempen

 • Cynthia McLeod en Michiel van Kempen

  Cynthia McLeod en Michiel van Kempen

  Met: Cynthia Mc Leod, Mathijs Deen, Michiel van Kempen

  Op vrij­dag­avond 5 juli pre­sen­teerde Writers Un­li­mi­ted The Series een pro­gram­ma over schrij­vers en sla­ver­nij, met Cynthia McLeod uit Su­ri­na­me en Michiel van Kempen, schrij­ver en kenner van de Su­ri­naam­se li­te­ra­tuur.

  De avond was on­der­deel van het The Hague African Fes­ti­val. Het pro­gram­ma vond plaats in de Cen­tra­le Bi­bli­o­theek in Den Haag.

  Cynthia McLeod wordt ook wel de Hella Haasse van Su­ri­na­me genoemd. Ze is onder andere bekend van haar romans 'Hoe duur was de suiker' - dat bin­nen­kort ver­filmd wordt - en 'De vrije negerin Eli­sa­beth'. Haar ge­spreks­part­ner Michiel van Kempen, is schrij­ver, en de kenner bij uitstek van de Su­ri­naam­se li­te­ra­tuur. Ze gaan in gesprek over de sla­ver­nij­ge­schie­de­nis van Su­ri­na­me. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de sla­ver­nij werd af­ge­schaft.

  Pre­sen­ta­tor en schrij­ver Mathijs Deen (VPRO's O.V.T.) ging met beide auteurs in gesprek.

  De voer­taal was Ne­der­lands. Na afloop sig­neerden Cynthia McLeod en Michiel van Kempen hun boeken bij de Paagman book­shop in de zaal. Aanvang 20.30 u.

  In sa­men­wer­king met uit­ge­ve­rij Con­ser­ve, De Geus en The Hague African Fes­ti­val.

 • Winternachten 2007 – WINTERNACHT 2

  Performers pur sang: Suriname en Sint Maarten

  Overdonderend en bezwerend brengt Changa Hickinson van Sint Maarten zijn geëngageerde, activistische poëzie op toneel, bulderend en zingend over kolonialisme en slavernij, dan weer fluisterend over armoede en onderdrukking. Even geëngageerd is de Surinaamse dichter Sombra. Een pure performer, die met zijn droogkomische voordracht het publiek in de tang houdt. Engelstalig.

 • Winternachten 2007 – WINTERNACHT 1

  Dat staat als een huis

  Nog bijna dagelijks onderwerp van discussie in de Arabische pers: Omaret Yacoubian, de verfilming van de roman van Alaa Al Aswany. Een verhaal over corruptie, fundamentalisme, overspel, drugs, handel en homoseksualiteit. Men spreekt er schande van, maar de bioscopen in Egypte zitten afgeladen vol. De roman over de bewoners van het Yacoubian, een flatgebouw in Caïro, werd in de Nederlandse vertaling gepresenteerd. Schrijver Aswany ging in gesprek met Michiel van Kempen, die in zijn roman Vluchtwegen een kritisch beeld schetst van het leven in een flatgebouw in de heterogene Bijlmermeer. Het gesprek is Engelstalig.

 • Winternachten 2005

  VPRO's O.V.T. - live vanuit Winternachten

  Met: Mathijs Deen, Michiel van Kempen, Paul van der Gaag, Pierre Lauffer Ensemble, Tijs Goldschmidt, Wim Rutgers

  Het historisch programma van VPRO Radio is een van de meest beluisterde programma's van Radio 1. Deze keer zendt het programma live uit vanuit Den Haag, in het kader van Winternachten. Dit keer met literair-historische onderwerpen. Het historische beeld van 'De West' van Nederlandse schrijver is onderwerp van de op deze dag verschenen bloemlezing Noordoostpassanten van Michiel van Kempen, de kenner bij uitstek van de Surinaamse literatuur en Wim Rutgers, deskundige op het gebied van de Antilliaans/Arubaanse letteren. Ook te gast is schrijver en bioloog Tijs Goldschmidt. Met muziek van het Pierre Lauffer Ensemble.

 • Winternachten 2004 – WINTERNACHT 2

  Van Dis in Optima Forma

  Adriaan van Dis houdt van vrijende talen. Vrijtaal noemt hij dat. Over dit onderwerp stelde hij kortgeleden een nummer van het literaire tijdschrift Optima samen. Hij vroeg aan onder anderen Abdelkader Benali, Michiel van Kempen, Ellen Ombre en Henk van Woerden om een artikel te schrijven over hoe voor hun - om met Van Dis te spreken - 'ribbetjes van de ene taal door de andere heen steken'. Van Dis laat in een gesprek met hen de talen nog eens met elkaar vrijen.

 • Winternachten 2003 – Winternacht 2

  De Wadden in de West

  Mooie vakantie-eilanden, jammer alleen van die bolletjesslikkers. Is dat het beeld dat Nederlanders hebben van de Antillen? Wat moeten de Antillianen dan wel niet denken van Nederland, waar diezelfde bolletjes gretig worden afgenomen. Drie dichters geven ons hun beeld van hun eilandenrijk, en hun beeld van Nederland. Quito Nicolaas en Dax Hassell zijn afkomstig uit Aruba en wonen al enige tijd in Nederland. Dichter en meeslepend performer Gibi Bacilio komt over uit Curaçao, en laat zich begeleiden door percussionist Yugi Cordoba. Ze dichten in het Papiamento, Engels en Nederlands.

 • Winternachten 2003 – Winternacht 2

  Een Surinaamse blik op Holland

  Drie Surinaamse vrouwen hebben zo hun eigen beeld van ons land. Twee van hen wonen in ons land: toneelschrijfster Thea Doelwijt en schrijfster en journaliste Mala Kishoendajal. Van haar verscheen recent de roman Boegbeeld, over haar ontmaskering van de politica Tara Singh Varma. Het nieuwe Surinaamse schrijftalent Marylin Simons kwam voor Winternachten over uit Suriname. Ze is winnares van de Kwakoe literatuurprijs2002. Michiel van Kempen, dé kenner van de Surinaamse literatuur, leidde het gesprek.

 • Tournee NL 2003

  Winternachten Rotterdam

  Met: Gibi Bacilio, Kader Abdolah, Marylin Simons, Michiel van Kempen

  Waarom gingen de Antilliaanse dichter Gibi Bacilio en de Surinaamse schrijfster Marylin Simons na lange tijd in Nederland terug naar hun geboorteland? Waarom heeft de Iraanse schrijver Kader Abdolah voor Nederland gekozen? Wat is hun beeld van Holland, en hoe speelt het een rol in hun werk? Marylin Simons won vorig jaar de Kwakoe literatuurprijs met een van haar korte verhalen. Voor Winternachten kwam ze naar Nederland. De vier schrijvers spraken met Michiel van Kempen en droegen voor uit hun werk. Een avond in samenwerking met Stichting Dunya.

 • Winternachten 2002 – Winternacht 2

  Surinaamse liefdespoëzie uit de polder

  Ons klimaat weerhoudt de Suriaamse en Antilliaanse dichters in ons land er niet van om te dichten over de liefde. Met dichters John Leefmans, Raj Ramdas en Soegiman Kromopawiro.

 • Winternachten 2001 – Winternacht 2

  India in diaspora

  Drie Surinaams Hindoestaanse schrijvers die zich verbonden voelen met het India van hun voorouders, als contractarbeiders naar Suriname overgebracht. De emigratie naar Nederland is hun tweede diaspora, ook al heeft Jit Narain zich na een jarenlang verblijf in Nederland weer in Suriname gevestigd. Presentatie Michiel van Kempen.

 • Winternachten 2001 – Winternacht 2

  De lessen van Bombay

  Wat kan men in Europa leren van Indiase steden als bijvoorbeeld Bombay? Lodewijk Brunt sprak met Bas Heijne, Michiel van Kempen en de Indiase architect Ashok Bhalotra over drukte, lawaai en overbevolking, iets waar de inwoners van Bombay allang aan gewend zijn.

 • Winternachten 2000 – Winternacht 2

  Dichten en verplaatsen

  Wat gebeurt er met je als je terecht komt in een cultuur die niet de jouwe is? Hafid Bouazza, Judith Herzberg, Hugo Pos en Leo Vroman droegen elk hun meest geliefde gedichten voor rond het thema 'de culturele verplaatsing'. De 84-jarige dichter Leo Vroman nam (bijgestaand door zijn echtgenote)deel via een live beeldverbinding met de Verenigde Staten. Gespreksleider was Michiel van Kempen.

 • Winternachten 2000 – Winternacht 2

  De ongewisse reis

  Hugo Pos (Paramaribo, 1913-2000) was de nestor van de Surinaams-Nederlandse literatuur. Hij debuteerde als schrijver op 71-jarige leeftijd. Hij sprak over zijn werk en zijn nieuwe verhalenbundel 'De ongewisse tijd'. Jan Brokken woont op Curaçao en reist van daaruit over de wereld op zoek naar verhalen. In 'Jungle Rudy', beschreef hij een speurtocht door de oerwouden van Venezuela naar de zonderlinge figuur Rudy Truffino. De Arubaans-Nederlandse schrijver Denis Henriquez presenteerde zijn eerste reisroman 'De zomer van Alejandro Bulos'. O.l.v. Michiel van Kempen.

 • Winternachten 2000 – Winternacht 2

  Javaanse poëzie uit Suriname en Nederland

  De Surinamer Surianto koos ervoor om in het Javaans te dichten, de taal van het land van herkomst van zijn ouders. Hij ontmoette Hersri, Javaans dichter in Nederland. Een gesprek o.l.v. Michiel van Kempen.

 • Winternachten 1999

  Live bloemlezing

  Met: Arahmaiani, Aya Zikken, Breyten Breytenbach, Dan Jacobson, Denis Henriquez, Frank Martinus Arion, Gerrit Komrij, Henk van Woerden, Jit Narain, Michiel van Kempen, Pim de la Parra, Rendra, Rudy Kousbroek, Soli Philander

  Het festival van 1999 werd afgesloten met een 'live bloemlezing'. Deelnemers aan het festival droegen elk hun favoriete gedichten en romanfragmenten uit elkaars literaturen voor. Zo ontstond uit een bonte rij van optredens van kunstenaars een levende bloemlezing uit de Surinaamse, Indonesische, Antilliaanse en Zuid-Afrikaanse literatuur.

 • Winternachten 1999 – Winternacht 2

  Surinaamse en Papiamentu bloemlezers

  Jeroen Vullings leidde een gesprek met Michiel van Kempen, bloemlezer van de Surinaamse letteren, en Aart Broek, redacteur van een recent verschenen anthologie van de literatuur in het Papiamentu. Broek introduceerde drie Antilliaanse auteurs: Gibi Bacilio, dichter en performer uit Curaçao, trad op met zijn percussionist Xavier Cordoba. Verder traden op Frank Martinus Arion en de Arubaans/Nederlandse schrijver Denis Henriquez. Michiel van Kempen introduceerde twee Surinaamse auteurs: Jit Narain, dichter en voorvechter van het Sarnami (Surinaams-Hindostaans) en Antoine de Kom, woonachtig in Nederland.