Alfred Schaffer
(Leidschendam, 1973) debuteerde in 2000 met de dichtbundel Zijn opkomst in de voorstad. In de loop der jaren werd werk van hem genomineerd voor diverse poëzieprijzen. De bundel Schuim werd bekroond met de Hugues C. Pernathprijs en voor Kooi ontving hij in 2008 de Jan Campert-prijs en de Ida Gerhardt Poëzieprijs. Zijn werk is soms humoristisch, soms zakelijk en tegelijk vol absurde vondsten. Schaffer, zoon van een Limburgse vader en een Arubaanse moeder, studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde en Film- en Theaterwetenschappen. Hij vertrok in 1996 naar Zuid-Afika waar hij docent werd aan de Universiteit van Kaapstad en promoveerde. Samen met Antjie Krog stelde hij Nuwe Stemme 3 samen, een bloemlezing met werk van ongepubliceerd Afrikaans talent. Tussen 2007 en 2010 was hij fondsredacteur bij De Bezige Bij. In 2011 vertrok hij opnieuw naar Zuid-Afrika, waar hij als docent verbonden is aan de Universiteit van Stellenbosch. In 2014 verscheen zijn nieuwe bundel Mens Dier Ding, die genomineerd werd voor de VSB Poezieprijs.
(WU 2014 GR)Archief beschikbaar voor: Alfred Schaffer
-
Ode aan Remco's jas
De poëzie van Remco Campert staat in de schijnwerpers in dit feestelijke programma. De Portugese fadozangeres Cristina Branco zingt speciaal voor dit programma Ode aan mijn jas van Remco Campert, in een compositie van haar pianist/begeleider João Paulo, gemaakt ter gelegenheid van dit programma. Mustafa Stitou, Hanneke van Eijken en drie dichters, die genomineerd zijn voor de VSB Poëzieprijs - Hester Knibbe, Alfred Schaffer en Peter Verhelst -, dragen een gedicht op aan Remco of schrijven een door zijn poëzie geïnspireerd gedicht. Het programma wordt afgesloten door koor Blue Moon, met een lied over een passage uit Het leven is verrukkulluk. Alma Mathijsen presenteert. Programma i.s.m. Poetry International en VSB Poëzieprijs. Nederlandstalig.
-
Schrijversfeest 2014
Met: Aad Meinderts, Alfred Schaffer, Antjie Krog, Bettine Vriesekoop, Elsbeth Etty, Francis Broekhuijsen, Geert Mak, Huub van der Lubbe, Jaap Goedegebuure, Jan Paul Schutten, Marjolein de Jong, Micha Hamel, Oek de Jong, Ronald Snijders, Tijs Goldschmidt, Tiziano Perez, Tom Lanoye
Het Schrijversfeest vormt de feestelijke afsluiting van het festival met een programma vol schrijvers en andere gasten. Op het programma onder andere optredens van dichter Alfred Schaffer, Geert Mak, de Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog, Tom Lanoye, literatuurcritica Elsbeth Etty, fluitist Ronald Snijders en zanger/dichter Huub van der Lubbe.
In het Schrijversfeest is de uitreiking van de Jan Campert-prijzen opgenomen, de literatuurprijzen van de Gemeente Den Haag, met onder andere de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs voor een geheel oeuvre. Die prijs wordt uitgereikt aan Tom Lanoye. De Zuid-Afrikaanse schrijver Antjie Krog houdt voor hem een lofrede en we zien Lanoye met zijn dankwoord.
De F. Bordewijk-prijs is voor Pier en Oceaan van Oek de Jong. De roman zal worden aangeprezen door literatuurcriticus/emeritus hoogleraar Jaap Goedegebuure. Componist en dichter Micha Hamel krijgt de Jan Campert-prijs voor zijn dichtbundel Bewegend doel. Schrijfster/journaliste en voormalig topsporter Bettine Vriesekoop zal de bundel bij ons aanbevelen. De Nynke van Hichtum-prijs voor jeugdliteratuur is voor Het raadsel van alles wat leeft van Jan Paul Schutten. Dat boek wordt aangeprezen door bioloog en schrijver Tijs Goldschmidt.
Nederlandstalig programma. In samenwerking met het Nederlands Letterenfonds en de Jan Campert Stichting. Het eerder aangekondigde optreden van Anne Vegter gaat wegens ziekte niet door.
-
Met de dichters aan tafel: Rodaan Al Galidi en Alfred Schaffer
Schuif aan bij de tafel van gastheer Francis Broekhuijsen. Hij ontvangt hier de dichters Rodaan Al Galidi en Alfred Schaffer. We luisteren naar hun favoriete muziek en gaan met hen in gesprek. Vergeet niet uw dichtbundels te laten signeren! Nederlandstalig.
-
De tekst van mijn leven: Alfred Schaffer
Welke tekst uit de wereldliteratuur koestert de in Zuid-Afrika wonende Nederlandse dichter Alfred Schaffer zijn leven lang al? Deze mooiste of meest inspirerende tekst kan een gedicht zijn, of een fragment uit een roman – maar ook een songtekst. Het publiek luistert mee en gaat in kleine kring met hem in gesprek. Nederlandstalig.
-
Noem mij, noem mij!
'Noem mij, noem mij, spreek mij aan, o, noem mij bij mijn diepste naam. Voor wie ik liefheb, wil ik heten,' dichtte Neeltje Maria Min al bijna 50 jaar geleden. Het diepe verlangen naar liefde en bevestiging wordt vanavond muzikaal en poëtisch vertolkt door de dichters, die Arie Boomsma aan ons voorstelt: de aanstormende jonge debutante Kira Wuck, genomineerd voor de C. Buddingh' prijs, de gelauwerde in Zuid- Afrika wonende dichter Alfred Schaffer, de doorlopend verliefde Nederlands-Irakese Rodaan Al Galidi en de genomineerden voor de VSB Poeziëprijs Miriam Van hee en Antoine de Kom. Gelardeerd met een spetterend optreden van rapper/dichter Typhoon.
Programma ism Poetry International en CPNB
-
Ek praat jullie taal
De nieuwe generatie dichters draagt voor uit eigen werk en praaten met Stephan Sanders over hun taal en poëzie. Ronelda Kamfer dicht in het Afrikaans. Staat die taal in haar land nog altijd symbool voor de taal van het Apartheidsregime? Is het Afrikaans de schuld voorbij, of ligt er hier voor jonge Afrikaanse dichters zoals zij nog een taak? Alfred Schaffer, zoon van een Arubaanse moeder en een Limburgse vader, dicht in het Nederlands en woonde geruime tijd in Zuid-Afrika. Hagar Peeters legt in haar poëzie moderne varianten van onderdrukking in Nederland bloot. Hoe kijken deze drie jonge dichters aan tegen de schuld of onschuld van de taal waarin ze dichten? En hoe verhoudt die taal zich tot de werkelijkheid die ze in hun poëzie willen vangen?
NL/Afrikaans -
Who's afraid of Youth? Scholieren aan het woord
Niet te missen: de Haagse scholieren van Scholengroep Johan de Witt. Vanavond dragen ze zelf geschreven werk voor dat gaat over hun grootste angst. Ze zijn geïnspireerd door dichteres Saskia de Jong, die ze op school heeft bezocht, en door het lezen en analyseren van vele gedichten. Dichter Alfred Schaffer presenteert de verse poëten. Hierna ontpoppen scholieren zich als interviewer en ondervragen op het podium Saskia de Jong over de geheimen van haar vak.
Meer scholierenpoëzie: zie Winternachten vrijdagavond. -
Who's Afraid of Youth? Scholieren aan het woord
Niet te missen: de Haagse scholieren van de Atlas Onderwijs Groep. Vanavond dragen ze zelf geschreven werk voor dat gaat over hun grootste angst. Ze zijn geïnspireerd door dichteres Ester Naomi Perquin, die ze op school heeft bezocht, en door het lezen en analyseren van vele gedichten. Alfred Schaffer presenteert de verse poëten. Hierna ontpoppen scholieren zich als interviewer en ondervragen op het podium Perquin over de geheimen van haar vak. Nederlandstalig. Meer scholierenpoëzie: zie Winternachten zaterdagavond.
-
De laatste reis
Het gebeurt elk jaar wel een paar keer in ons land: een begrafenis waar helemaal niemand op af komt. Nabestaanden zijn er niet of hebben geen interesse in de dode. De kist gaat de grond in onder het toeziend oog van een ambtenaar van de Sociale Dienst. Dat kon zo niet langer, vonden enkele dichters. Nu zorgen ze voor een gedicht bij deze eenzame uitvaarten. Frank Starik, Neeltje Maria Min en Anneke Brassinga over wat poëzie vermag.
Het kind
Er is een moeder in ons leven, zij is
de grond en weet waarom wij zijn geboren,
zij gaat ons overal vooruit, waar zelf
wij nog niet lopen konden - ook
op onbetreden aarde onderwerelds
al was zij daar te rusten neergelegd,
al werd zij honderd en bijkans ons kind.jij gaat haar na alsof ze heeft geroepen:
Klara, dochter, kom je wordt gemist.
Was er geen mens of dier om mee te spreken?
De staande klok sloeg elk kwartier, cla-
wetterend refrein van stilte. Twaalf weken
ben je wees geweest - twaalf eeuwen?
Rust nu in vrede, wees voorgoed herenigd.[Anneke Brassinga]
-
Scholierendichters
Onderschat ze niet, de jonge dichttalenten van de Haagse middelbare scholen. In de afgelopen jaren maakten ze veel indruk met de gedichten die ze voor Winternachten schreven. Alfred Schaffer presenteert de jonge dichters, die zich lieten inspireren door een dichter in de klas, films over poëzie en dichters op internet. Vanavond horen we het resultaat: hun persoonlijke ontdekkingreis in dichtvorm. Nederlandstalig.
-
Scholieren op ontdekkingsreis in de poëzie
Gespannen en een beetje onwennig zwierven ze door het theater: de scholieren die nog moesten optreden in het festival, en intussen hun ogen uitkeken bij wat hun professionele voorbeelden op het toneel brachten. Dichter Alfred Schaffer presenteerde de Haagse scholieren en hun verse gedichten. Geïnspireerd door een dichter in de klas, films over poëzie of dichters op internet schreven scholieren een gedicht op hun persoonlijke ontdekkingsreis. Georganiseerd door Huis van Gedichten en Winternachten.
-
Berberse poëzie - de opmars van het Tamazight
De voordracht van Fadma El Ouariachi is indrukwekkend. Deze dichteres uit het Rifgebergte schrijft gedichten in het Tamazight, de taal van de Berbers in Noord-Afrika. Ook de jonge, Nederlandse dichteres Khadija al Mourabit schrijft gedichten in deze taal. Ze traden samen op met Abdelkader Benali. Hij las gedichten uit zijn recent verschenen bundel Panacee. Speciaal voor Winternachten vertaalde hij enkele van zijn gedichten in het Tamazight. Ze gingen in gesprek over de betekenis van het gebruik van de Berberse taal in hun werk. In Marokko werd de taal eeuwen uit het publieke leven geweerd, maar krijgt sinds kort steun van de overheid. Programma met Nederlandse vertalingen.
-
Jonge dichters - deel 1
'Het is onze uitdrukkelijke wens anoniem te blijven´, dichtte Alfred Schaffer in zijn laatste bundel Schuim. Desondanks droegen hij en vijf andere dichters van de jonge generatie hun werk voor. In het eerste deel: Alfred Schaffer, gedebuteerd in 2001 met de bundel Zijn opkomst in de Voorstad. Hij studeerde en werkte in Kaapstad, de stad van de dichter Rustum Kozain. Het debuut van Kozain, This Carting Life, verscheen in 2005. Hij deed onderzoek naar de Engelstalige Zuid-Afrikaanse poëzie uit de jaren zeventig. De eerste bundel van Vrouwkje Tuinman, getiteld Vitrine, kwam uit in 2004. Ze las uit haar nieuwe bundel De Receptie. Dichter Tsead Bruinja presenteerde de dichters en ging met ze in gesprek. Het gesprek was Engelstalig, voordrachten van Nederlandse gedichten werden simultaan in het Engels geprojecteerd.
-
Alfred Schaffer presenteert winnaars scholieren poëziewedstrijd
Twee scholieren van het Johan de Witt-college uit Den Haag presenteerden het resultaat een poëzieproject in samenwerking met Huis van Gedichten. Ruim twintig leerlingen in leefijd van 15 tot 19 jaar schreven elk een gedicht bij het thema van dit festival, 'Woord en beeld'. De leerlingen werden begeleid bij het schrijven in workshops, waaraan onder andere dichter Alfred Schaffer meewerkte. De mooiste twee gedichten werden vanavond door de jonge dichters voorgedragen, en ingeleid door Alfred Schaffer. Een van hen, Mohamed Ali, hier op de foto.
-
VPRO De Avonden - live vanuit Winternachten
In het tweede uur van deze live uitzending vanuit Winternachten, presenteren Wim Brands en Roel Bentz van den Berg de Nederlandse dichter Alfred Schaffer, de Curaçaose laat-debutant Erich Zielinski, de Zuid-Afrikaanse dichteres Diana Ferrus en de Nederlandse schrijver Thomas Verbogt. Zielinksi spreekt over zijn veelgeprezen roman De Engelenbron, Ferrus draagt haar Afrikaanstalige poëzie voor, en Alfred Schaffer - sinds gisteren geremigreerd uit Zuid-Afrika - brengt enkele van zijn gedichten. Met muziek van Jan Klug. De Avonden is een cultureel informatief radioprogramma van de VPRO, elke werkdag te beluisteren van 21.00 tot 23.00 uur op 747AM.
-
Het Beeldgedicht
In een tijd waarin de beeldcultuur zich steeds meer opdringt, raakt het beeldgedicht uit de gratie. Vijf dichters bliezen deze traditie weer nieuw leven in: Wim Brands, Def P, Hagar Peeters, Alfred Schaffer en Simon Vinkenoog. Elk kozen ze een recente krantenfoto, en schreven er op verzoek van Winternachten een gedicht bij. We zagen de beelden en horen de gedichten uit de mond van de dichters. Ze gingen met elkaar in gesprek onder leiding van Cox Habbema.