Tessa Leuwsha
(Amsterdam, 1967) is fictie- en non-fictieschrijver, documentairemaker en recensent. In 1995 emigreerde ze naar Suriname en schreef Reishandboek Suriname. In 2005 verscheen haar debuutroman de Parbo-blues. In 2009 volgde de roman Solo, een liefde, over de ambities van twee geliefden in het koloniale Suriname en hun verlangen naar een beter leven. In 2011 schreef ze het jeugdtheaterstuk Bami Cola, opgevoerd in Paramaribo. Haar non-fictieboek Fansi's stilte, een grootmoeder en de slavernij (2015) gaat over het leven van haar Surinaamse grootmoeder. In 2018 verscheen haar eerste lange documentaire Frits de Gids, waarin tradities van Marrons, nazaten van gevluchte slaven, centraal staan. In Plantage Wildlust (2020) beschrijft ze via verschillende personages het leven op een Surinaamse plantage aan het begin van de 20e eeuw, tijdens de periode van contractarbeid. De wilde vaart, verschenen in 2022, vertelt in teksten en beelden over een bootreis waarin Leuwsha en haar man over de Surinaamse wateren op zoek gaan naar hun eigen kern en de veerkracht van een volk. Tessa Leuwsha recenseerde voor de Ware Tijd-literair, schreef artikelen voor diverse media en nam deel aan internationale literaire festivals en diverse radio- en tv-programma's. Ze werkt als cultureel attaché bij de Nederlandse ambassade in Paramaribo.
(WN 2023)Archief beschikbaar voor: Tessa Leuwsha
-
Verhalen die verbinden
Met: Angel ArunA, Arturo den Hartog, Astrid H. Roemer, Babs Gons, Britney Lindo, Daphne Huisden, Fiep van Bodegom, Holland Baroque, Lucretia Starke, Maria Vlaar, Mariëlle Vavier, Nazrina Rodjan, Rabin Baldewsingh, Sarita Bajnath, Shantie Singh, Tessa Leuwsha
Donkere, vergeten of verboden bladzijden: het duurt lang voordat de koloniale geschiedenis van Nederland doordringt tot ons collectieve geheugen. Maar de geschiedenis kent vele vormen van overlevering, waarvan verhalen de meest krachtige vorm zijn. Van het ene continent naar het andere, van generatie op generatie worden ze doorgegeven. En daarna vol verbeelding en creativiteit vastgelegd in de literatuur, in muziek, in taal. Daarmee worden deze verhalen van iedereen.
Het Winternachten festival-middagprogramma Verhalen die verbinden verkende de Nederlandse koloniale geschiedenis in onze literatuur, taal en muziek. Prominente Surinaamse auteurs Astrid H. Roemer en Tessa Leuwsha vertelden in gesprekken met respectievelijk Maria Vlaar en Fiep van Bodegom over de betekenis van 150 jaar afschaffing van de slavernij voor henzelf, hun land, hun familie en hun boeken. Beiden publiceerden in 2023 nieuwe boeken: van Astrid H. Roemer verscheen de roman DealersDochter, van Tessa Leuwsha De wilde vaart: op zoek naar de veerkracht van Suriname.
Schrijver en dichter Babs Gons trad op met spoken word. Auteurs Tessa Leuwsha en Daphne Huisden droegen voor uit hun bijdragen aan Dat wij zongen (2022, uitgave: Das Mag), de bundel waarin twintig vooraanstaande schrijvers van nu een lans breken voor een Caraïbische auteur van toen die hen persoonlijk heeft geïnspireerd. MariÃ"lle Vavier, Haagse loco-burgemeester en wethouder Armoede, Inclusie en Volksgezondheid, hield een toespraak.
Zangeres Angel ArunA vertolkte eigen werk en poÃ"zie van dichter en singer-songwriter Raj Mohan in het Sarnámi. Verder traden sopraan Lucretia Starke en countertenor Arturo den Hartog op, begeleid door zes musici van ensemble Holland Baroque, met onder meer hun versie van het Surinaamse liedje Lolo mi boto.
Na de gesprekken en optredens in Zaal 1 volgde in de theaterfoyer een kort naprogramma met bijdragen en voordrachten door Rabin Baldewsingh, schrijver en sinds 2021 Nationaal Coördinator tegen Discriminatie. en door Britney Lindo, schrijver en spoken word-artiest. Presentatie: Sarita Bajnath.
Ook het (Engels gesproken) avondprogramma All the World's Excuses van 16 april 2023 (19:30-22:00) stond in het teken van 150 jaar afschaffing slavernij. In dit avondprogramma werd het perspectief groter en spraken auteurs uit meerdere landen over de sporen van slavernij, apartheid en kolonialisme in samenleving, verhalen, taal en literatuur: te gast waren Caleb Azumah Nelson (VK), David Diop (Frankrijk), Chika Unigwe (VS), Astrid H. Roemer (Suriname), Neske Beks (BelgiÃ") en Radna Fabias (Nederland).Â
Boekhandel De Vries van Stockum was in de foyer aanwezig met een stand waar o.a. de boeken van de auteurs die aan dit programma deelnemen, verkrijgbaar zijn - met gelegenheid tot signeren!
Dit programma was samengesteld door Shantie Singh, auteur van o.a. de romans Vervoering (2014) en De kier (2020).
Met dagkaart 's avonds ook naar All the World's Excuses
Na het matineeprogramma Verhalen die verbinden volgde in Theater aan het Spui het Winternachten festival-avondprogramma All the World's Excuses, aanvang 19:30 uur.Â
Een dagkaart met toegang voor beide festivalprogramma's op 16 april was verkrijgbaar. -
Cynthia McLeod,Tessa Leuwsha en Jörgen Raymann - Suriname: een nieuwe geschiedenis
Met: Cynthia Mc Leod, Jörgen Raymann, Tessa Leuwsha
Cabaretier, acteur en presentator Jörgen Raymann ging in gesprek met schrijfsters Cynthia McLeod en Tessa Leuwsha over de geschiedschrijving van Suriname die lange tijd een Nederlandse aangelegenheid was. Cynthia McLeod bracht daar als een van de eersten via haar romans verandering in. In onder meer Hoe duur was de Suiker en De Vrije Negerin Elisabeth beschreef ze de geschiedenis van haar land vanuit een Surinaams perspectief. Ook schrijfster Tessa Leuwsha draagt bij aan het opnieuw beschrijven van de geschiedenis, aan de hand van het levensverhaal van haar grootmoeder Fansi. Leuwsha werd geboren in Amsterdam uit een Surinaams-creoolse vader en een Nederlandse moeder en verhuisde naar Suriname. In de roman Fansi's Stilte beschrijft ze onder andere hoe de slavernij, die relatief kort voor de geboorte van Fansi was afgeschaft, doorspeelde in het leven van haar grootmoeder en zelfs in dat van haar kinderen.
Cynthia McLeod, Tessa Leuwsha en Jörgen Raymann gingen donderdag 14 maart bij B-Unlimited in gesprek in het programma Suriname: een nieuwe geschiedenis.
Programma samengesteld door Toef Jaeger (Writers Unlimited)
Boekverkoop in de zaal door De Vries Van Stockum Boeken -
Great Expectations voor Suriname?
Tessa Leuwsha en Rihana Jamaludin hebben in zekere zin een gespiegeld leven: de een groeide op in Nederland en vertrok naar Suriname, de ander groeide op in Suriname en vertrok naar Nederland. Beide landen spelen niet alleen in hun leven een belangrijke rol, maar ook in hun werk. Welke verwachtingen hadden en hebben zij van Nederland en Suriname? Of welke verwachtingen hebben zij van de huidige Nederlandse en Surinaamse (multiculturele) samenleving? En hoe en in welke mate spelen deze verwachtingen een rol in hun werk? Noraly Beyer spreekt de schrijfsters over Suriname, Nederland en de literatuur. Nederlandstalig.
-
Tori fu dya nanga abrawatra - Verhalen van hier en overzee
Met: Alida Neslo, Annemarie Sanches, Bas Heijne, Bernice Chauly, Iman Humaydan, John Wladimir Elskamp, Paremeru, Reggie Baay, Tessa Leuwsha, Yasmine Allas
Voor de vierde keer werkt Winternachten samen met een literaire organisatie in Suriname bij de organisatie van een literair festival. Dit jaar treden Surinaamse en buitenlandse schrijvers op in On Stage, het podium van de theaterschool van actrice Helen Kamperveen. Het programma bestaat uit muziek, voordrachten van auteurs uit Suriname, en van Bas Heijne, Iman Humaydan, Yasmine Allas en Bernice Chauly, de schrijvers die Winternachten meebrengt uit Libanon, Maleisië en Nederland. Een avond met proza, poëzie, gesprek en muziek. Het thema van de avond is 'A Sense of Belonging'.
Behalve het optreden voor publiek bezoeken de schrijvers ook scholen. Zo reizen ze af naar Brownsweg (Brokopondo), om samen met dichter/zanger Dorus Vrede op te treden voor scholieren.
Een besloten schrijversconferentie brengt de schrijvers uit Suriname en de andere landen in gesprek over hun vak, rond het thema 'Writing local - writing global'.
Optreden in On Stage, woensdag 21 april, 20.00 uur, toegang gratis, Mgr. Wulfinghstraat #5, Paramaribo
-
Openingsprogramma
Met: Alphons Levens, Ashna Phoelsingh, Celestine Raalte, Diana Ferrus, Elly Purperhart, Els Beerten, Erich Zielinski, Guyz Nextdoor, Ifna Vrede, Ismene Krishnadath, Jit Narain, Manon Uphoff, Norma Bouterse, Robin Anoewarte, Roué Hupsel, Soecy Gummels, Sombra, Tan Lioe Ie, Tessa Leuwsha
De openingsavond van het internationaal literatuurfestival bestond uit korte optredens van een groot aantal schrijvers uit binnen- en buitenland. De muzikale omlijsting was van de groep Guys Next Door. Ismene Krishnadath, voorzitter van de Schrijversgroep '77, opende het festival.
-
Met schrijvers aan tafel
Met: Alphons Levens, EKM Dido, Gibi Bacilio, Rappa, Ronald Giphart, Sitok Srengenge, Terry, Tessa Leuwsha
Een informele samenkomst van publiek en schrijvers. Schuif aan bij de schrijvers en praat over hun werk, over schrijven of over al het andere wat er ter tafel komt. Met o.a. Rappa, Alphons Levens, Tessa Leuwsha, Gibi Bacilio (Curaçao), EKM Dido (Zuid-Afrika), Ronald Giphart (Nederland) en Sitok Srengenge (Indonesië).
-
Winternachten - Preview
Met: Adrian Nicole LeBlanc, Antjie Krog, Chirikure Chirikure, Denise Jannah, Lasana M. Sekou, Michaël Zeeman, Nelleke Noordervliet, Putu Wijaya, Robert Menasse, Syahrial & Grup, Tessa Leuwsha, Tom Gilling, Zakes Mda
Voordat Winternachten in al zijn hevigheid losbarst geeft journalist en literatuurcriticus Michaël Zeeman zijn visie op het thema van dit jaar: toekomst@idealen.nu. Nelleke Noordervliet presenteert aansluitend een afwisselend programma met schrijvers, dichters en muziek. Buitenlandse auteurs presenteren zichzelf met een korte voordracht en geven een voorproefje op de programma's waarin ze het komend weekeinde te zien zijn. Met optredens en gesprekken van schrijvers uit Suriname, Sint Maarten, Zuid-Afrika, Zimbabwe, Australië, Oostenrijk, de Verenigde Staten en Indonesië, en muziek van de Sumatraanse muziekgroep Syahrial & Grup en zangeres Denise Jannah.
-
Suriname, land van mijn dromen
De dichters Antoine de Kom en Raj Ramdas kozen na een Surinaamse jeugd voor een toekomst in Nederland. De Surinaamse schrijfster Tessa Leuwsha - haar debuutroman verschijnt in 2004 - groeide in Nederland op, en kiest voor een toekomst in het land van haar ouders. Drie auteurs spreken over de rol die Nederland en Suriname spelen in hun werk. Door welke dromen en idealen laten ze zich leiden?