Reggie Baay
(Leiden, 1955) oogstte veel lof met zijn boeken over de njai, vrouwen in Nederlands-Indië die samenleefden en kinderen kregen met Nederlandse mannen. Baay debuteerde in 2006 met het deels autobiografische De ogen van Solo, over migratie en ontworteling van Indische Nederlanders. In 2012 verscheen Gebleekte ziel, een op historische feiten gebaseerde roman over de zoon van een Balinese edelman die naar Nederland wordt gestuurd om hem te 'bleken', te ontdoen van zijn inheemse identiteit. Daar werd wat gruwelijks verricht iseen non-fictie boek over de onbekende geschiedenis van de slavernij in Nederlands Oost-Indië. In 2018 verscheen zijn documentaire roman Het kind met de Japanse ogen, een persoonlijke zoektocht en historisch onderzoek naar het leven zijn vader.
(WN 2020)Archief beschikbaar voor: Reggie Baay
-
VPRO OVT Live
Met: Anneloes Timmerije, Clarice Gargard, Dido Michielsen, Ellen Deckwitz, Jos Palm, Liesbeth Zegveld, Nelleke Noordervliet, Paul van der Gaag, Reggie Baay, Robin Block, Stefan Hertmans
Elke zondagochtend staat actualiteit van de geschiedenis centraal in een van de best beluisterde Nederlandse radioprogramma's. Zondagochtend 19 januari 2020 wordt OVT live uitgezonden vanaf het Winternachten festival.
In de foyer van Theater aan het Spui luistert en kijkt u naar gesprekken, interviews en verhalen met onder meer festivalauteurs Stefan Hertmans - winnaar van de Constantijn Huijgens-prijs voor zijn gehele oeuvre -, Ellen Deckwitz, Clarice Gargard, Reggie Baay en Robin Block.
Andere gespreksgasten zijn onder meer advocaat en hoogleraar Liesbeth Zegveld, onder meer bekend van processen aangespannen door nabestaanden van oorlogsslachtoffers in voormalig Nederlands-Indië, en schrijvers Dido Michielsen en Anneloes Timmerije die beiden recentelijk romans publiceerden die zich afspelen in voormalig Nederlands-Indië.
Daarnaast omvat de uitzending vaste onderdelen als de column met een originele visie op heden of verleden, ditmaal van schrijver Nelleke Noordervliet, en de bespreking van historische publicaties. Presentatie: Paul van der Gaag en Jos Palm.
-
Opening Night
Met: Adriaan van Dis, Angelina Enny, Antjie Krog, Cynthia Mc Leod, Ellen Deckwitz, Goenawan Mohamad, Hassnae Bouazza, Jolyn Phillips, Karin Amatmoekrim, Nelleke Noordervliet, Petina Gappah, Reggie Baay, Rosabelle Illes, Shailesh Bahoran, Sigrid Kaag, Simon(e) van Saarloos, Ton van de Langkruis, Vamba Sherif
Een fantastische line-up van vijftien Nederlandse en internationale auteurs gaf een preview van het festival met voordracht van hun nieuwe poëzie en proza, afgewisseld met dans van Shailesh Bahoran. Een feestelijke avond om de 25e verjaardag van het Winternachten festival te vieren met de presentatie van de jubileumbundel De verovering van Jupiter (Over de dekolonisatie van de geest). Het festival werd geopend door Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.
Allen schreven op verzoek van Writers Unlimited, in reflectie op het festivalthema, een kort essay, verhaal of gedicht voor deze jubileumbundel. Een unieke bundel met 28 prachtige bijdragen, samengesteld door Toef Jaeger en uitgegeven door Jurgen Maas. De bundel is in de reguliere (online) boekhandels.
Op de plek waar in 1995 de eerste Indische Winternacht plaatsvond, Theater aan het Spui, ontvingen we deze jubileumopeningsavond met trots (inter)nationale auteurs waarmee het festival en zijn bezoekers door de jaren heen een bijzondere band opbouwden zoals Goenawan Mohamad (Indonesië) en Nelleke Noordervliet - die ook die eerste Winternacht optraden -, Adriaan van Dis, Antjie Krog (Zuid-Afrika), Reggie Baay, Manon Uphoff, Vamba Sherif en Cynthia McLeod (Suriname). Tip: kijk beslist eens in ons online video- en geluidsarchief en zoek op de namen van deze schrijvers en dichters!
Winternachten festival zal altijd speuren naar talent en heeft in 25 jaar vele, vele debuterende auteurs uit binnen- en buitenland het woord gegeven. Hoe heerlijk was het om daarom deze avond ook, opnieuw of voor het eerst, Angelina Enny (Indonesië). Rosabelle Illes (Aruba), Jolyn Phillips (Zuid-Afrika) en, uit Nederland, Karin Amatmoekrim, Simon(e) van Saarloos en Ellen Deckwitz te verwelkomen. En ademloos te kijken en luisteren naar hun voordrachten.
Theatermaker, choreograaf en veelzijdig hiphopvernieuwer Shailesh Bahoran voerde delen uit van zijn danssolo Heritage, waarin hij zich heeft laten inspireren door zijn Hindostaanse achtergrond; een korte video van The Theatre of Wrong Decisions werd vertoond en het Hesce Mourits kwartet van het Koninklijk Conservatorium Den Haag trad ook op.
De presentatie van de Opening Night was in handen van Hassnae Bouazza.
Het eerder voor dit programma aangekondigde optreden van Manon Uphoff komt te vervallen in verband met ziekte.
-
Boek van mijn leven: Reggie Baay
Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden. Interview: Hassnae Bouazza.
-
Koloniale mythes ontmaskerd
Is er sprake van hardnekkig terugkerende mythes over de koloniale tijd? Schrijvers Reggie Baay, Cynthia McLeod en Johan Fretz spreken onder leiding van Sarah Sluimer over koloniale mythes, met een inleidende lezing van Nelleke Noordervliet.
Het romantische idee leeft dat door Nederland als kolonisator beschaving en welvaart werd gebracht, maar werd er niet eerder en voornamelijk iets gehaald, namelijk specerijen en grondstoffen ten koste van de inheemse bevolking? Manifesteren deze mythes zich alleen in ons denken of kruipt het verder, in onze literatuur? Hebben we geleerd van onze geschiedenis?
-
Brieven van overzee
In 1795 verstuurde de inmiddels vrijgelaten tot slaaf gemaakte Wilhelmina Kelderman vanuit Paramaribo een hartverscheurende brief aan haar vroegere meester. De brief kwam niet aan, maar werd door Engelse schepen gekaapt en is pas twee eeuwen later geopend.
Op verzoek van Winternachten festival lieten negen schrijvers en dichters zich door Wilhelmina's smeekbede inspireren, en schreven een eigen brief aan iemand in een (voormalige) kolonie, die ze tijdens dit programma presenteren. Ze dragen voor in hun moeder- of schrijftaal; de vertaling in het Engels en Nederlands wordt simultaan geprojecteerd.
Met Antjie Krog (Zuid-Afrika), Alfred Birney (o.a. De tolk van Java), Reggie Baay (o.a. Het kind met de Japanse ogen), Ellen Deckwitz (o.a. de bundel Hogere natuurkunde), Rosabelle Illes (Aruba), Jolyn Phillips (Zuid-Afrika), Jasper Albinus (debuut in bloemlezing Hardop), dichter Angelina Enny (Indonesië) en dichter, muzikant en theatermaker Robin Block.
Tip: Antjie Krog, Reggie Baay, Ellen Deckwitz, Jolyn Phillips dragen voor uit hun bijdrage aan de 25 jaar-Winternachten festival-jubileumbundel De verovering van Jupiter (Over dekolonisatie van de geest) tijdens de Opening Night - A Free Mind op woensdag 15 januari in Theater aan het Spui.
-
Indische ouders: verhalen achter de stilte - Reggie Baay & Adriaan van Dis
Met: Adriaan van Dis, Paul van der Gaag, Reggie Baay
Herkenbaar voor veel kinderen van Indische ouders: wat hebben ze weinig losgelaten over wat ze hebben meegemaakt tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Schrijvers Reggie Baay en Adriaan van Dis delen die ervaring. Onlangs verscheen van Baay Het kind met de Japanse ogen, een documentaire (anti-)oorlogsroman. Baay beschrijft hoe een jongeman in 1939 tekent voor het koloniale leger en vervolgens in Japanse krijgsgevangenschap terechtkomt. Hij moet er dwangarbeid verrichten aan de beruchte Birma-Siamspoorlijn. Na drieënhalf jaar van ontberingen wordt hij bevrijd. Hij hoopt de draad van zijn leven weer op te pakken, maar wordt direct een volgende oorlog in gestuurd: de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog die in zijn geboorteland is losgebarsten. Als na de Politionele Acties in december 1949 de soevereiniteitsoverdracht plaatsvindt, vlucht hij met zijn jonge gezin naar Nederland waar hij wordt geconfronteerd met herinneringen en trauma's.
Ook Adriaan van Dis verwerkte zijn familiegeschiedenis in zijn literaire werk. Het meest recent in Ik kom terug, een deels autobiografische roman over zijn moeder. Hierin trouwt een boerendochter met een soldaat en vertrekt naar Indië, waar ze de stuiptrekkingen van het koloniale tijdperk meemaakt. Na een lang leven van zwijgen en buitensluiten begint ze opeens te praten tegen haar zoon - aarzelende ontboezemingen over grensoverschrijdende liefde, verraad en drie oorlogen.De schrijvers gingen in gesprek met Paul van der Gaag, bekend van VPRO's O.v.t., het radioprogramma over de actualiteit van de geschiedenis.
Programma samengesteld door Ton van de Langkruis (Writers Unlimited)
Boekverkoop in de zaal door Van Stockum Boekverkopers -
VPRO's OVT Live
Met: Bas Heijne, Cynthia Mc Leod, De Règâhs, Elsbeth Etty, Mathijs Deen, Nelleke Noordervliet, Paul Scheffer, Paul van der Gaag, Reggie Baay, Stefan Hertmans, Ton van de Langkruis
Een van de best beluisterde programma's van Radio 1 is VPRO's OVT. Elke zondagmorgen staat de actualiteit van de geschiedenis centraal.
Inmiddels is het een traditie dat de programmamakers ten tijde van het festival verhuizen naar Den Haag, dit keer om live uit te zenden voor publiek, vanuit de gezellige foyer van Theater aan het Spui. Publiek is van harte welkom, de toegang en koffie zijn vrij. In het eerste uur hebben presentatoren Mathijs Deen en Paul van der Gaag een gesprek met schrijver Reggie Baay en festivaldirecteur Ton van de Langkruis over de geschiedenis van het 20jarige Writers Unlimited; een gesproken column van Nelleke Noordervliet en een gesprek over slavernij in de Oost en in de West met Cynthia McLeod (Suriname) en Reggie Baay. Van hem verscheen vorige week het boek Daar werd wat gruwelijks verricht, over de verborgen slavernijgeschiedenis van Nederlands-Indië. In het tweede uur een gesprek met Bas Heijne en Elsbeth Etty over Couperus. Tot slot spreken Paul Scheffer en Stefan Hertmans over de boeken die schreven over de verhalen van hun grootvaders. Tussendoor optredens van de Haagse band De Règâhs.
-
Indische Winter Kumpulan
Met: Adriaan van Dis, Anna Montan, Bodil de la Parra, Dinar Rahayu, Gustaaf Peek, Karin Amatmoekrim, Michaël Olbrechts, Nadja Hüpscher, Patrick Lauwerends, Reggie Baay
Een gezellig samenzijn waarbij onder het genot van Indische lekkernijen gepraat wordt over Ind(ones)ische literatuur.
Een speciaal programma ter gelegenheid van de 20e editie van het festival, dat in 1995 van start ging onder de naam Indische Winternacht. Kumpulan verwijst naar het typisch Indische 'samenzijn, samen komen', met familie, vrienden of anderszins. De optredende schrijvers Karin Amatmoekrim, Reggie Baay, Adriaan van Dis, Gustaaf Peek en Dinar Rahayu (Indonesië) vertellen aan de hand van een meegebracht object, foto, of muziekfragment een verhaal over een moment van Indisch samenzijn. We kijken ook uit naar de bijdrage van de jonge Belgische stripauteur Michaël Olbrechts, wiens debuutalbum De allerlaatste tijger gaat over de geschiedenis van zijn overgrootmoeder op Java. De vrolijke presentatie is in handen van de actrices Bodil de la Parra en Nadja Hüpscher, die toerden met het theaterprogramma Ouwe pinda's. Uiteraard zijn er in de pauze Indische hapjes verkrijgbaar, van Toko Zwijndrecht. En er klinkt jazzy krontjong van Anna Montan en Patrick Lauwerends. Aduh, geséllig tog! -
Vergeten slavernij in Nederlands-Indië
Als het gaat over slavernij, dan denkt iedereen aan Suriname en de Antillen en nooit aan Indonesië. Waarom is de Nederlandse geschiedenis van meer dan 260 jaar slavenhandel en slavernij in Nederlands-Indië geheel uit het collectieve geheugen verdwenen? Precies 155 jaar na de (formele) afschaffing van de slavernij in Nederlands-Indië publiceerde Reggie Baay Daar werd wat gruwelijks verricht, een non-fictie boek over de onbekende geschiedenis van de slavernij in Nederlands-Indië. Met Paul van der Gaag spreekt hij over vergeten, herinneren en slavernij in die 'andere voormalige Nederlandse kolonie'. Adriaan van Dis biedt Reggie Baay het eerste exemplaar van het boek aan. Nederlandstalig.
-
Met Umar op wereldreis: verhalen van thuis
Umar Mirza (de jonge hoofdredacteur van Wijblijvenhier.nl en presentator van het tv-programma Mijn moskee is de beste) neemt het publiek in drie programma's mee op reis. In deel 1 horen we Nieuwe migrantenverhalen. De barre kou, het grote wennen; die aspecten van de migratie kennen we nu wel. Maar wat gaat er onder de oppervlakte schuil? Reggie Baay, Nadia Bouras en Fidan Ekiz diepen intieme, hilarische anekdotes op en bieden een zeldzaam inkijkje in een ontworteld leven. Met muziek van de Iraanse meesterpercussionist Mohammad Reza Mortazawi. Nederlandstalig.
-
De Andere Koloniale Geschiedenis
België had Belgisch-Kongo; Nederland had Nederlands-Indië. Beide landen kijken daar doorgaans met diepe schaamte of met weemoed op terug. David van Reybrouck en Reggie Baay proberen zich aan die beeldvorming te ontworstelen door het perspectief te zoeken van de mensen die in de landen zelf de geschiedenis meemaakten. Historica Tjitske Lingsma, auteur van het verdriet van Ambon, spreekt met hen over hun zoektocht naar de Andere Geschiedenis van de koloniën. Nederlandstalig.
-
Tori fu dya nanga abrawatra - Verhalen van hier en overzee
Met: Alida Neslo, Annemarie Sanches, Bas Heijne, Bernice Chauly, Iman Humaydan, John Wladimir Elskamp, Paremeru, Reggie Baay, Tessa Leuwsha, Yasmine Allas
Voor de vierde keer werkt Winternachten samen met een literaire organisatie in Suriname bij de organisatie van een literair festival. Dit jaar treden Surinaamse en buitenlandse schrijvers op in On Stage, het podium van de theaterschool van actrice Helen Kamperveen. Het programma bestaat uit muziek, voordrachten van auteurs uit Suriname, en van Bas Heijne, Iman Humaydan, Yasmine Allas en Bernice Chauly, de schrijvers die Winternachten meebrengt uit Libanon, Maleisië en Nederland. Een avond met proza, poëzie, gesprek en muziek. Het thema van de avond is 'A Sense of Belonging'.
Behalve het optreden voor publiek bezoeken de schrijvers ook scholen. Zo reizen ze af naar Brownsweg (Brokopondo), om samen met dichter/zanger Dorus Vrede op te treden voor scholieren.
Een besloten schrijversconferentie brengt de schrijvers uit Suriname en de andere landen in gesprek over hun vak, rond het thema 'Writing local - writing global'.
Optreden in On Stage, woensdag 21 april, 20.00 uur, toegang gratis, Mgr. Wulfinghstraat #5, Paramaribo
-
Het Wereld Ganzenbord
In de put of in 't gevang? Sla een beurt over of vertel je reisverhaal. Adriaan van Dis, Cynthia McLeod, Reggie Baay en Thomas Rosenboom speelden het Wereld Ganzenbord, een risicovolle reis door de wereld, op zoek naar de ideale bestemming. Nederlandstalig.
De eerder aangekondigde deelname van Marjon van Royen kon helaas niet doorgaan. Ze is correspondente in Brazilië, en kon niet naar Nederland komen omdat ze verslag moest doen van de aardverschuiving. Haar plaats werd ingenomen door de Surinaamse schrijfster Cynthia McLeod.