Raj Mohan
(Suriname, 1962) publiceerde in 2008 zijn eerste dichtbundel Bapauti / Erfenis, een verdieping van de songs van zijn album Kantráki / Contractarbeider. In 2011 volgde de bundel Tihá / Troost met liedteksten van zijn popalbum Daayra. De zanger, dichter en componist - met wortels in India waar zijn voorouders vandaan komen, geboren in Suriname, en zijn thuisland Nederland - dicht en zingt over maatschappelijke thema's maar ook zaken die in Hindoestaanse en Indiase kringen als taboe gelden. Mohan schrijft in het Sarnámi, de taal van de Hindoestanen in Suriname en Nederland. Hij is oprichter en artistiek leider van muziekformaties zoals het Raj Mohan Ensemble, Vistar en Shai'rana, waarmee hij optreedt in binnen- en buitenland. Hij speelt en zingt composities gebaseerd op eigen teksten en op gedichten van hedendaagse Urdu-dichters, in de (licht)-klassieke Noord-Indiase traditie.
(WU2024)Archief beschikbaar voor: Raj Mohan
-
Strijders! Helden uit Suriname en de Cariben
Strijders! was een ode in spoken word, muziek, dans en verhalen aan mensen uit Suriname en de Cariben die hun leven op het spel zetten om voor hun vrijheid te vechten. Helden uit ons koloniale verleden die zich verzetten tegen onvrijheid en onderdrukking. Verhalen die eerder vaak zijn genegeerd, onzichtbaar gemaakt of weggemoffeld. Nu, ruim 150 jaar na afschaffing van de slavernij, komen er veel verhalen los, maar er zijn ook veel verhalen die nog verteld moeten worden over strijders uit het verleden, en over strijders van nu.
Gershwin Bonevacia, Dean Bowen, Julien Ignacio, Raj Mohan en OTION - Master of Sceneries voerden eigen werk uit. Karin Amatmoekrim vertelde in gesprek met presentator, auteur en Writers Unlimited-programmamaker Shantie Singh over schrijver Anil Ramdas, waarover ze onlangs de biografie In wat voor land leef ik eigenlijk? uitbracht.
Tip: Shantie Singh maakte ook de theatervoorstelling Her (s)tories, een ode aan vrouwen uit de Hindostaanse migratiegeschiedenis, die op vrijdag 12 januari 2024 werd uitgevoerd in Theater aan het Spui, Den Haag.
-
Na de komma - Shantie Singh in gesprek met Vinod Busjeet
Met: Raj Mohan, Shantie Singh, Vinod Busjeet
In deze aflevering van de Writers Series gaat Shantie Singh in gesprek met Vinod Busjeet over de impact van de contractarbeid op het heden. Dichter en muzikant Raj Mohan geeft een muzikaal optreden. Allen zijn nakomelingen van Indiase contractarbeiders en opgegroeid te midden van verschillende tradities. Welke geef je door aan de volgende generatie en welke verwerp je?
Busjeets romandebuut Silent Winds, Dry Seas (2021) verscheen onlangs in Nederlandse vertaling als Stille winden, droge zeeën. Van Singh verschijnt eind 2023 Na de komma: Hindostanen en de erfenis van het kolonialisme.
De gesprekken in deze Writers Series-aflevering zijn Engelstalig.
Met de excuses voor het slavernijverleden zette de Nederlandse overheid een komma, geen punt. 150 jaar geleden werd de slavernij afgeschaft in Suriname, maar meteen begon het ronselen van contractarbeiders uit Brits-Indië als vervanging om de plantages te laten draaien in Suriname, en (hier minder bekend) ook in Mauritius. De koloniale mentaliteit hield stand. De slavernij was afgeschaft, maar de wantoestanden duurden voort.
Shantie Singh (1982) is schrijver, presentator, programmamaker, theatermaker, vrouwenrechtenactivist en creatief bestuurskundige, oftewel 'glambtenaar' bij de gemeente Rotterdam. Shantie is geboren in Almelo, haar ouders komen uit Suriname en haar voorouders uit India. Sinds 2006 woont zij in Rotterdam. Ook is zij een storytelling fashionista. Zij schreef met haar roman Vervoering een familiekroniek over vier generaties die binnen honderd jaar verspreid werden over drie continenten in de landen India, Suriname en Nederland. Eind 2023 verschijnt van haar het boek Na de komma, (uitgeverij De Geus) een gepassioneerd en persoonlijk pleidooi voor meer erkenning en zichtbaarheid van het Hindostaanse verhaal in Nederland. Na de komma wordt eind 2023 gepubliceerd. Het is mogelijk om dit boek tijdens deze Writers Series te reserveren.
Vinod Busjeet is geboren in Mauritius en woont in Washington DC. Hij was lange tijd actief in de wereld van economische ontwikkeling, internationale financiën en diplomatie met onder meer functies bij de Wereldbank en de International Finance Corporation. Daarvoor heeft hij in Mauritius als docent op een middelbare school gewerkt. Hij is opgegroeid in verschillende tradities: Indiaas, Frans, Creools en Chinees. Zijn debuutroman Silent Winds, Dry Seas (2021) verscheen in 2023 in Nederlandse vertaling onder de titel Stille winden, droge zeeën bij uitgeverij Sampreshan. Het verhaalt over een nakomeling van Brits-Índische contractarbeiders die na de afschaffing van de slavernij naar Mauritius werden overgebracht. Dit eiland werd voor het eerst gekoloniseerd door de Nederlanders; daarna kwam het in Franse en vervolgens Britse handen. Het werd 55 jaar geleden onafhankelijk. Het is ook een universeel verhaal over identiteit, over de erfenis van het kolonialisme, over traditie, moderniteit, emigratie, en de drang naar succes. Een verhaal dat erg herkenbaar is voor nakomelingen van Indiase contractarbeiders in andere delen van de wereld, waaronder het Caribisch Gebied, inclusief Suriname; én een verhaal over een onderdeel van de Europese koloniale geschiedenis dat vaak onderbelicht blijft.
De gesprekken in deze Writers Series-aflevering worden afgewisseld door optredens van dichter en muzikant Raj Mohan, die in 2008 zijn eerste dichtbundel Bapauti / Erfenis,een verdieping van de songs van zijn album Kantráki / Contractarbeiderpubliceerde. Hij speelt en zingt composities gebaseerd op eigen teksten en op gedichten van hedendaagse Urdu-dichters, in de (licht)-klassieke Noord-Indiase traditie.
Dit Writers Series-programma is Engelstalig.
Na afloop boekverkoop door De Vries Van Stockum met gelegenheid tot signeren.
Samenstelling en presentatie programma: Shantie Singh (Writers Unlimited)
Writers Series: Shantie Singh in gesprek met Vinod Busjeet
Woensdag 8 november 2023, 20:30-22:00 uur
Centrale Bibliotheek Podium B, Spui 68 2511 BT Den HaagWriters Unlimited organiseert jaarlijks in januari het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag (data: 18-21 januari 2024) en door het jaar heen maandelijks Writers Series-programma's op diverse locaties in Den Haag, waaronder de Centrale Bibliotheek Den Haag. Het festival, met ruim honderd schrijvers, dichters, spoken word-artiesten en musici uit binnen- en buitenland vindt gedurende vier dagen plaats in onder meer Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag, Paard, Koninklijke Schouwburg, wijkbibliotheken, Haagse universiteiten en middelbare scholen.
ë€ó
-
Rap & spoken word met HemelBesem, Raj Mohan en Djani
Met: Cansu Eroğlu, Djani, HemelBesem, Raj Mohan
Met spoken word, rap, beats en songs hun verhaal vertellen: dat kunnen HemelBesem, Raj Mohan en Djani als geen ander. Het Haagse literatuurfestival Winternachten en Bibliotheek Schilderswijk presenteerden voor jong en oud een ontmoeting tussen deze drie zeer muzikale woordkunstenaars. HemelBesem komt uit Zuid-Afrika. Hij is een beroemde performer, artiest en MC die al vier zelfgeproduceerde hiphop albums heeft uitgebracht. Hij treedt vaak op met andere artiesten, heeft een radioshow en maakt zich sterk voor de verbindende kracht van het Afrikaans als taal. Raj Mohan vertolkt vanuit zijn Surinaams-Hindoestaanse achtergrond eigen muziek en gezongen dichtkunst. Hij heeft vijf albums en twee dichtbundels uitgebracht. De jonge Haagse rapper Djani start in 2015 met twee vrienden rapgroep FDG waarvoor hij songs, beats en een deel van de teksten voor zijn rekening neemt. Naast FDG werkt Djani ook solo. De stijlen die hij graag gebruikt zijn trap, dancehall, afro en oldschool hiphop.
-
Opening Night - Free the Word!
Met: Dareen Tatour, Eelco Bosch van Rosenthal, Gioconda Belli, Hassnae Bouazza, Jennifer Clement, Madeleine Thien, Michiel Servaes, Radna Fabias, Raj Mohan, Robert van Asten, Ton van de Langkruis
De Opening Night van het Winternachten festival staat met poëzie, muziek, de Free the Word!-speech en de uitreiking van de Oxfam Novib PEN Awards in het teken van het vrije woord.
Robert van Asten, de Haagse wethouder voor Mobiliteit, Cultuur en Strategie, opende het festival. Radna Fabias, winnaar van de C. Buddingh'-prijs 2018 voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut, droeg voor uit haar bundel Habitus. De vrijheid van meningsuiting stond vervolgens centraal in een statement door de Amerikaans-Mexicaanse schrijver Jennifer Clement, voorzitter van PEN International. Daarna sprak de Canadese schrijver Madeleine Thien de Free the Word!-speech uit.
Met de uitreiking van de prestigieuze Oxfam Novib PEN Awards door Oxfam Novib-directeur Michiel Servaes aan de Nicaraguaanse schrijver en dichter Gioconda Belli en aan de Palestijnse dichter Dareen Tatour werden auteurs geëerd die vandaag, met gevaar voor hun vrijheid en leven, de waarheid zoeken en uitdragen. Ook de Italiaanse schrijver Roberto Saviano kreeg een Oxfam Novib PEN Award. Hij leeft sinds de publicatie van zijn boek Gomorrah (2006) onder politiebescherming en kon niet aanwezig zijn. Na de uitreiking gingen de overige twee winnaars in gesprek met schrijver en journalist Hassnae Bouazza en Nieuwsuur-presentator Eelco Bosch van Rosenthal over hun oeuvre en ervaringen. De winnaars droegen eigen poëzie voor. Engels gesproken.
Het programma van de Opening Night werd omlijst met muzikale optredens door singer-songwriter Raj Mohan en werd gepresenteerd door Hassnae Bouazza. De Opening Night is tot stand gekomen in samenwerking met Oxfam Novib, PEN International en PEN Nederland.
-
Denkend aan Holland FFWD
"Denkend aan Holland / zie ik breede rivieren / traag door oneindig laagland gaan" is misschien wel de bekendste Nederlandse openingsstrofe. In Herinnering aan Holland beschrijft Hendrik Marsman in 1936 het landschap en de strijd tegen het water. Zeven jonge auteurs gingen fast forward, lieten zich door het gedicht inspireren voor hun toekomstbeeld van Nederland. Dichters Asha Karami en Derek Otte, singer-songwriters Lounar en Raj Mohan, performer en beeldend kunstenaar Roberta Petzoldt en schrijvers Simone van Saarloos en Vamba Sherif brachten hun nieuwe versies. Programmamaker en presentator Francis Broekhuijsen opende het programma met de voordracht van Marsmans klassieker.
-
Bas Heijne & Stephan Sanders
Met: Bas Heijne, Raj Mohan, Stephan Sanders
We hadden een droom - de erfenis van drie wereldverbeteraars
Ze voerden een felle strijd tegen ongelijkheid, onderdrukking en haat: Nelson Mandela, Martin Luther King en Gandhi. Naar aanleiding van een tentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam schreef Bas Heijne een bevlogen essay over deze strijders tegen apartheid, racisme en antikolonialisme. In zijn essay Wereldverbeteraars staat de filosofie van deze drie helden centraal. Volgens Heijne beschouwen we hun gedachtengoed vaak als vanzelfsprekend; maar waren hun ideeën over humanisme, de kracht van liefde en hoe zij vanuit compassie, niet vanuit haat, de ongelijkheid en onrecht wisten te bestrijden pas echt radicaal.
Op donderdag 14 december 2017 was Bas Heijne samen met schrijver en columnist Stephan Sanders te gast bij B-Unlimited. Voor De Groene Amsterdammer schreef Sanders een recensie over Wereldverbeteraars. Op ons podium in de bibliotheek vertelde Heijne over zijn boek en ging erover met Sanders in gesprek. Ook was er ruimte voor vragen van het publiek.
Deze laatste avond van B-Unlimited in 2017 sloten we extra feestelijk af met een bijzondere muzikale bijdrage van Raj Mohan, de bedenker van Sarnami-Bhojpuri geet and pop.
Programma samengesteld door Shervin Nekuee (Writers Unlimited).
Boekverkoop in de zaal door Van Stockum Boekverkopers
B-Unlimited: Bas Heijne & Stephan Sanders
We hadden een droom - de erfenis van drie wereldverbeteraars
Muziek: Raj Mohan
donderdag 14 december
zaal open 20.00 uur
aanvang: 20.30 uur
Centrale Bibliotheek, Studio B
Spui 68 Den HaagTijdens het Winternachten Festival 2018 (18 – 21 januari) leidden Bas Heijne en Stephan Sanders gesprekken met internationale schrijvers rondom het festivalthema We the People – over het verlangen naar een daadkrachtig wij-gevoel. Kijk voor meer informatie op www.writersunlimited.nl
-
Antjie Krog Sestig
Met: Ad Zuiderent, Adriaan van Dis, Anne Vegter, Antjie Krog, Anton Korteweg, Bas Kwakman, Christine Otten, Hester Knibbe, Ineke Holzhaus, Jan Baeke, Jan Klug, Jan van der Haar, K. Michel, Liesbeth Lagemaat, Mark Boog, Peter Swanborn, Raj Mohan, Rob Schouten, Robert Dorsman, Rodaan Al Galidi, Tom Lanoye, Tsead Bruinja
Nederlandse dichters eerden de Zuid-Afrikaanse schrijver en dichter Antjie Krog, die haar zestigste verjaardag in Den Haag kwam vieren. Een feestelijke avond, waarin Antjie Krog haar favoriete Afrikaanstalige gedichten voordroeg. Adriaan van Dis sprak met haar over de positie van de dichter in Zuid-Afrika. Een keur aan dichters trad voor haar op, zoals Hester Knibbe, Christine Otten, Rob Schouten, Jan Baeke, Tsead Bruinja, Rodaan Al Galidi, Anton Korteweg, Raj Mohan, Peter Swanborn, Jan van der Haar en Ad Zuiderent.
Ter gelegenheid van haar verjaardag schreven meer dan veertig dichters een gedicht voor Antjie Krog. Deze gedichten zijn gebundeld in een speciale uitgave van Tortuca, tijdschrift voor literatuur en beeldende kunst, die op deze avond aan haar werd aangeboden. Bas Kwakman, directeur van Poetry International Rotterdam, presenteerde het programma.Antjie Krog (23 oktober 1952) is een van de belangrijkste schrijvers van Zuid-Afrika: dichter, schrijver van proza en non-fictie, en journalist. Een heldere analytica wordt zij genoemd en een verfrissende denker. In De kleur van je hart (2000) deed zij op indringende wijze verslag van het werk van de Zuid-Afrikaanse Waarheids- en Verzoeningscommissie. Na haar poëziedebuut Dogter van Jefta in 1970 publiceerde ze nog vele bundels zoals Otters in bronslaai, Jerusalemgangers, Lady Anne, Kleur kom nie alleen nie en Lijfkreet. Haar werk werd vele malen bekroond, onder andere met de Reina Prinsen Geerligsprijs, de Hertzogprijs, de Pringle Award en de Alan Paton Award.
-
Droomtaal
'Come to me, my language, come back', schreef Derek Walcott. Hoe voelt het om te schrijven in een andere taal dan je moedertaal? Wordt deze nieuwe taal ook de taal waarin je droomt? Asis Aynan presenteert Ahmad Al Malik, Rodaan Al Galidi, Raj Mohan en Chika Unigwe, die hun ervaringen delen. Met muzikale begeleiding door gitarist Lourens van Haaften. Nederlandstalig.
-
Poetry Lunch Hour
Met: Bernice Chauly, Lamis Saidi, Raj Mohan, Vamba Sherif
Voordracht van poëzie door Lamis Saidi (Algerije), Vamba Sherif (Liberia/Nederland), Raj Mohan (Suriname/Nederland), Bernice Chauly (Maleisië), en de Zuid-Afrikaanse auteurs Nunke Khadimo, Mannini Mokhotu, Moenier Adams, Ronelda Kamfer en zangeres Reba Son.
-
Reading in Athol Fugard Theatre Cape Town
Met: Bernice Chauly, Lamis Saidi, Raj Mohan, Vamba Sherif
Een avond met voordrachten van proza en poëzie door Bernice Chauly, Lamis Saïdi, Vamba Sherif, Raj Mohan, Urvashi Butalia (India), zanger Reba Son (India), André Brink (ZA), Nunke Khadimo (ZA), Mannini Mokhothu (ZA) en Neo Muyanga (ZA).
-
VPRO O.V.T.
Met: Geert Mak, Kees 't Hart, Mathijs Deen, Nelleke Noordervliet, Paul van der Gaag, Raj Mohan, Shrinivási
Het vierdaagse festival werd afgesloten met een live-uitzending van VPRO's OVT op zondagmorgen op Radio 1 vanuit Dudok in Den Haag. Literatuur en (vervalste) geschiedenis kwamen samen in gesprekken met gasten van Winternachten 2009. Met onder andere Geert Mak, Nelleke Noordervliet, Kees 't Hart, Shrinivási uit Suriname en de Surinaams/Hindoestaanse musicus/dichter Raj Mohan die enkele prachtige, ontroerende liederen zong. Presentatie was in handen van Paul van der Gaag en Mathijs Deen.
-
Dichters van het geheugen - Suriname/Antillen
slijk van Suriname
vastgekleefd aan mijn voetzolen
laat nog steeds sporen achter
op de glanzende straattegels
van Holland
Aldus de Hindoestaans-Surinaamse dichter en musicus Raj Mohan. In het programma Dichters van het Geheugen traden vier dichters op die het verleden tot de verbeelding laten spreken. Ze schrijven over geboortegrond, over het land waarin zij wonen en over het land van de voorouders. Met behalve Mohan, de Surinaamse grand old poet Shrinivási, voordrachtskunstenaar en dichteres Gilda Dannarag en de Curaçaose dichter en beeldend kunstenaar Philip Rademaker. Het was een uur vol ontroerende poëzie en openhartige gesprekken over vergeten verhalen en mogelijke waarheden. Presentatie Tanja Fraai.