Yasmine Allas
(Somalië, 1967) ontvluchtte haar geboorteland en belandde in 1987 in Nederland. Aanvankelijk wilde ze actrice worden, maar inmiddels is ze vooral bekend als schrijfster. In haar roman Een nagelaten verhaal (2009) beschrijft ze een jonge vrouw die na 23 jaar terugkeert naar haar geboorteland. Het wordt een emotioneel weerzien, wanneer blijkt dat het land is verwoest en er weinig meer van haar verleden te zien is. Yasmine Allas mengt zich regelmatig in het publieke debat in Nederland. Haar boek Ontheemd en toch thuis (2006) is een verzameling essays over het leven in multicultureel Nederland, die eerder in de Volkskrant verschenen. Ze neemt hierin geen blad voor de mond en weet de vinger vaak op de zere plek te leggen. Godsdienstfanatisme is in haar ogen de splijtzwam van de samenleving. Maatschappelijke misstanden spelen al een rol in haar werk vanaf haar debuutroman Idil, een meisje (1998). Hierin beschrijft ze het zware leven van een meisje in Somalië en stelt ze vrouwenbesnijdenis aan de kaak.
(WU 2013 GR)Archief beschikbaar voor: Yasmine Allas
-
Schaamteloos
Hoe schaamteloos of hoe intiem durven schrijvers te zijn? Voelen ze zich gegeneerd over hun eigen onthullingen of genieten ze van hun schaamteloosheid? Hoe is het om seksueel getinte passages voor te lezen die het publiek kunnen opwinden of plaatsvervangende schaamte bezorgen? Kristien Hemmerechts, Ted van Lieshout en Yasmine Allas geven zich bloot, onder leiding van Elsbeth Etty. Nederlandstalig.
-
Tori fu dya nanga abrawatra - Verhalen van hier en overzee
Met: Alida Neslo, Annemarie Sanches, Bas Heijne, Bernice Chauly, Iman Humaydan, John Wladimir Elskamp, Paremeru, Reggie Baay, Tessa Leuwsha, Yasmine Allas
Voor de vierde keer werkt Winternachten samen met een literaire organisatie in Suriname bij de organisatie van een literair festival. Dit jaar treden Surinaamse en buitenlandse schrijvers op in On Stage, het podium van de theaterschool van actrice Helen Kamperveen. Het programma bestaat uit muziek, voordrachten van auteurs uit Suriname, en van Bas Heijne, Iman Humaydan, Yasmine Allas en Bernice Chauly, de schrijvers die Winternachten meebrengt uit Libanon, Maleisië en Nederland. Een avond met proza, poëzie, gesprek en muziek. Het thema van de avond is 'A Sense of Belonging'.
Behalve het optreden voor publiek bezoeken de schrijvers ook scholen. Zo reizen ze af naar Brownsweg (Brokopondo), om samen met dichter/zanger Dorus Vrede op te treden voor scholieren.
Een besloten schrijversconferentie brengt de schrijvers uit Suriname en de andere landen in gesprek over hun vak, rond het thema 'Writing local - writing global'.
Optreden in On Stage, woensdag 21 april, 20.00 uur, toegang gratis, Mgr. Wulfinghstraat #5, Paramaribo
-
Crusa Lama - Aruba
Met: Anthony Gario & Le Groove, Bas Heijne, Belinda de Veer, Bernice Chauly, Caresse Isings, Iman Humaydan, Luciano Milliard, Victor Mathilda, Yasmine Allas
Crusa Lama - Papiamento voor Crossing the Seas - brengt een programma met buitenlandse en Arubaanse auteurs en musici. Belinda de Veer, Luciano Milliard en Caresse Isings - allen afkomstig van Aruba - treden samen op met de auteurs die namens Winternachten naar Aruba komen: Bernice Chauly (Maleisië), Bas Heijne en Yasmine Allas (Nederland) en Iman Humaydan (Libanon). Het programma bestaat uit voordrachten van de auteurs, een gesprek met de schrijvers over het thema 'A Sense of Belonging', en muzikale optredens van Le Groove, met zanger Anthony Gario. Het programma is samengesteld door de Bibliotéca Nacional van Aruba.
Behalve in dit openbare programma, treden de schrijvers op maandag 19 april ook een bezoek aan de studenten van het Colegio EPI. Ze lezen voor uit hun werk, en gaan in discussie met de studenten, onder leiding van Victor Mathilda en Pancho Geerman.
Aanvang programma 19.00 uur. Toegang AFL 5,-. Adres: Hardin Arubiana/Caribiana, Bachstraat # 5, Oranjestad. Informatie bij 00 297 582 1580 of 582 6924. Meer informatio op www.bibliotecanacional.aw -
Krusa Laman - Kaminda rais a kue tera/A Sense of Belonging - Curaçao
Met: Bas Heijne, Bernice Chauly, Bòi Antoin, Diana Lebacs, Dolce Música, Iman Humaydan, Johnny Kleinmoedig, Mario Kleinmoedig, Yasmine Allas
Gesprek - film- muziek. Een literair debat tussen telkens twee auteurs, die in respectievelijk Nederlands, Engels en Papiaments met elkaar in dialoog gaan over het thema A Sense of Belonging. De talentvolle, meertalige publicist en activist Mario Kleinmoedig is de gespreksleider. Tot slot wordt er een kort, indringend fragment van een filmdocumentaire over de Afrikaanse schrijver Koulsy Lamko (Tsjaad, 1957) vertoond. Dit fragment zal de boodschap zoals die uit het hele festival naar voren komt, een bijzondere lading geven. Het programma wordt opgeluisterd met klassieke Antilliaanse muziek van de groep Dolce Música en pianist Johnny Kleinmoedig.
-
Krusa Laman - Curaçao
Met: Bas Heijne, Bernice Chauly, Dennis Aalse Ensemble, Diana Lebacs, Elia Isenia, Frouwkje Smit, Iman Humaydan, Roland Colastica, Roy Evers, Shrinivási, Yasmine Allas
Op Curaçao is de Fundashon pa Planifikashon di Idioma (Stichting voor Taalplanning, FPI) de organisatiepartner van Winternachten. Tijdens het festival Krusa Laman op Curaçao dragen alle auteurs en artiesten in hun eigen taal voor. De vertaling hiervan in het Papiaments en het Engels wordt telkens simultaan op een groot scherm geprojecteerd. De FPI verzorgde al jaren met haar team vertalers de vertaling van alle teksten in het Papiaments. Ten behoeve van het Curaçaose publiek is er een metafoor voor het thema in het Papiaments gecreëerd: Kaminda rais a kue tera.
Dit thema wordt tijdens het festival op Curaçao vanuit verschillende invalshoeken belicht. Een subthema is migratie en migratie in de literatuur. In opdracht van de FPI schreef de Curaçaose antropoloog Richenel Ansano speciaal voor dit festival een gevoelig essay, getiteld Between Love and Terror: Having a Sense of Belonging is no Joke. Dit essay zal samen met het programmablad gratis worden verspreid onder alle bezoekers van het festival.Ook de Openbare Bibliotheek Curaçao schenkt bijzondere aandacht aan het thema Kaminda rais a kue tera. Op 9 april opent de bibliotheek op feestelijke wijze een grootse expositie over Krusa Laman en het thema, met allerlei soorten informatie over alle deelnemende auteurs en artiesten, hun werk, landen van oorsprong en dergelijke.
Hiernaast zijn er speciale workshops voor de middelbare scholen die de auteurs bezoeken. Creatief schrijfster Elodie Heloise is enthousiast bezig om de scholen die meedoen, de studenten en docenten op een ludieke manier warm te maken voor het festival en het auteursbezoek. Tijdens deze workshops zullen de leerlingen zelf met het thema aan de slag gaan en materiaal aanleveren voor de expositie in de bibliotheek.
Uiteraard wordt het thema A Sense of Belonging ook op de avonden zelf uitgediept. Naast de voordrachten van de reeds genoemde auteurs en artiesten creëert beeldende kunstenaar Frouwkje Smit een artistieke diashow van een aantal bekende en relatief onbekende, zowel oudere als jonge Curaçaose (migranten)auteurs en kunstenaars. Aan deze auteurs is gevraagd om hun favoriete plekje op Curaçao, de plek waar zij zich het meest thuis voelen, met een bijpassende tekst te kiezen. Gecombineerd met muziek maakt Frouwkje hiervan een verrassend geheel dat op vrijdagavond 16 april in Villa Maria, Scharloo vertoond wordt. Veelzijdige artiest, schrijver en theatermaker Roland Colastica praat de hele vrijdagavondshow wervelend aan elkaar.
-
Crossing the Seas - Sint Maarten
Met: Bas Heijne, Bernice Chauly, Changa Hickinson, Clara Reyes, Iman Humaydan, Lenworth Wilson, Lucinda Audain, Mathilda Richards, Peter Lake, Yasmine Allas
Op Sint Maarten werkt Winternachten samen met de Philipsburg Jubilee Library. Crossing the Seas - zoals het evenement hier heet - brengt in een publieksprogramma in het Cultural Center met voordracht van schrijvers en dichters. Uit Sint Maarten komen Peter Lake, Lucinda Audain, Lenworth Wilson Jr. en Mathilda Richards, aangevuld met muziek en zang van Amin Bouabdelli, Changa Hickinson, Donovan Froston, Erika van Putten en Shanella Romey James. De buitenlandse deelnemers aan het programma zijn Bas Heijne (Nederland), Yasmine Allas (Nederland/Somalië), Bernice Chauly (Maleisië) en Iman Humaydan (Libanon). Alle teksten van de buitenlandse auteurs worden in Engelse vertaling geprojecteerd voor het publiek. Het programma wordt gepresenteerd door Clara Reyes.
Behalve dit publieksprogramma organiseert de biblitoheek ook optredens van de schrijvers in middelbare scholen, en op de Universiteit van Sint Maarten.Philipsburg Community and Cultural Center, Backstreet. Woensdag 14 april, aanvang 19.00 uur. Toegang gratis.
-
NRC Leesclub Live
Met: Bas Heijne, Elsbeth Etty, Pieter Steinz, Yasmine Allas
Tijdens een speciale live-editie van de Leesclub van NRC Handelsblad werd de roman Kaarten van Nuruddin Farah besproken. De roman over geografische én mentale grenzen is onderdeel van de 'AfriCanon' van de krant.
Farahs Afrika en het Afrika in de media: lijken ze op elkaar? Een discussie onder leiding van Pieter Steinz, met NRC redacteuren Bas Heijne en Elsbeth Etty en de in Somalië geboren schrijfster Yasmine Allas. Het publiek discussieerde mee. -
Dubbel vaderland
'Voor Nederland ben ik bereid de wapenen op te nemen.' Met die woorden gaf de van oorsprong Marokkaanse schrijver Fouad Laroui aan waar Nederlanders zo slecht in zijn: trots op zijn land. Ik wil de vrijheid van denken in dit land verdedigen. Een gesprek met schrijfster Yasmine Allas, van oorsprong Somalische, en Mala Kishoendajal, Hindoestaans Surinaamse in Nederland. Een gesprek over loyaliteit aan het land van herkomst en aan het nieuwe vaderland, onder leiding van Michaël Zeeman. Nederlandstalig.