Inschrijven op de nieuwsbrief

Simone Atangana Bekono

Simone Atangana Bekono - foto Gaby Jongenelen Fotografie
Simone Atangana Bekono - foto Gaby Jongenelen Fotografie

(1991) studeerde in 2016 af in creative writing aan hogeschool ArtEZ met wat meteen haar debuutbundel zou worden: Hoe de eerste vonken zichtbaar waren (2017), Ze ontving hiervoor de Poëziedebuutprijs Aan Zee in 2018. Vragen als: hoe beïnvloeden sociale stempels als ras en gender onze belevingswereld; en hoe klinkt een nieuwe taal die deze belevingswereld kan uitdrukken staan hierin centraal. Ze onderzoekt via haar poëzie en brieven wat vruchtbare manieren zijn om je tot het debat rondom (seksueel) racisme, Eurocentrisme en de huidige polarisatie te verhouden. Atangana Bekono publiceerde op De Optimist en Samplekanon en in De Gids, en trad op tijdens de Nacht van de Poëzie, Winternachten festival en Read my World. Ze werd geselecteerd voor het Slow Writing Lab en voor CELA, een ontwikkeltraject voor schrijvers en vertalers in zes Europese landen. Momenteel werkt ze aan haar eerste roman.

(WN 2020)

Archief beschikbaar voor: Simone Atangana Bekono

 • Winternachten 2020 – Friday Night Unlimited

  Fifty Ways to Free Your Language

  Hoe verhouden schrijvers zich momenteel tot de dekolonisatie van taal en literatuur - niet alleen in hun onderwerp maar ook in de vorm van hun poëzie en verhalen?

  Winternachten festival geeft tijdens Friday Night Unlimited met meerdere programma's aandacht aan het dekoloniseren van het denken. Hoe vrij is onze geest, wat betekent die vrijheid en zijn we werkelijk vrij of gevangen in de kaders van onze cultuur, maatschappij en geschiedenis? Dit thema is mede gebaseerd op de essaybundel Decolonising the mind van de Keniaanse schrijver Ngugi wa Thiong'o, waarin hij spreekt over gekoloniseerde taal en hoe de invloed daarvan nog steeds merkbaar is. Omdat hij taal een opbouwende rol toedicht ten aanzien van cultuur, geschiedenis en identiteit, pleit hij voor 'taalkundige dekolonisatie'.

  Dit eerste programma wordt geopend met een speech door schrijver Mukoma Wa Ngugi (VS, en zoon van Ngugi wa Thiong'o); vervolgens gaat Simone Zeefuik over dit onderwerp in gesprek met hem en met dichter Simone Atangana Bekono (Nederland), dichter en schrijver Antjie Krog (Zuid-Afrika) en schrijver Petina Gappah (Zimbabwe).

  Tip: Petina Gappah neemt ook deel aan de Opening Night - A Free Mind, woensdag 15 januari in Theater aan het Spui; Antjie Krog treedt ook op tijdens Saturday Night Unlimited, 18 januari en tijdens het Winternachten Nieuwjaarsconcert, zondagmiddag 19 januari in het Zuiderstrandtheater.

 • Winternachten 2017 – Friday Night Unlimited

  De Verborgen Ruimte - Poëzie

  In De verborgen ruimte wordt de kaart opnieuw gelezen en uitgevoerd door negen dichters. Welke geluiden en toonsoorten horen daarbij, wat is er nog niet gezegd en wat wordt er steeds weer verkeerd verstaan? Wie bevindt zich aan de randen of juist midden in het centrum? De verborgen ruimte kan zich in een VINEX-wijk bevinden, in een lichaam, een megastal of in een verslavingskliniek. Dat heeft consequenties. Wie in de verborgen ruimte kijkt, verliest een aantal zekerheden. Wanneer de kaart opnieuw wordt gelezen, komt niemand meer thuis.

  'VSB Poëzieprijs op Tournee' maakt deel uit van De verborgen ruimte; onder de optredende dichters zijn de auteurs van drie voor de VSB Poëzieprijs genomineerde dichtbundels: Kwaadgesternte door Hannah van Binsbergen, Lichtmeters van Ruth Lasters en Koelkastlicht door Rodaan Al Galidi. Verder dragen ook Marieke Rijneveld, Dominique de Groen, Mira Feticu, Obe Alkema, Simone Atangana Bekono en Ton van 't Hof voor uit hun werk. De verborgen ruimte is samengesteld door en wordt gepresenteerd door dichter Maarten van der Graaff, in 2014 winnaar van de C.Buddingh'-Prijs voor zijn debuutbundel Vluchtautogedichten.