Ronelda S. Kamfer
(Kaapstad, 1981) is een van de belangrijkste Zuid-Afrikaanse auteurs van dit moment. Ze schrijft in het Kaaps-Afrikaans, een spreektaal met Engelse woorden en straattaal. Haar eerste dichtbundel Noudat Slapende Honde (Nu de slapende honden, 2008) schetst een scherp beeld van leven in armoede. Santenkraam (2012) bevat verhalen in dichtvorm over een vissersdorp dat plaats moet maken voor een militair terrein. Mammie (2017) is een even liefdevolle als rauwe ode aan haar moeder. Chinatown (2021) komt opnieuw hard aan. Kamfer dicht beheerst, intiem en duister-humoristisch over geweld, de positie van vrouwen, liefde en ouderschap. Ze vertaalt Kirsty Applebaums Princess Minna-kinderboeken naar het Afrikaans: Die eenhoring-gedoente en Die betowerde woud (2023) en verzorgt Die maan is zwart (2022), een bundel met poëzie van Adam Small. Haar eerste roman Kompoun (2021) verschijnt 2024 in de Nederlandse vertaling door Alfred Schaffer die ook haar poëzie vertaalde.
(WU2024)Archief beschikbaar voor: Ronelda S. Kamfer
-
Ode aan Remco Campert & Uitreiking Haagse Literatuurprijzen
Met: Aad Meinderts, Alma Mathijsen, Anjet Daanje, Benjamin Herman, Blue Moon, Corrie van Binsbergen, Ellen ten Damme, Jan Kuijper, Judith Uyterlinde, Kees 't Hart, Kees van Kooten, Lucky Fonz III, Maartje Meijer, Marjoleine de Vos, Mirjam van Hengel, Ramsey Nasr, Ronelda S. Kamfer, Rozalie Hirs, Saskia Bruines, Tjibbe Veldkamp, Tomas Lieske
Om het leven en werk van Remco Campert groots te vieren vond op de slotdag van het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag 2024 een Ode aan Remco Campert plaats, voorafgaand aan de uitreiking van de Haagse Literatuurprijzen. Het programma werd georganiseerd door Writers Unlimited en het Literatuurmuseum in samenwerking met de Jan Campert-Stichting, de Volkskrant en De Bezige Bij.
Ode aan Remco Campert
Remco Campert werd geëerd met optredens door prominente schrijvers en artiesten als Ellen ten Damme, Kees van Kooten, Ramsey Nasr, Alma Mathijsen, Mirjam van Hengel, de Zuid-Afrikaanse dichter Ronelda S. Kamfer, gitarist Corrie van Binsbergen en het Benjamin Herman Kwartet gevormd door Benjamin Herman (saxofoon), Thomas Poll (contrabas), Timothy Banchet (piano) en Jimmi Hueting (drums). Allen lieten zich voor hun muzikale of gesproken bijdragen inspireren door de persoon en het werk van Remco.Remco Campert (1929-2022) werd geboren in Den Haag. Hij was een zeer geliefd dichter, romancier en columnist. Voor zijn poëzie ontving hij onder meer de Reina Prinsen Geerligsprijs, de Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam, de Jan Campert-prijs, de P.C. Hooft-prijs en De Gouden Ganzenveer. In 2015 werd hij bekroond met de Prijs der Nederlandse Letteren.
Naast poëzie schreef Remco Campert meerdere romans, verhalen en novellen. Zo verscheen in 1961 Het leven is vurrukkulluk, in 1968 Tjeempie! of Liesje in luiletterland, en in 2004 Een liefde in Parijs; boeken die uitgroeiden tot klassiekers. Van 1989 tot 1995 las Campert met Jan Mulder en Bart Chabot in theaters voor uit eigen werk. Van 1996 tot 2006 schreef hij samen met Mulder een gezamenlijke column op de voorpagina van de Volkskrant, CaMu. Camperts laatste werken zijn Aanelkaar (2019), een briefwisseling met Kees van Kooten, en de dichtbundel Mijn dood en ik (2019), waarin hij op lucide wijze de dood in de ogen kijkt.
Uitreiking Haagse Literatuurprijzen
Het festival besloot met de Haagse Literatuurprijzen, die jaarlijks worden toegekend en uitgereikt door de Jan Campert-Stichting. De laureaten - Anjet Daanje, Tomas Lieske, Rozalie Hirs en Tjibbe Veldkamp - ontvingen hun prijs uit handen van Saskia Bruines, wethouder van Financiën, Cultuur en Economie van Den Haag.Anjet Daanje ontving de Constantijn Huygens-prijs, de belangrijkste Haagse onderscheiding voor een oeuvre. Tomas Lieske kreeg de F. Bordewijk-prijs overhandigd voor zijn roman Niets dat hier hemelt. Rozalie Hirs ontving de Jan Campert-prijs voor haar poëziebundel ecologica. De tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs voor jeugdboeken ging naar Tjibbe Veldkamp voor zijn De jongen die van de wereld hield.
Elke laureaat werd geëerd met een laudatio door een speciale gast! Zo traden schrijver Kees 't Hart en pianist, zanger en componist Maartje Meijer op voor Anjet Daanje. Rozalie Hirs en Tomas Lieske werden lovend toegesproken door respectievelijk dichter Jan Kuijper en schrijver Marjoleine de Vos. Singer-songwriter Lucky Fonz III trad op voor Tjibbe Veldkamp.
Judith Uyterlinde, directeur van Writers Unlimited, en Aad Meinderts, voorzitter van de Jan Campert-Stichting, spraken welkomstwoorden.
Boekhandel De Vries van Stockum was in de foyer aanwezig met een stand waar o.a. de boeken van de auteurs die aan dit programma deelnamen, verkrijgbaar zijn!
Ode aan Remco Campert en Uitreiking Haagse Literatuurprijzen werd samengesteld door Jet Steinz in opdracht van de Jan Campert-Stichting en Writers Unlimited. De presentatie was in handen van Mirjam van Hengel. Alle informatie over de laureaten is te vinden op literatuurmuseum.nl.
-
Mensen Zeggen Dingen x Writers Unlimited Festival
Met: Angelina Enny, Benzokarim, Dean Bowen, Nisrine Mbarki, Ronelda S. Kamfer, Sjaan Flikweert, XILLAN
In Mensen Zeggen Dingen x Writers Unlimited Festival in Paard lieten naast Nederlandse dichters en spoken word-artiesten Dean Bowen, Sjaan Flikweert en Nisrine Mbarki ook twee internationale auteurs van het festival hun stem horen: Ronelda Kamfer (Zuid-Afrika) en Angelina Enny (Indonesië). Alternative R&B-artiest XILLAN trad op met een muzikale bijdrage. Host: Benzokarim!
Dingen zijn niksig als er geen woorden aan gegeven worden. Dat is precies wat Mensen Zeggen Dingen doet. Uitspreken, bespreekbaar maken, uitroeptekens of vraagtekens erachter plaatsen en de volgorde bepalen. Het platform voor poëzie en performance komt met clubshows langs in onder meer PAARD (Den Haag), Theater Bellevue (Amsterdam), Tivoli Vredenburg (Utrecht), Doornroosje (Nijmegen) en festivals zoals Lowlands en Down The Rabbit Hole.
Mensen Zeggen Dingen en Writers Unlimited Festival presenteerden een speciale Internationaal Literatuurfestival Den Haag-editie in PAARD met poëzie, poetry slam, proza, muziek en punchlines.
Festivaltip: kom ook naar de grote festivalavonden Friday Night Unlimited (19 januari) en Saturday Night Unlimited (20 januari)! Beide avonden kies je je eigen route langs zo'n twintig programma's op vijf podia in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag.
Van 18 tot en met 21 januari 2024 was het festival te vinden in theaters, bibliotheken en scholen door heel Den Haag: van Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag, Koninklijke Schouwburg en Paard tot Theater Dakota, de bibliotheken Nieuw Waldeck, Schilderswijk en Ypenburg en de Haagse Hogeschool. Met ruim negentig schrijvers, dichters en spoken word-artiesten en musici uit binnen- en buitenland. Met voordrachten, proza, poëzie, storytelling, spoken word, auteursinterviews, actuele gesprekken, films en muziek.
-
Garbage In, Garbage Out: poëzieprogramma
Is het lyrisch ik een chatbot die zelfverzekerd uitspraken doet op basis van een verouderde dataset?
Maarten van der Graaff, die Garbage In, Garbage Out samenstelde, vroeg de dichters goed te luisteren naar chatbots, die het internet afschuimen om onze vragen te beantwoorden. Wat betekent de toon van chatbots die al die informatie tot zinnen smeden voor poëzie?
Wat is de rol van het lichaam bij het schrijven, lezen en beluisteren van gedichten? Wie of wat hoor je eigenlijk als je naar een gedicht luistert: een intieme stem, of juist een kakafonie? Kan het gedicht een afvalverwerker zijn?
Garbage In, Garbage Out is een programma met speciaal hiervoor nieuw geschreven en eerder uitgebrachte poëzie van en met Ronelda Kamfer, Simone Atangana Bekono, Astrid Lampe, Dewi de Nijs Bik en (via een vooraf opgenomen op video opgenomen voordracht) Zheng Xiaoqiong. -
Het Zwarte Schaap: spoken word zoals je die nergens anders zult horen
Zeg; verhalen die je nergens anders zult horen. Zeg; Het Zwarte Schaap! Writers Unlimited en Het Zwarte Schaap gaven ruimte aan poëtische, ritmische en muzikale acts van schrijvers, dichters en spoken word-performers die hardop op het podium gehoord moeten worden.
Het Zwarte Schaap is het jonge spoken word- en gesproken literatuurplatform van Den Haag: een veilige ontmoetingsplek en community voor schrijvers en hun verhalen. Deze avond presenteerde Het Zwarte Schaap een speciale Writers Unlimited festival line-up met Ronelda S. Kamfer, Jasper Albinus, Khadija Ibourk El Idrissi, Eva van Manen en met Sophia Blyden als host.
Jasper Albinus treedt op als dichter en spoken word-artiest. Hij sloot zich in 2017 aan bij Poetry Circle, het platform voor performende schrijvers en schrijvende performers, en nam in 2018 deel aan het ontwikkeltraject Slow Writing Lab van het Nederlands Letterenfonds. In zijn werk maakt hij vraagstukken rondom identiteit, geschiedenis en politiek voelbaar. Soms staat hij op een literair festival, dan weer in het theater of hij levert een poëtische bijdrage aan een debat. Zo was hij te zien op Oerol, tijdens Brainwash, Writers Unlimited en in de Melkweg.
Sophia Blyden onderzoekt in haar proza en poëzie thema's als eenzaamheid, machtsverhoudingen en haar wortels in het Caribisch gebied. Met haar gedichten stond ze op podia van o.a. Mensen Zeggen Dingen, de Poezieboys en Volmondig. Haar debuutroman verschijnt eind 2024 bij Uitgeverij Querido.
Khadija Ibourk El Idrissi is een dichter die in het Nederlands, maar ook in andere talen schrijft. Zo was haar debuutgedicht De ontmoeting vijftalig. Ze was een van de Jonge Stadsdichters van Den Haag in 2022. Ze droeg haar gedichten voor tijdens onder meer het UIT-festival in Den Haag en de Bevrijdingsmaaltijd. Ze deed mee met Poetry Circle 22/23 en zal vandaaruit haar dichterscarrière blijven vervolgen om haar weg te vinden.
Ronelda S. Kamfer is een van de belangrijkste Zuid-Afrikaanse auteurs van dit moment. Haar dichtbundel Noudat Slapende Honde (Nu de slapende honden, 2008) schetst een scherp beeld van leven in armoede. Santenkraam (2012) bevat verhalen in dichtvorm over een vissersdorp dat plaats moet maken voor een militair terrein. Mammie (2017) is een even liefdevolle als rauwe ode aan haar moeder. Haar eerste roman Kompoun (2021) verschijnt 2024 in de Nederlandse vertaling door Alfred Schaffer die ook haar poëzie vertaalde.
Eva van Manen is een artiest, songwriter, dichter en muziekproducer die zich tussen disciplines en werelden beweegt. Op haar album Politiek & Liefde (2018) overbrugt ze stijlen als rap, elektronica en gitaarpop en onderzoekt waar politiek en liefde elkaar raken. In haar dichtbundel Hoe zijn we hier gekomen? (2021) zoekt ze naar de wortels van de vraag hoe we in dit land, dit lichaam en dit politieke klimaat gekomen zijn. In 2023 verschijnt Le Hérou, een solo EP met bosliedjes opgenomen in de Ardennen.
-
Who's Afraid of the Female Future?
Dystopie en poëzie - met Iman Mersal, Athena Farrokhzad, Ronelda S. Kamfer (online) en Widad Broco
De dystopie: die kennen we vooral als een denkbeeldige samenleving, met louter akelige kenmerken. Een afschrikwekkend toekomstbeeld, en een dankbaar uitgangspunt voor de literatuur, waarin speculatieve verhalen en sciencefiction hun plek allang hebben ingenomen. Who's Afraid of the Female Future? ging niet over die 'typische' dystopische genres, maar stond volledig in het teken van de relatie tussen de dystopie en poëzie. Want is poëzie niet bij uitstek het genre waarin maatschappijkritische ideeën en droomwerelden een plek hebben?
Voor vrouwen kan de alledaagse werkelijkheid al dystopisch aanvoelen. Voor je persoonlijke dystopie heb je geen grootse, glamoureuze sciencefiction-vertelling nodig; de poëzie is het genre waarin vrouwelijke dichters thuiskomen. In Who is Afraid of the Female Future? ontmoette je de Egyptisch-Canadese dichter Iman Mersal, de Zweeds-Iraanse dichter Athena Farrokhzad en de Zuid-Afrikaanse dichter Ronelda S. Kamfer (online). Wat is de relatie die deze dichters hebben met 'de dystopie'? Hoe verbeelden zij toekomstbeelden in hun poëzie? En is 'het huis' nog een veilige plek in hun dystopisch-poëtische wereld?
Een intiem programma voor poëzieliefhebbers, met muziek van dichter/performer Widad Broco, de eerste vrouwelijke rapartiest uit de Arabische wereld en ook bekend van de internationaal succesvolle electro-urban formatie N3rdistan. Dit programma was samengesteld door dichter en programmamaker Nisrine Mbarki, die 'de dystopie' als volgt typeert: 'Ik zie dystopische wereldbeelden als kritische beelden, als alarmsignalen van dat waar wij als mensen bang voor zijn. Dystopische beelden verdienen aandacht en ruimte omdat ze een kritische stem vertegenwoordigen en ons wakker kunnen schudden. Ze vormen een commentaar op onze huidige samenleving, die gestoeld is op het liberale en kapitalistische systeem van welvaart en daarmee ook uitbuiting van de mens en de aarde. Naar dat commentaar kunnen we maar beter goed luisteren.'Voertaal: Engels.
-
Ronelda S. Kamfer en Christine Otten
Met: Christine Otten, Jeroen van Kan, Ronelda S. Kamfer
Ronelda S. Kamfer is een van de spannendste jonge Zuid-Afrikaanse dichters van dit moment. In Writers Unlimited The Series in de Centrale Bibliotheek in Den Haag ging ze in gesprek met de Nederlandse schrijfster Christine Otten.
Kamfer groeide op in Kaapstad. Ze studeert aan de Universiteit van West Kaap bij de bekende schrijfster Antjie Krog. Voor haar debuutbundel ´Noudat Slapende Honde´ (2008) kreeg ze de prestigieuze Eugene Marais prijs. Ze was eerder in Den Haag te zien tijdens het festival Writers Unlimited in 2010. Haar optreden sloeg in als een bom en er kwam een run op haar dichtbundel. Haar nieuwe bundel 'Santenkraam' verscheen deze maand in Nederlandse vertaling bij Uitgeverij Podium.Tijdens deze aflevering van Writers Unlimited The Series gaat Ronelda in gesprek met schrijfster, journaliste en performer Christine Otten. Zij heeft veel affiniteit met het werk van de Zuid-Afrikaanse: 'Ronelda S. Kamfer zet de rauwe dagelijkse werkelijkheid van Zuid-Afrika om in glasheldere poëzie die de lezer sprakeloos achterlaat.' Otten is o.m. bekend van haar roman over The Last Poets ('De Laatste Dichters', 2006), 'In Wonderland' (2010) en 'Als Casablanca' (2008). Met Writers Unlimited reisde ze naar Zuid-Afrika en trad op tijdens festivals in Durban en Kaapstad.
Het gesprek tussen Kamfer en Otten wordt geleid door radio- en televisiepresentator Jeroen van Kan
-
Reading with local writers from Antakya
Met: Anil Ramdas, Hassan Daoud, Ramsey Nasr, Ronelda S. Kamfer
De vier schrijvers die namens Winternachten door Turkije reizen, treden hier op samen met schrijvers uit de regio Antakya: Sinan Seyfettinoglu, Mehmet Ali Solak, Mehmet Tekin, Duran Yasar, Kerim Donmez, Yaser Bereketoglu en Muhsin Boz. De voertaal is Engels, met Turkse simultaanvertaling. De voordrachten van de buitenlandse auteurs zijn in de oorspronkelijke taal, met projectie van de Turkse vertalingen.
-
Reading and panel discussion: literature and society - Antakya
Met: Anil Ramdas, Hassan Daoud, Ramsey Nasr, Ronelda S. Kamfer
Ramsey Nasr, Hassan Daoud, Ronelda Kamfer en Anil Ramdas dragen voor uit hun werk en spreken over de verwachtingen die ze hebben van de invloed van literatuur op de maatschappij? Heeft een schrijver, als een publieke figuur, een maatschappelijke verantwoordelijkheid?
-
Reading in Ghetto - Istanbul
Met: Anil Ramdas, Hassan Daoud, Ramsey Nasr, Ronelda S. Kamfer
Door het uitvallen van het optreden op zondagmiddag, vanwege een bomaanslag in Istanbul, is er vanavond een ingelast optreden van de schrijvers die met Winternachten naar Turkije optreden. Het slotfeest van het ITEF festival opent met korte voordrachten van Anil Ramdas, Ramsey Nasr, Hassan Daoud (Libanon) en Ronelda Kamfer (Zuid-Afrika).
-
Reading and discussion - ITEF Istanbul
Met: Anil Ramdas, Hassan Daoud, Ramsey Nasr, Ronelda S. Kamfer
Vier schrijvers en dichters dragen voor uit hun werk, en gaan in gesprek voor en met het publiek. De voertaal is Engels, de voordrachten zijn in de oorspronkelijke talen, met simultaanprojectie van de Turkse vertaling. De Zuid-Afrikaanse dichteres Ronelda Kamfer leest haar gedichten in het Afrikaans. Schrijver/journalist Hassan Daoud uit Libanon leest fragmenten uit zijn romans en korte verhalen. De Nederlandse dichter des vaderlands Ramsey Nasr draagt gedichten voor en de Nederlands/Surinaamse schrijver/journalist Anil Ramdas leest voor uit zijn essays en artikelen. Het programma vindt plaats in D&R Etiler, Nispetiye Cad. No:17 - Etiler, Istanbul.
-
Schrijversconferentie - deel 2 - ITEF Istanbul
Met: Anil Ramdas, Bejan Matur, Gündüz Vassaf, Hakan Gunday, Hamdi Koç, Hassan Daoud, Melida Tüzünoglu, Ramsey Nasr, Ronelda S. Kamfer
Afsluitende bijeenkomst van een tweedaagse besloten schrijversontmoeting met de groep schrijvers die vanuit Winternachten door Turkije reist, en vier Turkse auteurs. Thema is Global writing - Global conscience. De Turkse auteur Gündüz Vassaf is voorzitter van de conferentie.
-
Schrijversconferentie - deel 1 - ITEF Istanbul
Met: Anil Ramdas, Bejan Matur, Gündüz Vassaf, Hakan Gunday, Hamdi Koç, Hassan Daoud, Melida Tüzünoglu, Ramsey Nasr, Ronelda S. Kamfer
Eerste dag van een tweedaagse besloten schrijversontmoeting met de groep schrijvers die vanuit Winternachten door Turkije reist, en vier Turkse auteurs. Thema is Global writing - Global conscience. De Turkse auteur Gündüz Vassaf is voorzitter van de conferentie.
-
Wintercafé 2: Hou vast! Oulipo.
Hou Vast! Oulipo en de literaire beperking: wie het spel speelt, maakt de regels. Het Franse OuLiPo gezelschap (Ouvroir Littéraire Potentielle, opgericht in 1960) vond dat je met een zelf opgelegde literaire beperking potentieel interessante teksten kon schrijven. Een tekst waarin alleen de e als klinker voorkomt, of een gedicht waarin alle letters van het alfabet terugkomen. Dit programma, een coproductie met het festival Wintertuin (Nijmegen), is een eerbetoon aan de schrijvers, wiskundigen en filosofen van het OuLiPo gezelschap. Schrijvers Saskia de Coster, Karin Amamoetkrin, Anton Valens en Joke van Leeuwen kregen van schrijver/wiskundige Hugo Brandt Corstius in Nijmegen een beperking opgelegd. Nu komen ze weer bij elkaar om de resultaten voor te dragen. Alle teksten zijn gepubliceerd – in beperkte oplage verkrijgbaar tijdens Winternachten!
Daarna het tweede optreden van saxofonist/componist Maarten Ornstein en Joshua Samson (percussie). Ornstein heeft muziek gecomponeerd op teksten van de Zuid-Afrikaanse dichteres Ronelda Kamfer. NL -
Ek praat jullie taal
De nieuwe generatie dichters draagt voor uit eigen werk en praaten met Stephan Sanders over hun taal en poëzie. Ronelda Kamfer dicht in het Afrikaans. Staat die taal in haar land nog altijd symbool voor de taal van het Apartheidsregime? Is het Afrikaans de schuld voorbij, of ligt er hier voor jonge Afrikaanse dichters zoals zij nog een taak? Alfred Schaffer, zoon van een Arubaanse moeder en een Limburgse vader, dicht in het Nederlands en woonde geruime tijd in Zuid-Afrika. Hagar Peeters legt in haar poëzie moderne varianten van onderdrukking in Nederland bloot. Hoe kijken deze drie jonge dichters aan tegen de schuld of onschuld van de taal waarin ze dichten? En hoe verhoudt die taal zich tot de werkelijkheid die ze in hun poëzie willen vangen?
NL/Afrikaans