Inschrijven op de nieuwsbrief

Soli Philander

Soli Philander - foto Serge Ligtenberg 1999
Soli Philander - foto Serge Ligtenberg 1999

(Kaapstad, 1958) is een populaire stand-up comedian in Zuid-Afrika. Treedt op als presentator in televisie- en radio-programma's en in het theater. Trad met groot succes op tijdens De Winternachten van 1998. In zijn optredens geeft hij scherp en humoristisch commentaar op de situatie in zijn land.
(WN 1998)

Archief beschikbaar voor: Soli Philander

  • Winternachten 2000 – Winternacht 2

    Performing poets, stand-up comedy en verhalenvertellers

    De Zuid-Afrikaanse stand-up comedian Soli Philander presenteerde een doorlopend progamma met o.a. performing poets, en verhalenvertellers. Met Louise Wondel (Surinaams dichter/performer droeg haar poëzie voor in het Aukaans, de taal van de Marrons), De jonge Marokkanen (zoals zich noemden schrijvers Abdelkader Benali, Rashid Novaire en Khalid Boudou). De Algerijns/Nederlandse acteur/verteller Hakim Traïdia vertelde Arabische verhalen.

  • Winternachten 2000 – Winternacht 1

    Performing poets en stand-up comedy

    De Zuid-Afrikaanse stand-up comedian Soli Philander presenteerde in de foyer van het theater een doorlopend progamma met o.a. 'performing poets', verhalenvertellers, en enkele jonge schrijvers. Onder de optredenden waren Chandra Doest (Surinaams/Nederlandse debutant-schrijfster), Louise Wondel (performer/dichteres uit Suriname, dicht in het Aukaans, de taal van de Marrons) en de veelgeprezen jonge debutant dichter Ayatollah Musa.

  • Winternachten 1999

    Live bloemlezing

    Met: Arahmaiani, Aya Zikken, Breyten Breytenbach, Dan Jacobson, Denis Henriquez, Frank Martinus Arion, Gerrit Komrij, Henk van Woerden, Jit Narain, Michiel van Kempen, Pim de la Parra, Rendra, Rudy Kousbroek, Soli Philander

    Het festival van 1999 werd afgesloten met een 'live bloemlezing'. Deelnemers aan het festival droegen elk hun favoriete gedichten en romanfragmenten uit elkaars literaturen voor. Zo ontstond uit een bonte rij van optredens van kunstenaars een levende bloemlezing uit de Surinaamse, Indonesische, Antilliaanse en Zuid-Afrikaanse literatuur.

  • Winternachten 1999 – Winternacht 2

    Performing Poets en verhalen

    De populaire Zuid-Afrikaanse performer Soli Philander presenteerde in de foyer van het theater een doorlopend programma met 'performing poets' en schrijvers uit Suriname, Curaçao, Zuid-Afrika en Indonesië. Performer bij uitstek toonde zich de grote Indonesische dichter Rendra. Winston Scholsberg vertelde Surinaamse verhalen. De Antilliaanse dichter Gibi Bacilio trad op met begeleiding van de percussionist Xavier Cordoba. De Surinaams/Hindostaanse dichter Jit Narain droeg zijn gedichten in het Sarnami voor. De dichter/straatzanger Loit Sôls uit Kaapstad begeleidde zichzelf met de gitaar.

  • Winternachten 1999 – Winternacht 1

    Performing Poets en debutanten

    De Zuid-Afrikaanse performer Soli Philander presenteerde in de foyer een doorlopend programma met 'performing poets' en schrijvers uit Suriname, Curaçao, Zuid-Afrika en Indonesië. Clark Accord presenteerde zijn roman De Koningin van Paramaribo. De Antilliaanse dichter Gibi Bacilio trad op met percussionist Xavier Cordoba. Arahmaiani (Bandung, Indonesië) droeg haar gedichten voor. De dichter/straatzanger Loit Sôls uit Kaapstad begeleidde zichzelf met gitaar.

  • Winternachten 1998

    Zuid-Afrikaanse Winternacht

    Met: Aad Nuis, Adriaan van Dis, Carl Niehaus, Emma Huismans, Etienne van Heerden, Henk van Woerden, Lesego Rampolokeng, Louis Maholo and Friends, Michaël Zeeman, Peter Snyders, Robert Dorsman, Sandile Dikene, Soli Philander, Thula Sizwe, Tom Lanoye, Tribal Countdown, Vernon February

    Een avond met de schrijvers uit Zuid-Afrika en Nederland. Zij lazen voor uit hun werk en werden geïntroduceerd door Aad Nuis. Ze werden geinterviewd door Michaël Zeeman en Robert Dorsman. In het muziekprogramma waren optredens van o.a. Tribal Countdown. Louis Maholo, Seon Birgin, Frankie Douglas en Ernst Glerum en optredens van de populairste stand-up comedian in Zuid-Afrika, Soli Philander. In het Filmhuis waren te zien de documentaire 'Mandela, Son of Africa, Father of a Nation' van Jo Menell, die vorig jaar werd genomineerd voor een Oscar in de categorie 'beste documentaire'. Verder o.a. de film 'Breaker Morant' , het aangrijpende drama van regisseur Bruce Beresford over de Boerenoorlog en enkele korte films over Zuid-Afrika uit het begin van deze eeuw.