Noraly Beyer
(Willemstad, 1946), geboren op Curaçao uit Surinaamse ouders, was redacteur/presentator van het NOS Journaal (1985-2009) en de Wereldomroep (1983-2008). Ze speelde rollen in theatervoorstellingen als Ajax, Hemel boven Berlijn, Medea, De Vagina Monologen en De Afscheidsmonologen en ze schrijft zelf ook toneelstukken. Daarnaast presenteert ze regelmatig debatten en publiceert ze columns. In 2009 ontving ze de Cosmic Award voor haar rol als pleitbezorger voor meer diversiteit in de Nederlandse media. Herinneringen aan haar jeugdjaren in Curaçao werden door John Leerdam opgetekend in De Antillen en ik (2008). In 2018 speelde ze de rol van verteller in The Passion.
(WN 2020)Archief beschikbaar voor: Noraly Beyer
-
Schrijversfeest
Met: Aad Meinderts, Alistair Payne, Gideon Samson, Jasper Albinus, Joke Hermsen, Marente de Moor, Noraly Beyer, Oleg Lysenko, Paul Demets, Robert van Asten, Stefan Hertmans, Thomas de Veen, Tijn Wybenga, Tjitske Jansen
Het Schrijversfeest is een feestelijk programma met voordracht en muzikale optredens rond de uitreiking van de vier literaire prijzen van de gemeente Den Haag door Robert van Asten, wethouder van Cultuur. Als laudatiogevers ziet en hoort u schrijver en filosoof Joke Hermsen, dichter Tjitske Jansen en NRC-literair redacteur Thomas de Veen. Muzikale odes worden uitgevoerd door klassiek accordeonist Oleg Lysenko, componist en pianist Tijn Wybenga en trompettist Alistair Payne. Dichter Jasper Albinus draagt het openingsgedicht voor en de presentatie is in handen van Noraly Beyer.
Een vast onderdeel is de finale van het educatieproject Spot on Young Poets: de finalisten, Haagse scholieren, dragen gedichten voor die ze tijdens workshops op school schreven, onder wie ook Mirle Wittekoek, die vorig jaar de Jonge Campert-prijs won. De aanwezigen bepalen wie van de genomineerden ditmaal deze prijs voor een jonge Haagse dichter wint.
Schrijver, dichter en essayist Stefan Hertmans ontvangt de Constantijn Huygens-prijs voor zijn hele oeuvre. Hertmans brak in 2013 bij het grote publiek door met de roman Oorlog en terpentijn. Het boek is een fijnzinnige en intense ode aan zijn grootvader, die opgroeide in armoede, als frontsoldaat diende in de Eerste Wereldoorlog en zijn grote liefde vroeg verloor. Het verdriet daarover verwerkte hij door te schilderen.
Hertmans behoorde al veel langer tot de gerespecteerde schrijvers van het Nederlandse taalgebied. Sinds zijn debuut in 1981 met het experimentele prozaboek Ruimte heeft hij, volgens de jury, een oeuvre opgebouwd dat vrijwel alle genres bestrijkt. Zijn verzamelde poëzie beslaat ongeveer duizend pagina's, gebundeld verschenen onder de titel Muziek voor de overtocht. Zijn proza omvat romans, verhalen, een reisboek en essays. Hij schreef ook theaterteksten en publiceerde belangwekkende monografieën over filosofie en beeldende kunst.
Paul Demets (1966) krijgt de Jan Campert-prijs voor zijn poëziebundel De Klaverknoop, een spetterende bundel waarin elk beeld beladen en betekenisvol is, zonder dat deze poëzie ondoordringbaar wordt. Demets' grote verdienste is dat hij de taal weet te knopen zonder de lezer in te snoeren. Deze gedichten blijven zinderend hangen.
Marente de Moor (1972) ontvangt de F. Bordewijk-prijs voor haar roman Foon. De tragische pogingen van de mens om de natuur te bedwingen, te begrijpen en te sturen, raken de kern van het oeuvre van De Moor. Er spreekt een grote liefde voor de wetenschap uit en een diep doorvoeld besef van de vergeefsheid van het menselijk streven. Resoluut leidt De Moor haar lezers naar de rand van het bos, in de wetenschap dat er vroeg of laat iets zal gebeuren dat de beren tevoorschijn roept. Foon is een met meesterhand geschreven ideeënroman over de mens die het mysterie van het bestaan steeds moeilijker kan verdragen, van een van de eigenzinnigste auteurs van het Nederlands taalgebied.
Aan Gideon Samson (1985) is voor zijn boek Zeb. de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs toegekend. De buitenissigheden in Zeb. worden opgediend als glasheldere logica in een verder volkomen realistische omgeving. Ontregeling brengt het vooral aan in de hoofden van de lezers. Die ontregeling is vrolijk, grappig en speels, maar daaronder schuilt een onheilspellend gevoel van vervreemding. Met Zeb. voegt Samson een uniek absurdistisch geluid toe aan de Nederlandse jeugdliteratuur.
Een programma in samenwerking met de Jan Campert-Stichting / Literatuurmuseum. -
Nationale Quiz Nieuw Nederlands
Naar aanleiding van het Smibanese Woordenboek 2.0 dat onlangs is verschenen houdt Winternachten festival de Nationale Quiz Nieuw Nederlands! Doe mee en toets je kennis van Nieuw Nederlands, met invloeden vanuit het Turks, Sranantongo, Papiaments, Engels en Berbers.
Voor het geval we er niet helemaal uitkomen, hebben we een fantastisch panel van deskundigen uitgenodigd voor toelichting en uitleg, gevormd door Soortkill - samensteller van Smibanese Woordenboek en actief in Collectief SMIB; cabaretière, actrice en columniste Funda Müjde; schrijver, docent en bedenker van de Berberbibliotheek Asis Aynan, en cabaretier, zanger, acteur en presentator Jörgen Raymann. Onder leiding van voormalig nieuwslezer, actrice, schrijver maar nu ook quizmaster Noraly Beyer.
-
K.R. Sing en Karin Amatmoekrim
Met: K.R. Sing, Karin Amatmoekrim, Noraly Beyer
K.R. Sings 'Uit de klei van Saramacca' vertelt een Surinaams-Hindostaanse familiegeschiedenis en was het uitgangspunt voor een gesprek met de schrijvers K.R. Sing en Karin Amatmoekrim (o.a. Knipperleven, Tenzij de vader). Beide auteurs beschrijven in hun oeuvre de geschiedenis van Suriname uit Surinaams perspectief.Noraly Beyer keek met Sing en Amatmoekrim naar de geschiedenis van Suriname, in het bijzonder het gewest Saramacca, waar hun beider wortels liggen en onderzocht hoe het verleden doorklinkt in het heden, en hoe je gevormd wordt door je roots en de geschiedenis.
Met deze schrijversontmoeting keek Writers Unlimited vooruit naar het komende Winternachten festival: van 15-19 januari is de 25e editie gewijd aan onder meer dekolonisatie van het Westerse denken. Vooral tijdens de gevarieerde festivalavond Saturday Night Unlimited (18 januari in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag) staan de banden centraal van Nederland met Suriname, Indonesië, de Antillen en Zuid-Afrika. Het volledige festivalprogramma is op deze website te vinden.
-
Surinaamse dromen
'I have a Dream!' Noraly Beyer presenteert drie Nederlands/Surinaamse auteurs, die een column voordragen geïnspireerd door de beroemde speech van ds King. Wat verwachten en hopen de schrijvers voor de toekomst van Suriname? Nederlandstalig.
-
Q&A Masman
Noraly Beyer, zelf een groot liefhebber van het carnaval op Trinidad, praat met regisseur Dalton Narine van de film Masman. Masman gaat over het leven en werk van de wereldberoemde carnavalskunstenaar Peter Minshall uit Trinidad.
-
Great Expectations voor Suriname?
Tessa Leuwsha en Rihana Jamaludin hebben in zekere zin een gespiegeld leven: de een groeide op in Nederland en vertrok naar Suriname, de ander groeide op in Suriname en vertrok naar Nederland. Beide landen spelen niet alleen in hun leven een belangrijke rol, maar ook in hun werk. Welke verwachtingen hadden en hebben zij van Nederland en Suriname? Of welke verwachtingen hebben zij van de huidige Nederlandse en Surinaamse (multiculturele) samenleving? En hoe en in welke mate spelen deze verwachtingen een rol in hun werk? Noraly Beyer spreekt de schrijfsters over Suriname, Nederland en de literatuur. Nederlandstalig.
-
Tradities, taboes en (bij)geloof. Schrijfsters uit Antillen en Suriname
Een man gaat dood. In zijn doodskist stopt de minnares een gebruikte onderbroek van haar. Dat is zo een gebruik in Suriname. Maar hoe doe je dat, zonder argwaan te wekken bij de echtgenote? En is dit wel de énige onderbroek? Aankomend talent Ruth San A Jong schrijft vanuit Paramaribo verhalen zoals over bovenstaande slip. Ook grande dame Sonia Garmers uit Curaçao en de in Nederland wonende Usha Marhé schrijven in hun werk over rituelen, magie en tradities die in hun land onderdeel van het dagelijks leven uitmaken. Geloof en bijgeloof kunnen angst bezweren maar ook angst opwekken: wat als je je niet houdt aan de gebruiken die hierbij horen? Wat als je een traditie wilt doorbreken? De schrijfsters van verschillende leeftijden praten over deze en andere vragen en dragen voor uit eigen werk. Noraly Beyer leidt het gesprek. Nederlandstalig.
-
Omwille van liefde - Surinaamse en Arubaanse schrijfsters in Nederland
Familiebanden, migratie als ontdekkingsreis, en de zoektocht van de liefde. Dat zijn de thema's in het werk van drie Caribische schrijfsters in Nederland. Ze schrijven over het zoeken naar een nieuw bestaan overzee. In de Sranantongo gedichten van de Utrechtse Celestine Raalte spelen de sterke familiebanden tussen Creoolse vrouwen een grote rol. De Arubaans-Nederlandse Giselle Ecury, schrijfster van de roman Erfdeel en de Surinaams-Javaanse auteur Karin Amatmoekrim (Wanneer wij samen zijn) schrijven over de migratie als ontdekkingsreis naar een nieuwe en eigen plek. Nederlandstalig.
-
Vertel over Suriname
In de kleine gemeenschap van Suriname is het niet gemakkelijk om kritiek te leveren. Meesterverteller Rappa doet dat toch, op luchtige wijze, in zijn rol van anekdotist. Hij deelde het podium met zijn landgenote Henna Goudzand. Haar zojuist verschenen roman Hele dagen in de regen beschrijft de hypocrisie en het gekonkel in een afgelegen Marrondorp. Er was voor de schrijfster afstand nodig om het verhaal naar buiten te brengen: pas na haar verhuizing naar Amsterdam heeft ze de roman geschreven. Nederlandstalig.
-
Kijk, een Neger!
Tot in 1997 kon je in een museum in het Catelaanse Banyoles een opgezette mens bewonderen. 'El Negro' was een zwarte Zuid-Afrikaan, die pas na aanhoudende wereldwijde protesten werd verwijderd, en begraven in Afrika. Frank Westerman schreef naar aanleiding van deze geschiedenis El Negro en ik. De Zuid-Afrikaanse Diana Ferrus dichtte over Saartje Baartman, de 'Hottentotvenus', een Zuid-Afrikaanse Khoisan die in de negentiende eeuw als kermisattractie door Europa reisde. Haar skelet, geslachtsdelen en hersenen werden bewaard in een Frans museum. in 2002 werden ze op verzoek van Nelson Mandela teruggebracht naar haar geboorteland en begraven in de Kaap. Hoe keek en kijkt blank naar zwart? Annie M.G. Schmidt-biografe Annejet van der Zijl schrijft erover in haar 'als beste roman van 2004' ontvangen roman Sonny Boy . Een gesprek over 'wij en zij', onder leiding van Noraly Beyer.