Inschrijven op de nieuwsbrief

Mustafa Stitou

Mustafa Stitou - foto Tessa Posthuma de Boer
Mustafa Stitou - foto Tessa Posthuma de Boer

(Marokko, 1974) groeide op in Lelystad. Hij woont en werkt in Amsterdam, waar hij aan de UvA filosofie heeft gestudeerd. Stitou schrijft speelse en eigenzinnige poëzie die ook op het podium krachtig is. De gedichten in zijn laatste bundel Tempel (2013) spelen zich af op de meest uiteenlopende plaatsen: van een gehucht in de voormalige Sovjet-Unie tot een eiland in de oceaan, van een Amsterdamse binnenplaats tot Mekka. Daarbij laat Stitou verschillende sprekers aan het woord. Zo spreekt een burgermeester verontruste buurtbewoners toe, en richt een vlieg zich tot een koe. Steeds zoekt de dichter het grensgebied op tussen heilig en profaan, menselijk en onmenselijk, droom en werkelijkheid. Stitou debuteerde in 1994 met de dichtbundel Mijn vormen (1994) en schreef in 1998 Mijn gedichten.Zij bundel Varkensroze ansichten (2003) werd bekroond met de VSB Poëzieprijs. In 2009 was Stitou een jaar lang de stadsdichter van Amsterdam. Voor Tempel kreeg hij de Awater Poëzieprijs.

(WU 15 GR)

Archief beschikbaar voor: Mustafa Stitou

 • Winternachten 2015 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

  Ode aan Remco's jas

  De poëzie van Remco Campert staat in de schijnwerpers in dit feestelijke programma. De Portugese fadozangeres Cristina Branco zingt speciaal voor dit programma Ode aan mijn jas van Remco Campert, in een compositie van haar pianist/begeleider João Paulo, gemaakt ter gelegenheid van dit programma. Mustafa Stitou, Hanneke van Eijken en drie dichters, die genomineerd zijn voor de VSB Poëzieprijs - Hester Knibbe, Alfred Schaffer en Peter Verhelst -, dragen een gedicht op aan Remco of schrijven een door zijn poëzie geïnspireerd gedicht. Het programma wordt afgesloten door koor Blue Moon, met een lied over een passage uit Het leven is verrukkulluk. Alma Mathijsen presenteert. Programma i.s.m. Poetry International en VSB Poëzieprijs. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2015 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

  De tekst van mijn leven: Mustafa Stitou

  In de Filmhuis Studio dragen schrijvers die te gast zijn op het festival hun favoriete teksten voor en lichten toe waarom dit gedicht, romanfragment of songtekst hun leven en eigen werk heeft beïnvloed. Welke herinnering, welk gevoel roept die tekst vandaag nog bij hen op? Een doorlopend interviewprogramma, waarbij het publiek ook met de schrijvers in gesprek gaat. Presentatie Arjan Peters en Nuweira Youskine. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2004 – WINTERNACHT 1

  VPRO De Avonden: De Zieners - visioenen in dichtvorm

  Vier dichters schreven voor Winternachten hun visioen in dichtvorm. De jonge podiumdichteres Tjitske Jansen, dichter en spoken word performer Ramona Maranis, Mustafa Stitou en Erik Menkveld. Presentator Wim Brands spreekt met de vier dichters, in een live radio-uitzending van VPRO De Avonden vanuit het festival.

 • Indonesië 2001

  Jakarta en Yogyakarta

  Met: Gibi Bacilio, Loit Sôls, Mustafa Stitou, Surianto

  Onder de titel 'Winternachten overzee' bracht het Haagse literatuurfestival Winternachten dichters uit Suriname, Zuid-Afrika, de Antillen en Nederland naar Indonesië. Vier dichters reisden van 24 april tot 1 mei 2001 naar Jakarta en Yogyakarta voor optredens in o.a. het festival JIPR (Jakarta International Poetry Reading). Het was voor het eerst dat het festival Winternachten zich buiten Nederland presenteerde. Het was op verzoek van de Javaanse schrijvers Goenawan Mohamad en Ayu Utami dat Winternachten zijn activiteiten uitbreidde naar Indonesië. Winternachten is het jaarlijkse ontmoetingspunt voor schrijvers uit Suriname, Zuid-Afrika, de Antillen, Indonesië en Nederland. Steeds vaker kreeg het festival het verzoek om die ontmoeting ook in de andere landen te laten plaatsvinden. Dat gebeurde nu voor het eerst in Indonesië; de voorbereidingen voor een soorgelijke evenementen in Zuid-Afrika en op Aruba en de Nederlandse Antillen zijn in gang. Winternachten maakte in overleg met de Indonesische partners de keus voor de dichters Mustafa Stitou (Nederland), Loit Sôls (Zuid-Afrika), Gibi Bacilio (Curaçao) en Surianto (Suriname). De optredens vonden plaats in het festival JIPR (26 t/m 28 april, Theater Utan Kayu, Jakarta), de Universitas Indonesia (26 april, Depok, Jakarta) en in Yogyakarta (30 april en 1 mei).

 • Winternachten 2001 – Winternacht 1

  Performing Poets

  Lasana M. Sekou is een dichter uit Sint Maarten met een duidelijke boodschap over slavernij en gedwongen migratie. Tezamen met de Nederlandse performing poets Mustafa Stitou, Ruben van Gogh en Albertina Soepboer werd het thema van de verplaatsing verder uitgewerkt. De Zuid-Afrikaanse dichter Koos Kombuis zette zijn gedichten op muziek. Swingende gedichten met gitaarmuziek in de foyer. Hier trad ook de dichter Jan Kees van de Werk op. Hij droeg o.a. voor uit zijn recente bundel De Vissenvrouw. Dit programma in de foyer werd gepresenteerd door Basil Appollis. Met zijn Kaapse kleurlingenhumor bracht hij ook zijn eigen programma als stand-up comedian.