Inschrijven op de nieuwsbrief

Mia You

Mia You - foto Isabella Rozendaal
Mia You - foto Isabella Rozendaal

(Seoul, xx) "This is what I chose when I chose // to live through poetry // to live it or not to live at all" schrijft Mia You in het openingsgedicht van haar debuutbundel I, Too, Dislike it (2016). Moederschap, geboorte, erfelijkheid en de racialisering van het dagelijks leven vormen de rode lijn in haar uitgebalanceerde lyrische werk. You groeide op in de VS, studeerde Engels aan de universiteit van Berkeley en woont nu in Utrecht. Daar doceert ze creative writing & literature bij de Engelse vakgroep van de universiteit. Gedichten van You werden gepubliceerd in kunstuitgaves Objective Practice (2007) en YOU (2004). Ze schrijft ook essays en recensies voor onder andere Artforum, Bookforum en Los Angeles Review of Books. Daarnaast is ze redacteur bij Perdu. You werkte eerder als journalist voor The San Jose Mercury News en The Korea Herald en ze vertaalt Koreaanse poëzie en filmscripts.

(2017)

Archief beschikbaar voor: Mia You

  • Winternachten 2018 – Friday Night Unlimited

    Dichten in Dunglish en andere talen

    Hoe kan literatuur de taal uitdagen? Na het Mandarijn en het Spaans is het Engels de meest gesproken taal ter wereld. Het is een taal van de macht, van massacultuur, van imperialisme en overheersing, maar ook een taal waarin solidariteit, activisme en begrip tot uitdrukking komen, waarin altijd aan de poten van de macht wordt gezaagd: een meerderheidstaal vol minderheidstalen.

    Welke rol speelt het Engels in de poëzie die in Nederland en België wordt geschreven? Dit vroeg Winternachten festival aan zeven jonge dichters die in het Engels schrijven, in het Nederlands, die zowel in het Nederlands áls in het Engels schrijven, die meertalige poëzie schrijven, die in Nederland en België wonen, die 'hier' geboren zijn of niet.

    Wat is de status van het Engels in hun poëzie? Ze schrijven er speciaal voor Winternachten festival een vers gedicht over: Veva Leye, Dean Bowen, Samira Saleh, Mia You en Caglar Koseoglu; ook Joost Baars en Charlotte Van den Broeck, beide genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2018, nemen deel en reageren met hun werk. De VSB Poëzieprijs 2018 wordt kort na Winternachten festival op donderdag 25 januari uitgereikt in Theater Diligentia in Den Haag.