Inschrijven op de nieuwsbrief

K. Sello Duiker

K. Sello Duiker tijdens Winternachten 2003 - foto Serge Ligtenberg
K. Sello Duiker tijdens Winternachten 2003 - foto Serge Ligtenberg

(Johannesburg, 1974-2005) kreeg in 2001 voor zijn eerste roman Thirteen Cents (2000) de Statebondsprijs voor het beste Afrikaanse debuut. Het is een krachtige korte roman over de zelfkant van Kaapstad. Wanhoop, onzekerheid en overlevingsdrift zijn de thema's, in een decor van hoeren, gangsters en honger – maar ook momenten van hoop en geluk. Zijn tweede roman, The Quiet Violence of Dreams (2003) gaat over een student die in een identiteitscrisis verkeert. De persoonlijke waanzin staat in het werk van Duiker nooit los van het onwaarschijnlijke land waarin zijn verhalen zich afspelen. Dit boek is in het Nederlands uitgekomen als Het Stille Geweld van Dromen.
WN 2005

Archief beschikbaar voor: K. Sello Duiker

 • Winternachten 2004 – WINTERNACHT 1

  Is groot kak coming?

  Gaat Zuid-Afrika de kant op Zimbabwe? Wie overleeft er eerder: de cynicus of de idealist, de traditionalist of de vernieuwer? Wat is het effect van apartheid op het persoonlijke leven van mensen? Drie Zuid-Afrikaanse schrijvers – Zakes Mda, Damon Galgut en K. Sello Duiker – over het huidige mindfield aan neuroses in Zuid-Afrika. Engelstalig.

 • Indonesië 2003

  Winternachten Overzee in het Erasmushuis - Jakarta

  Met: Adriaan van Dis, Changa Hickinson, Chitra Gajadin, Denise Jannah, K. Sello Duiker

  Als afsluiting van de Indonesië-tournee vindt in het Erasmushuis (verbonden aan de Nederlandse Ambassade) een avond plaats rond het thema 'The Dutch connection'. Een avond met voordracht en gesprekken met Adriaan van Dis, Sello Duiker (Zuid-Afrika), Changa Hickinson (Sint Maarten) en Chitra Gajadin (Suriname/Nederland). Denise Jannah zingt poëzie uit de verschillende landen.

  De voorgedragen proza-teksten en gedichten worden simultaan in Indonesische vertaling geprojecteerd. De gesprekken worden in het Engels gevoerd (met samenvattende vertaling in het Indonesisch) met de Indonesische gespreksleider Nono Anwar Makarim.

 • Indonesië 2003

  Winternachten Overzee in Teater Utan Kayu - Jakarta

  Met: Adriaan van Dis, Changa Hickinson, Chitra Gajadin, Denise Jannah, K. Sello Duiker

  Het festival Utan Kayu Literary Biennale 2003 vindt gedurende drie dagen plaats in Teater Utan Kayu in Jakarta. Het theater is een cultureel centrum dat kort voor de val van Soeharto werd opgericht. Het wil een vrijplaats zijn voor debat, literatuur, film, theater en muziek. Twee jaar geleden vond hier het eerste literatuurfestival plaats, in samenwerking met Winternachten.

  Dit jaar komen de schrijvers behalve uit Indonesië ook uit Maleisië, Duitsland, Oostenrijk, en - via de samenwerking met Winternachten - uit Suriname, de Antillen, Zuid-Afrika en Nederland. De 'Winternachten-groep' treedt op verdeeld over de avonden, met voordracht uit het werk (in simultaanprojectie vertaald naar het Indonesisch), en zang van Denise Jannah, begeleid door lokale musici.

 • Indonesië 2003

  Winternachten Overzee in Solo

  Met: Adriaan van Dis, Changa Hickinson, Chitra Gajadin, Denise Jannah, K. Sello Duiker

  Op twee avonden treedt de groep schrijvers uit Nederland, Suriname, de Antillen en Zuid-Afrika op met lokale dichters uit de regio Solo (Java). Denise Jannah zingt poëzie op muziek, begeleid door lokale musici.

 • Indonesië 2003

  Winternachten Overzee op Bali

  Met: Adriaan van Dis, Changa Hickinson, Chitra Gajadin, Denise Jannah, K. Sello Duiker

  Voorafgaand aan de optredens van de schrijvers in Bali, geeft zangeres Denise Jannah workshops poëzie en muziek aan Balinese studenten.

  Behalve de Winternachten-schrijvers treden op deze avonden ook schrijvers op uit Oostenrijk, Maleisië en Indonesië. Denise Jannah treedt op met haar gedichten op muziek, begeleid door lokale musici.

 • Winternachten 2003 – Winternacht 1

  Het lelijke eendje - zelfportret van Zuid-Afrika

  'Ik zie mensen opkrabbelen uit de ondraaglijke stank van onderdrukking, maar ik zie ook hun wonden', schrijft het hoofdpersonage in The Quiet Violence of Dreams van K. Sello Duiker. Deze jonge Zuid-Afrikaanse schrijver geeft met zijn oudere landgenoot en schrijver Etienne van Heerden een zelfportret van zijn land. Michaël Zeeman interviewde twee belangrijke literaire stemmen over de hybride Zuid-Afrikaanse samenleving

 • Tournee NL 2003

  KIT Tropentheater - Zuid-Afrika programma

  Met: Etienne van Heerden, Henk van Woerden, K. Sello Duiker

  Schrijver Henk van Woerden introduceerde en interviewde deze avond de Zuid-Afrikaanse schrijvers Etienne van Heerden en K. Sello Duiker. Beiden lazen voor uit eigen werk en gaven tekst en uitleg geven bij de factoren die voor hun schrijverschap belangrijk zijn.