Inschrijven op de nieuwsbrief

Chika Unigwe

Chika Unigwe - foto Victor Ehikamenor
Chika Unigwe - foto Victor Ehikamenor

(Nigeria, 1974), schrijver en literatuurwetenschapper, verhuisde in 1995 naar België en woont nu in de Verenigde Staten waar ze Creative Writing doceert aan de universiteit van Georgia. Behalve romans schrijft ze ook poëzie, kinderboeken, educatieve boeken en korte verhalen. In 2005 debuteerde ze als romanauteur met De feniks, een portret van een jonge Nigeriaanse in België die na de dood van haar vijfjarige zoontje worstelt met gevoelens van depressie en ontworteling. Daarna volgden de romans Fata Morgana (2007), Nachtdanser (2011) en De zwarte messias (2013). In 2019 verscheen haar verhalenbundel Better Never than Late (Beter nooit dan laat), over de ongewone levens en relaties van een groep Nigeriaanse immigranten die hun weg zoeken in België. Haar volgende roman The Middle Daughter verschijnt in april 2023 bij de Britse uitgever Canongate.

(WN 2023)

Archief beschikbaar voor: Chika Unigwe

 • Winternachten 2023

  All the World's Excuses

  Met: Angel ArunA, Astrid H. Roemer, Chika Unigwe, David Diop, Neske Beks, Radna Fabias, Rakesh Autar, Sarita Bajnath, Shantie Singh

  In All the World's Excuses vertellen prominente internationale auteurs Chika Unigwe en David Diop over de globale sporen van slavernij en hoe dit doorwerkt in onze huidige samenleving en in de literatuur. Zij buigen zich over (post)kolonialisme, migratie en identiteitsvorming. En uiteraard dragen zij voor uit eigen werk. Dit programma is Engels gesproken; niet-Engelstalige voordrachten zijn in het Engels mee te lezen op een zaalscherm.

  In Verhalen die verbinden - het middagprogramma van deze Winternachten festivaldag - staat de betekenis van 150 jaar afschaffing van de slavernij in Suriname centraal. Maar ook buiten Suriname en Nederland heeft de geschiedenis van slavernij, apartheid en kolonialisme diepe sporen achtergelaten. Ook daar zijn veel verhalen lange tijd niet gehoord, onderdrukt of onzichtbaar gemaakt. Dankzij het talent en werk van vele schrijvers hebben deze verhalen echter een thuis gekregen in de wereldliteratuur. Aan de hand van deze literatuur wordt het gewicht van deze geschiedenis, het belang van het delen van deze verhalen invoelbaar gemaakt.

  All the World's Excuses stelt vragen over de plek die verhalen over slavernij en de afschaffing daarvan krijgen in ons collectieve geheugen, en over wat schrijvers meegeven aan jongeren die zoeken naar hun (onzichtbare) verhaal en identiteit in het land waar ze geboren zijn.

  Boekhandel De Vries van Stockum is in de foyer aanwezig met een stand waar o.a. de boeken van de auteurs die aan dit programma deelnemen, verkrijgbaar zijn - met gelegenheid tot signeren!

  Dit programma is samengesteld door Shantie Singh, auteur van o.a. de romans Vervoering (2014) en De kier (2020).

 • Winternachten 2012 – Winternacht 1

  Droomtaal

  'Come to me, my language, come back', schreef Derek Walcott. Hoe voelt het om te schrijven in een andere taal dan je moedertaal? Wordt deze nieuwe taal ook de taal waarin je droomt? Asis Aynan presenteert Ahmad Al Malik, Rodaan Al Galidi, Raj Mohan en Chika Unigwe, die hun ervaringen delen. Met muzikale begeleiding door gitarist Lourens van Haaften. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2012 – Winternacht 1

  VPRO De Avonden

  Op het plein voor het theater staat De Kas. Jeroen van Kan praat daar de hele avond met de schrijvers van het festival voor het radioprogramma De Avonden Live van de VPRO. Bezoekers kunnen vrijuit gluren en meeluisteren. Nederlands- en Engelstalig.

  21.17: Bernice Chauly
  21.35: Ghalia Benali
  22.05: Bejan Matur
  22.15: Rodaan Al Galidi en Chika Unigwe
  22.35: Nazmiye Oral en Kader Abdolah