Chika Unigwe
(Nigeria, 1974), schrijver en literatuurwetenschapper, woonde lang in België en verhuisde in 2013 naar de Verenigde Staten waar ze Creative Writing doceert aan de universiteit van Georgia. Behalve romans schrijft ze ook poëzie, kinderboeken, educatieve boeken en korte verhalen. In 2005 debuteerde ze als romanauteur met De feniks, een portret van een jonge Nigeriaanse in België die na de dood van haar vijfjarige zoontje worstelt met gevoelens van depressie en ontworteling. Daarna volgden de romans Fata Morgana (2007, in Engelse vertaling On Black Sisters' Street, 2011) over vier vrouwen uit Nigeria die in de Antwerpse prostitutie belanden, Nachtdanser (2011) en De zwarte messias (2013). In 2019 verscheen haar verhalenbundel Better Never than Late (Beter nooit dan laat), over de ongewone levens en relaties van een groep Nigeriaanse immigranten die hun weg zoeken in België. Haar volgende roman De middelste dochter (oorspronkelijke titel The Middle Daughter) verschijnt in april 2023.
(WN 2023)Archief beschikbaar voor: Chika Unigwe
-
All the World's Excuses
Met: Angel ArunA, Astrid H. Roemer, Caleb Azumah Nelson, Chika Unigwe, David Diop, Dean Bowen, Martine Woudt, Nazrina Rodjan, Neske Beks, Rachida Lamrabet, Radna Fabias, Sarita Bajnath, Shantie Singh
In het Winternachten festival-programma All the World's Excuses vertelden prominente auteurs Chika Unigwe (VS, o.a. Fata Morgana), David Diop (Frankrijk, International Booker Prize-winnaar voor Meer dan een broer) en Caleb Azumah Nelson (VK, o.a. het zeer goed ontvangen romandebuut Open water) over de globale sporen van slavernij en hoe dit doorwerkt in onze huidige samenleving, de literatuur en hun boeken. Zij bogen zich over (post)kolonialisme, migratie en identiteitsvorming. En uiteraard droegen zij voor uit eigen werk. De gespreksleiders waren Rachida Lamrabet en Dean Bowen.
Verder vertelde schrijver Neske Beks hoe haar nieuwe boek De kleine Morrison, een wegwijzer in het lezen van haar werk vanuit Zwart perspectief (2023) zich verhoudt tot het thema van All the World's Excuses, en of dat ook geldt voor auteurs uit Nederland of Vlaanderen met wortels in voormalige koloniÃ"n. Ook schrijver Astrid H. Roemer en dichter Radna Fabias droegen bij met voordrachten. Zangeres Angel ArunA vertolkte eigen werk en poÃ"zie van dichter en singer-songwriter Raj Mohan in het Sarnámi.
Voorafgaand aan dit programma in Zaal 1 openden we de avond in de foyer van Theater aan het Spui met een kort voorprogramma, met optredens van schrijver Chika Unigwe en dichter Dean Bowen, en gepresenteerd door Sarita Bajnath.Â
All the Worldâ€s Excuses stelde vragen over de plek die verhalen over slavernij en de afschaffing daarvan krijgen in ons collectieve geheugen, en over wat schrijvers meegeven aan jongeren die zoeken naar hun (onzichtbare) verhaal en identiteit in het land waar ze geboren zijn.
Op alle continenten zijn verhalen hierover lange tijd niet gehoord, onderdrukt of onzichtbaar gemaakt. Dankzij het talent en werk van vele schrijvers hebben deze verhalen echter een thuis gekregen in de wereldliteratuur. Aan de hand van deze literatuur wordt het gewicht van deze geschiedenis, het belang van het delen van deze verhalen invoelbaar gemaakt.
Boekhandel De Vries van Stockum was in de foyer aanwezig met een stand waar o.a. de boeken van de auteurs die aan dit programma deelnemen, verkrijgbaar zijn!
Dit programma was samengesteld door Shantie Singh, auteur van o.a. de romans Vervoering (2014) en De kier (2020).
All the World's Excuses was Engels gesproken; niet-Engelstalige voordrachten werden simultaan in het Engels geprojecteerd op een zaalscherm.
Met dagkaart ook 's middags naar Verhalen die verbinden
Voorafgaand aan het avondprogramma All the World's Excuses vond op zondag 16 april vanaf 14:30 uur in Theater aan het Spui het Winternachten festival-middagprogramma Verhalen die verbinden plaats. Een dagkaart met toegang voor beide festivalprogramma's op 16 april was verkrijgbaar. -
Droomtaal
'Come to me, my language, come back', schreef Derek Walcott. Hoe voelt het om te schrijven in een andere taal dan je moedertaal? Wordt deze nieuwe taal ook de taal waarin je droomt? Asis Aynan presenteert Ahmad Al Malik, Rodaan Al Galidi, Raj Mohan en Chika Unigwe, die hun ervaringen delen. Met muzikale begeleiding door gitarist Lourens van Haaften. Nederlandstalig.
-
VPRO De Avonden
Op het plein voor het theater staat De Kas. Jeroen van Kan praat daar de hele avond met de schrijvers van het festival voor het radioprogramma De Avonden Live van de VPRO. Bezoekers kunnen vrijuit gluren en meeluisteren. Nederlands- en Engelstalig.
21.17: Bernice Chauly
21.35: Ghalia Benali
22.05: Bejan Matur
22.15: Rodaan Al Galidi en Chika Unigwe
22.35: Nazmiye Oral en Kader Abdolah