Inschrijven op de nieuwsbrief

Bejan Matur

Bejan Matur - foto Selahattin Sevi
Bejan Matur - foto Selahattin Sevi

(Turkije, 1968) is van Koerdische afkomst. In 2011 verscheen Dağın Ardına Bakmak (Looking Behind the Mountain), waarvoor ze de bergen introk om PKK-rebellen te interviewen: de eerste keer dat een schrijver de persoonlijke verhalen en trauma's van de Koerdische strijders optekende. In 2011 verscheen ook Doğunun Kapısı: Diyarbakır (The Gate of East: Diyarbakir) een portret van de 3000 jaar oude hoofdstad van Koerdistan. Ook als columniste van de Engelstalige krant Zaman schrijft Matur regelmatig over de Koerdische kwestie. Verder is ze voorzitter van een culturele stichting, de Diyarbakır Cultural Art Foundation. Ze leidt maatschappelijke projecten voor vrouwen, kinderen en jongeren en maakt een tv-programma over cultuur, kunst en politiek. Ze studeerde rechten aan de Universiteit van Ankara. Sinds de publicatie van haar eerste dichtbundel in 1996, Rüzgâr Dolu Konaklar (Van Wind Vervulde Landhuizen) creëert ze haar eigen mythologie - geïnspireerd door eeuwenoude Soefitradities uit haar geboortestreek. Inmiddels heeft ze zes poëziebundels op haar naam staan en een bundel met door haar vertaalde gedichten. Haar werk is vertaald in zeventien talen.

(WU 2012)

Archief beschikbaar voor: Bejan Matur

 • Ways of Dialogue - Marokko 2016

  Declic: Prospects of Dialogue in Post Chaos Time

  Met: Abdelfettah Kilito, Andrej Koerkov, Bejan Matur, Iman Humaydan, Nelleke Noordervliet, Ngwatilo Mawiyoo, Youssouf Amine Elalamy

  Hoe werkt de dialoog die volgt op het conflict of op tijden van chaos? Hoe komen tegengestelde ideeën en partijen bij elkaar?

 • Ways of Dialogue - Marokko 2016

  Chaos and Dialogue

  Met: Andrej Koerkov, Bejan Matur, Iman Humaydan, Mohamed Achaari, Nelleke Noordervliet, Ngwatilo Mawiyoo, Taieb Belghazi

  Kunnen de snelle veranderingen in de wereld sinds het begin van de 21e eeuw (financiële crisis, Arabische lente, Ukraïne crisis, vluchtelingen, terrorisme) worden gezien als chaos? Een dialoog over de grenzen van culturen.

 • Ways of Dialogue - Marokko 2016

  Authority and Dialogue

  Met: Abdelhay Moudden, Andrej Koerkov, Bejan Matur, Driss Ksikes, Iman Humaydan, Nelleke Noordervliet, Ngwatilo Mawiyoo

  Een paneldiscussie, met voordracht door de auteurs. Wat zijn de bronnen van gezag in een dialoog tussen naties? Moraal? Expertise? Esthetiek? Ideologie? Internationaal recht? Op basis waarvan bepalen we wat goed en fout is? Zijn concepten als multiculturalisme, pluralisme, diversiteit en tolerantie nog houdbaar? Het gesprek wordt geleid door Abdelhay Moudden. De Marokkanse deelnemers worden later bekendgemaakt.

 • Ways of Dialogue - Marokko 2016

  Travelling Ideas

  Met: Abdellatif Khayati, Andrej Koerkov, Bejan Matur, Iman Humaydan, Khalid Bekkaoui, Nelleke Noordervliet, Ngwatilo Mawiyoo, Sadiq Rddad, Souad Slaoui, Youssef Tibesse

  Een programma in de Universiteit van Fez. Ideeën hebben altijd gereisd. Is er in deze tijd van globalisering en 'glocalisering' iets veranderd in de manier waarop, de aard, de inhoud en de richting van die reizende ideeën? Een paneldiscussie geïllustreerd met voordrachten uit het werk van de auteurs.

 • Ways of Dialogue - Marokko 2016

  When Ideas Change

  Met: Andrej Koerkov, Bejan Matur, Iman Humaydan, Khadija Merouazi, Mourad Mkinsi, Najib Bounahai, Ngwatilo Mawiyoo

  Er zijn grote veranderingen in de politieke verhoudingen in de afgelopen jaren: opkomst van extremismes en fundamentalismes, neergang van links, opkomst van het nationalisme. Kunnen we die veranderingen in historisch perspectief zien, of is dit een nieuw fenomeen? Een debat geïllustreerd met voordrachten door de auteurs.

 • Winternachten 2012

  Meet & Greet Bejan Matur in Theater Concordia

  Met: Bejan Matur

  Een informele bijeenkomst met deze bijzondere dichteres en columniste van Koerdische afkomst, georganiseerd in samenwerking met Stichting Mooi. Bejan zal vertellen over haar werk, en er is alle gelegenheid tot het stellen van vragen. Het gesprek vindt plaats in het Koerdisch en Turks. Ze schreef veel over de Koerdische zaak. Zo publiceerde ze als eerste de persoonlijke verhalen en trauma's van de Koerdische strijders.  Ook schreef ze een portret van Diyarbakir, de 3000 jaar oude Koerdische hoofdstad. Ook als columniste van de Engelstalige krant Zaman schrijft Matur regelmatig over de Koerdische kwestie. Ze is voorzitter van de Diyarbakır Cultural Art Foundation. Ze leidt maatschappelijke projecten voor vrouwen, kinderen en jongeren en maakt een tv-programma over cultuur, kunst en politiek. Sinds de publicatie van haar eerste dichtbundel in 1996, Rüzgâr Dolu Konaklar (Van Wind Vervulde Landhuizen) creëert ze haar eigen mythologie - geïnspireerd door eeuwenoude Soefitradities uit haar geboortestreek. Inmiddels heeft ze zes poëziebundels op haar naam staan en een bundel met door haar vertaalde gedichten. Haar werk is vertaald in zeventien talen.

 • Winternachten 2012

  Oxfam Novib PEN Awards

  Met: Bejan Matur, Hassnae Bouazza, Kader Abdolah, Leila Chudori, Lionel Veer, Tom van der Lee

  Oxfam Novib en PEN Nederland eren met de PEN Awards schrijvers, journalisten en filmmakers die tegen de stroom in, soms met gevaar voor eigen leven, de waarheid zoeken en uitdragen. Tom van der Lee, manager campagnes van Oxfam Novib, houdt een korte inleiding over de betekenis en het belang van de prijs. Hij vervangt de eerder aangekondige Oxfam Novib directeur Farah Karimi, die wegens ziekte verstek moet laten gaan. Na de uitreiking door mensenrechtenambassadeur Lionel Veer gaan schrijfsters uit verschillende delen van de wereld met elkaar in gesprek over vrouwenrechten en seksualiteit. Journaliste Hassnae Bouazza spreekt met Leila Chudori, die vertelt over de antiporno-wetgeving in Indonesië, en met Bejan Matur over eerwraak in Turkije. Zijn deze praktijken een gevolg van de toenemende islamisering of is er een andere oorzaak? Kunnen de vrouwen hierover publiceren in hun eigen land? Het slotwoord is voor Kader Abdolah. Engelstalig.
  Hassnae Bouazza vervangt de eerder aangekondigde Naema Tahir, die wegens ziekte moest afzeggen.

 • Winternachten 2012 – Winternacht 2

  Poetry and Politics

  Een Libanese en een Turkse schrijfster, die naast dichter en auteur ook betrokken columnisten zijn. Een gesprek over hun werk, hun politieke stellingname en hun literair engagement. Engelstalig.

 • Winternachten 2012 – Winternacht 1

  Schrijvers lezen voor

  Genieten van het werk van de schrijvers voor wie u gekomen bent. Ze lezen voor uit oud en nieuw werk. Zonder opsmuk en zonder discussie. Engelstalig.

 • Winternachten 2012 – Winternacht 1

  VPRO De Avonden

  Op het plein voor het theater staat De Kas. Jeroen van Kan praat daar de hele avond met de schrijvers van het festival voor het radioprogramma De Avonden Live van de VPRO. Bezoekers kunnen vrijuit gluren en meeluisteren. Nederlands- en Engelstalig.

  21.17: Bernice Chauly
  21.35: Ghalia Benali
  22.05: Bejan Matur
  22.15: Rodaan Al Galidi en Chika Unigwe
  22.35: Nazmiye Oral en Kader Abdolah

 • Turkije 2010

  Schrijversconferentie - deel 2 - ITEF Istanbul

  Met: Anil Ramdas, Bejan Matur, Gündüz Vassaf, Hakan Gunday, Hamdi Koç, Hassan Daoud, Melida Tüzünoglu, Ramsey Nasr, Ronelda S. Kamfer

  Afsluitende bijeenkomst van een tweedaagse besloten schrijversontmoeting met de groep schrijvers die vanuit Winternachten door Turkije reist, en vier Turkse auteurs. Thema is Global writing - Global conscience. De Turkse auteur Gündüz Vassaf is voorzitter van de conferentie.

 • Turkije 2010

  Schrijversconferentie - deel 1 - ITEF Istanbul

  Met: Anil Ramdas, Bejan Matur, Gündüz Vassaf, Hakan Gunday, Hamdi Koç, Hassan Daoud, Melida Tüzünoglu, Ramsey Nasr, Ronelda S. Kamfer

  Eerste dag van een tweedaagse besloten schrijversontmoeting met de groep schrijvers die vanuit Winternachten door Turkije reist, en vier Turkse auteurs. Thema is Global writing - Global conscience. De Turkse auteur Gündüz Vassaf is voorzitter van de conferentie.