Inschrijven op de nieuwsbrief

Antoine de Kom

Antoine de Kom
Antoine de Kom

(Den Haag, 1956) is psychiater, schrijver en dichter. Hij is een kleinzoon van de Surinaamse anti-kolonialist, nationalist en verzetsstrijder Anton de Kom. Van zijn hand verschenen de dichtbundels Tropen (1991), De kilte in Brasilia (1995), Zebrahoeven (2001), Chocoladetranen (2004) en De lieve geur van zijn of haar (2008). Antoine de Kom was jarenlang als psychiater verbonden aan het Pieter Baan Centrum. In 2012 publiceerde hij Het misdadige Brein, waarin hij aan de hand van fictieve gesprekken met misdadigers uit de geschiedenis laat zien hoe rapportages van verdachten tot stand komen. Voor Ritmisch zonder string (2013) werd hij bekroond met de VSB Poëzieprijs.

(WN 2020)

Archief beschikbaar voor: Antoine de Kom

 • Winternachten 2020 – Saturday Night Unlimited

  Poetry Unlimited: Suriname en Aruba

  De Nederlands-Surinaamse dichter Antoine de Kom en Rosabelle Illes uit Aruba gaan in gesprek met Chris Keulemans over hun werk en hoe roots hun werk beïnvloeden. Beiden dragen uit hun eigen werk voor.

  Antoine de Kom is van Nederlands-Surinaamse afkomst en een kleinzoon van Anton de Kom, de Surinaamse nationalist en verzetsstrijder. De Kom bracht een groot deel van zijn jeugd in Suriname door. Van dat verblijf getuigen zijn eerste twee poëziebundels Tropen (1991) en De kilte in Brasilia (1995). Daarna verschenen de bundels Zebrahoeven (2001) en Chocoladetranen (2004). De Kom was genomineerd voor de C. Buddingh'prijs, de Ida Gerhardt Poëzieprijs en won met zijn laaste bundel, Ritmisch zonder string (2013), de VSB Poëzieprijs.

  Rosabelle Illes debuteerde in 2005 met haar collectie gedichten Beyond Insanity. In 2010 verscheen Spiel di mi Alma, een verzameling poëzie in haar moedertaal Papiaments, die voor de lezer een wereld vol tegenstellingen openbaart. Haar derde boek Title (2016) is een verzameling verhalen, gedichten en gedachten. Eenmaal op het podium verandert Illes in een ware performer van haar gedichten, waarbij ze het publiek meesleept in een stroom van woorden, bewegingen en betekenissen.

  Tip: Rosabelle Illes draagt ook voor tijdens de Opening Night - A Free Mind op 15 januari in Theater aan het Spui, tijdens Woorden Worden Zinnen - Winternachten editie op 16 januari in Paard en, samen met Cynthia McLeod, op zaterdag 18 januari in Bibliotheek Schilderswijk.

 • Winternachten 2014 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

  Noem mij, noem mij!

  'Noem mij, noem mij, spreek mij aan,  o, noem mij bij mijn diepste naam. Voor wie ik liefheb, wil ik heten,' dichtte Neeltje Maria Min al bijna 50 jaar geleden. Het diepe verlangen naar liefde en bevestiging wordt vanavond muzikaal en poëtisch vertolkt door de dichters, die Arie Boomsma aan ons voorstelt:  de aanstormende jonge debutante Kira Wuck, genomineerd voor de C. Buddingh' prijs, de gelauwerde in Zuid- Afrika wonende dichter Alfred Schaffer, de doorlopend verliefde Nederlands-Irakese Rodaan Al Galidi en de genomineerden voor de VSB Poeziëprijs Miriam Van hee en Antoine de Kom. Gelardeerd met een spetterend optreden van rapper/dichter Typhoon. 

  Programma ism Poetry International en CPNB 

 • Kevin Dutton, Gerard Spong en Antoine de Kom: De lessen van de psychopaat

  Kevin Dutton, Gerard Spong en Antoine de Kom: De lessen van de psychopaat

  Met: Antoine de Kom, Gerard Spong, Kevin Dutton

  Wat hebben Saddam Hussein en de filmpersonages Hannibal Lecter (Silence of the Lambs) en Driss (Intouchables) gemeen? Het zijn alle drie psychopaten. De aanduiding psychopaat roept onmiddellijk associaties op met seriemoordenaars, verkrachters, zelfmoordterroristen en gangsters. Maar volgens de Britse universitair docent Kevin Dutton kan een psychopaat evengoed een onverschrokken mensenredder zijn, of een bankier, oorlogsheld, of advocaat. Of een persoonlijk verzorger. In zijn boek 'De lessen van de psychopaat' toont hij aan dat we veel kunnen leren van psychopathologie.

  Dutton gaat in gesprek met strafrechtadvocaat Gerard Spong, die in zijn praktijk de nodige ervaring met hen opdeed. Het gesprek wordt geleid door forensisch psychiater (én schrijver/dichter) Antoine de Kom. Doe mee met de psychopathie-test en ontdek welke bekende figuren uit de geschiedenis, de film, het theater en de literatuur in wezen psychopaten zijn. Het gesprek is in het Engels.

  Kevin Dutton, auteur van De lessen van de psychopaat, is als docent psychologie verbonden aan het St Edmund's College in Cambridge. Hij doet onderzoek naar conflictbeheersing en -oplossing. Daarnaast organiseert hij tal van congressen over de hele wereld en is hij een veelgevraagd spreker op zijn vakgebied. Zijn artikelen verschijnen in gerenommeerde internationale psychologietijdschriften.

  Gerard Spong is als advocaat, gespecialiseerd in het strafrecht, verbonden aan Kantoor Spong in Amsterdam. Spong behandelt zelf alle strafzaken en is gespecialiseerd in cassatiezaken. Daarnaast treedt hij op in medische tuchtzaken en Antilliaanse strafzaken. Hij is een veelgevraagd commentator op tv, radio en in de geschreven pers. Dit jaar verscheen zijn boek De hypocrisie van de achterdeur, over het Nederlandse drugsbeleid.

  Antoine de Kom is schrijver, dichter en psychiater. Hij is de kleinzoon van de felle Surinaamse nationalist en anti-nazist Anton de Kom. Hij was jarenlang verbonden aan het Pieter Baan Centrum waar hij spraakmakende delinquenten observeerde. Hij schreef de verhalenbundel Het misdadige brein (2012), waarin hij aan de hand van fictieve gesprekken met misdadigers uit de geschiedenis (De Sade, Eichmann, Bin Laden, e.a.) laat zien hoe een psychiater tot een diagnose komt en motieven blootlegt.

  Dit programma van Writers Unlimited The Series kwam tot stand in een samenwerking van Writers Unlimited met Bibliotheek Den Haag. Met dank aan Fonds 1818, De Bezige Bij en Boekhandel Paagman.

 • Suriname 2008

  Spot en Satire: Gesprekken, voordrachten en muziek

  Met: Antoine de Kom, Asli Erdogan, Celestine Raalte, Ellen Ombre, Gerrit Komrij, Izaline Calister, Jit Narain, Peter Snyders, Putu Wijaya, Rappa, Youssouf Amine Elalamy

  19:30 Inloop Band/ DJ
  20:00 Opening avond Ingrid Ameraali
  20:10 welkomstwoord slotavond Ingrid Ameraali
  20:20 Debat over Satire en Spot Peter Snijders, Youssouf, Gerrit Komrij, Rappa, Ellen Ombre, Asli Erdogan, Discussieleider Jerry Egger
  20:40 Voordracht Putu Widjaya
  20:50 Voordracht Antoine de Kom
  21:00 Optreden band Glenn Texeira and band
  21:20 Pauze
  21:40 Voordracht Celestine Raalte
  22:00 Voordracht Rappa
  22:10 Voordracht Rappa
  22:20 Slotwoord Rielle Mardjo: Voorzitter Lit: Fest:
  22:40 Optreden band Glenn Texeira and band/ DJ/Izaline Calister
  Afsluiting Avond/ Nababbel

 • Suriname 2008

  Openingsprogramma

  Met: Alakondre, Antoine de Kom, Asli Erdogan, Celestine Raalte, Ellen Ombre, Gerrit Komrij, Ingrid Ameraali, Izaline Calister, Jit Narain, Peter Snyders, Putu Wijaya, Rappa, Youssouf Amine Elalamy

  19:30 Inloop Alakondreband
  20:00 Opening festival
  20:10 Welkomstwoord door organisaties Stichting Literair Festival Suriname en Stichting Winternachten
  20:20 Kennismaking auteurs met Publiek
  20:30 Voordracht Ellen Ombre
  20:40 Voordracht Peter Snijders
  20:50 Voordracht Rappa
  21:00 Optreden band Izaline Calister
  21:20 Pauze
  21:40 Voordracht Youssouf Amine Elalamy
  21:50 Voordracht Antoine de Kom
  22:00 Voordacht Putu Widjaya
  22:10 Optreden band Izaline Calister
  22:30 Optreden band Izaline Calister
  Afsluiting Avond/ Nababbel DJ

 • Suriname 2008

  Optreden voor studenten IOL/Universiteit en scholieren VWO

  Met: Antoine de Kom, Asli Erdogan, Celestine Raalte, Gerrit Komrij, Ingrid Ameraali, Izaline Calister, Jit Narain, Peter Snyders, Putu Wijaya, Skwala, Youssouf Amine Elalamy

  Aula Institute for Graduate & Research Studies (IGRS)
  (Programma bestemd voor studenten IOL/Universiteit en VWO)

  9:30 Inloop DJ
  10:00 Introductie en Welkomstwoord Kennismaking Auteurs met publiek Auteurs
  10:10 Ingrid Ameerali, MC
  10:20 Voordracht antoine de kom
  10:30 Voordracht Asli Erdogan
  10:40 Voordracht Celestine raalte
  10:50 Izaline Calister
  11:05 Voordracht
  11:15 Voordracht Youssouf Amine Elalamy
  11:25 Voordracht Celestine Raalte
  11:35 Voordacht Rap band /DJ
  11:45 Voordracht Jit Narain
  11:55 Voordracht Putu Wijaya
  12:05 Voordracht Gerrit Komrij
  12:10 Q & A met Jerry Egger
  12:45 Einde

 • Winternachten 2004 – WINTERNACHT 2

  De filmkeuze van dichter Antoine de Kom

  De verwevenheid van dood en leven is voor de Surinaams/Nederlandse dichter Antoine de Kom een hoofdthema. Hij gaat in op dit onderwerp aan de hand van filmfragmenten uit het werk van Werner Herzog (Aguirre/Fitzcarraldo) en beelden van de saxofonist John Coltrane.

 • Winternachten 2004 – WINTERNACHT 2

  Suriname, land van mijn dromen

  De dichters Antoine de Kom en Raj Ramdas kozen na een Surinaamse jeugd voor een toekomst in Nederland. De Surinaamse schrijfster Tessa Leuwsha - haar debuutroman verschijnt in 2004 - groeide in Nederland op, en kiest voor een toekomst in het land van haar ouders. Drie auteurs spreken over de rol die Nederland en Suriname spelen in hun werk. Door welke dromen en idealen laten ze zich leiden?

 • Winternachten 1999 – Winternacht 2

  Surinaamse en Papiamentu bloemlezers

  Jeroen Vullings leidde een gesprek met Michiel van Kempen, bloemlezer van de Surinaamse letteren, en Aart Broek, redacteur van een recent verschenen anthologie van de literatuur in het Papiamentu. Broek introduceerde drie Antilliaanse auteurs: Gibi Bacilio, dichter en performer uit Curaçao, trad op met zijn percussionist Xavier Cordoba. Verder traden op Frank Martinus Arion en de Arubaans/Nederlandse schrijver Denis Henriquez. Michiel van Kempen introduceerde twee Surinaamse auteurs: Jit Narain, dichter en voorvechter van het Sarnami (Surinaams-Hindostaans) en Antoine de Kom, woonachtig in Nederland.