Inschrijven op de nieuwsbrief

Annari van der Merwe

Annari van der Merwe tijdens Winternachten 2004 - foto Serge Ligtenber
Annari van der Merwe tijdens Winternachten 2004 - foto Serge Ligtenber

(Zuid-Afrika) volgde in de jaren zeventig een post-doctorale studie bij het De Vooijs-Instituut in Utrecht. Vervolgens keerde ze terug naar Kaapstad waar ze kinderboekenredacteur was bij Tafelberg Publishers. Tegenwoordig is ze uitgever van Kwela Books, een kleine uitgeverij in het Nasboek-conglomeraat. Sinds 1994 publiceert zij werk van contemporaine Zuid-Afrikaanse schrijvers opdat de Zuid-Afrikaanse literatuur een betere afspiegeling is van de gehele bevolking. Van der Merwe oefent diverse bestuursfuncties uit, o.a. bij de Book Development Trust of South Africa. In 2003 werd zij voor de derde keer uitgenodigd door de Frankfurter Buchmesse in het kader van het programma voor kleine uitgeverijen uit Azië, Afrika en Latijns-Amerika.

Archief beschikbaar voor: Annari van der Merwe

 • Verkiezing van het mooiste Afrikaanstalige gedicht aller tijden!

  Verkiezing van het mooiste Afrikaanstalige gedicht aller tijden!

  Met: Annari van der Merwe, Anne van Veen, Etienne van Heerden, Marita van der Vyver, Robert Dorsman, Sonja Loots, Tineke de Nooij, Toef Jaeger

  Afrikaanstalige poëzie kent een rijke traditie: van Antjie Krog tot Ingrid Jonker, van Breyten Breytenbach tot Elisabeth Eybers. Veel van hun poëzie verscheen in Nederlandse vertaling, onder meer in de bundel 'Afrikaanse poëzie in 1000 en enige gedichten', samengesteld door Gerrit Komrij. Maar wat is er mooier dan de originele gedichten in de zangerige en poëtische Afrikaanse taal te horen voordragen door Zuid-Afrikaanse schrijvers? Etiënne van Heerden, Sonja Loots, Kirby van der Merwe en Marita van der Vyver zijn op tournee in Nederland en zullen op deze avond hun favoriete gedicht ten gehore brengen en vertellen wat zij er zo prachtig aan vinden. Ook is er een vertegenwoordiger van de Zuid-Afrikaanse regering aanwezig om het favoriete gedicht van president Zuma voor te dragen.

  Daarnaast zijn er nog meer gasten die hun hart hebben verpand aan de Afrikaanse taal en poëzie. Robert Dorsman is vertaler van poëzie uit het Afrikaans naar het Nederlands. De Nederlandse romanschrijver Richard de Nooy groeide op in Zuid-Afrika. Presentatrice Tineke de Nooij, bekend van radio en televisie, is groot liefhebber van het land en de taal en maakt ons deelgenoot van haar lievelingsgedicht. Zangeres en theatermaker Anne van Veen (dochter van Herman van Veen) zingt haar favoriete Zuid-Afrikaanse gedichten.

  Ook bezoekers van de avond mogen hun favoriete gedicht voorstellen. Zij hebben het laatste woord, als ze aan het eind van de avond hun stem uitbrengen in de verkiezing van het mooiste Afrikaanstalige gedicht aller tijden. De avond wordt gepresenteerd door NRC-redacteur en kenner van de Zuid-Afrikaanse literatuur Toef Jaeger.

  Georganiseerd door Writers Unlimited i.s.m. de Week van de Afrikaanse roman (www.weekvandeafrikaanseroman.nl).

  Voertaal Afrikaans en Nederlands.

  Boekverkoop door Paagman bookshop in de zaal.

  Centrale Bibliotheek, Spui 68, Studio B (eerste verdieping).
  Toegang: € 10,- voor leden van Bibliotheek Den Haag en € 6, - voor leden van Bibliotheek Den Haag, CJP, studenten, klanten met Paagman-aankoopbon, Ooievaarspas.

  RESERVEREN STERK AANBEVOLEN! ZIE BOVENAAN DEZE PAGINA.

 • Winternachten 2004 – Claiming Artistic Freedom

  Hivos: centraal debat

  Presentator doet verslag van de afzonderlijke sessies en gaat met de kunstenaars in gesprek over een aantal hieruit naar voren komende thema's. Tot slot doet elke deelnemer een aanbeveling aan de Nederlandse hulporganisaties.

 • Winternachten 2004 – Claiming Artistic Freedom

  Hivos: Minderheidstalen in Zuid-Afrika