Andrej Koerkov
(Rusland, 1961) is een Oekraiense auteur die wereldberoemd is om de mix van harde werkelijkheid en absurde humor in zijn romans en nonfictieboeken. Hij is een gerespecteerd commentator over de situatie in Oekraine. In De laatste liefde van de president, vertaald in 2008, beschrijft Koerkov met humor en cynisme hoe een jongen zich weet op te werken tot machtigste man van het land. In 2014 verschijnt Ukraine Diaries, een ooggetuigeverslag van de politieke onrust in Oekraine. Dagboek van een invasie (2022) en het daar op aansluitende Onze dagelijkse oorlog (2024) zijn bundelingen van Koerkovs artikelen en commentaren. Koerkov publiceerde in 2024 Het zilveren bot, het eerste deel vanThe Kyiv Mysteries, zijn reeks misdaadromans in historische setting. Het tweede deel The Stolen Heart verschijnt in 2025 en Koerkov schrijft aan het derde deel The Public Sauna Case.
(WN 2023)Archief beschikbaar voor: Andrej Koerkov
-
Writers Meeting
Met: Alvina Chamberland, Andrej Koerkov, Asta Olivia Nordenhof, Francis Broekhuijsen, George Abraham, Ilonka Reintjens, Judith Uyterlinde, Maarten van der Graaff, Margot Dijkgraaf, Mikaella Clements, Neeke Scheers, Onjuli Datta, Rešoketšwe Manenzhe, Rosabelle Illes, Stefanie Parisius-Sewotaroeno, Viv Groskop, Yael van der Wouden
De Writers Meeting is een besloten bijeenkomst in Huis van het Boek in Den Haag, speciaal georganiseerd voor en met de internationale auteurs die aan het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival 2024 deelnemen, evenals enkele Nederlandse auteurs en het team van festivalprogrammamakers.
De Writers Meeting begint met een tour de table waarin de deelnemers zichzelf introduceren.
Vervolgens hebben de gesprekken tot doel elkaar te leren kennen, gedachten uit te wisselen over de wereld waarin we leven en de betekenis van literatuur voor onze tijd. On Fire, het thema van deze festivaleditie, is daarbij het motto.
Margot Dijkgraaf, literair criticus, schrijver, curator, interviewer en debathost, leidt het gesprek. Ze geeft het woord aan ieder. Vervolgens heeft ieder de gelegenheid op elkaars observaties te reageren. Host van de Writers Meeting is Barbara den Ouden, Team Coordinator en International Specialist van het Nederlands Letterenfonds.
Het rondetafelgesprek wordt gevolgd door een korte rondleiding door Huis van het Boek en de tentoonstelling Boeken als...., waarin boeken uit de museumcollectie getoond worden naast werken van hedendaagse kunstenaars, waaronder Shani Leseman, An Onghena, Jorge Mendez Blake, en Hans Op De Beeck. De tentoonstelling Boeken als... geeft een beeld van de verschillende rollen die boeken spelen in onze samenleving en in onze persoonlijke levens.
Huis van het Boek, het oudste boekenmuseum ter wereld, is gevestigd in het voormalige residentie van Baron Van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) en is gewijd aan het handgeschreven en gedrukte boek van gisteren en vandaag. Het museum, voor het publiek geopend sinds 1852, bezit een uitgebreide collectie boeken uit alle perioden van de Westerse boekgeschiedenis, beginnend bij Middeleeuwse manuscripten die volledig met de hand zijn geschreven en verlucht. De karakteristieke boekenzaal waar een selectie van deze prachtige werken te zien is, biedt een overzicht van de ontwikkeling van handschrift, vormgeving en decoratie van handgeschreven werken. Het museum organiseert verder tijdelijke tentoonstellingen over het oude en moderne boek.
-
The Flame of Freedom - Opening Writers Unlimited Festival 2025
Met: Andrej Koerkov, Andrew Makkinga, Jan van Zanen, Judith Uyterlinde, Mamar, Nelleke Noordervliet, Onjuli Datta, Rešoketšwe Manenzhe, Viv Groskop
De 30e editie van het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag heeft als thema On Fire. Het vuur staat enerzijds symbool voor destructieve krachten zoals oorlog en de opwarming van de aarde, maar anderzijds ook voor liefde en vrijheid. Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag, zal de opening verrichten.
De openingsavond staat in het teken van het vrije woord, met een keynote speech van Oekraïenes belangrijkste schrijver Andrej Koerkov, van wie zojuist twee nieuwe boeken in Nederlandse vertaling verschenen: het aangrijpende oorlogsdagboek Onze dagelijkse oorlog en de historische thriller Het zilveren bot.
Andere sprekers zijn auteur Nelleke Noordervliet, die een column voordraagt, en de Britse auteur en stand up comedian Viv Groskop die PEN International zal vertegenwoordigen, de schrijversorganisatie die zich inzet voor vrijheid van meningsuiting.Dit programma is ook een preview en kick-off van de dertigste editie van het festival, met voordrachten, muziek en gesprekken. NPO Radio 1 Kunststof-presentator Andrew Makkinga zal onder meer in gesprek gaan met schrijvers die ook elders in het festival gaan optreden:
De Zuidafrikaanse auteur Rešoketšwe Manenzhe schreef Scatterlings (in het Nederlands verschenen als Zwerverlingen), haar eerste roman over een jong gezin dat uiteenvalt door de wet die interraciale relaties strafbaar maakte. De New York Times schreef: "a novel that is at once exquisitely intimate and globally ambitious. Rešoketšwe treedt ook op tijdens beide grote festivalavonden Friday en Saturday Night Unlimited.
Auteur, stand up comedian, podcastmaker, tv- en radiopresentator Viv Groskop schreef zeven boeken en maakt de miljoenen keren beluisterde podcast How to Own the Room over onder meer zelfvertrouwen, spreken in het openbaar en omgaan met stressvolle situaties.
Onjuli Datta, van Britse afkomst en levend in Berlijn, is met haar vrouw Mikaella Clements co-auteur van de romans The View was Exhausting en Feast While You Can.
Mamar, een formatie van jonge musici uit Syrië, Turkije, de VS, Italië en Nederland verzorgt muzikale bijdragen. De bandleden zijn Barış Ofluoğlu (contrabas), Sebastiaan West (piano), Rita Brancato (drums), Talaf Fayad (ud) en Leah Uijterlinde (klarinet, zang).
In het programma is de vertoning opgenomen van de korte film Monument for murdered writers and journalists 2024, een project van Theatre of Wrong Decisions, Committee To Protect Journalists (CPJ) en PEN International.
The Flame of Freedom - Opening Writers Unlimited Festival 2025 is samengesteld door Ilonka Reintjens.
Festivaltip 1: kom na het openingsprogramma naar het spoken word-event Mensen Zeggen Dingen x Writers Unlimited Festival, in Paard (aanvang 21:30 uur), een sfeervolle gesproken woordenwaterval met onder meer de Palestijns-Amerikaanse dichter George Abraham, de Arubaanse spoken word-artiest en dichter Rosabelle Illes en presentator Dean Bowen.
Profiteer van korting hier door via de online Paard-kassa voor maar 5 euro (reguliere prijs 8 euro) een ticket te kopen voor Mensen Zeggen Dingen x Writers Unlimited Festival.Festivaltip 2: Rešoketšwe Manenzhe, Viv Groskop, Onjuli Datta en Andrej Koerkov treden ook op tijdens de grote festivalavonden Friday en Saturday Night Unlimited: beleef hier de full festival experience en kies je eigen route langs optredens, voordrachten, gesprekken, muziek en films met vele auteurs en artiesten uit binnen- en buitenland op vijf podia van Theater aan het Spui en het naastgelegen Filmhuis Den Haag.
-
Boek van mijn leven - Abdelkader Benali in gesprek met Andrej Koerkov
Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden. Interview: Abdelkader Benali.
-
Movies that Matter x Writers Unlimited Festival Special: 'Our Daily War'
Schrijver Andrej Koerkov en filmmaker Mariia Ponomarova zijn afkomstig uit Oekraine. Koerkov woont er nog, Ponomarova intussen in Amsterdam. Hun beider werk gaat over Oekraine. De oorlog heeft daar op grote invloed.
In welke omstandigheden is hun werk tot stand gekomen? Wat is hun werkwijze en wat zijn de verschillen in aanpak van een schrijver en een filmmaker? Wat hopen zij met hun teksten of film bij de lezer of toeschouwer teweeg te brengen?
Koerkov en Ponomarova lezen en tonen fragmenten uit hun werk en reageren op elkaars teksten en beelden onder gespreksleiding van Bahram Sadeghi. Een cross over-programma met film en literatuur, over kunst en mensenrechten, georganiseerd door Writers Unlimited en Movies that Matter.
-
Writing in Times of War
Timothy Snyder, beroemd Amerikaans historicus gespecialeerd in de geschiedenis van Midden en Centraal Europa, opent Writing in Times of War met een mini-college over de Russische aanval op Oekraïne.
Schrijvers Andrej Koerkov, Timothy Snyder en Lisa Weeda verkennen vervolgens in gesprek met Eva Hartog aan de hand van hun eigen werk en het werk van hun collega-schrijvers wat het betekent om te schrijven over en in tijden van oorlog. Is taal toereikend, biedt taal troost en is taal het beste medium om de wereld te vertellen over de toestand in een oorlogsgebied? Is fictie soms nodig om de feiten te beschrijven?Timothy Snyder is een internationaal toonaangevende historicus gespecialiseerd in Centraal- en Oost-Europa, Rusland en de Holocaust. De hoogleraar geschiedenis aan de Yale University publiceerde invloedrijke studies. Zijn belangrijkste boeken zijn Nationalism, Marxism, and Modern Central Europe: A Biography of Kazimierz Kelles-Krauz (1998); De rode prins: het einde van een dynastie en de opkomst van het moderne Europa (2008); Bloedlanden: Europa tussen Hitler en Stalin (2010), Thinking the Twentieth Century (met Tony Judt, 2012); Zwarte aarde: geschiedenis van de Holocaust (2015); Over tirannie: twintig lessen over de twintigste eeuw (2017); en De weg naar onvrijheid: Rusland, Europa, Amerika (2018) en het hoogst actuele Over vrijheid (2024).
Andrej Koerkov is een Oekraïense auteur die beroemd is om de mix van harde werkelijkheid en absurde humor in zijn romans en nonfictieboeken. Hij is geboren in Leningrad, groeit op in Kyiv en schrijft in het Russisch en Oekraïns. Zijn werk is vertaald in 37 talen en uitgegeven in 65 landen. Hij is een gerespecteerd commentator over de situatie in Oekraïne. In De laatste liefde van de president, vertaald in 2008, beschrijft Koerkov met veel humor en cynisme hoe een jongen zich weet op te werken tot machtigste man van het land. In 2014 verschijnt Ukraine Diaries, een ooggetuigeverslag van de politieke onrust in Oekraïne. Dagboek van een invasie (2022) en het daar op aansluitende Onze dagelijkse oorlog (2024) zijn bundelingen van Koerkovs artikelen en commentaren, en tevens opmerkelijke documenten van een briljante schrijver temidden van een 21e eeuwse oorlog. Koerkov publiceerde in 2024 The Silver Bone, het eerste deel van The Kyiv Mysteries, zijn reeks misdaadromans in historische setting. Het tweede deel The Stolen Heart verschijnt in 2025 en Koerkov schrijft aan het derde deel The Public Sauna Case.
Lisa Weeda schrijft proza, toneel en nonfictie. In 2016 verscheen haar chapbook De benen van Petrovski, een literaire weerslag van haar reis naar Oekraïne, het land waar haar grootmoeder vandaan komt en nog een groot deel van haar familie woont. Haar romandebuut Aleksandra verscheen in 2021. Daarin is haar grootmoeder de spil van het verhaal. Zij stuurt hoofdpersonage Lisa naar de Donbas om te zoeken naar haar oom Kolja. De roman, akelig actueel door de oorlog in Oekraïne, omvat in een maalstroom van dromen en nachtmerries zowel de geschiedenis van een land als van een familie. Lisa publiceerde werk in de Revisor, Tirade, Das Magazin, De Titaan en De Optimist. IN 2024 verscheen haar roman Dans dans revolutie.
Eva Hartog is een journalist die tien jaar werkzaam was in Rusland. Hartog studeerde Liberal Arts and Scienes aan Utrecht University College en politieke filosofie aan de Universiteit van Leiden. Zij was van 2017-2019 hoofdredacteur van de Engelstalige krant The Moscow Times. Als correspondent voor onder meer de Groene Amsterdammer woonde en werkte ze in Moskou tot in 2023 haar visum niet werd verlengd. Nu is ze journalist voor onder andere Politico.
Writing in Times of War is voor Writers Unlimited Festival 2025 samengesteld door Ilonka Reintjens.
-
Declic: Prospects of Dialogue in Post Chaos Time
Met: Abdelfettah Kilito, Andrej Koerkov, Bejan Matur, Iman Humaydan, Nelleke Noordervliet, Ngwatilo Mawiyoo, Youssouf Amine Elalamy
Hoe werkt de dialoog die volgt op het conflict of op tijden van chaos? Hoe komen tegengestelde ideeën en partijen bij elkaar?
-
Chaos and Dialogue
Met: Andrej Koerkov, Bejan Matur, Iman Humaydan, Mohamed Achaari, Nelleke Noordervliet, Ngwatilo Mawiyoo, Taieb Belghazi
Kunnen de snelle veranderingen in de wereld sinds het begin van de 21e eeuw (financiële crisis, Arabische lente, Ukraïne crisis, vluchtelingen, terrorisme) worden gezien als chaos? Een dialoog over de grenzen van culturen.
-
Authority and Dialogue
Met: Abdelhay Moudden, Andrej Koerkov, Bejan Matur, Driss Ksikes, Iman Humaydan, Nelleke Noordervliet, Ngwatilo Mawiyoo
Een paneldiscussie, met voordracht door de auteurs. Wat zijn de bronnen van gezag in een dialoog tussen naties? Moraal? Expertise? Esthetiek? Ideologie? Internationaal recht? Op basis waarvan bepalen we wat goed en fout is? Zijn concepten als multiculturalisme, pluralisme, diversiteit en tolerantie nog houdbaar? Het gesprek wordt geleid door Abdelhay Moudden. De Marokkanse deelnemers worden later bekendgemaakt.
-
Travelling Ideas
Met: Abdellatif Khayati, Andrej Koerkov, Bejan Matur, Iman Humaydan, Khalid Bekkaoui, Nelleke Noordervliet, Ngwatilo Mawiyoo, Sadiq Rddad, Souad Slaoui, Youssef Tibesse
Een programma in de Universiteit van Fez. Ideeën hebben altijd gereisd. Is er in deze tijd van globalisering en 'glocalisering' iets veranderd in de manier waarop, de aard, de inhoud en de richting van die reizende ideeën? Een paneldiscussie geïllustreerd met voordrachten uit het werk van de auteurs.
-
When Ideas Change
Met: Andrej Koerkov, Bejan Matur, Iman Humaydan, Khadija Merouazi, Mourad Mkinsi, Najib Bounahai, Ngwatilo Mawiyoo
Er zijn grote veranderingen in de politieke verhoudingen in de afgelopen jaren: opkomst van extremismes en fundamentalismes, neergang van links, opkomst van het nationalisme. Kunnen we die veranderingen in historisch perspectief zien, of is dit een nieuw fenomeen? Een debat geïllustreerd met voordrachten door de auteurs.
-
Seven Deadly Sins
Hoogmoed, hebzucht, wellust, afgunst, vraatzucht, woede en luiheid: de zeven hoofdzonden zijn niet weg te denken uit literatuur, film en beeldende kunst. Winternachten vroeg een schare van zeven auteurs om er elk eentje te kiezen en er een nieuwe tekst over te schrijven. Vanavond hoort u zondige verhalen uit binnen- en buitenland en Dick van der Harst componeerde er muziek bij. Een superbe literair-muzikaal programma om gulzig naar te luisteren. José Eduardo Agualusa, Slavenka Drakulić, Mira Feticu, Petina Gappah, Daan Heerma van Voss, Andrej Koerkov en Neel Mukherjee lezen in hun eigen taal, de vertaling in het Engels en Nederlands wordt simultaan geprojecteerd.
-
The text of my life: Andrej Koerkov
In Filmhuis Studio A dragen schrijvers die te gast zijn op het festival hun favoriete teksten voor en lichten toe waarom dit gedicht, romanfragment of songtekst hun leven en eigen werk heeft beïnvloed. Welke herinnering, welk gevoel roept die tekst vandaag nog bij hen op? Een doorlopend interviewprogramma, waarbij het publiek ook met de schrijvers in gesprek gaat. Presentatie Arjan Peters. Engelstalig
-
Writing in Times of Turmoil
Kan een schrijver nog toevlucht zoeken in de verbeelding in tijden van oproer? Andrej Koerkov schreef romans, zoals De laatste liefde van de president, tot de revolutie in zijn woonplaats Kiev uitbrak. Hij besloot het non-fictie boek Ukraine Diaries te schrijven, over de opstand in Oekraïne. Toen de Arabische Lente uitbrak toog romancier Alaa al Aswani naar het Tahirplein in Caïro om daar dagenlang te bivakkeren. Hij beschreef de revolutie in Over Egypte, prikkelende overwegingen van een romanschrijver, waarin ieder artikel eindigt met de zin 'Democratie is de oplossing'.
Alaa al Aswani vervangt de eerder aangekondigde Mircea Cărtărescu, die wegens familieomstandigheden verhinderd is.