Inschrijven op de nieuwsbrief

Aminatta Forna

Aminatta Forna
Aminatta Forna

(Glasgow, 1964) is de dochter van een Sierra Leoonse vader en een Schotse moeder. In haar werk staat de vraag centraal hoe gruwelen uit een oorlog ook jaren na dato nog nawerken in het geheugen van mensen. Forna bracht een deel van haar jeugd door in Sierra Leone waar haar vader, een politicus, werd beschuldigd van verraad en opgehangen. Over deze ingrijpende gebeurtenissen schreef ze in 2003 de autobiografie The Devil that Danced on the Water. Voor dit debuut werkte ze als verslaggever en documentairemaker bij de BBC, waarbij vooral haar indringende reportages over Afrika opvielen. Er verschenen drie boeken van Forna in het Nederlands. In de autobiografie Maanschaduw (2006) laat ze haar tantes uit Sierra Leone aan het woord en in de roman Fantoomliefde (2013) ziet een Londense psychiater in Freetown dat iedereen lijdt aan posttraumatische stress, maar niemand over zijn ervaringen praat. In Het huis met de schaduw (2013) schildert Forna op briljante wijze de gistende spanning in het naoorlogse Kroatië.

(WU 2014 GR)

Archief beschikbaar voor: Aminatta Forna

 • Winternachten 2014 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

  Met de schrijvers aan tafel: Aminatta Forna en Noreena Hertz

  Schuif aan bij de tafel van gastheer Francis Broekhuijsen. Hij ontvangt hier de schrijvers Aminatta Forna en Noreena Hertz. We luisteren naar hun favoriete muziek, en gaan met hen in gesprek. Vergeet niet uw boeken te laten signeren! Engelstalig.

 • Winternachten 2014 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

  De tekst van mijn leven: Aminatta Forna

  Welke tekst uit de wereldliteratuur koestert de schrijfster Aminatta Forna haar leven lang al? Deze mooiste of meest inspirerende tekst kan een gedicht zijn, of een fragment uit een roman – maar ook een songtekst. Het publiek leest mee en gaat in kleine kring met haar in gesprek. Engelstalig.

 • Winternachten 2014 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

  The Turning Point

  Drie schrijvers spreken over hun drijfveren om schrijver te worden in een vaak gewelddadige en complexe wereld. Architect Andries Samuel, documentairemaker en BBC-verslaggever Aminatta Forna en bouwkundig ingenieur Nihad Siries wendden zich alle drie op zeker moment tot de literatuur. Andries Samuel, de zoon van Antjie Krog, debuteerde in 2013 met de dichtbundel Wanpraktyk. Aminatta Forna schildert in haar recente roman Het huis met de schaduw de gistende spanning in het naoorlogse Kroatië. De grote kracht van Nihad Siries is dat hij angst in humor weet om te zetten in zijn roman De stilte en het geluid. Wat maakte dat deze drie mensen gingen schrijven? Engelstalig.

 • Winternachten 2014 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

  Like me. Please like me. Openingslezing door Amin Maalouf

  Zie me. Hoor me. Lees me. Waardeer me. Like me. Wees zoals ik. Doe mij na. Sluit je aan bij mij: met de democratisering van de media door Internet en de sociale media, is de hang naar erkenning gegroeid. Niet alleen beroemdheden hebben podia om te schitteren, iedereen met een blog, Facebook- of Twitteraccount kan zijn eigen koninkrijkje scheppen en zich dichter, schrijver, politiek deskundige of milieu-expert wanen. Grenzen vervagen; idolen en politici kun je aanspreken op Twitter waardoor het lijkt alsof je er écht toe doet. En een like of retweet is de beloning. Nieuwe online gemeenschappen worden gevormd, niet gehinderd door landsgrenzen of lokale politiek. De nieuwe wereldburger creëert zijn eigen virtuele samenleving van gelijkgestemden. Wat betekent het leven in een virtuele wereld voor de identiteit van mensen? Amin Maalouf buigt zich over de diepere lagen en consequenties achter een simpel verzoekje: Like me. Aansluitend een debat naar aanleiding van de lezing. Engelstalig.