Inschrijven op de nieuwsbrief

Body Language

Friday Night Unlimited -
WU 2024 - eindeloos ontwerp
WU 2024 - eindeloos ontwerp


Een van de dingen die de mens onderscheidt van de machine, is dat de mens een lichaam heeft. Een lichaam dat aangename sensaties kan ervaren, en ook pijn. Het lichaam is ons eerste visitekaartje naar de buitenwereld, het is de buitenkant die door anderen wordt gezien, beoordeeld en in een hokje geplaatst. Hierover gingen schrijvers Aminatta Forna en Celeste Ng met elkaar in gesprek. Ook droegen ze voor uit hun werk. Gespreksleider was schrijver en journalist Hassnae Bouazza.

Aminatta Forna (VK) is de dochter van een Sierra Leoonse vader en een Schotse moeder. In haar werk staat de vraag centraal hoe gruwelen uit een oorlog ook jaren na dato worden herinnerd. Forna brengt haar jeugd deels door in Sierra Leone waar haar vader, een politicus, wordt beschuldigd van verraad en opgehangen. Over deze gebeurtenissen schrijft ze in 2003 de autobiografie The Devil that Danced on the Water.

Voor dit debuut werkt ze als verslaggever en documentairemaker bij de BBC, waarbij vooral haar indringende reportages over Afrika opvallen. In haar roman Maanschaduw (2006) vertellen vier oudere Sierra Leoonse tantes verhalen uit het verleden aan hun nichtje. In de roman Fantoomliefde (2013) ziet een Londense psychiater in Freetown dat iedereen lijdt aan posttraumatische stress, maar niemand over zijn ervaringen praat. In Het huis met de schaduw (2013) schildert Forna op briljante wijze de gistende spanning in het naoorlogse Kroatië.

Celeste Ng (VS) brengt voor het Writers Unlimited festival 2024 haar eerste bezoek aan Nederland. De drie romans ze schreef zijn echte page-turners. Ze is momenteel internationaal de best gelezen auteur met Aziatische roots. Haar romandebuut Wat ik nooit eerder gezegd heb (2014, Everything I Never Told You) is een gevoelig portret van een familie met meerdere culturen. Kleine brandjes overal (2017, Little Fires Everywhere), een nog grotere bestseller, is verfilmd met Reese Witherspoon en Kerry Washington (te zien op Prime).

Haar derde roman Onze verloren harten (2022, Our Missing Hearts) draait om de liefde tussen moeder en kind, discriminatie van mensen met Aziatische roots en om menselijkheid in donkere tijden. Celeste Ng groeide op in Pittsburgh en Shaker Heights (Ohio) en studeerde aan de Harvard Universiteit. Haar verhalen en essays verschenen in onder meer de New York Times en The Guardian.

Festivaltip: Celeste Ng en Aminatta Forna traden ook op tijdens de Opening Night (donderdag 18 januari 2024) en Saturday Night Unlimited (zaterdag 20 januari 2024).