Inschrijven op de nieuwsbrief

Alejandra Ortiz

Alejandra Ortiz - foto Stijn de Vries
Alejandra Ortiz - foto Stijn de Vries

is een transvrouw die voor geweld en transfobie vluchtte uit Mexico. In Nederland zet zij zich in voor een beter leven van trans personen, in het bijzonder voor trans personen van kleur - met of zonder papieren. Ze heeft een taalhuis opgezet, symposia georganiseerd en meegeschreven aan onderzoeksrapporten, allemaal om de positie van trans vluchtelingen te verbeteren. Voor haar werk ontving zij de Winq Community Award 2023. Ortiz schreef het autobiografische De waarheid zal me bevrijden (2022) over haar jeugd, haar leven als transgender vrouw, haar zoektocht naar een veilige plek om zichzelf te kunnen zijn en over haar asielaanvraagprocedure in Nederland. Haar boek is geselecteerd als een van de tien regenboogboeken van Nederland en is genomineerd voor de Opzij Literatuurprijs 2023.

(WU2024)

Archief beschikbaar voor: Alejandra Ortiz

 • Writers Unlimited 2024 – Friday Night Unlimited

  Boek van mijn leven met Alejandra Ortiz

  Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden. Interview: Abdelkader Benali.

  Alejandra Ortiz koos als favoriet boek We the Living van Ayn Rand. Het boek werd voor het eerst gepubliceerd in 1936 en portretteert de impact van de Russische Revolutie op drie mensen die het recht opeisen om hun eigen leven te leiden en hun eigen geluk na te streven.

 • Writers Unlimited 2024 – Friday Night Unlimited

  Where to Belong

  Waar horen we thuis? Een van de meest fundamentele vragen van de mensheid. Een vraag die schrijvers zichzelf al jaren stellen. De vele verschillende antwoorden hierop zijn een belangrijk onderdeel van onze literatuur en ons erfgoed.

  We vonden de perfecte auteurs om over deze grote vraag na te denken: Alejandra Ortiz en Aminatta Forna. Where to Belong is een thema dat op verschillende manieren terugkomt in hun publicaties, boeken en essays, en raakt aan belangrijke thema's als identiteit, gender en migratie.

  Alejandra Ortiz en Aminatta Forna hebben hun gedachten over dit onderwerp van tevoren opgeschreven. Ze presenteerden hun verhalen tijdens het programma, gevolgd door een interactief gesprek onder leiding van Shantie Singh.