Inschrijven op de nieuwsbrief

Tsead Bruinja

Tsead Bruinja - foto Hilde Brandsma
Tsead Bruinja - foto Hilde Brandsma

(1974, Rinsumageest) debuteerde in 2000 met de Friestalige dichtbundel De wizers yn it read (De wijzers in het rood). In 2008 verscheen de tweetalige bloemlezing uit zijn Friese gedichten, De Berte fan it swarte hynder/De geboorte van het zwarte paard. Bruinja heeft de gedichten zelf vertaald en in veel gevallen bewerkt. In deze bundel geeft hij een beeld van zijn jeugd op het Friese platteland, waarbij de ziekte en dood van zijn moeder een prominente plaats innemen. Bruinja stelde diverse bloemlezingen samen waaronder Droom in blauwe regenjas (2004), een compilatie van Friese gedichten, Klotengedichten (2005, poëzie over het scrotum) en Kutgedichten (2005, over het vrouwelijke geslachtsdeel). In 2007 verscheen de dichtbundel Bang voor de bal. Tsead Bruinja schreef recensies over poëzie voor Trouw, Awater, Ietsmetboeken en Boeken.vpro.nl. Bruinja combineert zijn voordrachten vaak met live muziek, zoals flamenco, trance en hiphop en interviewt regelmatig andere dichters voor publiek.

(WIN 2009)

Archief beschikbaar voor: Tsead Bruinja

  • Antjie Krog Sestig

    Antjie Krog Sestig

    Met: Ad Zuiderent, Adriaan van Dis, Anne Vegter, Antjie Krog, Anton Korteweg, Bas Kwakman, Christine Otten, Hester Knibbe, Ineke Holzhaus, Jan Baeke, Jan Klug, Jan van der Haar, K. Michel, Liesbeth Lagemaat, Mark Boog, Peter Swanborn, Raj Mohan, Rob Schouten, Robert Dorsman, Rodaan Al Galidi, Tom Lanoye, Tsead Bruinja

    Nederlandse dichters eerden de Zuid-Afrikaanse schrijver en dichter Antjie Krog, die haar zestigste verjaardag in Den Haag kwam vieren. Een feestelijke avond, waarin Antjie Krog haar favoriete Afrikaanstalige gedichten voordroeg. Adriaan van Dis sprak met haar over de positie van de dichter in Zuid-Afrika. Een keur aan dichters trad voor haar op, zoals Hester Knibbe, Christine Otten, Rob Schouten, Jan Baeke, Tsead Bruinja, Rodaan Al Galidi, Anton Korteweg, Raj Mohan, Peter Swanborn, Jan van der Haar en Ad Zuiderent.

    Ter gelegenheid van haar verjaardag schreven meer dan veertig dichters een gedicht voor Antjie Krog. Deze gedichten zijn gebundeld in een speciale uitgave van Tortuca, tijdschrift voor literatuur en beeldende kunst, die op deze avond aan haar werd aangeboden. Bas Kwakman, directeur van Poetry International Rotterdam, presenteerde het programma.

    Antjie Krog (23 oktober 1952) is een van de belangrijkste schrijvers van Zuid-Afrika: dichter, schrijver van proza en non-fictie, en journalist. Een heldere analytica wordt zij genoemd en een verfrissende denker. In De kleur van je hart (2000) deed zij op indringende wijze verslag van het werk van de Zuid-Afrikaanse Waarheids- en Verzoeningscommissie. Na haar poëziedebuut Dogter van Jefta in 1970 publiceerde ze nog vele bundels zoals Otters in bronslaai, Jerusalemgangers, Lady Anne, Kleur kom nie alleen nie en Lijfkreet. Haar werk werd vele malen bekroond, onder andere met de Reina Prinsen Geerligsprijs, de Hertzogprijs, de Pringle Award en de Alan Paton Award.

  • Winternachten 2009 – Winternachten zaterdagavond

    Internationale poëzie: The Right Word

    'Het hoefde alleen maar gevonden te worden,' schreef Esther Jansma in haar gedicht 'Alles is nieuw'. In dit internationale dichtersprogramma spraken vier dichters van formaat met elkaar over hun zoektocht naar woorden. Met naast Esther Jansma de Libanese dichteres Joumana Haddad, de Turks/Cypriotische Nese Yasin en Laksmi Pamuntjak (Indonesië). Dichter Tsead Bruinja leidde het gesprek.

  • Winternachten 2008 – Winternachten vrijdagavond

    Indonesië nu: nieuwe en vernieuwende poëzie

    De dichters Violetta Simatupang en Tan Lioe Ie dragen uit hun werk voor, waarbij laatstgenoemde met lenige, rituele sprongen zijn regels kracht bijzet. Ze praten met gespreksleider Tsead Bruinja over de rol van engagement in de moderne Indonesische literatuur en over de vraag of men in Indonesië dezelfde gevaren en angsten ziet als in het Westen. Tijdens dit programma wordt de bundel De nacht van de lampionnen van Tan Lioe Ie gepresenteerd, in het Nederlands vertaald door Linde Voûte. Engelstalig

  • Winternachten 2007 – WINTERNACHT 2

    Jonge dichters - deel 2

    'Het is onze uitdrukkelijke wens anoniem te blijven´, dichtte Alfred Schaffer in zijn laatste bundel Schuim. Desondanks droegen hij en vijf andere dichters van de jonge generatie hun werk voor. In dit tweede deel: Voormalig stadsdichter van Antwerpen Ramsey Nasr, gedebuteerd in 2000 met de bundel 27 gedichten & Geen lied. Hij las enkele gedichten uit onze-lieve-vrouwe-zeppelin. Willem Thies was oprichter van het literaire punkrockmagazine Zeroxat. Toendra is zijn eerste dichtbundel, gepubliceerd in 2006 en bekroond met de C. Buddingh'-prijs. In hetzelfde jaar debuteerde journaliste, vertaalster en dichteres Florence Tonk met de bundel Anders komen de wolven. Dichter Tsead Bruinja presenteerde de dichters en ging met ze in gesprek.

  • Winternachten 2007 – WINTERNACHT 2

    Jonge dichters - deel 1

    'Het is onze uitdrukkelijke wens anoniem te blijven´, dichtte Alfred Schaffer in zijn laatste bundel Schuim. Desondanks droegen hij en vijf andere dichters van de jonge generatie hun werk voor. In het eerste deel: Alfred Schaffer, gedebuteerd in 2001 met de bundel Zijn opkomst in de Voorstad. Hij studeerde en werkte in Kaapstad, de stad van de dichter Rustum Kozain. Het debuut van Kozain, This Carting Life, verscheen in 2005. Hij deed onderzoek naar de Engelstalige Zuid-Afrikaanse poëzie uit de jaren zeventig. De eerste bundel van Vrouwkje Tuinman, getiteld Vitrine, kwam uit in 2004. Ze las uit haar nieuwe bundel De Receptie. Dichter Tsead Bruinja presenteerde de dichters en ging met ze in gesprek. Het gesprek was Engelstalig, voordrachten van Nederlandse gedichten werden simultaan in het Engels geprojecteerd.