Sombra
(ps. van Stanley Richard Slijngard, 1939) is woordkunstenaar en dichter. Sombra werd geboren in Totness, Coronie, Suriname. Hij is sterk maatschappelijk betrokken. In 1973, ten tijde van de grote onderwijzersstakingen, ging hij twee keer in hongerstaking om aandacht te eisen voor de maatschappelijke ellende. Sombra deed ook mee aan straattheater Fri Makandra, 1975. Hij is mede-oprichter van Schrijversgroep '77 en 25 jaar actief geweest in het bestuur. Hij publiceerde de dichtbundels Tarta (1974), Dagwe (1976), Ten-Tijd (1989) en Griot (1992). Daarnaast zijn verhalen van hem opgenomen in Hoor die Tori (1990), Sirito (1993) en de Ware Tijd Literair. Sombra is de laatste jaren vooral actief als voordrachtskunstenaar. Hoewel hij zijn moslimgeloof daarbij niet onder stoelen of banken steekt, staat Sombra open voor de multiculturele samenleving waar hij deel van uit maakt. Sombra dicht voornamelijk in het Sranan.
Archief beschikbaar voor: Sombra
-
Veelkleurig samenleven - Antillen, Suriname, Nederland
Met: Changa Hickinson, Cynthia Mc Leod, John Jansen van Galen, Mito Croes, Ruben Severina, Sombra
Een publieksdebat. Creool, Hindostaan of Javaan, Bakra, Makamba of Indiaan. Hoe leven de verschillende bevolkingsgroepen met elkaar samen op de Antillen en in Suriname? Is er sprake van integratieproblematiek of zijn de kleurbarrières geslecht? Hoe anders gaat het in veelkleurig Nederland in vergelijking tot deze ervaren multiculturele samenlevingen?
Nederland tobt met de multiculturaliteit. Terwijl nota bene binnen het koninkrijk eeuwenlange ervaring te vinden was en is met de voor- en nadelen van multi-etnisch samenleven. In Suriname worden alle feestdagen van de bevolkingsgroepen gezamenlijk gevierd, alle talen gerespecteerd. Maar leven de groepen samen, of meer langs elkaar heen? Hoe voelbaar is op de Antillen het onderscheid dat gemaakt wordt naar culturele herkomst? Kunnen de samenlevingen in Nederland, Suriname en op de Antillen van elkaar leren? De Arubaan Mito Croes gaf een inleiding op de discussie met een schets van de situatie op zijn eiland. Schrijfster Cynthia McLeod en dichter Sombra uit Suriname, dichter Changa Hickinson uit Sint-Maarten en journalist John Jansen van Galen uit Nederland gingen met hem en met het publiek in debat. Ruben Severina leidde het gesprek. Nederlandstalig. -
Performers pur sang: Suriname en Sint Maarten
Overdonderend en bezwerend brengt Changa Hickinson van Sint Maarten zijn geëngageerde, activistische poëzie op toneel, bulderend en zingend over kolonialisme en slavernij, dan weer fluisterend over armoede en onderdrukking. Even geëngageerd is de Surinaamse dichter Sombra. Een pure performer, die met zijn droogkomische voordracht het publiek in de tang houdt. Engelstalig.
-
Orale literatuur: een veelzijdige tori-neti
Met: Boike Tojo, Diana Ferrus, Elly Purperhart, Fiamba, Sapto Sopawiro, Sombra, Tan Lioe Ie, Tanuya Manichand
Traditionele vertellers uit verschillende Surinaamse bevolkingsgroepen vertelden hun verhalen, al dansend, pratend, zingend, met of zonder poppen. De Balinese dichter Tan Lioe Ie zong zijn gedichten, Diana Ferrus uit Zuid-Afrika vertelde een oud verhaal uit haar familie. Tot slot een traditioneel Javaans-Surinaams wayangspel. Een afwisselend programma dat werd gepresenteerd door woordkunstenaar Sombra.
-
Openingsprogramma
Met: Alphons Levens, Ashna Phoelsingh, Celestine Raalte, Diana Ferrus, Elly Purperhart, Els Beerten, Erich Zielinski, Guyz Nextdoor, Ifna Vrede, Ismene Krishnadath, Jit Narain, Manon Uphoff, Norma Bouterse, Robin Anoewarte, Roué Hupsel, Soecy Gummels, Sombra, Tan Lioe Ie, Tessa Leuwsha
De openingsavond van het internationaal literatuurfestival bestond uit korte optredens van een groot aantal schrijvers uit binnen- en buitenland. De muzikale omlijsting was van de groep Guys Next Door. Ismene Krishnadath, voorzitter van de Schrijversgroep '77, opende het festival.
-
Slotavond
Met: Albert Mungroo, Andy Fernandes, Annemarie Sanches, EKM Dido, Gibi Bacilio, Harvey Fräser, Jeffrey Quartier, Jit Narain, Marlène Oudsten, Marylin Simons, Mavis Noordwijk Koor, Mireille Pinas, Norine Blinker, Ronald Giphart, Roué Hupsel, Sitok Srengenge, Sombra, Terry
Een feestelijke afsluiting van deze eerste editie van het Internationaal Literatuurfestival Suriname, Met proza, poëzie en muziek. Optredens van de buitenlandse gasten en vele Surinaamse auteurs: van de gevestigde namen tot veelbelovende debutanten. Met onder anderen Jit Narain, Marylin Simons, Sombra, Ronald Giphart (Nederland), Gibi Bacilio (Curaçao), EKM Dido (Zuid-Afrika), Sitok Srengenge (Indonesië), Norine Blinker, Andy Fernandes, Harvey Fräser, Roway James, Marlène Oudsten, Mireille Pinas, Terry en Jeffrey Quartier. Met optredens van het koor van Mavis Noordwijk (een combinatie van het Kokrikikoor en het ADEKkoor) en een afsluitend lied van Albert Mungroo. Presentatie: Annemarie Sanches.
-
Schrijversdebatten
Met: Brigitte Brown, Cynthia Mc Leod, EKM Dido, Farah L, Gibi Bacilio, Guillaume Pool, Guyz Nextdoor, Ismene Krishnadath, Jit Narain, Ronald Giphart, Sombra, Verginia Ceder, Willie Alberga
Een avond met debatten, voordracht en muziek. Welke taal kiest de schrijver? Zijn moedertaal of die van het grootste lezerspubliek? Schrijft hij voor een specifieke lezer(sgroep)? Welke rol speelt de eigen culturele achtergrond bij het schrijven in een multiculturele samenleving? Met Jit Narain, Guillaume Pool, Arlette Codfried, Ismene Krishnadath, Cynthia McLeod, Sombra, EKM Dido (Zuid-Afrika), Sitok Srengenge (Indonesië), Gibi Bacilio (Curaçao), Ronald Giphart (Nederland) en gespreksleider Willie Alberga. Voordrachten van Brigitte Brown en Virginia Alvarez, presentatie Sombra.