Inschrijven op de nieuwsbrief

Ronald Giphart

Ronald Giphart - foto Merlijn Doomernik
Ronald Giphart - foto Merlijn Doomernik

(Dordrecht, 1965) is schrijver en columnist. Zijn debuutroman Ik ook van jou (1992), werd bekroond met het Gouden Ezelsoor en verfilmd. Ook zijn tweede roman Giph (1993) was een groot succes. In 2004 ontving hij de C.C.S. Crone-prijs voor zijn gehele oeuvre. Giphart studeerde Nederlands en was nachtportier in een ziekenhuis toen hij begon te schrijven. Ook zijn romans Phileine zegt sorry (1996) en Ik omhels je met duizend armen (2000) werden verfilmd. In 2003 schreef hij het Boekenweekgeschenk, de novelle Gala. In november 2012 verscheen De wake, bestaand uit drie vertellingen die met elkaar verweven zijn. Giphart trok in 2005-2006 langs de theaters met Bart Chabot en Martin Bril. Dit seizoen toert hij met het programma Matennaaiers, samen met Nico Dijkshoorn. Hij schreef jarenlang voor Rails en was er ook een tijdje hoofdredacteur. Verder publiceert hij columns in de Volkskrant en het tijdschrift KijK.

(WU 2013 GR)

Archief beschikbaar voor: Ronald Giphart

 • Winternachten 2013

  Schrijversfeest 2013

  Met: Bart Moeyaert, Denise Jannah, Ellen Deckwitz, Guus Janssen, Jaap Cohen, Joke van Leeuwen, Lucas Hüsgen, Marja Pruis, Nico Dijkshoorn, Pieter Steinz, Roland Colastica, Ronald Giphart, Stephan Enter, Wouter Godijn

  Het festival sluit groots af met het Schrijversfeest in de Koninklijke Schouwburg. Een programma rond de Nederlandse literatuur met optredens van o.a. Joke van Leeuwen, Nico Dijkshoorn, Ronald Giphart, Bart Moeyaert, jazz-zangeres Denise Jannah en pianist en componist Guus Janssen. 

  Hoe staat het ervoor met de Nederlandse letteren? Aan het begin van het jaar maken we de balans op. Schrijfster en critica Marja Pruis geeft haar visie op de stand van zaken. Met muziek en voordracht eren we drie grote schrijvers en dichters die ons in 2012 ontvielen. Jazzkoningin en zangeres Denise Jannah zingt een gedicht van Gerrit Komrij, begeleid door gitarist Robby Alberga. Componist en pianist Guus Janssen eert Bernlef met een compositie voor stem en piano. En we luisteren naar een opname van dichter Rutger Kopland. De Curaçaose auteur en acteur Roland Colastica - hij debuteerde vorig jaar met de jeugdroman Vuurwerk in  mijn hoofd -  vertelt ons het verhaal over zijn moedertaal het Papiaments, hoe hij als kind kennismaakte met de Nederlandse literatuur, over het belang van voorlezen en verhalen vertellen.

  Uitreiking Haagse literatuurprijzen
  Vier schrijvers vallen vandaag in de prijzen: Stephan Enter ontvangt de F. Bordewijk-prijs voor zijn roman Grip, Wouter Godijn de Jan Campert-prijs voor zijn dichtbundel Hoe H.H. de wereld redde, en Lucas Hüsgen de J. Greshoff-prijs voor beschouwend proza voor zijn boek Nazi te Venlo. Multitalent Joke van Leeuwen krijgt de Constantijn Huygensprijs voor haar volledige oeuvre. Met haar theatrale dankwoord sluiten we de middag af: een uniek optreden van deze schrijfster, dichteres, illustratrice en cabaretière. De prijzen worden uitgereikt door de wethouder voor cultuur van Den Haag, Marjolein de Jong.

  Een programma in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds, Stichting Lezen en de Jan Campert Stichting.

 • Suriname 2004

  Slotavond

  Met: Albert Mungroo, Andy Fernandes, Annemarie Sanches, EKM Dido, Gibi Bacilio, Harvey Fräser, Jeffrey Quartier, Jit Narain, Marlène Oudsten, Marylin Simons, Mavis Noordwijk Koor, Mireille Pinas, Norine Blinker, Ronald Giphart, Roué Hupsel, Sitok Srengenge, Sombra, Terry

  Een feestelijke afsluiting van deze eerste editie van het Internationaal Literatuurfestival Suriname, Met proza, poëzie en muziek. Optredens van de buitenlandse gasten en vele Surinaamse auteurs: van de gevestigde namen tot veelbelovende debutanten. Met onder anderen Jit Narain, Marylin Simons, Sombra, Ronald Giphart (Nederland), Gibi Bacilio (Curaçao), EKM Dido (Zuid-Afrika), Sitok Srengenge (Indonesië), Norine Blinker, Andy Fernandes, Harvey Fräser, Roway James, Marlène Oudsten, Mireille Pinas, Terry en Jeffrey Quartier. Met optredens van het koor van Mavis Noordwijk (een combinatie van het Kokrikikoor en het ADEKkoor) en een afsluitend lied van Albert Mungroo. Presentatie: Annemarie Sanches.

 • Suriname 2004

  Met schrijvers aan tafel

  Met: Alphons Levens, EKM Dido, Gibi Bacilio, Rappa, Ronald Giphart, Sitok Srengenge, Terry, Tessa Leuwsha

  Een informele samenkomst van publiek en schrijvers. Schuif aan bij de schrijvers en praat over hun werk, over schrijven of over al het andere wat er ter tafel komt. Met o.a. Rappa, Alphons Levens, Tessa Leuwsha, Gibi Bacilio (Curaçao), EKM Dido (Zuid-Afrika), Ronald Giphart (Nederland) en Sitok Srengenge (Indonesië).

 • Suriname 2004

  Film: Phileine zegt sorry

  Met: Ronald Giphart

  Filmvertoning met een inleiding van Ronald Giphart, auteur van de gelijknamige roman. Phileine zegt sorry is een romantische komedie van regisseur Robert Jan Westdijk. In de speelfilm reist 'power babe' Phileine (gespeeld door Kim van Kooten) haar vriendje Max (gespeeld door Michiel Huisman) achterna naar New York. Max is acteur en heeft een rol in een internationale uitvoering van het ultieme liefdesdrama Romeo en Julia. Phileine vermoedt dat Max meer geïnteresseerd is in zijn tegenspeelster Joanne dan in haar. Dat laat de brutale Phileine niet op zich zitten. Uit jaloezie werpt ze zich eerst in de armen van Joanne's vriend en vervolgens verstoort ze de theatervoorstelling, waardoor ze alle aandacht naar zich toetrekt. Haar nieuw verworven roem brengt echter niet het geluk waar ze op hoopte: omdat Max heeft ontdekt dat Phileine hem bedrogen heeft, wil hij haar niet meer zien. Ze ontmoeten elkaar pas weer op een galafeest in New York. De film is opgenomen in Nederland en New York.

 • Suriname 2004

  Schrijversdebatten

  Met: Brigitte Brown, Cynthia Mc Leod, EKM Dido, Farah L, Gibi Bacilio, Guillaume Pool, Guyz Nextdoor, Ismene Krishnadath, Jit Narain, Ronald Giphart, Sombra, Verginia Ceder, Willie Alberga

  Een avond met debatten, voordracht en muziek. Welke taal kiest de schrijver? Zijn moedertaal of die van het grootste lezerspubliek? Schrijft hij voor een specifieke lezer(sgroep)? Welke rol speelt de eigen culturele achtergrond bij het schrijven in een multiculturele samenleving? Met Jit Narain, Guillaume Pool, Arlette Codfried, Ismene Krishnadath, Cynthia McLeod, Sombra, EKM Dido (Zuid-Afrika), Sitok Srengenge (Indonesië), Gibi Bacilio (Curaçao), Ronald Giphart (Nederland) en gespreksleider Willie Alberga. Voordrachten van Brigitte Brown en Virginia Alvarez, presentatie Sombra.

 • Suriname 2004

  Schrijverslessen

  Met: Cynthia Mc Leod, Joke van Leeuwen, Ronald Giphart

  In november 2003 en in februari 2004 gaf de Nederlandse schrijfster, illustratrice en cabaretière Joke van Leeuwen workshops aan Surinaamse schrijvers en illustratoren, een samenwerkingsproject van het Nederlands Literair Produktie- en Vertalingenfonds en Schrijversgroep '77. Samen met haar presenteren de (aspirant-) schrijvers op deze avond het voorlopige resultaat van de workshops. Joke van Leeuwen wordt bijgestaan door schrijvers Cynthia McLeod en Ronald Giphart. Zij laten horen wat er met een tekst kan gebeuren van de eerste versie tot het verschijnen in boekvorm.

 • Suriname 2004

  1001 identiteiten - openingsavond

  Met: Arlette Codfried, Cynthia Mc Leod, Dansgroep Tandava, Denise Jannah, EKM Dido, Fafiri Brothers, Frits Wols, Gibi Bacilio, Joke van Leeuwen, Rappa, Ronald Giphart, Sitok Srengenge

  De eerste avond van het festival in Paramaribo biedt een afwisselend programma. Schrijvers uit vijf landen dragen voor uit hun romans en poëzie. Ze spreken onder leiding van Arlette Codfried over hoe in hun land mensen uit verschillende culturen met elkaar samenleven. Denise Jannah zingt werk van dichters uit de vijf landen die vanavond vertegenwoordigd zijn, waaronder dat van de staatsliteratuurprijswinnaar Orlando Emanuels. Cynthia McLeod, Rappa en Frits Wols treden samen op met hun buitenlandse collega-auteurs Gibi Bacilio (Curaçao), EKM Dido (Zuid-Afrika), Ronald Giphart (Nederland), Joke van Leeuwen (Nederland) en Sitok Srengenge (Indonesië). De dansgroep Tandava danst gedichten van Slory en Shrinivasi. Voor de verdere muzikale omlijsting zorgen de Fafiri Brothers.

 • Suriname 2004

  Districtscommissariaat Nickerie - literaire avond

  Met: Arlette Codfried, Cynthia Mc Leod, Denise Jannah, EKM Dido, Gibi Bacilio, Rappa, Ronald Giphart, Sitok Srengenge

  Een internationaal programma met voordracht van schrijvers en dichters en met muziek, gepresenteerd door Arlette Codfried. De Surinaamse auteurs Cynthia McLeod en Rappa treden samen op met dichter/performer Gibi Bacilio uit Curaçao, schrijfster EKM Dido uit Kaapstad, de Nederlandse bestseller-auteur Ronald Giphart en een van de grootste dichters uit Indonesië, de Javaan Sitok Srengenge. Jazz-diva Denise Jannah brengt een speciaal programma met gedichten uit vijf landen, door haarzelf op muziek gezet.

 • Winternachten 2002 – Winternacht 2

  Seks op papier

  'De liefste Blue-Band reclame die ik ooit gehoord heb', zo reageerde Stephan Sanders op de seks-scène die Ronald Giphart voorlas uit zijn werk. 'Seks van mannen boven de veertig, dat vind ik walgelijk', stelde Giphart. Een eigenzinnige moraal wat de grenzen van geweld en liefde aangaat, houdt ook Manon Uphoff er op na. Drie trendsetters over seks op papier bij elkaar.

 • Tournee NL 2002

  Winternachten Tilburg

  Met: Ed van Eeden, Frank Martinus Arion, Joko Pinurbo, Roland Colastica, Ronald Giphart

  "Veel van de problemen in de Antilliaanse samenleving zouden zijn opgelost als de mannen meer van de vrouwelijke sexualiteit zouden begrijpen." Dat is een stelling van schrijver Frank Martinus Arion, vooral bekend geworden via zijn roman 'Dubbelspel'. Een avond in Boekhandel Gianotten over lust en liefde in de letteren in Indonesië, Nederland en de Antillen.