Neel Mukherjee
(India, 1970) groeide op en ging naar school in Calcutta, Oxford en Cambridge. Zijn boek The Lives of Others, over het leven in Calcutta, werd genomineerd voor de prestigieuze Booker Prize en zeer lovend ontvangen door de internationale pers. In deze roman, die tijdens het festival in het Nederlands verschijnt, portretteert hij een bourgeois familie in Calcutta waarin de toch al ingewikkelde verhoudingen op scherp komen te staan als een van de zoons zich bij een radicale politieke groepering aansluit. De heersende hiërarchie in de familie, die met drie generaties onder een dak leeft, weerspiegelt de gecompliceerde Indiase kastenmaatschappij. Mukherjees eerste roman, A Life Apart, gaat over het leven van een Indiase man die van Calcutta naar Londen verhuist om een nieuw bestaan op te bouwen. Mukherjee is recensent bij The Times en The Sunday Telegraph en schreef o.a. voor The Daily Telegraph, The Observer en The New York Times.
(2015)Archief beschikbaar voor: Neel Mukherjee
-
Seven Deadly Sins
Hoogmoed, hebzucht, wellust, afgunst, vraatzucht, woede en luiheid: de zeven hoofdzonden zijn niet weg te denken uit literatuur, film en beeldende kunst. Winternachten vroeg een schare van zeven auteurs om er elk eentje te kiezen en er een nieuwe tekst over te schrijven. Vanavond hoort u zondige verhalen uit binnen- en buitenland en Dick van der Harst componeerde er muziek bij. Een superbe literair-muzikaal programma om gulzig naar te luisteren. José Eduardo Agualusa, Slavenka Drakulić, Mira Feticu, Petina Gappah, Daan Heerma van Voss, Andrej Koerkov en Neel Mukherjee lezen in hun eigen taal, de vertaling in het Engels en Nederlands wordt simultaan geprojecteerd.
-
The Limits of Empathy
De Indiaas-Britse schrijver Neel Mukherjee stond op de shortlist voor de Man Booker Prize met zijn ambitieuze roman The Lives of Others, een relaas over de grenzen van empathie en gebrek aan binding binnen een grote familie. De Nederlandse vertaling wordt tijdens Winternachten gepresenteerd. Connie Palmen schreef Jij zegt het, een bestseller over dichter Ted Hughes, wiens vrouw, dichteres Sylvia Plath, zelfmoord pleegde nadat de grenzen van de liefde waren bereikt. Macht speelt bij beide families een rol. Schuilt er kwaad in elke relatie? Anna Luyten knoopt het gesprek aan.
-
Past Evils, Present Problems. Winternachten lecture by Susan Neiman
De Amerikaans-Duitse filosofe Susan Neiman houdt dit jaar de Winternachtenlezing. Ze zoomt in op de manier waarop naties omgaan met een problematisch verleden. Geven de Duitsers met hun "Vergangenheitsaufarbeitung" het goede voorbeeld? Hoe zit het met de Amerikanen en hun omgang met Hiroshima of de slavernij? En de Europeanen en hun koloniale verledens? Susan Neiman ziet een link tussen de verwerking van het verleden en de houding van Europese staten tegenover huidige uitdagingen als de vluchtelingencrisis. Na de lezing leidt Sheila Sitalsing een debat over dit onderwerp met de schrijfster zelf, Geert Mak en Neel Mukherjee. Engelstalig
Neel Mukherjee vervangt de eerder aangekondigde Tariq Ali, die om gezondheidsredenen heeft moeten afzeggen.