Inschrijven op de nieuwsbrief

Mohammad Reza Mortazawi

Mohammad Reza Mortazavi - foto Daniela Incoronato
Mohammad Reza Mortazavi - foto Daniela Incoronato

(Iran, 1978) kreeg zijn eerste lessen op de tombak, de traditionele Perzische vaastrommel, op zijn zesde. Op negenjarige leeftijd was hij al verder dan zijn leraar en op zijn tiende won hij de jaarlijkse tombak-competitie in zijn land. Vanaf zijn 20e wordt hij de beste tombakspeler ter wereld genoemd. Hij ontwikkelde meer dan 30 nieuwe slagtechnieken. Mohammad Reza Mortazavi nam verschillende cd's op en gaf concerten en mediaoptredens door heel Europa. Hij woont in Duitsland waar hij in 2003 de Newcomer-Weltmusikpreis RUTH won. Hij geeft soloconcerten, maar werkt ook samen met musici en theatermakers. Zo werkte hij in 2011 mee aan balletvoorstellingen van choreograaf Jochen Ulrich (†2012) bij het Linzer Landestheater. In november 2012 kwam zijn meest recente cd Geradeaus uit, op het door hem opgerichte flowfish.music.

(WU 2013 GR)

Archief beschikbaar voor: Mohammad Reza Mortazawi

 • Winternachten 2013 – Winternacht 1 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  Met Umar op wereldreis - LOL

  Humor verzacht alle pijn, hoe diep het verdriet ook zit, hoe explosief de situatie ook is. Is de schrijver de nar van onze tijd? Komt hij weg met alle spot, zolang het maar als grap wordt gebracht? Drie Pakistani kruisen de degens. Met een poëtisch optreden van rasperformer Rodaan Al Galidi. Engelstalig.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 1 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  Met Umar op wereldreis - Among the Believers

  In landen als Indonesië en Turkije krijgt religie steeds meer vat op de politiek. Neemt religie de macht over of is er nog toekomst voor een land waar godsdienst en staat gescheiden zijn? De schrijvers Ece Temelkuran (Turkije) en Ahmad Tohari (Indonesië) spreken met Umar Mirza over de invloed van idealen die door de staat worden gedicteerd. Met muziek van de Iraanse meesterpercussionist Mohammad Reza Mortazawi. Engelstalig.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 1 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  Met Umar op wereldreis: verhalen van thuis

  Umar Mirza (de jonge hoofdredacteur van Wijblijvenhier.nl en presentator van het tv-programma Mijn moskee is de beste) neemt het publiek in drie programma's mee op reis. In deel 1 horen we Nieuwe migrantenverhalen. De barre kou, het grote wennen; die aspecten van de migratie kennen we nu wel. Maar wat gaat er onder de oppervlakte schuil? Reggie Baay, Nadia Bouras en Fidan Ekiz diepen intieme, hilarische anekdotes op en bieden een zeldzaam inkijkje in een ontworteld leven. Met muziek van de Iraanse meesterpercussionist Mohammad Reza Mortazawi. Nederlandstalig.