Inschrijven op de nieuwsbrief

Mira Feticu

Mira Feticu - foto: Irwan Droog
Mira Feticu - foto: Irwan Droog

(Roemenië, 1973) is schrijver, dichter, columnist en maakt literaire programma's voor onder meer Writers Unlimited. In 1993 verschijnt haar eerste poëziebundel, daarna legt ze zich toe op proza. Ze debuteert in 2012 in het Nederlands met Lief kind van mij, in 2013 gevolgd door De ziekte van Kortjakje. Beide boeken gaan over een onder Ceaușescu opgegroeide Roemeense immigrante die niet kan aarden in Nederland maar opbloeit als ze afstand neemt van haar echtgenoot. Tascha. De roof uit de Kunsthal, haar derde roman, verschijnt in 2015, gevolgd door Al mijn vaders en Picasso's keerzijde (2019), en Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal (2021). Haar artikelen en columns verschijnen in onder meer Tirade, De Groene Amsterdammer en Den Haag Centraal.

(WU2024)

Archief beschikbaar voor: Mira Feticu

 • Writers Unlimited 2024 – Friday Night Unlimited

  De vluchtige tijd

  De tijd is de ruimte waarin het leven zich ontvouwt, maar op de tijd is nauwelijks vat te krijgen. Minuten kunnen eeuwen duren en jaren lijken twee seconden. Wat is tijd? De mens heeft weinig tijd, dat is zijn tragiek. Tegelijkertijd geeft het besef van die beperkte tijd ons leven diepgang en betekenis. Wat de filosofie niet kan zeggen kan wel worden uitgedrukt via de literatuur.

  Als schrijver kun je spelen met tijd en heb je de vrijheid om de chronologie van het boek te bepalen, de tijd te versnellen of te vertragen. Hoe comprimeert een schrijver de tijd van een leven of van een paar eeuwen? Is een boek een kleine fabriek van tijd? Te veel vragen voor te weinig tijd, maar Connie Palmen en Annelies Verbeke gaven antwoord op deze vragen! Gespreksleider was schrijver en essayist Mira Feticu.

  Connie Palmen zoekt in haar werk steeds de grens op tussen feit en fictie. Ze krijgt bekendheid met haar debuut De wetten (1991). Haar volgende romans De vriendschap (1995) en I.M. (1998) worden ook bestsellers. Palmen schreef meerdere essaybundels zoals Het geluk van de eenzaamheid (2009) en Het drama van de afhankelijkheid (2017). Veel van haar romans zijn gebaseerd op gebeurtenissen in haar eigen leven, haar essays zijn juist verhalender dan gewoonlijk. In 2023 publiceert ze Voornamelijk vrouwen, persoonlijke essays over elf vrouwen en één man die op een eigengereide manier hun leven vormgeven. Palmen gaat met ze in gesprek, daagt ze uit, ontdekt verschillen en overeenkomsten met haar eigen leven. Haar meermaals bekroonde werk is ook internationaal succesvol en vertaald in vele talen.

  Annelies Verbeke schrijft romans, verhalen, filmscenario's en toneelstukken. In 2003 debuteert ze met Slaap!. Later volgen drie romans (Reus, Vissen redden, Dertig dagen), vier bundels korte verhalen (Groener gras, Veronderstellingen, Halleluja en Treinen en Kamers), een collectie van journalistieke verhalen (Wakker, samen met fotograaf Charlie De Keersmaecker) en de 'graphic novella' Tirol Inferno, geschreven in jambische pentameters en rijm, gemaakt samen met illustrator Klaas Verplancke. Haar werk, vertaald in vele talen, heeft meerdere prijzen gewonnen. In 2023 verschenen Koude soep in de Terloops-reeks en JIJ, een bloemlezing met jij-verhalen. In januari 2024 gaat Wunderbaum speel live (online gaat het mis) in première, een theatervoorstelling van Wunderbaum met een tekst van Annelies Verbeke.

  Mira Feticu is schrijver, dichter, columnist en maakt literaire programma's voor onder meer Writers Unlimited. In 1993 verschijnt haar eerste poëziebundel, daarna legt ze zich toe op proza. Ze debuteert in 2012 in het Nederlands met Lief kind van mij, in 2013 gevolgd door De ziekte van Kortjakje. Beide boeken gaan over een onder Ceaușescu opgegroeide Roemeense immigrante die niet kan aarden in Nederland maar opbloeit als ze afstand neemt van haar echtgenoot. Tascha. De roof uit de Kunsthal, haar derde roman, verschijnt in 2015, gevolgd door Al mijn vaders en Picasso's keerzijde (2019), en Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal (2021). Haar artikelen en columns verschijnen in onder meer Tirade, De Groene Amsterdammer en Den Haag Centraal.

  Festivaltip: Connie Palmen sprak zaterdagmiddag 20 januari 2024 in Theater aan het Spui met artiest Sven Ratzke over hun theatershow Marlene, en over mannelijk- en vrouwelijkheid; later die zaterdag was Connie te zien in een gesprek tijdens Saturday Night Unlimited met Celeste Ng en Sacha Bronwasser over de stem van het personage.

 • Chris Keulemans - Gastvrijheid

  Chris Keulemans - gastvrijheid

  Met: Canan Marasligil, Chris Keulemans, Mira Feticu

  Writers Unlimited presenteerde Gastvrijheid, een programma waarin het nieuwe gelijknamige boek van schrijver, reiziger en debatvoorzitter Chris Keulemans centraal staat. Schrijver en podcastmaker Canan Marasligil ging met de auteur zelf en met schrijver Mira Feticu in gesprek over de kunst van de gastvrijheid. Waarom is die warmer op plekken waar minder is? Wie zetten er een maaltijd op tafel voor de moordenaar van hun zoon? Hoe word je vrienden met een hotelkamer? Wat zeggen gast en gastheer nooit tegen elkaar?

  In een mix van reisverhalen, herinneringen, observaties en verbeelding gaat hij in zijn nieuwe boek op zoek naar de kunst van de gastvrijheid. Én stelde hij zijn eigen 12 huisregels voor gastvrijheid op. De eerste huisregel: 'Gastvrijheid is net zo belangrijk voor ons bestaan als lucht en water. Op reis komen we om als er geen deur voor ons opengaat. Zonder bezoek te ontvangen drogen we uit.'

  We nodigden je van harte uit om deze decembermiddag ook zelf met Chris Keulemans in gesprek te gaan over gastvrijheid en over de 12 regels uit zijn boek. We waren benieuwd wat jouw definitie is van gastvrijheid en genoten om hierover van gedachten te wisselen in Studio B van de Centrale Bibliotheek.

  Nederlandstalig programma.
  Programma samengesteld door Fleur Jeras (Writers Unlimited)
  Boekverkoop in de zaal door De Vries Van Stockum Boeken

  Let op:

  • Voor toegang in Studio B is een identiteitskaart en coronatoegangsbewijs nodig; bestaande uit een vaccinatiebewijs, negatieve test of een herstelbewijs.
  • Het coronatoegangsbewijs geldt voor volwassen en kinderen ouder dan 13 jaar.
  • Bij binnenkomst in de Centrale Bibliotheek is het dragen van een mondkapje verplicht. Het mondkapje mag weer af als je bent gaan zitten in de zaal.
  • Overal in de Centrale Bibliotheek moet je 1,5 meter afstand houden, ook in Studio B.
  • Bij annulering wegens coronaklachten doen we niet moeilijk en retourneren we het aankoopbedrag.

 • Winternachten 2018

  World Storytelling in ISS

  Met: Çağlar Köseoğlu, Efe Murad, Kees Biekart, Magda Cârneci, Mira Feticu

  Winternachten festival ging met vier auteurs naar ISS en presenteerde World Storytelling, waarin studenten en schrijvers elkaar verhalen vertellen. De geëngageerde dichters Efe Murad (Turkije), Magda Cârneci (Roemenië), Mira Feticu (Nederland) en Çaglar Köseoglu (Nederland) droegen bij met verhalen over dichten in tijden van revolutie. Kees Biekart, verbonden aan ISS als Associate Professor in politieke sociologie, was gespreksleider. Engelstalig.

 • Winternachten 2018 – Saturday Night Unlimited

  Den Haag - fragmenten van een verborgen stad

  Speciaal voor Winternachten festival schreven drie Haagse auteurs - Max Lerou, Mira Feticu en Hizir Cengiz - een nieuw verhaal of gedicht. Ze lieten zich inspireren door wat in Den Haag verborgen blijft. Deze avond kwamen ze hun nieuwe werken voordragen. Het werd een feest!

  Maar wat is er nu eigenlijk verborgen? "Den Haag is een gesegregeerde stad", vindt Winternachten festivalcurator Shervin Nekuee. Hij woont dertig jaar in Nederland waarvan de laatste tien in Den Haag. "Arm en rijk, jong en oud, allochtoon en autochtoon leven er langs elkaar. Daarom is het hoog tijd om met nieuwe verhalen de stad aan elkaar te tonen."

  Max Lerou is een geweldige performer van zijn eigen gedichten: als podiumdichter pur sang laat hij zich graag inspireren door muziek en door Den Haag. In 2017 trad hij onder meer op tijdens de opening van Parkpop en tijdens het Embassy Festival op het Lange Voorhout.

  Mira Feticu schrijft poëzie en proza. Haar werk is gepubliceerd in Tirade en De Groene Amsterdammer; wekelijks schrijft ze een column in Den Haag Centraal. Ze is ook programmamaker van B-Unlimited.

  Hizir Cengiz won in 2017 op 18-jarige leeftijd de eerste Jan Paul Bresserprijs voor zijn essay De wereld is een bak vol modder in De Groene Amsterdammer. Hij vertelt daarin hoe hij naar Nederland verhuist en in de Schilderwijk belandt. Inmiddels schrijft hij regelmatig columns voor De Groene Amsterdammer. Ook werkt hij aan een roman.

 • Winternachten 2017 – Door het Noordeinde: verhalen van achter de façades

  Door het Noordeinde: De Filosoof

  Wijnwinkel de Filosoof, Papestraat 5 in Den Haag, is de plek waar wijn, filosofie en poëzie elkaar in de armen nemen. U heeft niet alleen de keuze uit een ruim aanbod van wijnen, maar de Filosoof organiseert tevens om de twee weken een bijeenkomst met een prominente filosoof of dichter om over de zin en onzin van het leven kunt discussiëren. De kelder onder de winkel is hiervoor speciaal omgebouwd tot een kleine Agora, waar onder het genot van een glas wijn met elkaar van gedachten kan worden gewisseld. Deelname aan de bijeenkomsten is gratis.

 • Winternachten 2017 – Door het Noordeinde: verhalen van achter de façades

  Door het Noordeinde: Omar Munie

  In 2006 richtte Omar Munie vanuit een droom zijn tassenlabel Omar Munie Clothing op. Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot één van de meest bekende tassenlabels in Nederland. In 2010 werd de Omar Munie Flagshipstore aan de Coolsingel in Rotterdam geopend. In 2013 verhuisde de Omar Munie Flagship Store naar het prestigieuze Noordeinde 43T in Den Haag.

 • Winternachten 2017 – Friday Night Unlimited

  De Verborgen Ruimte - Poëzie

  In De verborgen ruimte wordt de kaart opnieuw gelezen en uitgevoerd door negen dichters. Welke geluiden en toonsoorten horen daarbij, wat is er nog niet gezegd en wat wordt er steeds weer verkeerd verstaan? Wie bevindt zich aan de randen of juist midden in het centrum? De verborgen ruimte kan zich in een VINEX-wijk bevinden, in een lichaam, een megastal of in een verslavingskliniek. Dat heeft consequenties. Wie in de verborgen ruimte kijkt, verliest een aantal zekerheden. Wanneer de kaart opnieuw wordt gelezen, komt niemand meer thuis.

  'VSB Poëzieprijs op Tournee' maakt deel uit van De verborgen ruimte; onder de optredende dichters zijn de auteurs van drie voor de VSB Poëzieprijs genomineerde dichtbundels: Kwaadgesternte door Hannah van Binsbergen, Lichtmeters van Ruth Lasters en Koelkastlicht door Rodaan Al Galidi. Verder dragen ook Marieke Rijneveld, Dominique de Groen, Mira Feticu, Obe Alkema, Simone Atangana Bekono en Ton van 't Hof voor uit hun werk. De verborgen ruimte is samengesteld door en wordt gepresenteerd door dichter Maarten van der Graaff, in 2014 winnaar van de C.Buddingh'-Prijs voor zijn debuutbundel Vluchtautogedichten.

 • Winternachten 2016 – Saturday Night Unlimited

  Seven Deadly Sins

  Hoogmoed, hebzucht, wellust, afgunst, vraatzucht, woede en luiheid: de zeven hoofdzonden zijn niet weg te denken uit literatuur, film en beeldende kunst. Winternachten vroeg een schare van zeven auteurs om er elk eentje te kiezen en er een nieuwe tekst over te schrijven. Vanavond hoort u zondige verhalen uit binnen- en buitenland en Dick van der Harst componeerde er muziek bij. Een superbe literair-muzikaal programma om gulzig naar te luisteren. José Eduardo Agualusa, Slavenka Drakulić, Mira Feticu, Petina Gappah, Daan Heerma van Voss, Andrej Koerkov en Neel Mukherjee lezen in hun eigen taal, de vertaling in het Engels en Nederlands wordt simultaan geprojecteerd.

 • Winternachten 2015 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

  Nieuw talent in huis!

  Vijf krachtige, vrouwelijke, nieuwe sterren aan het literaire firmament vertellen in een speciaal geschreven column over hun ultieme thuisgevoel. Spraakmakende debutante Nina Polak en aanstormende collega's Bregje Hofstede, Mira Feticu, Roos van Rijswijk en Shantie Singh in een gevarieerd voordrachtsprogramma. Presentatie Simone van Saarloos. Nederlandstalig.