Lisa Weeda
(Rotterdam, 1989) schrijft proza, toneel en nonfictie. In 2016 verscheen haar chapbook De benen van Petrovski, een literaire weerslag van haar reis naar Oekraine, het land waar haar grootmoeder vandaan komt en nog een groot deel van haar familie woont. Haar romandebuut Aleksandra verscheen in 2021. Daarin is haar grootmoeder de spil van het verhaal. Zij stuurt hoofdpersonage Lisa naar de Donbas om te zoeken naar haar oom Kolja. De roman, akelig actueel door de oorlog in Oekraine, omvat in een maalstroom van dromen en nachtmerries zowel de geschiedenis van een land als van een familie. Lisa studeerde in 2015 af aan ArtEZ Creative Writing. Ze maakt het literaire programma Mooie Woorden in Utrecht, geeft nu zelf les aan o.a. ArtEZ en de Rockacademie en publiceerde werk in de Revisor, Tirade, Das Magazin, De Titaan en De Optimist. IN 2024 verscheen haar roman Dans dans revolutie.
(WU2025)Archief beschikbaar voor: Lisa Weeda
-
Boek van mijn leven: Charlotte Remarque in gesprek met Lisa Weeda
Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden. Interview: Charlotte Remarque.
-
Writing in Times of War
Timothy Snyder, beroemd Amerikaans historicus gespecialeerd in de geschiedenis van Midden en Centraal Europa, opent Writing in Times of War met een mini-college over de Russische aanval op Oekraïne.
Schrijvers Andrej Koerkov, Timothy Snyder en Lisa Weeda verkennen vervolgens in gesprek met Eva Hartog aan de hand van hun eigen werk en het werk van hun collega-schrijvers wat het betekent om te schrijven over en in tijden van oorlog. Is taal toereikend, biedt taal troost en is taal het beste medium om de wereld te vertellen over de toestand in een oorlogsgebied? Is fictie soms nodig om de feiten te beschrijven?Timothy Snyder is een internationaal toonaangevende historicus gespecialiseerd in Centraal- en Oost-Europa, Rusland en de Holocaust. De hoogleraar geschiedenis aan de Yale University publiceerde invloedrijke studies. Zijn belangrijkste boeken zijn Nationalism, Marxism, and Modern Central Europe: A Biography of Kazimierz Kelles-Krauz (1998); De rode prins: het einde van een dynastie en de opkomst van het moderne Europa (2008); Bloedlanden: Europa tussen Hitler en Stalin (2010), Thinking the Twentieth Century (met Tony Judt, 2012); Zwarte aarde: geschiedenis van de Holocaust (2015); Over tirannie: twintig lessen over de twintigste eeuw (2017); en De weg naar onvrijheid: Rusland, Europa, Amerika (2018) en het hoogst actuele Over vrijheid (2024).
Andrej Koerkov is een Oekraiense auteur die beroemd is om de mix van harde werkelijkheid en absurde humor in zijn romans en nonfictieboeken. Hij is geboren in Leningrad, groeit op in Kyiv en schrijft in het Russisch en Oekrains. Zijn werk is vertaald in 37 talen en uitgegeven in 65 landen. Hij is een gerespecteerd commentator over de situatie in Oekraine. In De laatste liefde van de president, vertaald in 2008, beschrijft Koerkov met veel humor en cynisme hoe een jongen zich weet op te werken tot machtigste man van het land. In 2014 verschijnt Ukraine Diaries, een ooggetuigeverslag van de politieke onrust in Oekraïne. Dagboek van een invasie (2022) en het daar op aansluitende Onze dagelijkse oorlog (2024) zijn bundelingen van Koerkovs artikelen en commentaren, en tevens opmerkelijke documenten van een briljante schrijver temidden van een 21e eeuwse oorlog. Koerkov publiceerde in 2024 The Silver Bone, het eerste deel van The Kyiv Mysteries, zijn reeks misdaadromans in historische setting. Het tweede deel The Stolen Heart verschijnt in 2025 en Koerkov schrijft aan het derde deel The Public Sauna Case.
Lisa Weeda schrijft proza, toneel en nonfictie. In 2016 verscheen haar chapbook De benen van Petrovski, een literaire weerslag van haar reis naar Oekraïne, het land waar haar grootmoeder vandaan komt en nog een groot deel van haar familie woont. Haar romandebuut Aleksandra verscheen in 2021. Daarin is haar grootmoeder de spil van het verhaal. Zij stuurt hoofdpersonage Lisa naar de Donbas om te zoeken naar haar oom Kolja. De roman, akelig actueel door de oorlog in Oekraïne, omvat in een maalstroom van dromen en nachtmerries zowel de geschiedenis van een land als van een familie. Lisa publiceerde werk in de Revisor, Tirade, Das Magazin, De Titaan en De Optimist. IN 2024 verscheen haar roman Dans dans revolutie.
Eva Hartog is een journalist die tien jaar werkzaam was in Rusland. Hartog studeerde Liberal Arts and Scienes aan Utrecht University College en politieke filosofie aan de Universiteit van Leiden. Zij was van 2017-2019 hoofdredacteur van de Engelstalige krant The Moscow Times. Als correspondent voor onder meer de Groene Amsterdammer woonde en werkte ze in Moskou tot in 2023 haar visum niet werd verlengd. Nu is ze journalist voor onder andere Politico.
Writing in Times of War is voor Writers Unlimited Festival 2025 samengesteld door Ilonka Reintjens.
-
Literaire focus: Oekraïne
Met: Aleksandr Skorobogatov, Floris Akkerman, Franka Hummels, Geert Jan Hahn, Lisa Weeda, Oleg Lysenko, Sasha Marianna Salzmann, Simone Peek, Stanislav Aseyev, Tanja Maljartschuk
Ruim een jaar na de Russische invasie in Oekraïne maakten we met auteurs Stanislav Aseyev (Oekraïne), Tanja Maljartschuk (Oostenrijk), Sasha Marianna Salzmann (Duitsland) en Aleksandr Skorobogatov (BelgiÃ") een balans op. Journalisten Franka Hummels en Simone Peek spraken met hen over de rol van schrijf- en dichtkunst in tijden van oorlog. Virtuoos accordeonist Oleg Lysenko speelde enkele muzikale bijdragen.
Schrijver Lisa Weeda, samensteller van het programma, opende Literaire focus: Oekraïne vanaf 19:30 uur in de foyer van Theater aan het Spui met een gesprek met journalisten Floris Akkerman en Geert Jan Hahn. Aan de hand van boeken over Oekraïne, vertellen ze over hun indrukken. Hahn doet verslag voor Nederlandse media over Oost-Europa. Akkerman is onder meer eindredacteur en verslaggever bij NRC over de oorlog in Oekraïne. Ze presenteren sinds 2019 BNR Perestrojkast, hun podcast over actuele onderwerpen uit Oost- en Centraal Europa.
Het programma werd voortgezet in Zaal 1 met een eerste optreden van accordeonist Oleg Lysenko die twee delen uitvoerde uit de suite Vijf gezichten op het land van de Goelag Archipel van Victor Vlasov. In samenwerking met schrijversorganisatie PEN Nederland was op het podium een lege stoel zichtbaar die de journalisten symboliseert die zich niet kunnen uitspreken of publiceren omdat ze gevangen zijn gezet.
Franka Hummels sprak vervolgens met schrijvers Sasha Marianna Salzmann en Aleksandr Skorobogatov, die beiden ook uit hun werk voordroegen. Simone Peek ging in gesprek met schrijvers Tanja Maljartschuk en Stanislav Aseyev. Ook Maljartschuk draagt uit haar werk voor. Op verzoek van Aseyev droeg Nina Targan Mouravi, die zijn boek Het concentratiekamp in de Paradijsstraat uit het Russisch in het Nederlands vertaalde, een fragment hieruit voor.Â
Accordeonist Oleg Lysenko voerde daarna nog twee delen uit Vlasovs suite uit. Het programma werd afgesloten met de korte film Monument for murdered writers and journalists 2022, een project van Theatre of Wrong Decisions, Committee To Project Journalists en schrijversorganisatie PEN International.
Hoe leg je verslag van een invasie die nog niet voorbij is? Wat kunnen fictie en poÃ"zie betekenen voor een natie waarvan de soevereiniteit bedreigd wordt?
Oekraïne was lang een blinde vlek in onze West-Europese gedachten en staat nu in de volle spotlight. Met een sneltreinvaart leren we vanalles over het land. Wat zeggen auteurs die dit gebied al hun hele leven kennen, beschrijven of bereizen eigenlijk over Oekraïne? Wat voegt literatuur en poÃ"zie toe aan het verhaal over Oekraïne en de omringende landen?Boekhandel De Vries van Stockum was in de foyer aanwezig met een stand waar o.a. de boeken van de auteurs die aan dit programma deelnemen, verkrijgbaar zijn - met gelegenheid tot signeren!
Literaire focus: Oekraïne is ontwikkeld door schrijver Lisa Weeda, die in haar romandebuut Aleksandra een portret schreef van haar Oekraïense familie.
Dagkaart: 's middags ook naar festivalprogramma The World According to Cusk met wereldberoemd auteur Rachel Cusk!
Zondag 12 maart vond 's middags het (eveneens Engelstalige) festivalprogramma The World According to Cusk (met topauteur Rachel Cusk) vanaf 14:30 uur in Theater aan het Spui plaats.
Een dagkaart met toegang voor beide festivalprogramma's op 12 maart was verkrijgbaar. -
Julia Armfield en Nikki Dekker in gesprek met Lisa Weeda
Met: Julia Armfield, Lisa Weeda, Nikki Dekker
Zomer 2022 verschenen twee prachtige en sterke romandebuten: Julia Armfields Our Wives Under the Sea ('the year's most terrifying love story' zegt AnOther Mag) en Nikki Dekkers diepdiepblauw. Beide boeken beschrijven mysterieuze zeewezens en de complexiteit van queer relaties tussen jonge vrouwen. diepdiepblauw staat op shortlist voor de Bronzen Uil 2022 voor het beste Nederlandstalige debuut.
Writers Unlimited bracht deze twee getalenteerde, jonge auteurs met een fascinatie voor oceanen en queerness bij elkaar! Lisa Weeda interviewde hen in Writers Series op donderdagavond 24 november 2022 in Zaal 3, Den Haag over onder meer de aantrekkingskracht van de zee en over het schrijven van lesbische of biseksuele liefdesverhalen.Waar komt bij deze jonge auteurs de interesse in het onderwaterleven vandaan, en waarom drukken ze deze fascinatie uit in een prachtige combinatie van verhalende fictie, natuurboek en essay?
Schrijver en radiomaker Nikki Dekker (1989) bracht zomer 2022 haar debuutroman diepdiepblauw uit, een krachtig romandebuut over identiteit, schelpen verzamelen, opgroeien en biseksuele verliefdheid, afgewisseld met fictie en feiten over het leven onder water. In De Groene Amsterdammer antwoordde ze op de vraag wat het leukste moment was tijdens het schrijven van haar roman: 'Voor het hoofdstuk over dolfijnen heb ik de documentaire The Dolphin House gekeken. Daarin probeert Margaret Howe dolfijnen te leren praten met hun spuitgat. Je ziet haar aan de rand van het zwembad zitten, met zwarte lippenstift op zodat haar eigen mond op een spuitgat lijkt, terwijl ze woorden roept naar die dolfijn. Dat is gewoon absurd.'
De Britse auteur Julia Armfield (1990) publiceerde in 2022 haar romandebuut Our Wives Under the Sea, in Nederlandse vertaling verkrijgbaar als Onze vrouwen diep in de zee, een uitgave van Podium. In het boek komt een diepzeeonderzoeker langer dan gepland vast te zitten in een onderzeeër op de bodem van de zee en keert 'veranderd' terug bij haar vrouw.
Het boek raast al een tijdje over Booktok, TikTok en Instagram en verrast (vooral jonge) lezers met het plot en het genre: 'queer horror' en 'gothic' zijn termen die vaak voorbijkomen.
Van gespreksleider Lisa Weeda, auteur en literair programmamaker, verscheen in 2021 het romandebuut Aleksandra, een indrukwekkend familieverhaal dat zich afspeelt in het moederland van haar oma, Oekraïne. Aleksandra én diepdiepblauw staan beide op de shortlist voor de Bronzen Uil 2022. In 2018 was Lisa moderator van de Winternachten festival-gesprekken met schrijvers Nino Haratischwili en Alain Mabanckou.
De Bronzen Uil 2022, de prijs voor het beste Nederlandstalige Debuut wordt 10 december aanstaande uitgereikt!
Dit Writers Series-programma is Engelstalig.
Boekverkoop en signeren in de foyer van Zaal 3: De Vries Van Stockum Boeken
Programma samengesteld door: Joëlle Koorneef (Writers Unlimited).
Writers Series: Julia Armfield en Nikki Dekker in gesprek met Lisa Weeda
Donderdag 24 november 2022, 20:30-22:00 uur
Zaal 3, De Constant Rebecqueplein 20A, Den Haag -
Uitgesteld: Eastern Europe and beyond
Met: Lisa Weeda, Nino Haratischwili, Sophie Derkzen
Uitgesteld vanwege maatregelen tegen het coronavirus. We onderzoeken nu of en hoe we het programma later kunnen organiseren. We houden u graag op de hoogte via de nieuwsbrief en op social media.
- - -
De Georgische schrijfster Nino Haratischwili brak in 2014 internationaal door met Het achtste leven (voor Brilka). In haar nieuwste roman De Kat en de Generaal schrijft ze over de Tsjetsjeense oorlogen. Ze brengt de afgronden in beeld die tussen de brokstukken van een Sovjetrijk in verval zijn ontstaan. Een psychologisch zeer geladen schuld-en-boeteroman over oorlog tussen landen en oorlog in de hoofden en harten.Lisa Weeda schrijft proza, toneel en nonfictie. In 2016 verscheen haar chapbook De benen van Petrovski, een literaire weerslag van haar reis naar Oekraïne, het land waar haar grootmoeder vandaan komt en nog een groot deel van haar familie woont. Het is een verhaal over kansen zien en kansen nemen, over generatiegenoten en hun onzekere toekomst, over een land waarvan Lisa niet zeker weet of ze zich er thuis mag voelen. Engelstalig programma
Moderator: Sophie Derkzen
Programma samengesteld door Ilonka Reintjens (Writers Unlimited)
Boekverkoop in de zaal door De Vries Van Stockum Boeken -
Books Unlimited: Nino Haratischwili en Alain Mabanckou
Dit is de unieke mogelijkheid om kennis te maken met twee internationale topschrijvers en hun recent in Nederland verschenen boeken. Eén op één gaat Lisa Weeda, schrijfster en docent van ArtEZ hogeschool voor de kunsten, een half uur in gesprek met Nino Haratischwili (Duitsland/Georgië) en vervolgens met Alain Mabanckou (Rep. Congo) over hun drijfveer om te schrijven, het ontstaan van hun personages en het wereldwijde succes van hun boeken.
Nino Haratischwili brak in 2014 internationaal door met Het achtste leven (voor Brilka). In dit 1300 pagina's tellende bekroonde familie-epos vertelt de in Hamburg woonachtige Georgische schrijfster de geschiedenis van de fictieve Georgische familie Jasji.
Het jongste boek van de Congolese romancier Alain Mabanckou is Petit Piment, in 2017 in Nederland verschenen als Prins Peper. Met veel humor beschrijft hij het leven van een jongen die een streng weeshuisregime ontvlucht en vertrekt naar de kuststad Pointe-Noire, waar hij leeft tussen dieven en hoeren.