Inschrijven op de nieuwsbrief

Lisa Weeda

Lisa Weeda - foto Gaby Jongenelen
Lisa Weeda - foto Gaby Jongenelen

(Rotterdam, 1989) schrijft proza, toneel en non­fictie. In 2016 verscheen haar chapbook De benen van Petrovski, een literaire weerslag van haar reis naar Oekraïne, het land waar haar grootmoeder vandaan komt en nog een groot deel van haar familie woont. Het is een verhaal over kansen zien en kansen nemen, over generatiegenoten en hun onzekere toekomst, over een land waarvan Lisa niet zeker weet of ze zich er thuis mag voelen. Haar romandebuut Aleksandra verscheen in 2021. Daarin is haar grootmoeder de spil van het verhaal. Zij stuurt hoofdpersonage Lisa naar de Donbas om te zoeken naar haar oom Kolja. De roman, akelig actueel door de oorlog in Oekraïne, omvat in een maalstroom van dromen en nachtmerries zowel de geschiedenis van een land als van een familie. Aleksandra staat op de shortlist van de Bronzen Uil 2022, de Vlaamse prijs voor het beste Nederlandstalige debuut. Lisa studeerde in 2015 af aan ArtEZ Creative Writing. Ze maakt het literaire programma Mooie Woorden in Utrecht, geeft nu zelf les aan o.a. ArtEZ en de Rockacademie en publiceerde werk in de Revisor, Tirade, Das Magazin, De Titaan en De Optimist.

(2022)

Archief beschikbaar voor: Lisa Weeda

 • Julia Armfield en Nikki Dekker in gesprek met Lisa Weeda

  Julia Armfield en Nikki Dekker in gesprek met Lisa Weeda

  Met: Julia Armfield, Lisa Weeda, Nikki Dekker


  Zomer 2022 verschenen twee prachtige en sterke romandebuten: Julia Armfields Our Wives Under the Sea ('the year's most terrifying love story' zegt AnOther Mag) en Nikki Dekkers diepdiepblauw. Beide boeken beschrijven mysterieuze zeewezens en de complexiteit van queer relaties tussen jonge vrouwen. diepdiepblauw staat op shortlist voor de Bronzen Uil 2022 voor het beste Nederlandstalige debuut.

  Writers Unlimited bracht deze twee getalenteerde, jonge auteurs met een fascinatie voor oceanen en queerness bij elkaar! Lisa Weeda interviewde hen in Writers Series op donderdagavond 24 november 2022 in Zaal 3, Den Haag over onder meer de aantrekkingskracht van de zee en over het schrijven van lesbische of biseksuele liefdesverhalen.

  Waar komt bij deze jonge auteurs de interesse in het onderwaterleven vandaan, en waarom drukken ze deze fascinatie uit in een prachtige combinatie van verhalende fictie, natuurboek en essay?

  Schrijver en radiomaker Nikki Dekker (1989) bracht zomer 2022 haar debuutroman diepdiepblauw uit, een krachtig romandebuut over identiteit, schelpen verzamelen, opgroeien en biseksuele verliefdheid, afgewisseld met fictie en feiten over het leven onder water. In De Groene Amsterdammer antwoordde ze op de vraag wat het leukste moment was tijdens het schrijven van haar roman: 'Voor het hoofdstuk over dolfijnen heb ik de documentaire The Dolphin House gekeken. Daarin probeert Margaret Howe dolfijnen te leren praten met hun spuitgat. Je ziet haar aan de rand van het zwembad zitten, met zwarte lippenstift op zodat haar eigen mond op een spuitgat lijkt, terwijl ze woorden roept naar die dolfijn. Dat is gewoon absurd.'

  De Britse auteur Julia Armfield (1990) publiceerde in 2022 haar romandebuut Our Wives Under the Sea, in Nederlandse vertaling verkrijgbaar als Onze vrouwen diep in de zee, een uitgave van Podium. In het boek komt een diepzeeonderzoeker langer dan gepland vast te zitten in een onderzeeër op de bodem van de zee en keert 'veranderd' terug bij haar vrouw.
  Het boek raast al een tijdje over Booktok, TikTok en Instagram en verrast (vooral jonge) lezers met het plot en het genre: 'queer horror' en 'gothic' zijn termen die vaak voorbijkomen.

  Van gespreksleider Lisa Weeda, auteur en literair programmamaker, verscheen in 2021 het romandebuut Aleksandra, een indrukwekkend familieverhaal dat zich afspeelt in het moederland van haar oma, Oekraïne. Aleksandra én diepdiepblauw staan beide op de shortlist voor de Bronzen Uil 2022. In 2018 was Lisa moderator van de Winternachten festival-gesprekken met schrijvers Nino Haratischwili en Alain Mabanckou.

  De Bronzen Uil 2022, de prijs voor het beste Nederlandstalige Debuut wordt 10 december aanstaande uitgereikt!


  Dit Writers Series-programma is Engelstalig.

  Boekverkoop en signeren in de foyer van Zaal 3: De Vries Van Stockum Boeken
  Programma samengesteld door: Joëlle Koorneef (Writers Unlimited).


  Writers Series: Julia Armfield en Nikki Dekker in gesprek met Lisa Weeda
  Donderdag 24 november 2022, 20:30-22:00 uur
  Zaal 3, De Constant Rebecqueplein 20A, Den Haag

 • Uitgesteld: Eastern Europe and beyond

  Uitgesteld: Eastern Europe and beyond

  Met: Lisa Weeda, Nino Haratischwili, Sophie Derkzen

  Uitgesteld vanwege maatregelen tegen het coronavirus. We onderzoeken nu of en hoe we het programma later kunnen organiseren. We houden u graag op de hoogte via de nieuwsbrief en op social media.

  - - -
  De Georgische schrijfster Nino Haratischwili brak in 2014 internationaal door met Het achtste leven (voor Brilka). In haar nieuwste roman De Kat en de Generaal schrijft ze over de Tsjetsjeense oorlogen. Ze brengt de afgronden in beeld die tussen de brokstukken van een Sovjetrijk in verval zijn ontstaan. Een psychologisch zeer geladen schuld-en-boeteroman over oorlog tussen landen en oorlog in de hoofden en harten.

  Lisa Weeda schrijft proza, toneel en non­fictie. In 2016 verscheen haar chapbook De benen van Petrovski, een literaire weerslag van haar reis naar Oekraïne, het land waar haar grootmoeder vandaan komt en nog een groot deel van haar familie woont. Het is een verhaal over kansen zien en kansen nemen, over generatiegenoten en hun onzekere toekomst, over een land waarvan Lisa niet zeker weet of ze zich er thuis mag voelen. Engelstalig programma

  Moderator: Sophie Derkzen

  Programma samengesteld door Ilonka Reintjens (Writers Unlimited)
  Boekverkoop in de zaal door De Vries Van Stockum Boeken

 • Winternachten 2018 – Saturday Night Unlimited

  Books Unlimited: Nino Haratischwili en Alain Mabanckou

  Dit is de unieke mogelijkheid om kennis te maken met twee internationale topschrijvers en hun recent in Nederland verschenen boeken. Eén op één gaat Lisa Weeda, schrijfster en docent van ArtEZ hogeschool voor de kunsten, een half uur in gesprek met Nino Haratischwili (Duitsland/Georgië) en vervolgens met Alain Mabanckou (Rep. Congo) over hun drijfveer om te schrijven, het ontstaan van hun personages en het wereldwijde succes van hun boeken.

  Nino Haratischwili brak in 2014 internationaal door met Het achtste leven (voor Brilka). In dit 1300 pagina's tellende bekroonde familie-epos vertelt de in Hamburg woonachtige Georgische schrijfster de geschiedenis van de fictieve Georgische familie Jasji.

  Het jongste boek van de Congolese romancier Alain Mabanckou is Petit Piment, in 2017 in Nederland verschenen als Prins Peper. Met veel humor beschrijft hij het leven van een jongen die een streng weeshuisregime ontvlucht en vertrekt naar de kuststad Pointe-Noire, waar hij leeft tussen dieven en hoeren.