Inschrijven op de nieuwsbrief

Erich Zielinski

Erich Zielinski - foto Serge Ligtenberg
Erich Zielinski - foto Serge Ligtenberg

(Bonaire, 1942) debuteerde in 2003 overtuigend met De Engelenbron, een roman die zich afspeelt in het kleurrijke oude stadsdeel Otrobanda op Curaçao. Zielinski is zoon van een Duitse vader en een Curaçaose moeder en groeide op in Curaçao. Na zijn opleiding in Nederland keerde Zielinski terug naar de Nederlandse Antillen waar hij werkte als onderwijzer. Op Curaçao voltooide hij zijn rechtenstudie waarna hij zich vestigde als advocaat. Hij is oprichter en redacteur geweest van het kritische tijdschrift Vitó, dat in de jaren zestig tegen het establishment op de Nederlandse Antillen ageerde. Begin jaren zeventig was hij korte tijd hoofdredacteur van het voormalige dagblad Beurs- en Nieuwsberichten.

(WIN 2004)

Archief beschikbaar voor: Erich Zielinski

 • Antillen/Aruba 2007

  Krusa Laman - Teatro Luna Blou Curaçao

  Met: Boy Dap, Erich Zielinski, Gabeba Baderoon, Jennifer Martis, Jit Narain, Jopi Hart, Mario Kleinmoedig, Nukila Amal, Ramsey Nasr

  Een avond met voordracht, muziek en gesprekken. Met dichteres Gabeba Baderoon uit Zuid-Afrika, dichter Ramsey Nasr uit Nederland, poet Jit Narain from Suriname, schrijver Nukila Amal uit Indonesie, de Curaçaose musicus en performer Boy Dap, auteurs Jopi Hart en Erich Zielinksi en actrice Jennifer Martis. De avond wordt gepresenteerd door Mario Kleinmoedig. Onderdeel van de avond is een gesprek met de auteurs met het onderwerp 'Writing at the Crossroads of Globalization and National Context'. De wereld globaliseert, het lokale, het eigene staat onder druk. Is de schrijver zich daarvan bewust, behoort hij zich ervan bewust te zijn? Hoe beinvloedt dat bewustzijn of onbewustzijn zijn werk?

 • Suriname 2006

  Gran Gala

  Met: Astra Singh, Celestine Raalte, Cynthia Mc Leod, Diana Ferrus, Dominique Martin, Eddy van der Hilst, Els Beerten, Erich Zielinski, Ismene Krishnadath, Jeffrey Quartier, Manon Uphoff, Shahz, Sweet Melody, Tan Lioe Ie

  Een spetterend Gran Gala in Thalia, met de feestelijke bekendmaking van de winnaars van de schrijffestijnen, de wedstrijden die in het kader van het festival werden uitgeschreven. Onder meer voordrachten van werk van overleden dichters, kabra-gedichten, een soko-psalm van Switi Melodia en voordrachten van een reeks nationale en internationale auteurs. En alle bezoekers werden uitgenodigd om mee te doen met het dictee Sranantongo, dat onder leiding van Eddy van der Hilst en Cynthia McLeod gegeven werd.

 • Suriname 2006

  Boekenverkoop en signeersessies

  Met: Diana Ferrus, Erich Zielinski, Manon Uphoff, Tan Lioe Ie

  In Eftee Bookshop kwamen de schrijvers bijeen om hun werk te signeren. Hiermee kreeg het publiek de kans om in een ongedwongen sfeer kennis te maken met de auteurs en een blijvende herinnering aan een favoriete auteur aan te schaffen.

 • Suriname 2006

  Presentatie workshop korte verhalen

  Met: Els Beerten, Erich Zielinski, Manon Uphoff

  De korte verhalen van Manon Uphoff worden gerekend tot de beste uit de Nederlandse literatuur. Ze heeft ook een reputatie hoog te houden als leider van schrijfworkshops. Zij en de Vlaamse schrijfster Els Beerten gaven tijdens het festival elk een workshop korte verhalen schrijven. De resultaten van de workshops werden vanavond ten gehore gebracht. Leren schrijven betekent ook omgaan met reacties van anderen op het werk. Schrijver Erich Zielinski uit Curaçao en het publiek gaven hun reacties op het nieuw geschreven werk.

 • Suriname 2006

  Openingsprogramma

  Met: Alphons Levens, Ashna Phoelsingh, Celestine Raalte, Diana Ferrus, Elly Purperhart, Els Beerten, Erich Zielinski, Guyz Nextdoor, Ifna Vrede, Ismene Krishnadath, Jit Narain, Manon Uphoff, Norma Bouterse, Robin Anoewarte, Roué Hupsel, Soecy Gummels, Sombra, Tan Lioe Ie, Tessa Leuwsha

  De openingsavond van het internationaal literatuurfestival bestond uit korte optredens van een groot aantal schrijvers uit binnen- en buitenland. De muzikale omlijsting was van de groep Guys Next Door. Ismene Krishnadath, voorzitter van de Schrijversgroep '77, opende het festival.

 • Winternachten 2005

  Suriname en de Antillen: helpers weg?

  Met: Erich Zielinski, Gilbert Wawoe, Joanna Werners, John Jansen van Galen, Ronald Julen, Ruben Severina

  In dit publieksdebat wordt de ontwikkelingssamenwerking tussen Nederland, Suriname en de Antillen onder de loep genomen. Het fenomeen kent vele vormen: gouvernementele ontwikkelingshulp, de hulp van Nederlandse, Surinaamse en Antilliaanse particuliere organisaties en de privéhulp in geld of goederen aan familie en vrienden overzee. Is er sprake van hulpverslaving en, zo ja, hoe kick je daar het beste van af?

  Voor- en tegenstanders nemen het tegen elkaar op: Gilbert Wawoe, Joanna Werners, Erich Zielinski, John Jansen van Galen en Ronald Julen. Ruben Severina (voorzitter van de Movimentu Antiano i Arubano pa Participashon Politico) leidt het debat. Gilbert Wawoe, lid van de Raad van State, brengt de discussie op gang met een korte introductie. Op zijn initiatief zijn kortgeleden de particuliere hulporganisaties bijeen geroepen om hen beter te informeren over armoede en sociale ontwikkeling op de Antillen. Ook het rapport van de commissie Jesserun over de nieuwe structuur voor het Koninkrijk der Nederlanden zal ter sprake komen.

 • Winternachten 2005 – WINTERNACHT 1

  VPRO De Avonden - live vanuit Winternachten

  In het tweede uur van deze live uitzending vanuit Winternachten, presenteren Wim Brands en Roel Bentz van den Berg de Nederlandse dichter Alfred Schaffer, de Curaçaose laat-debutant Erich Zielinski, de Zuid-Afrikaanse dichteres Diana Ferrus en de Nederlandse schrijver Thomas Verbogt. Zielinksi spreekt over zijn veelgeprezen roman De Engelenbron, Ferrus draagt haar Afrikaanstalige poëzie voor, en Alfred Schaffer - sinds gisteren geremigreerd uit Zuid-Afrika - brengt enkele van zijn gedichten. Met muziek van Jan Klug. De Avonden is een cultureel informatief radioprogramma van de VPRO, elke werkdag te beluisteren van 21.00 tot 23.00 uur op 747AM.

 • Winternachten 2005 – WINTERNACHT 2

  Met lege handen ging ik slapen. Een nieuw geluid uit de Antillen.

  'De eerste echte opvolger van Frank Martinus Arions Dubbelspel' schreef Michiel van Kempen in zijn recensie van de spannende debuutroman van Erich Zielinski uit Curaçao. De Engelenbron speelt zich af in de Caribische veelkleurigheid, uitbundigheid en warmbloedigheid van Otrabanda. Hij trad op met Walter Palm, een van de belangrijkste moderne Antilliaanse dichters. Hij schrijft gedichten in het Papiamentu, Nederlands en Engels, met een uiterste woordprecisie en beeldenrijkdom. Hij droeg o.a. voor uit zijn bundel Met lege handen ging ik slapen, met een gedicht werd ik wakker. Een gesprek onder leiding van Tanja Jadnanansing.