Elif Batuman
(1977, New York) debuteerde in 2010 met The Possessed, een boek over haar favoriete Russische schrijvers zoals Tolstoj, Poesjkin, Dostojevski en Tsjechov. Haar zoektocht naar de wereld van haar literaire helden leidt tot tal van uitweidingen over een groot scala aan onderwerpen, van literaire mores en vertalingen tot de liefde, songs van The Smiths en 'the making of King Kong'. Het mooie van The Possessed is dat Batuman erin slaagt om de schrijvers weer tot leven te wekken en een plek te geven in het leven van nu door in hun voetsporen te treden. Zo maakt ze de zwerftochten van Poesjkin door de Kaukasus en onderzoekt ze op het voormalige landgoed van Tolstoj of de schrijver vermoord is. Batuman, geboren in New York van Turkse ouders, studeerde vergelijkende literatuurwetenschappen en publiceert regelmatig in The New Yorker. Haar essays vallen op vanwege de frisse, komische en toch doorwrochte stijl. Haar debuutroman verscheen in 2010 ook in Nederlandse vertaling. In 2007 ontving ze de Rona Jaffe Foundation Writers Award.
(nov 2010)Archief beschikbaar voor: Elif Batuman
-
Winternachtenlezing - Tim Parks
Met: Abdelkader Benali, David Van Reybrouck, Elif Batuman, Epi, Maaza Mengiste, Nelleke Noordervliet, Tim Parks
"Ik heb een probleem met de toenemende internationalisering van literatuur," betoogde de Britse auteur Tim Parks onlangs in een NRC Handelsblad interview met Bas Heijne. Op donderdag 20 januari 2011 opende hij festival Winternachten.
"Schrijvers richten zich niet langer op de lokale situatie en lokale kwesties, omdat een internationaal publiek daar niet in geïnteresseerd is. Daardoor verandert de literatuur." En daar maakt Tim Parks zich grote zorgen over. Hij is bang dat literatuur verwordt tot een onpersoonlijke boodschap voor een lezerspubliek van enkel buitenstaanders. "Wanneer je dat soort boeken leest, heb je helemaal niet het gevoel dat je bij iemand anders naar binnen kijkt, dat je in een andere cultuur terechtkomt. Dat maakt veel literatuur oppervlakkig en leugenachtig."
Tim Parks werkte in deze Winternachtenlezing zijn eigen verontrustende constatering verder uit. Want er blijven veel vragen open. Wat moet een schrijver dan wel doen? Moet iedereen zich tot de eigen leest beperken? Zijn culturen nog wel zo geïsoleerd dat zoiets mogelijk is? En wat moeten schrijvers dan die ontheemd zijn en hun eigen geboortegrond en cultuur hebben moeten achterlaten?
Abdelkader Benali ondervroeg Parks na afloop over zijn betoog en legde vervolgens zijn visie voor aan David van Reybrouck, Maaza Mengiste en Elif Batuman.
Dit was de eerste avond van het festival. Schrijfster Nelleke Noordervliet, voorzitter van het bestuur van het festival, hield aan het begin van het programma een openingstoespraak.Engelstalig.
-
Wintercafé 2: VPRO De Avonden
In VPRO's De Avonden geven dichters, muzikanten en schrijvers het publiek inzage in hun eigen Utopia. Schrijvers Gustaaf Peek en Hisham Matar schreven elkaar drie maanden lang brieven waarin ze elkaar wegwijs maakten in hun poetica. Het schrijversutopia? Bestaat dat daadwerkelijk en hoe idealistisch moet je zijn om te kiezen voor een schrijversleven? Vanavond ontmoeten zij elkaar voor het eerst live aan tafel. Beiden lezen fragmenten voor uit de briefwisseling en gaan met elkaar in gesprek over de vondsten tijdens de literaire Blind Date. Schrijfster Elif Batuman spreekt over het schrijversgeluk. Presentatie: Jeroen van Kan en Lotje IJzermans. Muziek: het collectief Amarins & Le Gatte Negre. Nederlands- en Engelstalig.
-
De Troost van het Nachtkastje
De Turks-Amerikaanse schrijfster Elif Batuman beschrijft in de essaybundel De bezetenen haar liefde voor literatuur en probeert onder meer onder antwoord te vinden op de vraag hoe je literatuur zo dicht mogelijk bij je leven van alledag kunt brengen. Schrijfster Manon Uphoff schreef Hoe te lezen waarin ze ingaat op de vraag waar het de schrijver, en het boek, om te doen is. Daarbij stelt ze het fenomeen aan de orde dat de schrijver en het verhaal in toenemende mate aan elkaar gelijk worden gesteld. Marja Pruis spreekt met hen over de troost die van literatuur uit kan gaan en wat daartoe de sleutel is. Engelstalig.
-
De schoonheid van andermans leven
De Turks-Amerikaanse Elif Batuman wilde schrijfster worden, maar voelde zich niet thuis bij de ambachtelijke benadering van de cursus creatief schrijven. Ze besloot literatuurwetenschap te gaan studeren en bemerkte gaandeweg dat een academische benadering liefde voor literatuur niet in de weg stond. Waarheid en schoonheid bleken eigenlijk hetzelfde. Ze schreef er de essaybundel De bezetenen over met daarin waargebeurde verhalen over levens gewijd aan de Russische klassieken. K. Schippers staat er juist om bekend dat hij in zijn werk laat zien dat er geen werkelijkheid bestaat, alleen gezichtspunten. Zijn nieuwste boek, De bruid van Marcel Duchamp, is een zoektocht naar het bekendste werk van de Frans-Amerikaanse kunstenaar Marcel Duchamp – het grote glas met de titel De bruid ontkleed door haar vrijgezellen, zelfs – waarin Schippers de fantasie rijkelijk zijn gang laat gaan. Jan Donkers gaat met de schrijvers in gesprek over de schoonheid van de werkelijkheid en de wijze waarop andermans leven kan dienen als vliegwiel voor de eigen verbeelding. Engelstalig.