Inschrijven op de nieuwsbrief

Carolina Trujillo

Carolina Trujillo - foto Brenda van Leeuwen
Carolina Trujillo - foto Brenda van Leeuwen

(Montevideo, 1970) stelt met haar romans de grote problemen aan de kaak in Zuid-Amerika, het continent waar ze werd geboren. Haar ouders waren lid van de verzetsbeweging Tupamaros. Trujillo kwam op haar zesde naar Nederland. Na het verdwijnen van het militaire bewind keerde ze op haar vijftiende terug naar haar vaderland. Daar verscheen haar eerste - bekroonde - novelle in het Spaans. Ze studeerde aan de Amsteramse Filmacademie. In 2002 volgde haar Nederlandse debuut, De Bastaard van Mal Abrigo over twee jongetjes uit een verpauperd cocaïnedorp die het uiteindelijk schoppen tot president en minister van defensie. Ze kreeg er de Marten Toonder/Geertjan Lubberhuizenprijs voor. De terugkeer van Lupe García (2009) gaat over een vrouw die terugkeert naar haar geboorteland in Zuid-Amerika om een documentaire te maken over de guerrillastrijd aldaar. De roman werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en bekroond met de BNG Literatuurprijs. In 2014 werd De zangbreker gepubliceerd en in januari 2017 verschijnt haar nieuwe boek Vrije radicalen.

(2017)

Archief beschikbaar voor: Carolina Trujillo

 • Winternachten 2017 – Saturday Night Unlimited

  Ideology as an Act of Fiction

  Schrijvers zijn eerder geneigd de pen dan het zwaard op te nemen om onrecht te bestrijden. Fictie is hun ideologische daad. Amerikaan Colson Whitehead laat in De ondergrondse spoorweg slavin Cora aan het woord in het zogenaamde land van de vrijheid Amerika. Boliviaan Rodrigo Hasbún schrijft over de dochter van een nazi die in Zuid-Amerika guerillastrijder wordt. Roemeen Mircea Cărtărescu laat zijn personages zuchten onder het communistisch juk en ontsnappen naar literatuur en het verleden, en de Nederlandse Carolina Trujillo beschrijft een onderwereld vol drugs en dealers in Montevideo, Uruguay, waar een oud-guerrillastrijder tot 2015 president was. Gespreksleiding: Judith Uyterlinde.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 2 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  Wanna Know a Secret?

  Maak kennis met een nieuwe generatie auteurs, en luister naar hun voordracht van geheimzinnige passages uit hun romans. Een spannend uur met Nederlandse verhalen uit binnen- en buitenland. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2011 – Winternacht 1

  Verbeelde Vaders

  De vader van de Colombiaanse schrijver Hector Abad werd vermoord door paramilitairen; de politiek dissidente Libische vader van Hisham Matar werd in Cairo ontvoerd en is sindsdien spoorloos; Carolina Trujillo ontvluchtte als zes jarig meisje Uruguay nadat haar vader gevangen was genomen. Jasper Henderson spreekt met deze schrijvers over hoe ze de afgebroken relatie met hun ouders proberen te verwerken in literatuur. Engelstalig.