Asmaa Azaizeh
(1985) is een Palestijnse dichter en essayist. Ze werd in 2012 de eerste directeur van het Mahmoud Darwish Museum in Ramallah en werkt momenteel als cultureel curator in Haifa. Ze werd geboren in Beneden Galilea, de regio in het noordelijke district van Israël en studeerde Engelse literatuur en journalistiek aan de universiteit van Haifa. Haar eerste poëziebundel Liwa werd gepubliceerd in Amman in 2011, nadat ze de A.M. Qatan Foundation Award had gewonnen.Vier jaar later publiceerde ze de bundel As The Woman From Lod Bore Me (2015) en in 2019 Geloof me niet als ik vertel over de oorlog. Haar poëzie is onder andere vertaald naar het Engels, Duits, Italiaans, Spaans, Zweeds, Hebreeuws en Perzisch.
(2019)Archief beschikbaar voor: Asmaa Azaizeh
-
Winternachten Nieuwjaarsconcert
Met: Antjie Krog, Asmaa Azaizeh, Ellen ten Damme, Francis Broekhuijsen, Fresku, Gypsy Academy, Juggling Tango, Noa Eyl, Ramsey Nasr, Thorwald Jørgensen, Timon Krause, Tobit en Jasmijn, Wende
Muziek, poëzie en spoken word komen samen in een eenmalig concert met Wende, Ellen ten Damme, Fresku en dichters Ramsey Nasr, Antjie Krog en Asmaa Azaizeh. Zij bezingen, bevragen, bevrijen of beproeven de vrijheid. De sprankelende matinee op zondagmiddag 19 januari 2020 in het Haagse Zuiderstrandtheater omvat verder optredens van thereminspeler Thorwald Jørgensen, mentalist Timon Krause, violist Noa Eyl, de Gypsy Academy, Juggling Tango en acrobatisch duo Tobit en Jasmijn. Presentatie: Francis Broekhuijsen.
Singer/songwriter, theatermaakster, chansonnière, actrice, performer, producer, huiskunstenares bij Koninklijk Theater Carré; Wende is het allemaal en helemaal. Na de succestournee met haar voorstelling 'MENS' en haar eigen Kaleidoscoop-festival werkt ze in Londen aan een voorstelling in samenwerking met het Royal Court Theater en speelt ze de rol van Connie Palmen in de verfilming van het boek 'IM'. Tijdens dit Nieuwjaarsconcert speelt ze, naast nummers uit haar reeds bestaande repertoire ook werken uit nieuwe samenwerkingen met o.a. Marieke Lucas Rijneveld.
Rapper, cabaretier en acteur Fresku is een multitalent om trots op te zijn. Na zijn albumdebuut 'Fresku' wordt hij uitgeroepen tot beste hiphop-artiest van Nederland. Hij brengt vervolgens de succesalbums 'Maskerade' en 'Nooit meer terug' uit. Inmiddels toert hij met zijn tweede theatershow 'Voordat het te laat is'. Zijn kenmerken: humor, oprechtheid en verhalen vertellen. Daarmee is hij in dit concert helemaal op zijn plek.
Gevoelig, gewaagd, grappig en grenzeloos: Ellen ten Damme voelt zich thuis op popfestivals en theaterpodia. De energieke zangeres, musicus, schrijver en actrice toert dit seizoen langs de podia met haar zinnenprikkelende show 'Casablanca'. Gelukkig maakt ze tijd voor een meeslepend optreden in het Winternachten Nieuwjaarsconcert: begeleid op piano, vertolkt ze met haar buitengewone stem songs en chansons met een literaire inslag.
Het Winternachten Nieuwjaarsconcert is een initiatief van Writers Unlimited in samenwerking met het Zuiderstrandtheater. Het concert vormt de afsluiting van het 25e Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag. Van 15 tot en met 19 januari 2020 treden meer dan 100 schrijvers, dichters en artiesten uit binnen- en buitenland op in theaters, bibliotheken en scholen door heel Den Haag.
Mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Gemeente Den Haag, Nederlands Letterenfonds, VSBfonds, Dioraphte, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 1818 en Lira Fonds.Kaartjes voor het Winternachten Nieuwjaarsconcert zijn inclusief garderobe, koffie/thee voor aanvang en drankje na afloop.
-
Free the Word Night - Oxfam Novib PEN Award
Met: Asha Karami, Asmaa Azaizeh, Barbaros Altuğ, Hassnae Bouazza, Jennifer Clement, Liesbeth Staats, Michiel Servaes, Oleg Lysenko, Samar Yazbek
De avond wordt geopend dichter Asha Karami. Haar voordracht wordt gevolgd door de introductie van de Free the Word!-speech door PEN International-voorzitter Jennifer Clement. Vervolgens wordt deze uitgesproken door de Syrische schrijver en journalist Samar Yazbek. Haar speech staat in het teken van de vrijheid van meningsuiting.
Yazbek, geboren in Jableh, Syrië ontving the PEN Pinter Award, de PEN Tucholsky Award en de PEN Oxfam Novib Award voor haar A Woman in the Crossfire (2011). Voor The Crossing kreeg ze in 2016 in Frankrijk de Best Foreign Book Award. Haar werk is in meer dan 15 talen verschenen en in 2018 stond Yazbek op de shortlist van de Prix Femina met haar roman La marcheuse, onlangs in Nederlandse vertaling verschenen onder de titel De blauwe pen, een uitgave van Orlando in samenwerking met Oxfam Novib.
Met de uitreiking van de prestigieuze Oxfam Novib PEN Award door Oxfam Novib-directeur Michiel Servaes worden auteurs geëerd die vandaag, met gevaar voor hun vrijheid en leven, de waarheid zoeken en uitdragen.
Na de uitreiking volgen, namens PEN Nederland, interviews met de Palestijnse dichter Asmaa Azaizeh en met de Turkse schrijver en journalist Barbaros Altuğ door Hassnae Bouazza en Liesbeth Staats. Altuğ en Azaizeh zullen ook voordragen uit hun werk.
Het programma wordt omlijst met korte optredens door klassiek accordeonist Oleg Lysenko en wordt gepresenteerd door Hassnae Bouazza. De Free the Word - Oxfam Novib PEN Award Night komt tot stand in samenwerking met Oxfam Novib, PEN International, PEN Nederland en Writers Unlimited. Engels gesproken.
-
International Storytelling Symposium
Met: Asmaa Azaizeh, Kees Biekart, Lamin Kuyateh, Mukoma Wa Ngũgĩ, Rosalba Icaza Garza, Zuleika Sheik
Dit programma in het Institute of Social Studies is een klassieker geworden in het festival. Bezoekers, schrijvers, studenten en docenten vertellen elkaar verhalen. Deze keer was het onderwerp 'dekolonisatie'. Dat is snel een sleutelwoord geworden in de wereld van musea, universiteiten en in de samenleving in het algemeen. Maar hoe ga je hier als individu mee om? Hoe dekoloniseer je jouw denken of jouw leven, op je werk of thuis? Wat ondervind je en welke uitdagingen levert dit op?
Luisteren naar verhalen uit de hele wereld, en als je wilt ook je eigen verhaal vertellen. Maximaal vijf minuten, en in het Engels. Onder de deelnemende auteurs waren schrijver, dichter, essayist en universitair docent Mukoma Wa Ngũgĩ - geboren in de VS en opgegroeid in Kenia en Asmaa Azaizeh, Palestijnse dichter en essayist. Ook Zuleika Sheikh en Rosalba Icaza, docenten van het Institute of Social Studies, vertelden over hun ervaring met 'decolonising the mind'. De verhalen werden afgewisseld met muzikale optredens van Lamin Kuyateh.
De 25e editie van het Winternachten festival gaf bijzondere aandacht aan bevrijding, en specifiek: het dekoloniseren van het (westerse) denken. Hoe vrij is onze geest, wat betekent die vrijheid en zijn we werkelijk vrij of gevangen in de kaders van onze cultuur, maatschappij en geschiedenis? Dit thema was mede gebaseerd op Decolonizing the Mind, het essay van de vader van Mukoma Wa Ngũgĩ: de Keniaanse schrijver en sociaal activist Ngugi wa Thiong'o. Zijn essay gaat over gekoloniseerde taal en hoe de invloed daarvan nog steeds merkbaar is. Met dit thema legde het festival onder meer ook een verbinding met zijn eerste edities, toen de relatie van Nederland met Indonesië, Suriname, de Antillen en Zuid-Afrika centraal stond.
-
Free at Last: A Day of Decolonised Life
Spannend! Zijn dit sprookjes of is dit eindelijk de gedekoloniseerde wereld? Winternachten festival heeft een zeer internationaal gezelschap van acht dichters en schrijvers gevraagd om een dag uit het kolonie-vrije bestaan te vatten in poëzie of proza. Acht dagen, op eigen wijze, eindelijk vrij.
U ziet en hoort Akwasi, de Nederlandse rapper, acteur en schrijver van Ghanese afkomst; Barbaros Altuğ, de Turkse schrijver, journalist en literair agent; Asmaa Azaizeh, Palestijns dichter, journalist en cultureel curator geboren in Beneden-Galilea in het noorden van Israël; Petina Gappah, advocaat en schrijver uit Zimbabwe; Cağla Meknuze, journalist en dichter uit Turkije; Jolyn Phillips, schrijver, dichter en componist uit Zuid-Afrika; Simon(e) van Saarloos, Amerikaans-Nederlandse schrijver en filosoof; Vamba Sherif, Liberiaans-Nederlandse schrijver en journalist.
De auteurs dragen voor in hun schrijf- of moedertaal; Nederlandse en Engelse vertalingen worden simultaan geprojecteerd.
-
Boek van mijn leven: Asmaa Azaizeh
Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden. Interview: Jet Steinz.
-
Books Unlimited: Petina Gappah & Asmaa Azaizeh
Maak kennis met internationale topschrijvers en hun recente boeken. Journalist en De Gids-redacteur Fiep van Bodegom spreekt met de Zimbabwaanse schrijver Petina Gappah over haar nieuwe roman Vanuit het duister stralend licht en met de Palestijnse schrijver en dichter Asmaa Azaizeh over haar jongste bundel Geloof me niet als ik over de oorlog vertel.
"This is how we carried out of Africa the poor broken body of Bwana Daudi, the Doctor, David Livingstone, so that he could be borne across the sea and buried in his own land." Zo opent Petina Gappahs roman - het boeiende verhaal van de mannen en vrouwen die het lichaam, de papieren en kaarten van zendeling en onderzoeker David Livingstone 2400 kilometer dwars door negentiende-eeuws Afrika droegen. De verteller zijn Halima, de kok van Livingstone en de streng religieuze vrijgemaakte slaaf Jacob Wainwright. De roman verschijnt januari 2020 in Nederlandse vertaling onder de titel Vanuit het duister stralend licht (Atlas Contact).
Asmaa Azaizeh is een Palestijnse dichter, journalist en cultureel curator die momenteel in Haifa woont en werkt. Sinds 2011 publiceerde ze twee dichtbundels en een poëziebloemlezing. In oktober 2019 verscheen haar eerste bundel in het Nederlands: Geloof me niet als ik over de oorlog vertel (Jurgen Maas; vertaling Nisrine Mbarki).
Tip: Petina Gappah neemt ook deel aan de Opening Night - A Free Mind, woensdag 15 januari in Theater aan het Spui; Azmaa Azaizeh treedt ook op tijdens de Free the Word - Oxfam Novib PEN Award Night, donderdag 16 januari in Theater aan het Spui, en tijdens het Winternachten Nieuwjaarsconcert, zondagmiddag 19 januari in het Zuiderstrandtheater.