Inschrijven op de nieuwsbrief

Arthur Japin

foto Hermien Lam
foto Hermien Lam

(Haarlem, 1956) won de NS Publieksprijs 2008 met zijn roman Overgave (2007), over de strijd tussen pioniers en Comanche-Indianen in het 18e-eeuwse Texas. Ook zijn roman Vaslav (2010) is geënt op een waar gebeurd verhaal: het dramatische besluit van de legendarische balletdanser Vaslav Nijinski om plots te stoppen met dansen. In 2008 verschenen Japins dagboeken van 2000-2007 in boekvorm onder de titel Zoals dat gaat met wonderen en zijn verhalen werden opnieuw uitgegeven als Singel Pocket. Japin brak in 1997 internationaal door met De Zwarte met het witte hart, een roman over twee 19e-eeuwse Ghanese prinsjes die als Hollanders werden opgevoed. Het werd in meer dan tien talen vertaald en bewerkt tot opera-, dans- en theatervoorstellingen. Voor Een schitterend gebrek (2003) ontving hij de Libris literatuurprijs. Japin studeerde aan de Kleinkunstacademie en was acteur en zanger voor hij ging schrijven. Diverse verhalen van Japin zijn verfilmd. Sinds april 2011 is hij een van de vaste medewerkers van het VARA-programma Kanniewaarzijn.

(WU 2012 GR)

Archief beschikbaar voor: Arthur Japin

  • Winternachten 2012 – Winternacht 2

    Schatgravers

    De geschiedenis is een onuitputtelijke bron van inspiratie voor schrijvers. Arthur Japin baseert zich veelal op historische gebeurtenissen of personages. Waar trekt hij in zijn werk de grens tussen feit en verbeelding? En hoe vrij voelt een door de wol geverfd auteur van biografieën zoals Annejet van der Zijl zich om de geschiedenis naar haar hand te zetten? En hoe verdiepte Said el Haji zich voor zijn nieuwe roman in het Mekka van vóór het ontstaan van de islam? Paul van der Gaag leidt het gesprek. Nederlandstalig.

  • Winternachten 2009 – Winternachten zaterdagavond

    Wintercafé 1: Arthur Japin

    'Luister, drink een glas en voel hoe warm een winternacht kan zijn in het Wintercafé'. En warm was het zeker in het Wintercafé! Met voordrachten, korte interviews en muziek van rasimprovisator Behsat Üvez. Op zaterdagavond waren Neske Beks en Wim Brands de presentatoren. Het Wintercafé werd opgeluisterd door de internationaal befaamde zanger en multi-instrumentalist Behsat Üvez.

    Het café opende met een fonkelend nieuw verhaal van schrijver Arthur Japin. Leef mee met het Ghanese jongetje Kwaku, dat verlangt naar het échte leven ergens buiten zijn eigen armoedige buurt. Het programma kwam tot stand in samenwerking met cultureel instituut DeBuren uit Brussel, die Japins verhaal heeft opgenomen als 'radioboek' en het wereldwijd uitzendt. Nederlandstalig.

  • Zuid-Afrika 2003

    Trade Winds/Passaatwinde

    Met: Anil Ramdas, Arthur Japin, Ellen Ombre, Henk van Woerden, Putu Wijaya

    Winternachten organiseerde samen met het Cape Town Festival het evenement Trade Winds/Passaatwinde, in het Centre for the Book, van 19 tot en met 22 maart 2003. Vijf schrijvers uit Indonesië, Suriname en Nederland traden op met hun Zuid-Afrikaanse collega's Raj Mesthrie, Lewis Nkosi, Rhoda Kadalie, Rayda Jacobs, Nigel Penn, Crain Soudien, E K M Dido, Peter Snyders, Elias Nel, Rachelle Greeff, Joan Hambidge, Etienne van Heerden, Wilma Stockenstrom, Mike Nicol en Gus Ferguson. Behalve debatten met en voordrachten van de schrijvers waren er films lezingen en muzikale optredens.

  • Zuid-Afrika 2003

    Time of the Writer - Durban

    Met: Anil Ramdas, Arthur Japin, Ellen Ombre, Putu Wijaya

    Voor de tweede keer werkte Winternachten samen met het literaire festival Time of the Writer. In dit internationale festival voor proza-schrijvers bracht Winternachten programma's in met schrijvers uit Nederland en de 'verwantschapslanden', ofwel 'The Dutch Connection'. Putu Wijaya uit Indonesië, Anil Ramdas uit Suriname/Nederland/India, Ellen Ombre uit Suriname/Nederland en Arthur Japin uit Nederland vormden de 'Winternachten-groep'. De schrijvers traden op op drie avonden in het Elisabeth Sneddon Theatre in Durban, en in een reeks presentaties op scholen en universiteiten. Behalve de 'Winternachten'-schrijvers namen ook deel Chimamanda Ngozi Adichie (Nigeria), Meshack Asare (Ghana), Florent Couao-Zotti (Benin), Ashwin Desai (South Africa), Carl De Souza (Mauritius), Nuruddin Farah (Somalia), Aziz Hassim (South Africa), Mahmood Mamdani (Uganda), John Matshikiza (South Africa), Es'kia Mphahlele (South Africa), Lauretta Ngcobo (South Africa), Lewis Nkosi (South Africa), Gisele Pineau (Guadeloupe), Arundhati Roy (India), Tajima Shinji (Japan), and Binyavanga Wainaina (Kenya).

  • Winternachten 2000 – Winternacht 1

    Identiteitswisselingen

    Het kort voor het festival verschenen 'Kafka's Vloek' van Achmat Dangor is een betoverende en uiterst provocerende roman: om carrière te kunnen maken geeft een kleurling en moslim zich uit als jood.Achmat Dangor en Arthur Japin (schrijver van o.a. 'De zwarte met het witte hart') spraken onder leiding van Michaël Zeeman over deze roman en over elkaars werk

  • Winternachten 1998

    Oost- en West-Indische Winternacht

    Met: Aart van Zoest, Arahmaiani, Arthur Japin, Astrid H. Roemer, Basha Faber, Coen Pronk, Cynthia Mc Leod, Frank Martinus Arion, Gamelan Ensemble Widosari, Grupo Zamanakitoki, Helga Ruebsamen, Michaël Zeeman, Monique Hoogmoed, Paula Gomes, Paulette Smit, Radhar Panca Dahana, Rudy Kousbroek, Shrinivási, Toeti Heraty, Warih Wisatsana

    De derde editie van de Indische Winternacht, deze keer een Oost- en West-Indische Winternacht. Behalve kunstenaars uit Indonesië en Nederland, waren nu ook schrijvers, musici en vertellers uit Suriname en de Nederlandse Antillen uitgenodigd.
    In het theaterprogramma was te zien en te horen: gamelan-spel, verhalen van Coen Pronk, Moniek Hoogmoed en Paulette Smit en muziek van Eric Calmes en zijn Antilliaans-Nederlandse band Grupo Zamanakitoki. In het Filmhuis was uniek archiefmateriaal te zien : de allereerste documentaires over Indië, in het begin van deze eeuw gemaakt door J.C. Lammers, in opdracht van het koloniaal instituut. Verder Faya Lobbi , de klassieke documentaire over Suriname uit 1960 van Herman van der Horst, en Ava en Gabriel , de Antilliaanse speelfilm uit 1990 van Felix de Rooy en Norman de Palm.