Inschrijven op de nieuwsbrief

Theodor Holman

Theodor Holman tijdens Winternachten 2003 - foto Serge Ligtenberg
Theodor Holman tijdens Winternachten 2003 - foto Serge Ligtenberg

No English text available

(Amsterdam, 1953) is schrijver, columnist, scenarioschrijver en radiopresentator. Holman neemt in zijn columns en optredens geen blad voor de mond wat regelmatig tot controverse leidde. In de jaren tachtig moest hij het veld ruimen bij Vrij Nederland nadat hij een collega-journalist te stevig had aangepakt. Even later kreeg hij een proces aan zijn broek omdat hij had gezegd: 'Nog steeds vind ik iedere christenhond een misdadiger'. Hij werd vrijgesproken maar kwam weer in opspraak na de moord op zijn vriend Theo van Gogh. Zijn bewering dat Theo's been was geamputeerd na diens dood, bleek niet op waarheid te berusten. In juni 2011 verklaarde hij de oorlog aan filmproducent San Fu Maltha die in een interview had gezegd dat Pim Fortuyn en Theo van Gogh het aan zichzelf te wijten hadden dat ze waren vermoord. Holman werkte jarenlang voor het Parool en de Amsterdamse omroep AT5. Holman publiceerde in 1973 zijn eerste boek en inmiddels zijn er meer dan dertig titels van zijn hand verschenen, zowel bundelingen van columns als poëzie en romans.

(WU 2012)

Archive available for: Theodor Holman

 • Winternachten 2003

  My National Anthem

  With: Christine Otten, Geert van Istendael, Gibi Bacilio, Jaap Blonk, Kader Abdolah, Michaël Zeeman, Theodor Holman

  Holland is no longer the country it used to be. Are we ready for a new national anthem? Six writers and poets from The Netherlands and abroad present their personal alternative on this afternoon.

  Writer/commentator Theodor Holman, Gibi Bacilio from Curaçao, writer and rap-poet Christine Otten, Kader Abdolah and the Flemish writer Geert van Istendael sang their new national anthems for our country. Michaël Zeeman talked to the writers and poets in an effort to reinvent the nation. Dutch spoken.

  On this page, you can listen to the sound recordings.