Inschrijven op de nieuwsbrief

Katinka Baehr

Katinka Baehr
Katinka Baehr

No English text available

(1969) is zelfstandig programmamaker en eindredacteur. Ze maakt sinds 1995 programma's voor VARA, NTR, KRO, AVRO en VPRO radio 1, 2 en 5. Ze is docent radioverslaggeving, en treedt regelmatig op als dagvoorzitter op bijeenkomsten.
Voor haar werk kreeg ze verscheidene prijzen zoals de Special Prix Europa in 2008 voor 1 Minuut, de Theodor Award in 2011 voor De Stratofoon en de Zilveren Reissmicrofoon voor Plots in 2013.

Archive available for: Katinka Baehr

 • Liefde is een vreemde ziekte

  Love is a strange disease

  With: Jan Drost, Jan Hindrik Ravesloot, Karin Amatmoekrim, Katinka Baehr

  A programme on being in love and the art of loving. With physiologist Jan Hindrik Ravesloot, philosopher Jan Drost and writer Karin Amatmoekrim. In Dutch. Watch the video.

 • Wat mag een mensenleven kosten? Over de pijnlijkste vraag in de gezondheidszorg

  What's the price of a human life?

  With: Geert Linnebank, Job Kievit, Katinka Baehr, Kristien Hemmerechts, Maarten Postma, Thomas Nys

  Mogen patiënten met een zeldzame ziekte peperdure medicijnen krijgen, als er drastisch bezuinigd moet worden in de zorg? Wanneer is een behandeling te duur? En hoe weeg je belangen van een patiënt af tegen die van een hele samenleving als het gaat om leven en dood? Maar hoe bepaal je op basis van geld wie wel en wie niet de zorg krijgt die hij nodig heeft? Een gesprek onder leiding van Katinka Baehr. Bekijk de videoregistratie op deze pagina.

  Steeds meer specialisten en wetenschappers pleiten voor een afkappunt: een maximum bedrag per patiënt per gewonnen levensjaar van bijvoorbeeld 80.000 euro. Is de behandeling duurder, dan wordt die alleen uitgevoerd als de patiënt dat zelf betaalt.

  Een afkappunt betekent in de praktijk dat mensen met zeldzame ziekten, en met weinig vooruitzicht op genezing, niet meer de zorg of medicijnen krijgen die ze nodig hebben. Veel mensen vinden zo'n vast bedrag dan ook onmenselijk. Je kunt toch geen prijs aan een mensenleven plakken? Bovendien, vrezen de critici van het afkappunt, zorgen protocollen en regels alleen maar voor nog meer kosten in de zorg.

  In een nieuwe aflevering van de debattenreeks Science Unlimited stelden we de pijnlijke vraag 'Hoeveel mag een mensenleven kosten?' aan chirurg Job Kievit, filosoof en bedrijfseconoom Thomas Nijs, schrijver Kristien Hemmerechts en hoogleraar farmaco-economie Maarten Postma.

  Job Kievit is chirurg en hoofd van de sectie endocriene hoofd-en halschirurgie van het Leids Universitair Medisch Centrum. Daarnaast is hij hoogleraar en afdelingshoofd medische besliskunde. Zijn wetenschappelijke onderzoek richt zich op medische kwaliteit van zorg en op beslissingsprocessen in de geneeskunde. Kievit is onder meer lid van de Gezondheidsraad.

  Kristien Hemmerechts is schrijfster. In haar werk zijn leven en dood, gezondheid en ziekte terugkerende thema's. Ze heeft een scherpe blik op ethische kwesties en is niet bang voor taboes. Zoals in haar boek 'De vrouw die de honden te eten gaf', over de vrouw van Marc Dutroux, of haar nieuwste roman 'Haar Bloed' waarvoor ze meeliep op de afdeling hematologie in het VU Medisch Centrum.

  Maarten Postma is een expert op het gebied van de economische aspecten van geneesmiddelen. Hij is hoogleraar farmaco-economie bij de Rijksuniversiteit Groningen en heeft een nevenbenoeming bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij adviseerde o.a. de WHO en De Gezondheidsraad.

  Thomas Nijs studeerde wijsbegeerte en bedrijfseconomie en promoveerde aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij doet onder meer onderzoek naar het begrip autonomie in de gezondheidszorg.

 • Wetenschap is ook maar een mening

  Science is Just a Matter of Opinion

  With: Chris Keulemans, Frank Westerman, Geert Munnichs, Katinka Baehr, Roel Coutinho

  Productiegegevens Watch the video-registration of this programme. A discussion between Roel Coutinho (virologist) and Maarten Keulemans (head of the science department of De Volkskrant newspaper) on criticism on scientists.
  Moderated by Katinka Baehr. In Dutch.

 • Baas in eigen brein?

  Who reigns over my brain?

  With: Abdelkader Benali, Andries van der Leij, Katinka Baehr, Simon van Gaal

  Productiegegevens The first in a series of science debates: Science Unlimited The Series. In this programme three distinguished guests talk about free will. Does it exist or not? Kathinka Baehr (VPRO) leads the conversation between neuro psychologist Simon van Gaal, neuro-marketing researcher Andries van der Leij and writer Abdelkader Benali.
  The programme is in Dutch, and made by Writers Unlimited (Ger Wieberdink) and Bibliotheek Den Haag. Sponsored by the Municipality of The Hague.