Inschrijven op de nieuwsbrief

Yentl van Stokkum

Yentl van Stokkum - Winternachten 2022 - fotograaf: Jan Reinier van der Vliet
Yentl van Stokkum - Winternachten 2022 - fotograaf: Jan Reinier van der Vliet

(1991) was ooit kunstdocent in het middelbaar onderwijs, nu schrijft ze theaterteksten, hoorspelen, poëzie en essays. In 2017 studeerde ze af in Writing for Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, waarna ze werd geselecteerd voor het talentontwikkelingstraject Slow Writing Lab van het Letterenfonds. Ze is redactielid bij Hard//hoofd, publiceert in Tirade, de Revisor en op Samplekanon en volgt een ontwikkeltraject bij productiehuis De Nieuwe Oost | Wintertuin. Van Stokkum stond op diverse podia, waaronder Dichters in de Prinsentuin, het Betweterfestival, Brainwash festival, het Nijmeegs Boekenfeest en Lowlands. Ook droeg ze bij aan de bundel NYX: berichten uit de nacht (2018) en werd de door haar geschreven voorstelling Chimo zei Lila in 2019 genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs. Van Stokkums debuutbundel Ik zeg Emily, over het leven en werk van de Engelse schrijfster Emily Brontë, verscheen in 2021 en ligt op de grens tussen poëzie, verhalend proza en séance. In hetzelfde jaar ontving ze het C.C.S. Crone stipendium.

(WN 2022)

Archief beschikbaar voor: Yentl van Stokkum

 • Winternachten 2022

  Spookstemmen

  Met: Corinne Heyrman, Pola Oloixarac, Vampire Boyfriend, Yentl van Stokkum

  De geesten kwamen ons bezoeken tijdens deze middag in PIP! Kwam je ook? Een literair spookhuis op klaarlichte dag, waar je je hart kon ophalen aan poëzie, literatuur en muziek. Tijdens dit programma van Winternachten kreeg je op één zaterdagmiddag een compleet spectrum aan moderne, feministische horror, haunted verhalen en poëzie te zien en te horen. Je hoorde poëzie van Yentl van Stokkum (uit haar spooky bundel Ik zeg Emily), Corinne Heyrman bracht in muziek en tekst ten gehore hoe het is om in een psychose te zitten, én je hoorde lekker grimmige literatuur uit de mond van de Argentijnse schrijver Pola Oloixarac, wiens roman Mona een heerlijke satire op de literaire wereld is. De Nederlands/Vlaamse band Vampire Boyfriend bracht het zoete en het zware samen in zelfverzekerde, rafelige liedjes.

  Ticket: €11,- inclusief spooky cocktail
  Of een combiticket (€17,50) voor dit programma én When did it all go terribly wrong?, het filmgesprek met Pola Oloixarac.

  Voertaal: Engels en Nederlands.

 • Winternachten 2022 – Friday Night Unlimited

  This House is Haunted

  Schitterende literaire nachtmerries uit Latijns-Amerika - met Pola Oloixarac, Agustina Bazterrica, Yentl van Stokkum & Elfie Tromp (moderator)

  Dromerige dorpjes in de jungle, de mysterieuze doolhoven van Borges en de tedere poëzie van Pablo Neruda - dat is waar we de 'traditionele' Latijns-Amerikaanse literatuur van kennen. Maar de afgelopen jaren is er een nieuwe generatie (vooral) vrouwelijke schrijvers opgestaan die andere, meer duistere beelden nodig hebben om hun (politieke) realiteit te beschrijven. In het nieuwe, oprukkende magisch realisme van deze auteurs vind je geen dromerige doolhoven, maar geesten, voodoo, bloed en gruwel. Met gothic- en horrorelementen zetten deze schrijvers hun verhalen kracht bij en trekken ze hun lezers mee de diepte in. Wat biedt dit genre aan een schrijver - en wat doet het met de lezer?

  Tijdens dit programma gingen we in gesprek met auteurs die op schitterende, literaire wijze nachtmerries tot leven weten te wekken. Te gast waren de Argentijnse auteurs Pola Oloixarac en Agustina Bazterrica. Oloixarac weet in haar werk met subtiele, beklemmende beelden een realiteit te schetsen die nét niet helemaal klopt, en Bazterrica zet in haar boek Schitterend lichaam een bloedstollende wereld neer waarin kannibalisme de norm is geworden. Schrijver en dichter Yentl van Stokkum schreef speciaal voor dit programma een haunted zomergedicht en bracht dat live ten gehore. Auteur en horrorliefhebber van het eerste uur Elfie Tromp modereerde het programma. Ook Walid Ben Selim, de helft van het muzikale duo N3rdistan, was erbij en trad op samen met Pola Oloixarac.

  Voertaal: Engels.

  Nog niet bekend met het werk van deze twee Argentijnse literaire geweldenaars? Boekentips voor wie zich wil inlezen:

  • Mona (2021, beschikbaar in het Engels, niet naar Nederlands vertaald) van Pola Oloixarac
  • Savage Theories (2017, beschikbaar in het Engels, niet naar Nederlands vertaald), van Pola Oloixarac
  • Dark Constellations (2020, beschikbaar in het Engels, niet naar Nederlands vertaald) van Pola Oloixarac
  • Schitterend lichaam (2020) van Agustina Bazterrica (Engelse vertaling: Tender is the Flesh)