Inschrijven op de nieuwsbrief

Typhoon

Typhoon (uitsnede) - foto Herb Alfonso
Typhoon (uitsnede) - foto Herb Alfonso

(Zwolle, 1984) is de rappersnaam van Glenn de Randamie. Typhoon begon op z'n vijftiende in Rudeteenz en drie jaar later verschenen zijn eerste eigen nummers op Vet verse flows. In 2004 won hij de Grote Prijs van Nederland. In 2007 maakte hij zijn eerste soloalbum, Tussen licht en lucht. Twee jaar later richtte hij met vier rappersvrienden de Fakkelbrigade op, won hij de Zilveren Harp en maakte een EP met New Cool Collective waarmee hij ook optrad. Ook reisde hij met een groep jongeren naar Kenia en deed hij mee aan een theatertournee. In 2014 verscheen zijn tweede soloalbum Lobi Da Basi, met de single Hemel Valt. Datzelfde jaar werd hij de 'huisband' van De Wereld Draait Door. In 2015 werd Lobi Da Basi bekroond met een Gouden Plaat en kreeg hij twee Edisons. Typhoon, die als stotteraar woordkunstenaar werd, werkt nu ook als coach om mensen te leren omgaan met hun onzekerheden.

(2015)

Archief beschikbaar voor: Typhoon

 • Winternachten 2016

  Schrijversfeest

  Met: Aad Meinderts, Adriaan van Dis, Anna Woltz, Annelies Verbeke, Dick van der Harst, Edward van de Vendel, Femke Halsema, Francis Broekhuijsen, Ilja Leonard Pfeijffer, Job Cohen, Joris Wijsmuller, Lamin Kuyateh, Michael Krüger, Rodaan Al Galidi, Typhoon

  Een feestelijk programma rond de uitreiking van de Jan Campert-prijzen, de literatuurprijzen van de gemeente Den Haag. We vieren de Nederlandse literatuur met diverse optredens van schrijvers, dichters en musici. Rodaan Al Galidi opent het programma met een gedicht. Michael Krüger, dichter en voormalig uitgever van vele Nederlandse auteurs bij Hanser Verlag in Berlijn, geeft zijn visie op 'De Staat van de Nederlandse letteren'. Vervolgens reikt Joris Wijsmuller, wethouder voor cultuur van de gemeente Den Haag, de prijzen uit. Ilja Leonard Pfeijffer ontvangt de Jan Campert-prijs voor zijn poëziebundel Idyllen. Femke Halsema houdt een lofrede voor hem. Annelies Verbeke krijgt de F. Bordewijk-prijs voor haar roman Dertig Dagen. Kora-speler Lamin Kuyateh vertolkt een 'praise song' voor haar. De prijs voor jeugdliteratuur - de Nynke van Hichtum-prijs - gaat naar Anna Woltz voor de roman Honderd uur nacht. Edward van de Vendel zwaait haar lof toe. De middag culmineert in de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs voor een geheel oeuvre, die dit jaar wordt uitgereikt aan Adriaan van Dis, geliefd schrijver en festivalvriend van het eerste uur. Hij wordt toegesproken door een groot bewonderaar, Job Cohen, en toegezongen door Typhoon. Een programma in samenwerking met de Jan Campert-stichting / Letterkundig Museum en het Nederlands Letterenfonds.

 • Winternachten 2014 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

  Noem mij, noem mij!

  'Noem mij, noem mij, spreek mij aan,  o, noem mij bij mijn diepste naam. Voor wie ik liefheb, wil ik heten,' dichtte Neeltje Maria Min al bijna 50 jaar geleden. Het diepe verlangen naar liefde en bevestiging wordt vanavond muzikaal en poëtisch vertolkt door de dichters, die Arie Boomsma aan ons voorstelt:  de aanstormende jonge debutante Kira Wuck, genomineerd voor de C. Buddingh' prijs, de gelauwerde in Zuid- Afrika wonende dichter Alfred Schaffer, de doorlopend verliefde Nederlands-Irakese Rodaan Al Galidi en de genomineerden voor de VSB Poeziëprijs Miriam Van hee en Antoine de Kom. Gelardeerd met een spetterend optreden van rapper/dichter Typhoon. 

  Programma ism Poetry International en CPNB