Tom Lanoye
(België, 1958) Een slagerszoon met een brilletje (1985) was het schrijversdebuut van Tom Lanoye. Naast romans schrijft de gelauwerde Vlaming ook poëzie, scenario's, columns en toneelstukken. Lanoye woont en werkt afwisselend in Kaapstad en Antwerpen, waar hij van 2003-2005 stadsdichter was. Met de twaalf uur durende toneelmarathon Ten Oorlog (1997), zijn bewerking in verzen van acht stukken van Shakespeare, oogstte hij internationaal succes. Hij schreef bestsellers als Sprakeloos, Het derde huwelijk, Ten oorlog en Kartonnen dozen. Er is werk van hem vertaald in meer dan vijftien talen en zes van zijn romans werden verfilmd. In 2012 schreef hij het boekenweekgeschenk: Heldere Hemel. Zijn laatste roman Zuivering (2017) is een typische Lanoye: inktzwart met een ingenieuze plot en een virtuoze stijl. Tijdens het Winternachten festival in 2014 ontving Tom Lanoye de Constantijn Huygens-prijs voor zijn hele oeuvre.
Archief beschikbaar voor: Tom Lanoye
-
Tom Lanoye introduceert de Zuid-Afrikaanse schrijfster Marianne Thamm
Met: Marianne Thamm, Tom Lanoye
De Zuid-Afrikaanse schrijfster, journaliste en stand-up comedian Marianne Thamm groeide op in de minder gegoede suburbs van Pretoria tijdens de hoogtijdagen van de Apartheid. Vandaag de dag is ze een uitgesproken feministe en de trotse moeder van twee tieners. In haar boek De ondraaglijke blankheid van het bestaan (in Zuid-Afrika verschenen onder de titel Hitler, Verwoerd, Mandela and Me) beschrijft ze haar leven. 'Geen fantast had het zo gek kunnen verzinnen' schreef Tom Lanoye in het voorwoord.
Marianne is de dochter van een ongeletterde Portugese communiste en een Duitse nazi-krijgsgevangene. Haar ouders trouwden na de oorlog in Engeland en emigreerden later naar Pretoria. Op haar onnavolgbare, komische en openhartige wijze verhaalt ze over de complexe verhouding met haar ouders, en in het bijzonder die met haar vader en de altijd aanwezige spookbeelden uit de geschiedenis.
Eenmaal volwassen adopteerde Marianne samen met haar vriendin twee zwarte weesmeisjes, en pas daarop liet haar vader eindelijk zijn nazi-sympathieën varen en kwam tegenover zijn dochter in het reine met zijn oorlogsverleden.
Het verhaal van Marianne Thamms leven is een vertelling van twee continenten en vele levens. Een relaas van liefde, waarheid, verzoening en vergeving.
Tom Lanoye die een groot deel van het jaar in Zuid-Afrika woont - ging op deze avond met de schrijfster in gesprek. Voor hem is Marianne Thamm een van de grappigste en scherpste geesten die hij kent; ze is de vrouw van zijn leven en de reden waarom hij en zijn man zelf elke winter weer doorbrengen in Kaapstad.B-Unlimited met Tom Lanoye & Marianne Thamm
vrijdag 20 april 2018 van 20.30 -22.00 uur
zaal open 20.00 uur
Programma samengesteld door Ilonka Reintjens (Writers Unlimited)
Boekverkoop in de zaal door Van Stockum Boekverkopers
Centrale Bibliotheek, Studio B, Spui 68 Den Haag -
Schrijversfeest 2014
Met: Aad Meinderts, Alfred Schaffer, Antjie Krog, Bettine Vriesekoop, Elsbeth Etty, Francis Broekhuijsen, Geert Mak, Huub van der Lubbe, Jaap Goedegebuure, Jan Paul Schutten, Marjolein de Jong, Micha Hamel, Oek de Jong, Ronald Snijders, Tijs Goldschmidt, Tiziano Perez, Tom Lanoye
Het Schrijversfeest vormt de feestelijke afsluiting van het festival met een programma vol schrijvers en andere gasten. Op het programma onder andere optredens van dichter Alfred Schaffer, Geert Mak, de Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog, Tom Lanoye, literatuurcritica Elsbeth Etty, fluitist Ronald Snijders en zanger/dichter Huub van der Lubbe.
In het Schrijversfeest is de uitreiking van de Jan Campert-prijzen opgenomen, de literatuurprijzen van de Gemeente Den Haag, met onder andere de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs voor een geheel oeuvre. Die prijs wordt uitgereikt aan Tom Lanoye. De Zuid-Afrikaanse schrijver Antjie Krog houdt voor hem een lofrede en we zien Lanoye met zijn dankwoord.
De F. Bordewijk-prijs is voor Pier en Oceaan van Oek de Jong. De roman zal worden aangeprezen door literatuurcriticus/emeritus hoogleraar Jaap Goedegebuure. Componist en dichter Micha Hamel krijgt de Jan Campert-prijs voor zijn dichtbundel Bewegend doel. Schrijfster/journaliste en voormalig topsporter Bettine Vriesekoop zal de bundel bij ons aanbevelen. De Nynke van Hichtum-prijs voor jeugdliteratuur is voor Het raadsel van alles wat leeft van Jan Paul Schutten. Dat boek wordt aangeprezen door bioloog en schrijver Tijs Goldschmidt.
Nederlandstalig programma. In samenwerking met het Nederlands Letterenfonds en de Jan Campert Stichting. Het eerder aangekondigde optreden van Anne Vegter gaat wegens ziekte niet door.
-
Tom Lanoye leest Tom Lanoye
"Tom Lanoye heeft de Nederlandstalige literatuur een adembenemend oeuvre geleverd, waarin de taal kolkt en stroomt en de wereld geen moment rust wordt gegund", schrijft de jury van de Constantijn Huygensprijs 2013. Voordat hij morgenmiddag in het Schrijversfeest deze prestigieuze prijs in ontvangst neemt, trakteert hij ons vanavond op een gelegenheidsprogramma, waarin de meester zelf fragmenten uit zijn werk voordraagt. Nederlandstalig.
-
Antjie Krog Sestig
Met: Ad Zuiderent, Adriaan van Dis, Anne Vegter, Antjie Krog, Anton Korteweg, Bas Kwakman, Christine Otten, Hester Knibbe, Ineke Holzhaus, Jan Baeke, Jan Klug, Jan van der Haar, K. Michel, Liesbeth Lagemaat, Mark Boog, Peter Swanborn, Raj Mohan, Rob Schouten, Robert Dorsman, Rodaan Al Galidi, Tom Lanoye, Tsead Bruinja
Nederlandse dichters eerden de Zuid-Afrikaanse schrijver en dichter Antjie Krog, die haar zestigste verjaardag in Den Haag kwam vieren. Een feestelijke avond, waarin Antjie Krog haar favoriete Afrikaanstalige gedichten voordroeg. Adriaan van Dis sprak met haar over de positie van de dichter in Zuid-Afrika. Een keur aan dichters trad voor haar op, zoals Hester Knibbe, Christine Otten, Rob Schouten, Jan Baeke, Tsead Bruinja, Rodaan Al Galidi, Anton Korteweg, Raj Mohan, Peter Swanborn, Jan van der Haar en Ad Zuiderent.
Ter gelegenheid van haar verjaardag schreven meer dan veertig dichters een gedicht voor Antjie Krog. Deze gedichten zijn gebundeld in een speciale uitgave van Tortuca, tijdschrift voor literatuur en beeldende kunst, die op deze avond aan haar werd aangeboden. Bas Kwakman, directeur van Poetry International Rotterdam, presenteerde het programma.Antjie Krog (23 oktober 1952) is een van de belangrijkste schrijvers van Zuid-Afrika: dichter, schrijver van proza en non-fictie, en journalist. Een heldere analytica wordt zij genoemd en een verfrissende denker. In De kleur van je hart (2000) deed zij op indringende wijze verslag van het werk van de Zuid-Afrikaanse Waarheids- en Verzoeningscommissie. Na haar poëziedebuut Dogter van Jefta in 1970 publiceerde ze nog vele bundels zoals Otters in bronslaai, Jerusalemgangers, Lady Anne, Kleur kom nie alleen nie en Lijfkreet. Haar werk werd vele malen bekroond, onder andere met de Reina Prinsen Geerligsprijs, de Hertzogprijs, de Pringle Award en de Alan Paton Award.
-
Zuid-Afrikaanse Winternacht
Met: Aad Nuis, Adriaan van Dis, Carl Niehaus, Emma Huismans, Etienne van Heerden, Henk van Woerden, Lesego Rampolokeng, Louis Maholo and Friends, Michaël Zeeman, Peter Snyders, Robert Dorsman, Sandile Dikene, Soli Philander, Thula Sizwe, Tom Lanoye, Tribal Countdown, Vernon February
Een avond met de schrijvers uit Zuid-Afrika en Nederland. Zij lazen voor uit hun werk en werden geïntroduceerd door Aad Nuis. Ze werden geinterviewd door Michaël Zeeman en Robert Dorsman. In het muziekprogramma waren optredens van o.a. Tribal Countdown. Louis Maholo, Seon Birgin, Frankie Douglas en Ernst Glerum en optredens van de populairste stand-up comedian in Zuid-Afrika, Soli Philander. In het Filmhuis waren te zien de documentaire 'Mandela, Son of Africa, Father of a Nation' van Jo Menell, die vorig jaar werd genomineerd voor een Oscar in de categorie 'beste documentaire'. Verder o.a. de film 'Breaker Morant' , het aangrijpende drama van regisseur Bruce Beresford over de Boerenoorlog en enkele korte films over Zuid-Afrika uit het begin van deze eeuw.