Inschrijven op de nieuwsbrief

Timothy Snyder

Timothy Snyder
Timothy Snyder

(VS, 1969) is een internationaal toonaangevende historicus gespecialiseerd in Centraal- en Oost-Europa, Rusland en de Holocaust. De hoogleraar geschiedenis aan de Yale University publiceerde invloedrijke studies. Zijn belangrijkste boeken zijn Nationalism, Marxism, and Modern Central Europe: A Biography of Kazimierz Kelles-Krauz (1998); De rode prins: het einde van een dynastie en de opkomst van het moderne Europa (2008); Bloedlanden: Europa tussen Hitler en Stalin (2010), Thinking the Twentieth Century (met Tony Judt, 2012); Zwarte aarde: geschiedenis van de Holocaust (2015); Over tirannie: twintig lessen over de twintigste eeuw (2017); en De weg naar onvrijheid: Rusland, Europa, Amerika (2018) en het hoogst actuele Over vrijheid (2024).

(WU2025)

Archief beschikbaar voor: Timothy Snyder

  • Writers Unlimited 2025

    Freedom: interview with Timothy Snyder

    Met: Sophie Derkzen, Timothy Snyder

    Historicus Timothy Snyder is wereldberoemd door zijn boeken over tirannie en Oost-Europa. Zijn nieuwste boek gaat over hoe de vrijheid op het spel staat. Zaterdagmiddag 25 januari 2025 interviewt Sophie Derkzen hem in het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag over zijn boek Over vrijheid.

    Over vrijheid is het even briljante als hoogst actuele nieuwe boek van de beroemde Yale-historicus en auteur van onder andere de bestsellers Bloedlanden en Over tirannie.

    Wat is vrijheid? Waarom is onze vrijheid in gevaar? En waarom is vrijheid onze enige kans om te overleven? Vrijheid is de kern van onze westerse wereld, het hart van onze democratie, maar we zijn uit het oog verloren wat het betekent, met crisis als resultaat.

    Te veel mensen beschouwen vrijheid als de afwezigheid van staatsmacht. We denken dat we vrij zijn als we kunnen doen en zeggen wat we willen en zo min mogelijk worden gehinderd door de overheid. Maar echte vrijheid is niet zozeer vrijheid van als wel vrijheid om te gedijen, om dingen op het spel te zetten voor een toekomst die we samen kiezen en waar we samen aan werken.

    Timothy Snyder is een internationaal toonaangevende historicus gespecialiseerd in Centraal- en Oost-Europa, Rusland en de Holocaust. De hoogleraar geschiedenis aan de Yale University publiceerde invloedrijke studies. Zijn belangrijkste boeken zijn Nationalism, Marxism, and Modern Central Europe: A Biography of Kazimierz Kelles-Krauz (1998); De rode prins: het einde van een dynastie en de opkomst van het moderne Europa (2008); Bloedlanden: Europa tussen Hitler en Stalin (2010), Thinking the Twentieth Century (met Tony Judt, 2012); Zwarte aarde: geschiedenis van de Holocaust (2015); Over tirannie: twintig lessen over de twintigste eeuw (2017); en De weg naar onvrijheid: Rusland, Europa, Amerika (2018) en het hoogst actuele Over vrijheid (2024).

    Sophie Derkzen is journalist en radiopresentator met een fascinatie voor internationale politiek en cultuur. Op NPO Radio 1 presenteert ze voor de VPRO Bureau Buitenland, in 2022 bekroond met de Zilveren Reissmicrofoon voor het beste radioprogramma van het jaar. Ze maakte de podcasts Stad in Oorlog: Charkiv een jaar onder vuur (winnaar Zilveren Reiss Microfoon 2023) en Generatie Merkel (4**** in de Volkskrant).


    Festivaltip 1: Timothy Snyder, Andrej Koerkov en Lisa Weeda spreken tijdens Saturday Night Unlimited (25 januari vanaf 20:00 uur in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag) over schrijven in oorlogstijd in het deelprogramma Writing in Times of War.

    Festivaltip 2: kom voor de full festival experience naar de grote festivalavonden Friday Night Unlimited (24 januari) en Saturday Night Unlimited (25 januari)! Beide avonden kies je je eigen route langs zo'n twintig optredens, gesprekken en voordrachten op vijf podia in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag. Nederlands en Engels gesproken.

    Festivaltip 3: concert- en festivalliefhebbers opgelet! Omdat Writers Unlimited 30 jaar festivals maakt, vieren we ons jubileum met Playing with Fire, een show vol muziek, dans en literatuur in Amare (Danstheater) op zondagmiddag 26 januari. Je ziet en hoort onder meer Spinvis, Shirma Rouse, XILLAN, Babs Gons, Joost Oomen, Zaïre Krieger, Claudia Karapanou Flamenco Trio, Koninklijk Conservatorium Dans en percussiegroep Pulse o.l.v. Eli Wing. Boek snel! Tickets zijn 11 euro (jongeren tot en met 29 jaar of student), of 16 - 35 euro (afh. van stoelkeuze).


    Van 23 tot en met 26 januari 2025 is Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag te vinden in theaters, bibliotheken en scholen door de hele stad: van Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag, Amare en Paard tot Theater Dakota en Theater De Vaillant, de bibliotheken Laakkwartier, Nieuw Waldeck, Schilderswijk en Ypenburg, het Institute of Social Studies en De Haagse Hogeschool. Met ruim 120 schrijvers, dichters, spoken word-artiesten en musici uit binnen- en buitenland. Met voordrachten, proza, gedichten, storytelling, spoken word, auteursinterviews, actuele gesprekken, films en muziek.

  • Writers Unlimited 2025 – Saturday Night Unlimited

    Boek van mijn leven: Charlotte Remarque in gesprek met Timothy Snyder

    Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden. Interview: Charlotte Remarque.

  • Writers Unlimited 2025 – Saturday Night Unlimited

    Writing in Times of War

    Timothy Snyder, beroemd Amerikaans historicus gespecialeerd in de geschiedenis van Midden en Centraal Europa, opent Writing in Times of War met een mini-college over de Russische aanval op Oekraïne.

    Schrijvers Andrej Koerkov, Timothy Snyder en Lisa Weeda verkennen vervolgens in gesprek met Eva Hartog aan de hand van hun eigen werk en het werk van hun collega-schrijvers wat het betekent om te schrijven over en in tijden van oorlog. Is taal toereikend, biedt taal troost en is taal het beste medium om de wereld te vertellen over de toestand in een oorlogsgebied? Is fictie soms nodig om de feiten te beschrijven?

    Timothy Snyder is een internationaal toonaangevende historicus gespecialiseerd in Centraal- en Oost-Europa, Rusland en de Holocaust. De hoogleraar geschiedenis aan de Yale University publiceerde invloedrijke studies. Zijn belangrijkste boeken zijn Nationalism, Marxism, and Modern Central Europe: A Biography of Kazimierz Kelles-Krauz (1998); De rode prins: het einde van een dynastie en de opkomst van het moderne Europa (2008); Bloedlanden: Europa tussen Hitler en Stalin (2010), Thinking the Twentieth Century (met Tony Judt, 2012); Zwarte aarde: geschiedenis van de Holocaust (2015); Over tirannie: twintig lessen over de twintigste eeuw (2017); en De weg naar onvrijheid: Rusland, Europa, Amerika (2018) en het hoogst actuele Over vrijheid (2024).

    Andrej Koerkov is een Oekraïense auteur die beroemd is om de mix van harde werkelijkheid en absurde humor in zijn romans en nonfictieboeken. Hij is geboren in Leningrad, groeit op in Kyiv en schrijft in het Russisch en Oekraïns. Zijn werk is vertaald in 37 talen en uitgegeven in 65 landen. Hij is een gerespecteerd commentator over de situatie in Oekraïne. In De laatste liefde van de president, vertaald in 2008, beschrijft Koerkov met veel humor en cynisme hoe een jongen zich weet op te werken tot machtigste man van het land. In 2014 verschijnt Ukraine Diaries, een ooggetuigeverslag van de politieke onrust in Oekraïne. Dagboek van een invasie (2022) en het daar op aansluitende Onze dagelijkse oorlog (2024) zijn bundelingen van Koerkovs artikelen en commentaren, en tevens opmerkelijke documenten van een briljante schrijver temidden van een 21e eeuwse oorlog. Koerkov publiceerde in 2024 The Silver Bone, het eerste deel van The Kyiv Mysteries, zijn reeks misdaadromans in historische setting. Het tweede deel The Stolen Heart verschijnt in 2025 en Koerkov schrijft aan het derde deel The Public Sauna Case.

    Lisa Weeda schrijft proza, toneel en non­fictie. In 2016 verscheen haar chapbook De benen van Petrovski, een literaire weerslag van haar reis naar Oekraïne, het land waar haar grootmoeder vandaan komt en nog een groot deel van haar familie woont. Haar romandebuut Aleksandra verscheen in 2021. Daarin is haar grootmoeder de spil van het verhaal. Zij stuurt hoofdpersonage Lisa naar de Donbas om te zoeken naar haar oom Kolja. De roman, akelig actueel door de oorlog in Oekraïne, omvat in een maalstroom van dromen en nachtmerries zowel de geschiedenis van een land als van een familie. Lisa publiceerde werk in de Revisor, Tirade, Das Magazin, De Titaan en De Optimist. IN 2024 verscheen haar roman Dans dans revolutie.

    Eva Hartog is een journalist die tien jaar werkzaam was in Rusland. Hartog studeerde Liberal Arts and Scienes aan Utrecht University College en politieke filosofie aan de Universiteit van Leiden. Zij was van 2017-2019 hoofdredacteur van de Engelstalige krant The Moscow Times. Als correspondent voor onder meer de Groene Amsterdammer woonde en werkte ze in Moskou tot in 2023 haar visum niet werd verlengd. Nu is ze journalist voor onder andere Politico.

    Writing in Times of War is voor Writers Unlimited Festival 2025 samengesteld door Ilonka Reintjens.