Inschrijven op de nieuwsbrief

Soortkill

Soortkill
Soortkill

(1993) is een schrijver uit Smibsaland: de Amsterdamse Bijlmer. Lid van kunstenaarscollectief/platform Smib Worldwide bracht hij in eigen beheer het Smibanese woordenboek uit, over de straattaal van de Bijlmer (bijnaam Bims, omgedraaid Smib). Het is het fundament van de nederhop en eigenlijk een dialect van de straattalen in Nederland. Soortkill, dat 'type jongen' betekent in het Smibanese, zei in het Parool: "Zodra er regels zijn, is iets geen straattaal meer. Straattaal is vrij. […] Het verandert steeds, je kunt er ­eigenlijk geen boek van maken." Toch verschijnt het Smibanese Woordenboek 2.0, een uitgebreide editie die ook in de geschiedenis van de Bijlmer duikt. Daarnaast richtte hij de Smibanese University op, een 'fictieve hiphopschool' en ontwikkelingscentrum dat met boeken, tijdschriften en podcasts probeert jongeren te onderwijzen. Soortkill geeft hoorcolleges en werkt in de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan zijn eigen mediatheek met meer dan 400 boeken.

(WN 2020)

Archief beschikbaar voor: Soortkill

  • Winternachten 2020 – Saturday Night Unlimited

    Nationale Quiz Nieuw Nederlands

    Naar aanleiding van het Smibanese Woordenboek 2.0 dat onlangs is verschenen houdt Winternachten festival de Nationale Quiz Nieuw Nederlands! Doe mee en toets je kennis van Nieuw Nederlands, met invloeden vanuit het Turks, Sranantongo, Papiaments, Engels en Berbers.

    Voor het geval we er niet helemaal uitkomen, hebben we een fantastisch panel van deskundigen uitgenodigd voor toelichting en uitleg, gevormd door Soortkill - samensteller van Smibanese Woordenboek en actief in Collectief SMIB; cabaretière, actrice en columniste Funda Müjde; schrijver, docent en bedenker van de Berberbibliotheek Asis Aynan, en cabaretier, zanger, acteur en presentator Jörgen Raymann. Onder leiding van voormalig nieuwslezer, actrice, schrijver maar nu ook quizmaster Noraly Beyer.