Inschrijven op de nieuwsbrief

Ronald Severing

Ronald Severing - 
Ronald Severing - 

(1949) is directeur van de Fundashon pa Planifikashon di Idioma (Stichting voor Taalplanning) te Curaçao. Het instituut heeft tot taak de relevante talen in de gemeenschap te bevorderen en ondersteuning te geven aan de overheid bij de regulering van de taalsituatie. Severing studeerde Nederlands aan de KUN, deed sociolinguïstiek en toegepaste taalwetenschap aan de KUB en promoveerde in de sociale wetenschappen in Nijmegen op een onderzoek over meertalige geletterdheid en onderwijssucces. Hij is jarenlang op alle niveaus werkzaam geweest in het onderwijs zowel in Nederland als op de Antillen. Verder is hij hoofdauteur van methodes voor het leren van Papiamentu zoals Trampolin, Mosaiko en Cristal en de Nederlandstalige literatuurmethode voor het havo/vwo: Kadans. Ook schreef hij over auteurs als Cola Debrot en Frank Martinus Arion.

(WIN 2005)

Archief beschikbaar voor: Ronald Severing

  • Winternachten 2008 – Winternachten zaterdagavond

    Groot Dictee Papiaments van het Koninkrijk der Nederlanden

    Wegens succes in 2006 geprolongeerd: het openbaar dictee Papiaments! Sinds maart 2007 is het Papiaments een officiële taal op de Nederlandse Antillen - dus hoog tijd om uw kennis te testen. Deelnemers kunnen kiezen uit het dictee Papiamentu (dat op Curaçao en Bonaire gesproken wordt) en Papiamento (Aruba). De FPI (Stichting voor taalplanning) uit Curaçao stelt de tekst op, samen met schrijfster Sonia Garmers, die deze in eigen persoon zal dicteren. Het Papiamento wordt gedicteerd door Sidney Kock, persvoorlichter van het Arubahuis in Den Haag. Het is niet meer dan rechtvaardig dat oud-lid van de Raad van State Gilbert Wawoe en schrijfster Olga Orman, die in 2006 dicteerden, nu zelf aan deze spellingtest onderworpen zullen worden. Winternachten zorgt voor pen en papier. Een deskundige jury met Quito Nicolaas en Igma van Putte onder leiding van directeur Ronald Severing van het FPI beoordeelt de dictees en beloont de winnaars met een passende prijs. Het dictee is aan het begin van de avond geprogrammeerd. Kom op tijd, vol is vol.

  • Winternachten 2006

    De Taalstrijd - debat over taalpolitiek in Suriname, de Antillen en Nederland

    Met: Drisana Deborah Jack, Frank Martinus Arion, Liesbeth Koenen, Rappa, Ronald Severing, Ruben Severina

    Papiamentu, Papiamento, Sranantongo, Sarnami, Engels, Nederlands... De talen op de Antillen en in Suriname staan onder druk. Wat is de positite van het Papiamentu op Curaçao en Bonaire, het Papiamento op Aruba en het Engels op Sint Maarten? En hoe gaat het in Suriname, waar Nederlands de officiële taal is, waar iedereen Sranantongo spreekt en waar de taal van de grootste bevolkingsgroep (de Hindostanen) het Sarnami is?

    Een sterke taalpolitiek ontbreekt op de Antillen en in Suriname, en zo blijft het Nederlands de instructie- en standaardtaal. In Nederland staat het Nederlands onder druk door het groeiende aandeel van Engels in onderwijs en het dagelijks leven, en door de groeiende belangstelling voor de regionale talen. Ook in Nederland wordt geen duidelijke taalpolitiek gevoerd. Is de positie van het Nederlands in Suriname en op de Antillen sterker dan in Nederland? Hierover gingen de panelleden in discussie, met elkaar, en met het publiek. Met Liesbeth Koenen (taalkundige uit Nederland), Rappa (schrijver en leraar Nederlands in Paramaribo), Drisana Deborah Jack (dichter en beeldend kunstenaar uit Sint Maarten), Ronald Severing (directeur van de FPI, stichting voor taalplanning op Curacao) en zijn eilandgenoot en schrijver Frank Martinus Arion. Ruben Severina leidde het gesprek. Nederlandstalig.

  • Winternachten 2006 – WINTERNACHT 2

    Het dictee Papiaments van het Koninkrijk der Nederlanden

    Dat weinig sprekers van het Papiaments de spelling van hun moedertaal goed beheersen is geen wonder. Hoewel de spelling wel officieel is vastgelegd, is het onderwijs daarin pas enkele jaren goed in gang. Met dit eerste openbare dictee namen we de stand van zaken op. Bezoekers van Winternachten werden uitgenodigd om mee te doen: ze kozen voor Papiamentu of Papiamento, en testten hun kennis. Winnaars van het dictee waren Magda Rafael, die drie fouten maakten in het dictee in het Papiamentu (de Curaçaose en Bonairiaanse variant) en Richard de Veer, die nul fouten maakte in het Papiamento (Aruba). Gemiddeld werden 8,1 fouten gemaakt in het Papiamento, en 9,2 fouten in het Papiamentu. De winnaars kregen als prijs een exemplaar van het in 2005 verschenen Groot Woordenboek Papiaments-Nederlands. Het dictee werd samengesteld door het FPI (Stichting voor taalplanning) uit Curaçao. Juryvoorzitter was de directeur van het FPI, Ronald Severing. Gilbert Wawoe, lid van de Raad van State, dicteerde het Papiamentu en kinderboekenschrijfster Olga Orman het Papiamento. Test uw kennis alsnog: de correcte spelling kunt u lezen in dit document (PDF). Het dictee kunt u beluisteren op deze pagina. Nederlands- en Papiamentstalig.