Rendra
(Solo, Midden-Java, 1935 - Bogor 2009) was dichter, toneelschrijver en acteur. Van 1964 tot 1967 verbleef hij in de Verenigde Staten, waar hij onder meer studeerde aan de American Acadamy of Dramatic Art. In 1968 richtte hij het Bengkel Teater op in Depok, dat met zijn eigenzinnige stukken vaak opschudding veroorzaakte. Door zijn onconventionele acties en kritische houding kwam hij meerdere malen in conflict met de regering. Als dichter debuteerde hij in 1957 met de bundel Ballada orang-orang tercinta (Balladen der beminde mensen). Enkele andere bundels zijn: Blues untuk Bonnie (Blues voor Bonnie) uit 1961 en Sajak-sajak sepatu tua (Verzen van oude schoenen) uit 1972. Zijn werk is o.a vertaald in het Engels, Nederlands en Duits. Rendra plaatste zijn poëzie in de traditie van de Indonesische orale cultuur en beschouwde de literatuur als een 'performing act'.
Archief beschikbaar voor: Rendra
-
Live bloemlezing
Met: Arahmaiani, Aya Zikken, Breyten Breytenbach, Dan Jacobson, Denis Henriquez, Frank Martinus Arion, Gerrit Komrij, Henk van Woerden, Jit Narain, Michiel van Kempen, Pim de la Parra, Rendra, Rudy Kousbroek, Soli Philander
Het festival van 1999 werd afgesloten met een 'live bloemlezing'. Deelnemers aan het festival droegen elk hun favoriete gedichten en romanfragmenten uit elkaars literaturen voor. Zo ontstond uit een bonte rij van optredens van kunstenaars een levende bloemlezing uit de Surinaamse, Indonesische, Antilliaanse en Zuid-Afrikaanse literatuur.
-
Performing Poets en verhalen
De populaire Zuid-Afrikaanse performer Soli Philander presenteerde in de foyer van het theater een doorlopend programma met 'performing poets' en schrijvers uit Suriname, Curaçao, Zuid-Afrika en Indonesië. Performer bij uitstek toonde zich de grote Indonesische dichter Rendra. Winston Scholsberg vertelde Surinaamse verhalen. De Antilliaanse dichter Gibi Bacilio trad op met begeleiding van de percussionist Xavier Cordoba. De Surinaams/Hindostaanse dichter Jit Narain droeg zijn gedichten in het Sarnami voor. De dichter/straatzanger Loit Sôls uit Kaapstad begeleidde zichzelf met de gitaar.
-
Hervormingen in Indonesië
De roep om hervormingen in Indonesië werd steeds luider. Daarin klinken ook de stemmen van de dichters door. De kritische dichter en theatervernieuwer Rendra introduceerde zijn jongere collega-dichters. Soni Farid Mauluna, Nenden Lilis, Agus R. Sardjono en Arahmaiani droegen samen met Rendra hun werk voor en spraken over poëzie en 'reformasi' met voormalig NRC-correspondent in Jakarta Dirk Vlasblom en Henk Maier, hoogleraar Maleise en Indonesische taal- en letterkunde in Leiden.
-
Indische Winternacht 1997
Met: Adriaan van Dis, Aya Zikken, Carel Alphenaar, De Nazaten van Prins Hendrik, Gamelan Ensemble Widosari, Hans Vervoort, Hella Haasse, Jill Stolk, Marion Bloem, Michaël Zeeman, Mischa de Vreede, Radhar Panca Dahana, Rayuan Samud'ra, Rendra, Sitok Srengenge, Sitor Situmorang, The Galaxy Band, Wieteke van Dort
In 1997 vond de tweede editie van de Indische Winternachten plaats: Een Indisch/Indonesische avond met schrijvers, muziek en film. Met o.a.: Adriaan van Dis, Rendra , Sitor Situmorang , Wieteke van Dort , Mischa de Vreede, The Galaxy Band, Radhar Panca Dahana , Sitok Srengenge, presentator Carel Alphenaar, Jill Stolk, Hella Haasse en Aya Zikken, Marion Bloem en gespreksleider Michaël Zeeman. Met muziek van o.a. The Galaxy Band, Gamelan Ensemble Widosari en De Nazaten van Prins Hendrik.
-
Indische Winternacht 1995
Met: Aart van Zoest, Anneke Grönloh, Ernst Jansz, F. Springer, Goenawan Mohamad, Hamid Jabbar, Hella Haasse, Jill Stolk, Liane van der Linden, Marion Bloem, Nelleke Noordervliet, Paula Gomes, Rayuan Samud'ra, Rendra, Sitok Srengenge, The Blue Diamonds, Toeti Heraty, Yvonne Keuls
De Indische Winternacht vormde de afsluiting van het Festival Indië/Indonesië, en de eerste editie van 'Winternachten'. In een doorlopend programma in de grote zaal van Theater aan het Spui lazen schrijvers voor uit eigen werk. In de foyer waren gesprekken met de kunstenaars. In de drie zalen van Cinematheek Haags Filmhuis was een programma te zien van oude en nieuwe films over Indonesië en Indië. Het muziekprogramma bracht Kroncong, The Blue Diamonds, Indorock en een optreden van Anneke Grönloh. Het volledige programma-magazine van het Festival Indië-Indonesië kunt u hier downloaden als pdf.