Inschrijven op de nieuwsbrief

Rappa

Rappa - foto Serge Ligtenberg
Rappa - foto Serge Ligtenberg

(Paramaribo, 1954) is het pseudoniem van Robby Jonathan Parabirsing. Hij debuteerde in 1980 met Friktie Tories, een verzameling van humoristische en maatschappijkritische vertellingen. Andere werken van zijn hand zijn Opa Djannie en andere verhalen, Een vlek uit het verleden (1982), Silvy en Hexa en andere verhalen (1983), Fromoe Archie (1984), De Tapoe (1995), Verdwaald in het bos (1998), de bundel Nieuwe Friktie Tories (1999) en Een bloedige les (2000). In 2002 verscheen de Engelstalige verhalencollectie As a friend. Veel debutanten vinden bij Rappa's uitgeverij Ralicon een uitstekend klankbord. De uitgeverij heeft inmiddels een twintigtal publicaties in haar fonds. Om het lezen te stimuleren geeft Rappa een leesbrief uit, getiteld De stripbieb, waarin naast korte verhalen kritische, humoristische en cynische uitspraken zijn opgenomen. In het dagelijks leven is Rappa leraar Nederlands.

(NLPVF 2002)

Archief beschikbaar voor: Rappa

 • Suriname 2008

  Spot en Satire: Gesprekken, voordrachten en muziek

  Met: Antoine de Kom, Asli Erdogan, Celestine Raalte, Ellen Ombre, Gerrit Komrij, Izaline Calister, Jit Narain, Peter Snyders, Putu Wijaya, Rappa, Youssouf Amine Elalamy

  19:30 Inloop Band/ DJ
  20:00 Opening avond Ingrid Ameraali
  20:10 welkomstwoord slotavond Ingrid Ameraali
  20:20 Debat over Satire en Spot Peter Snijders, Youssouf, Gerrit Komrij, Rappa, Ellen Ombre, Asli Erdogan, Discussieleider Jerry Egger
  20:40 Voordracht Putu Widjaya
  20:50 Voordracht Antoine de Kom
  21:00 Optreden band Glenn Texeira and band
  21:20 Pauze
  21:40 Voordracht Celestine Raalte
  22:00 Voordracht Rappa
  22:10 Voordracht Rappa
  22:20 Slotwoord Rielle Mardjo: Voorzitter Lit: Fest:
  22:40 Optreden band Glenn Texeira and band/ DJ/Izaline Calister
  Afsluiting Avond/ Nababbel

 • Suriname 2008

  Spot en Satire 2

  Met: Asli Erdogan, Celestine Raalte, Gerrit Komrij, Ingrid Ameraali, Jit Narain, Peter Snyders, Rappa, Skwala

  19:30 Inloop
  20:00 Opening avond
  20:10 welkomstwoord avond 2
  20:20 Voordracht Asli Erdogan
  20:30 Voordracht Celestine Raalte
  20:40 Celistine Raalte Gerrit Komrij
  20:50 Voordracht Jit Narain
  21:00 Optreden band Glenn Texeira & band
  21:20 Pauze
  21:40 Voordracht Peter Snijders
  22:00 Voordracht Rappa
  22:10 Voordracht Putu Wijaya
  22:20 Q & A Jerry Egger , discussieleider
  22:40 Optreden band Glenn Texeira & band
  Afsluiting Avond DJ
  Nababbel

 • Suriname 2008

  Openingsprogramma

  Met: Alakondre, Antoine de Kom, Asli Erdogan, Celestine Raalte, Ellen Ombre, Gerrit Komrij, Ingrid Ameraali, Izaline Calister, Jit Narain, Peter Snyders, Putu Wijaya, Rappa, Youssouf Amine Elalamy

  19:30 Inloop Alakondreband
  20:00 Opening festival
  20:10 Welkomstwoord door organisaties Stichting Literair Festival Suriname en Stichting Winternachten
  20:20 Kennismaking auteurs met Publiek
  20:30 Voordracht Ellen Ombre
  20:40 Voordracht Peter Snijders
  20:50 Voordracht Rappa
  21:00 Optreden band Izaline Calister
  21:20 Pauze
  21:40 Voordracht Youssouf Amine Elalamy
  21:50 Voordracht Antoine de Kom
  22:00 Voordacht Putu Widjaya
  22:10 Optreden band Izaline Calister
  22:30 Optreden band Izaline Calister
  Afsluiting Avond/ Nababbel DJ

 • Suriname 2006

  Paneldiscussie: Standaarden in de literatuur

  Met: Els Moor, Ismene Krishnadath, Jerry Egger, Manon Uphoff, Rappa

  Tijdens het festival bleken de schrijvers uit de verschillende landen ieder op een eigen manier de literatuur te ervaren en te waarderen. Dat leidde soms tot onbegrip, gevoelens van miskenning en het zich willen afschermen van andere werelden. Daar moest over gepraat worden en dat gebeurde ook. De panelleden Manon Uphoff, Els Moor, Rappa en Ismene Krishnadath discussieerden onder leiding van Jerry Egger over standaarden in de literatuur. Hoe beoordeel je de kwaliteit van een literair werk? En kun je het - vanuit verschillende culturen - eens worden over kwaliteitscriteria? Moet er door versterking van kritiek in het Surinaamse literaire bedrijf een hoger niveau worden nagestreefd of staat de theoretische benadering die daarvoor nodig is de uitdrukking van het gevoel in de weg? Een belangrijke discussie waaraan het publiek een waardevolle bijdrage leverde.

  Dit programma verving de eerder aangekondigde presentatie van de resultaten van een 'cross-over'-workshop van verhalenvertellers en schrijvers van korte verhalen.

 • Winternachten 2006

  De Taalstrijd - debat over taalpolitiek in Suriname, de Antillen en Nederland

  Met: Drisana Deborah Jack, Frank Martinus Arion, Liesbeth Koenen, Rappa, Ronald Severing, Ruben Severina

  Papiamentu, Papiamento, Sranantongo, Sarnami, Engels, Nederlands... De talen op de Antillen en in Suriname staan onder druk. Wat is de positite van het Papiamentu op Curaçao en Bonaire, het Papiamento op Aruba en het Engels op Sint Maarten? En hoe gaat het in Suriname, waar Nederlands de officiële taal is, waar iedereen Sranantongo spreekt en waar de taal van de grootste bevolkingsgroep (de Hindostanen) het Sarnami is?

  Een sterke taalpolitiek ontbreekt op de Antillen en in Suriname, en zo blijft het Nederlands de instructie- en standaardtaal. In Nederland staat het Nederlands onder druk door het groeiende aandeel van Engels in onderwijs en het dagelijks leven, en door de groeiende belangstelling voor de regionale talen. Ook in Nederland wordt geen duidelijke taalpolitiek gevoerd. Is de positie van het Nederlands in Suriname en op de Antillen sterker dan in Nederland? Hierover gingen de panelleden in discussie, met elkaar, en met het publiek. Met Liesbeth Koenen (taalkundige uit Nederland), Rappa (schrijver en leraar Nederlands in Paramaribo), Drisana Deborah Jack (dichter en beeldend kunstenaar uit Sint Maarten), Ronald Severing (directeur van de FPI, stichting voor taalplanning op Curacao) en zijn eilandgenoot en schrijver Frank Martinus Arion. Ruben Severina leidde het gesprek. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2006 – WINTERNACHT 2

  Vertel over Suriname

  In de kleine gemeenschap van Suriname is het niet gemakkelijk om kritiek te leveren. Meesterverteller Rappa doet dat toch, op luchtige wijze, in zijn rol van anekdotist. Hij deelde het podium met zijn landgenote Henna Goudzand. Haar zojuist verschenen roman Hele dagen in de regen beschrijft de hypocrisie en het gekonkel in een afgelegen Marrondorp. Er was voor de schrijfster afstand nodig om het verhaal naar buiten te brengen: pas na haar verhuizing naar Amsterdam heeft ze de roman geschreven. Nederlandstalig.

 • Suriname 2004

  Met schrijvers aan tafel

  Met: Alphons Levens, EKM Dido, Gibi Bacilio, Rappa, Ronald Giphart, Sitok Srengenge, Terry, Tessa Leuwsha

  Een informele samenkomst van publiek en schrijvers. Schuif aan bij de schrijvers en praat over hun werk, over schrijven of over al het andere wat er ter tafel komt. Met o.a. Rappa, Alphons Levens, Tessa Leuwsha, Gibi Bacilio (Curaçao), EKM Dido (Zuid-Afrika), Ronald Giphart (Nederland) en Sitok Srengenge (Indonesië).

 • Suriname 2004

  1001 identiteiten - openingsavond

  Met: Arlette Codfried, Cynthia Mc Leod, Dansgroep Tandava, Denise Jannah, EKM Dido, Fafiri Brothers, Frits Wols, Gibi Bacilio, Joke van Leeuwen, Rappa, Ronald Giphart, Sitok Srengenge

  De eerste avond van het festival in Paramaribo biedt een afwisselend programma. Schrijvers uit vijf landen dragen voor uit hun romans en poëzie. Ze spreken onder leiding van Arlette Codfried over hoe in hun land mensen uit verschillende culturen met elkaar samenleven. Denise Jannah zingt werk van dichters uit de vijf landen die vanavond vertegenwoordigd zijn, waaronder dat van de staatsliteratuurprijswinnaar Orlando Emanuels. Cynthia McLeod, Rappa en Frits Wols treden samen op met hun buitenlandse collega-auteurs Gibi Bacilio (Curaçao), EKM Dido (Zuid-Afrika), Ronald Giphart (Nederland), Joke van Leeuwen (Nederland) en Sitok Srengenge (Indonesië). De dansgroep Tandava danst gedichten van Slory en Shrinivasi. Voor de verdere muzikale omlijsting zorgen de Fafiri Brothers.

 • Suriname 2004

  Districtscommissariaat Nickerie - literaire avond

  Met: Arlette Codfried, Cynthia Mc Leod, Denise Jannah, EKM Dido, Gibi Bacilio, Rappa, Ronald Giphart, Sitok Srengenge

  Een internationaal programma met voordracht van schrijvers en dichters en met muziek, gepresenteerd door Arlette Codfried. De Surinaamse auteurs Cynthia McLeod en Rappa treden samen op met dichter/performer Gibi Bacilio uit Curaçao, schrijfster EKM Dido uit Kaapstad, de Nederlandse bestseller-auteur Ronald Giphart en een van de grootste dichters uit Indonesië, de Javaan Sitok Srengenge. Jazz-diva Denise Jannah brengt een speciaal programma met gedichten uit vijf landen, door haarzelf op muziek gezet.