Inschrijven op de nieuwsbrief

Rachida Lamrabet

Rachida Lamrabet - foto Koen Broos
Rachida Lamrabet - foto Koen Broos

(Marokko, 1970) won in 2008 de Vlaamse debuutprijs met haar roman Vrouwland (2007). De motivatie van de jury was dat ze 'een meer dan adequate literaire vorm heeft gevonden om een belangrijke literaire stem te laten horen in het Vlaamse literaire landschap.' Het verhaal gaat over allochtone jongeren die dromen van een beter leven. In 2006 werd Lamrabets verhaal Mercedes 207 ook al bekroond met de Kif Kif Literatuurprijs. In 2008 verscheen haar tweede boek Een kind van god. Evenals in haar debuut spelen kwesties als identiteit, geloof, migratie en de positie van minderheden ten opzichte van de meerderheid een belangrijke rol. Tijdens haar werk als juriste bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding komt Lamrabet dagelijks voorbeelden tegen van sociale uitsluiting vanwege kleur of komaf. Hoewel ze serieuze onderwerpen behandelt, ontbreekt de humor niet. Zo neemt ze in Rachid de overdreven religiositeit van sommige moslims op de hak.

Archief beschikbaar voor: Rachida Lamrabet

  • Winternachten 2009 – Winternachten zaterdagavond

    De taal van mijn hart - Tamazight

    In het programma Taal van mijn hart bespraken de auteurs Ahmed Essadki, Rachida Lamrabet en El-Mahdi Acherchour - die alledrie het Berbers als moedertaal hebben - over de betekenis van die taal voor hen. Berbers of Tamazight wordt onder meer in Marokko, Algerije en Libië gesproken. Ahmed Essadki hanteert in zijn werk bewust het Berbers in een poging de taal in leven te houden. De Vlaamse Rachida Lamrabet, verhuisde op driejarige leeftijd naar België maar 'het Berbers is de taal waarin ik ben opgevoed en het is de taal waarin de culturele overdracht heeft plaatsgevonden'.
    Naast voordrachten van de auteurs werd een fragment vertoond van een documentaire over Essadki. Tevens werd de nieuwe novelle Landwee van Acherchour gepresenteerd. Het programma was onder leiding van Asis Aynan.