Inschrijven op de nieuwsbrief

Pola Oloixarac

Pola Oloixarac - foto Denise Giovanelli
Pola Oloixarac - foto Denise Giovanelli

(Argentinië, 1977) schrijft fictie en essays en is vertaler en blogger. Ze studeerde filosofie aan de universiteit in Buenos Aires en werd in 2010 verkozen tot een van de beste Spaanstalige jonge auteurs door Granta magazine. In haar boeken komen thema's als angst en geweld, oorlog, seks, erotiek, drugsgebruik en filosofie veelvuldig aan bod. In haar debuut Las teorías salvajes (Het hoorcollege, 2008) toont ze een extreem en satirisch portret van het universitaire wereldje in Buenos Aires waarbij complexe personages worstelen met een warboel van visionaire theorieën, op zoek naar hun plaats in de gefragmenteerde digitale wereld. Las constelaciones oscuras (Dark Constellations, 2015) is een roman die racet van de wereld van de 19e-eeuwse wetenschap naar een ultra-gesurveilleerde nabije toekomst. In Mona (2019) krijgt succes een donkere wending voor een jonge Latijns-Amerikaanse vrouw tijdens een literair festival in Zweden. De roman gaat met elementen uit de gothic-wereld over seksualiteit en sensualiteit, over geweld jegens vrouwen, er verschijnen dode dieren en mysterieuze mannen in het zwart.

(WN 2022)

Archief beschikbaar voor: Pola Oloixarac

 • Winternachten 2022

  Spookstemmen

  Met: Corinne Heyrman, Pola Oloixarac, Vampire Boyfriend, Yentl van Stokkum

  De geesten komen ons bezoeken tijdens deze middag in PIP! Kom je ook? Een literair spookhuis op klaarlichte dag, waar je je hart kunt ophalen aan poëzie, literatuur en muziek. Tijdens dit programma van Winternachten krijg je op één zaterdagmiddag een compleet spectrum aan moderne, feministische horror, haunted verhalen en poëzie te zien en te horen. Je hoort poëzie van Yentl van Stokkum (uit haar spooky bundel Ik zeg Emily), Corinne Heyrman brengt in muziek en tekst ten gehore hoe het is om in een psychose te zitten, én je hoort lekker grimmige literatuur uit de mond van de Argentijnse schrijver Pola Oloixarac, wiens roman Mona een heerlijke satire op de literaire wereld is. De Nederlands/Vlaamse band Vampire Boyfriend brengt het zoete en het zware samen in zelfverzekerde, rafelige liedjes.

  Ticket: €11,- inclusief spooky cocktail
  Of koop een combiticket (€17,50) voor dit programma én When did it all go terribly wrong?, het filmgesprek met Pola Oloixarac.

  Voertaal: Engels en Nederlands.

 • Winternachten 2022

  When did it all go terribly wrong? Or did it?

  Met: Gerlinda Heywegen, Pola Oloixarac

  Mona, van de Argentijnse auteur Pola Oloixarac, leest bijna als een film. Het boek neemt de incrowd literaire scene op de hak, is zowel feministisch als gewelddadig, en bij vlagen weird tot op het bot... Onze programmamaker en filmredacteur Gerlinda Heywegen dook diep in Mona en zocht er filmfragmenten bij die aansluiten, uitdagen, botsen. Door samen met Pola naar die fragmenten te kijken en ze te bespreken, komt het geestige, cynische universum van hoofdpersonage Mona nog dichterbij. Of dat altijd even aangenaam is? Vast niet! Maar spannend wordt het zeker. Kom naar PIP en leer Mona kennen in woord en beeld!

  Voertaal: Engels.

 • Winternachten 2022 – Friday Night Unlimited

  This House is Haunted

  Schitterende literaire nachtmerries uit Latijns-Amerika - met Pola Oloixarac, Agustina Bazterrica, Yentl van Stokkum & Elfie Tromp (moderator)

  Dromerige dorpjes in de jungle, de mysterieuze doolhoven van Borges en de tedere poëzie van Pablo Neruda - dat is waar we de 'traditionele' Latijns-Amerikaanse literatuur van kennen. Maar de afgelopen jaren is er een nieuwe generatie (vooral) vrouwelijke schrijvers opgestaan die andere, meer duistere beelden nodig hebben om hun (politieke) realiteit te beschrijven. In het nieuwe, oprukkende magisch realisme van deze auteurs vind je geen dromerige doolhoven, maar geesten, voodoo, bloed en gruwel. Met gothic- en horrorelementen zetten deze schrijvers hun verhalen kracht bij en trekken ze hun lezers mee de diepte in. Wat biedt dit genre aan een schrijver - en wat doet het met de lezer?

  Tijdens dit programma gaan we in gesprek met auteurs die op schitterende, literaire wijze nachtmerries tot leven weten te wekken. Te gast zijn de Argentijnse auteurs Pola Oloixarac en Agustina Bazterrica. Oloixarac weet in haar werk met subtiele, beklemmende beelden een realiteit te schetsen die nét niet helemaal klopt, en Bazterrica zet in haar boek Schitterend lichaam een bloedstollende wereld neer waarin kannibalisme de norm is geworden. Schrijver en dichter Yentl van Stokkum schreef speciaal voor dit programma een haunted zomergedicht en zal dat live ten gehore brengen. Auteur en horrorliefhebber van het eerste uur Elfie Tromp modereert het programma. Ook Walid Ben Selim, de helft van het muzikale duo N3rdistan, is erbij: samen met Pola Oloixarac geeft hij een optreden waar we nog niet teveel over willen verklappen!

  Voertaal: Engels.

  Nog niet bekend met het werk van deze twee Argentijnse literaire geweldenaars? Boekentips voor wie zich wil inlezen:

  • Mona (2021, beschikbaar in het Engels, niet naar Nederlands vertaald) van Pola Oloixarac
  • Savage Theories (2017, beschikbaar in het Engels, niet naar Nederlands vertaald), van Pola Oloixarac
  • Dark Constellations (2020, beschikbaar in het Engels, niet naar Nederlands vertaald) van Pola Oloixarac
  • Schitterend lichaam (2020) van Agustina Bazterrica (Engelse vertaling: Tender is the Flesh)
 • Winternachten 2022 – Friday Night Unlimited

  Whose House is This?

  Een literaire estafette met Nana Kwame Adjei-Brenyah, Neske Beks, Aafke Romeijn, Rebecca Solnit (online), Robin Block, Pola Oloixarac e.v.a..

  Whose House is This? is het festivalthema van Winternachten 2022. In dit programma presenteren we een spannende estafette van voordrachten en muziek, waarin al onze festivalauteurs hun eigen draai aan het thema mogen geven. Samen laten zij een stevige wind waaien door het huis van de familie, de samenleving en de literatuur.
  Alle invalshoeken van vier dagen Winternachten komen aan bod in Whose House is This?; een bonte parade aan auteurs en performers trekt voorbij. Verschillende stemmen geven totaal verschillende antwoorden op deze grote festivalvraag. Kom luisteren naar verhalen over thuis zijn, naar kritische verhalen over de instituten waaraan wij onderworpen zijn, naar warme verhalen die staan als een huis, en veel meer.

  Om niets te missen raden we je aan om dit programma van begin tot eind bij te wonen. Maar we lichten alvast een tipje van de sluier op: auteur en kunstenaar Neske Beks zet haar tanden in ons thema (en het is de vraag wat ze ervan overlaat), auteur Pola Oloixarac laat ons meegenieten van Mona, haar parodie op de literaire wereld, multitalent Aafke Romeijn trakteert ons op muziek, en schrijver en activist Rebecca Solnit (Men Explain Things to Me) zal vanuit de Verenigde Staten toch een beetje thuiskomen op ons podium. Hang je jas op, doe je schoenen uit en laat je door deze en vele andere auteurs en artiesten meevoeren!

  Voertaal: Engels.