Inschrijven op de nieuwsbrief

Pola Oloixarac

Pola Oloixarac - foto Denise Giovanelli
Pola Oloixarac - foto Denise Giovanelli

(Argentinië, 1977) schrijft fictie en essays en is vertaler en blogger. Ze studeerde filosofie aan de universiteit in Buenos Aires en werd in 2010 verkozen tot een van de beste Spaanstalige jonge auteurs door Granta magazine. In haar boeken komen thema's als angst en geweld, oorlog, seks, erotiek, drugsgebruik en filosofie veelvuldig aan bod. In haar debuut Las teorías salvajes (Het hoorcollege, 2008) toont ze een extreem en satirisch portret van het universitaire wereldje in Buenos Aires waarbij complexe personages worstelen met een warboel van visionaire theorieën, op zoek naar hun plaats in de gefragmenteerde digitale wereld. Las constelaciones oscuras (Dark Constellations, 2015) is een roman die racet van de wereld van de 19e-eeuwse wetenschap naar een ultra-gesurveilleerde nabije toekomst. In Mona (2019) krijgt succes een donkere wending voor een jonge Latijns-Amerikaanse vrouw tijdens een literair festival in Zweden. De roman gaat met elementen uit de gothic-wereld over seksualiteit en sensualiteit, over geweld jegens vrouwen, er verschijnen dode dieren en mysterieuze mannen in het zwart.

(WN 2022)

Archief beschikbaar voor: Pola Oloixarac

 • Winternachten 2022

  Spookstemmen

  Met: Corinne Heyrman, Pola Oloixarac, Vampire Boyfriend, Yentl van Stokkum

  De geesten kwamen ons bezoeken tijdens deze middag in PIP! Kwam je ook? Een literair spookhuis op klaarlichte dag, waar je je hart kon ophalen aan poëzie, literatuur en muziek. Tijdens dit programma van Winternachten kreeg je op één zaterdagmiddag een compleet spectrum aan moderne, feministische horror, haunted verhalen en poëzie te zien en te horen. Je hoorde poëzie van Yentl van Stokkum (uit haar spooky bundel Ik zeg Emily), Corinne Heyrman bracht in muziek en tekst ten gehore hoe het is om in een psychose te zitten, én je hoorde lekker grimmige literatuur uit de mond van de Argentijnse schrijver Pola Oloixarac, wiens roman Mona een heerlijke satire op de literaire wereld is. De Nederlands/Vlaamse band Vampire Boyfriend bracht het zoete en het zware samen in zelfverzekerde, rafelige liedjes.

  Ticket: €11,- inclusief spooky cocktail
  Of een combiticket (€17,50) voor dit programma én When did it all go terribly wrong?, het filmgesprek met Pola Oloixarac.

  Voertaal: Engels en Nederlands.

 • Winternachten 2022

  When did it all go terribly wrong? Or did it?

  Met: Gerlinda Heywegen, Pola Oloixarac

  Mona, van de Argentijnse auteur Pola Oloixarac, leest bijna als een film. Het boek neemt de incrowd literaire scene op de hak, is zowel feministisch als gewelddadig, en bij vlagen weird tot op het bot... Onze programmamaker en filmredacteur Gerlinda Heywegen dook diep in Mona en zocht er filmfragmenten bij die aansluiten, uitdagen, botsen. Door samen met Pola naar die fragmenten te kijken en ze te bespreken, kwam het geestige, cynische universum van hoofdpersonage Mona nog dichterbij. Of dat altijd even aangenaam was? Vast niet! Maar spannend was het zeker. Kwam je naar PIP dan leerde Mona kennen in woord en beeld!

  Voertaal: Engels.

 • Winternachten 2022 – Friday Night Unlimited

  This House is Haunted

  Schitterende literaire nachtmerries uit Latijns-Amerika - met Pola Oloixarac, Agustina Bazterrica, Yentl van Stokkum & Elfie Tromp (moderator)

  Dromerige dorpjes in de jungle, de mysterieuze doolhoven van Borges en de tedere poëzie van Pablo Neruda - dat is waar we de 'traditionele' Latijns-Amerikaanse literatuur van kennen. Maar de afgelopen jaren is er een nieuwe generatie (vooral) vrouwelijke schrijvers opgestaan die andere, meer duistere beelden nodig hebben om hun (politieke) realiteit te beschrijven. In het nieuwe, oprukkende magisch realisme van deze auteurs vind je geen dromerige doolhoven, maar geesten, voodoo, bloed en gruwel. Met gothic- en horrorelementen zetten deze schrijvers hun verhalen kracht bij en trekken ze hun lezers mee de diepte in. Wat biedt dit genre aan een schrijver - en wat doet het met de lezer?

  Tijdens dit programma gingen we in gesprek met auteurs die op schitterende, literaire wijze nachtmerries tot leven weten te wekken. Te gast waren de Argentijnse auteurs Pola Oloixarac en Agustina Bazterrica. Oloixarac weet in haar werk met subtiele, beklemmende beelden een realiteit te schetsen die nét niet helemaal klopt, en Bazterrica zet in haar boek Schitterend lichaam een bloedstollende wereld neer waarin kannibalisme de norm is geworden. Schrijver en dichter Yentl van Stokkum schreef speciaal voor dit programma een haunted zomergedicht en bracht dat live ten gehore. Auteur en horrorliefhebber van het eerste uur Elfie Tromp modereerde het programma. Ook Walid Ben Selim, de helft van het muzikale duo N3rdistan, was erbij en trad op samen met Pola Oloixarac.

  Voertaal: Engels.

  Nog niet bekend met het werk van deze twee Argentijnse literaire geweldenaars? Boekentips voor wie zich wil inlezen:

  • Mona (2021, beschikbaar in het Engels, niet naar Nederlands vertaald) van Pola Oloixarac
  • Savage Theories (2017, beschikbaar in het Engels, niet naar Nederlands vertaald), van Pola Oloixarac
  • Dark Constellations (2020, beschikbaar in het Engels, niet naar Nederlands vertaald) van Pola Oloixarac
  • Schitterend lichaam (2020) van Agustina Bazterrica (Engelse vertaling: Tender is the Flesh)
 • Winternachten 2022 – Friday Night Unlimited

  Whose House is This?

  Een literaire estafette met Nana Kwame Adjei-Brenyah, Neske Beks, Aafke Romeijn, Rebecca Solnit (online), Robin Block, Pola Oloixarac e.v.a..

  Whose House is This? was het festivalthema van Winternachten 2022. In dit programma presenteerden we een spannende estafette van voordrachten en muziek, waarin al onze festivalauteurs hun eigen draai aan het thema mogen geven. Samen lieten zij een stevige wind waaien door het huis van de familie, de samenleving en de literatuur.
  Alle invalshoeken van vier dagen Winternachten kwamen aan bod in Whose House is This?; een bonte parade aan auteurs en performers trok voorbij. Verschillende stemmen gaven totaal verschillende antwoorden op deze grote festivalvraag. We luisterded naar verhalen over thuis zijn, naar kritische verhalen over de instituten waaraan wij onderworpen zijn, naar warme verhalen die staan als een huis, en veel meer.

  Auteur en kunstenaar Neske Beks zette haar tanden in ons thema, auteur Pola Oloixarac liet ons meegenieten van Mona, haar parodie op de literaire wereld, multitalent Aafke Romeijn trakteerde ons op muziek, en schrijver en activist Rebecca Solnit (Men Explain Things to Me) kwam vanuit de Verenigde Staten toch een beetje thuis op ons podium.

  Voertaal: Engels.