Olga Grjasnowa
(Bakoe, 1984) emigreerde op haar twaalfde met haar joodse familie van Azerbeidzjan naar Duitsland. Ze studeerde in Göttingen en Leipzig en was in 2014 writer in residence in Amsterdam. Haar eerste - deels autobiografische - roman Een Rus is iemand die van berken houdt (2012) gaat volgens recensenten vooral over migratie, terwijl Grjasnowa zelf ook uitsluiting en racisme aan de orde wilde stellen. In de roman vlucht een Azerbeidzjaans vanwege de oorlog naar Duitsland. Na de dood van haar vriend vertrekt ze naar Israël, maar nergens voelt ze zich echt thuis. De schrijfster ervaart dit zelf ook zo: hoewel ze een Duits paspoort heeft moet ze altijd verantwoorden waar ze vandaan komt. Haar tweede roman De juridische schimmigheden van een huwelijk (2014) gaat over een explosieve driehoeksverhouding van een danseres en haar man met een vrouw.
(WU 2017)Archief beschikbaar voor: Olga Grjasnowa
-
Door het Noordeinde: De Filosoof
Wijnwinkel de Filosoof, Papestraat 5 in Den Haag, is de plek waar wijn, filosofie en poëzie elkaar in de armen nemen. U heeft niet alleen de keuze uit een ruim aanbod van wijnen, maar de Filosoof organiseert tevens om de twee weken een bijeenkomst met een prominente filosoof of dichter om over de zin en onzin van het leven kunt discussiëren. De kelder onder de winkel is hiervoor speciaal omgebouwd tot een kleine Agora, waar onder het genot van een glas wijn met elkaar van gedachten kan worden gewisseld. Deelname aan de bijeenkomsten is gratis.
-
Het boek van mijn leven: Olga Grjasnowa
De Azerbeidzjaans/Duitse schrijfster vertelt over haar favoriete boek: het boek dat haar inspireert of raakt; het boek dat haar artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd; het boek dat zij iedereen aanraadt. Interviewer: Hassnae Bouazza. Engelstalig.
-
My Secret City
Zijn de geheimen van een stad een verzameling microkosmossen, een verzameling verledens en opgestapelde geschiedenissen ooit helemaal en voor iedereen te doorgronden? Winternachten Festival vroeg zeven auteurs om over hun eigen, 'verborgen' stad te schrijven. De stad die ze niet zien als ze de deur uitstappen en de straat opgaan, maar de stad die ze af en toe en onverwachts tegenkomen. Ze lezen in hun eigen taal, de vertaling in het Engels en Nederlands wordt simultaan geprojecteerd.
-
In the Mirror of Refugees
Het beeld dat vluchtelingen van Europa hebben komt niet overeen met de werkelijkheid die ze vinden als ze er beland zijn. Europa is fictie. De Duits-Azerbeidzjaanse Olga Grjasnowa schreef over ontheemden in een geglobaliseerde wereld. De Rus Michaïl Sjisjkin tolkte jarenlang in Wenen voor asielzoekers, wat zijn neerslag kreeg in zijn roman Venushaar, en romancier en filmmaker Hassan Blasim ontvluchtte Irak, om in Finland zijn ervaringen te boek te stellen. Tommy Wieringa verdiepte zich voor Dit zijn de namen in de drijfveren van vluchtelingen. Wat treffen zij aan in Europa? Gespreksleiding: Jeroen van Kan.