Nuruddin Farah
(1945, Somalië) wordt door velen genoemd als de belangrijkste Afrikaanse kandidaat voor de Nobelprijs voor de Literatuur. Hoewel hij al sinds 1970 niet meer in Somalië woont, staat zijn geboorteland in al zijn boeken centraal. Behalve over de langdurige dictatuur en bloedige burgeroorlog die het land verwoest hebben, schrijft hij ook over vrouwenrechten en de verhouding tussen de islam en pre-islamitische tradities. De kern van zijn oeuvre wordt gevormd door zijn romantrilogieën: 'Variations on the theme of an African Dicatorship', bestaande uit Sweet and Sour Milk (1979), Sardines'(1981) en Close Sesame'(1982); en 'Blood in the Sun', gevormd door Maps'(86), Gifts'(1990) en Secrets 1998). Momenteel werkt hij aan het laatste deel van zijn derde trilogie, reeds bestaande uit Links (2007) en Knots (2008). In zijn recente werk keren ballingen terug naar het door oorlog geteisterde Mogadishu. Farah schreef ook een non-fictie boek met getuigenissen van Somalische vluchtelingen: Yesterday, Tomorrow, Voices from the Somali Diaspora (2000).
In 1998 ontving hij de Neustadt International Prize for Literature. Zijn werk is vertaald in 17 talen en zeven van zijn boeken zijn in het Nederlands verschenen, waaronder Geheimen en Kaarten. De vertaling van Links verschijnt in 2009 bij De Geus. Farah woont in Kaapstad.
Archief beschikbaar voor: Nuruddin Farah
-
Winternachtenlezing - Nuruddin Farah
Met: Kristien Hemmerechts, Nuruddin Farah, Sams
'Nuruddin Farah stelt vragen die, eenmaal gesteld, je niet meer met rust laten,' schreef het Amerikaanse weekblad Newsweek over de Somalische auteur. Nuruddin Farah (1945) hield de jaarlijkse Winternachtenlezing, die voor de derde keer werd georganiseerd. Hij sprak over migratie en ballingschap, een onderwerp dat hem al een schrijversleven lang bezig houdt. Schrijfster Kristien Hemmerechts gaf een inleiding op het werk van Farah en ging na de lezing met hem in gesprek. De lezing kunt u hier als pdf dowloaden.
Farah beschrijft dat de situatie van een jonge migrant rond 1970 – die niets liever wilde dan volledig assimileren – pijnlijk verschilt van die van jonge migranten anno nu. Hij stelt in zijn lezing een noodzakelijke vraag over identiteit: wat maakt ons tot wie we zijn? Is dat het land waar we vandaan komen, de taal die we spreken, de cultuur waarin we zijn grootgebracht of het paspoort dat we voeren? Of worden we wie we zijn door een toevallige samenloop van omstandigheden? Farah onderzoekt nauwgezet de vraag wat de Somalische identiteit voor iemand als hemzelf betekent, die in meer dan een half dozijn landen heeft gewoond.
Nuruddin Farah wordt door velen genoemd als de belangrijkste Afrikaanse kandidaat voor de Nobelprijs voor de Literatuur. In 1998 ontving hij de Neustadt International Prize for Literature. Zijn werk is vertaald in 17 talen. Zeven van zijn boeken zijn in het Nederlands verschenen, waaronder Geheimen en Kaarten. De vertaling van Links verschijnt in 2009 bij De Geus. Farah woont momenteel in Kaapstad.Kristien Hemmerechts (Brussel, 1955) schrijft romans, (reis)verhalen, essays en scenario's, waaronder Ann, Een zuil van zout en Taal zonder mij. Ze neemt als publiciste actief deel aan het publieke debat in Vlaanderen en Nederland.
Eerdere sprekers van de Winternachtenlezing waren Elif Shafak (2008) en Pankaj Mishra (2007).Bezoekers van de Winternachtenlezing ontvingen na afloop de Engels/Nederlandse tekstuitgave.
De uitgave is te bestellen voor € 5,- + verzendkosten door een email te sturen met naam en adres naar info@writersunlimited.nl. U krijgt de lezing dan toegestuurd met een factuur van € 5,- plus portokosten.Stichting DOEN ondersteund de Winternachtenlezing 2009 omdat internationale schrijvers hier de mogelijkheid krijgen om hun denkbeelden te delen met hun vakgenoten op het festival en met een divers publiek. Zo ontstaan nieuwe inzichten waarmee een bijdrage wordt geleverd aan het maatschappelijke debat in Nederland. DOEN ondersteunt de Winternachtenlezing 2009 uit de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.
-
The Real Thing 2: Religie
Deel twee van het drieluik 'The Real Thing' onder leiding van Michaël Zeeman zou over religie gaan maar gedurende het gesprek kwam een discussie over identiteit naar boven. Met Nuruddin Farah en Ilija Trojanow.
Bekijk de interviews met Ilja Trojanow en Nuruddin Farah en de opname van dit programma door de NMO.