Inschrijven op de nieuwsbrief

Nii Ayikwei Parkes

Nii Ayikwei Parkes - foto Serge Ligtenberg
Nii Ayikwei Parkes - foto Serge Ligtenberg

(Groot-Brittannië, 1974) groeide op in Ghana. Tijdens zijn studie in Manchester maakte hij deel uit van Commonword, een groep schrijvers uit minderheidsgroeperingen, die elkaars werk bespreken. Hij schrijft proza, poëzie, artikelen en soms een rap en treedt regelmatig op op literaire festivals. In 2010 verscheen de Nederlandse vertaling van zijn eerste roman, De Blauwe Vogel, een detective over een Ghanees dorpje waar een homp vlees wordt gevonden en de politie moet zien te achterhalen wat er nu precies in het pakketje zit. Prachtige beschrijvingen van de Ghanese natuur wisselt hij af met pittige passages over de corruptie bij de Ghanese politie. Het boek werd genomineerd voor de Commonwealth Prize. Zijn werk heeft terugkerende thema's als macht, culturele conflicten, liefde, familie en de frictie tussen kapitalisme en humanisme. Hij treedt wereldwijd op op poëziefestivals en is regelmatig commentator op de BBC-radio. Hij heeft twee cd's opgenomen met gedichten: Incredible Blues en Nocturne of Phrase. Onder het pseudoniem K.P. Kojo publiceerde hij in 2011 The Parade, een kinderboek over de spin Anansi.

(WU 15 GR)

Archief beschikbaar voor: Nii Ayikwei Parkes

 • Winternachten 2015

  World Storytelling in het ISS

  Met: Kees Biekart, Maaza Mengiste, Nii Ayikwei Parkes

  Niets mooier dan elkaar verhalen vertellen. Verhalen van ver en dichtbij van studenten van het International Institute of Social Studies, van buitenlandse schrijvers, en van het publiek. In deze Engelstalige story telling-middag is het onderwerp van de verhalen 'At Home', over je thuis voelen. De studenten van het ISS en de schrijvers hebben hun verhalen voorbereid. Heeft u zelf een verhaal dat u graag wilt vertellen? Spring in!

  De studenten van het ISS komen uit Afrika, Latijns-Amerika, en Azië. Ze wonen voor anderhalf jaar in Den Haag. Zij zitten vol van verhalen uit hun land van herkomst. Buitenlandse schrijvers, zoals de Ethiopische Maaza Mengiste, te gast op het festival doen ook mee. Kees Biekart presenteert, en er is muziek.

  Het programma is Engelstalig. Wilt u ook een verhaal vertellen? Kom naar het ISS en meld u aan. U krijgt vijf minuten voor uw Engelstalig verhaal over 'At Home'.

 • Winternachten 2015 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

  De tekst van mijn leven: Nii Ayikwei Parkes

  In de Filmhuis Studio dragen schrijvers die te gast zijn op het festival hun favoriete teksten voor en lichten toe waarom dit gedicht, romanfragment of songtekst hun leven en eigen werk heeft beïnvloed. Welke herinnering, welk gevoel roept die tekst vandaag nog bij hen op? Een doorlopend interviewprogramma, waarbij het publiek ook met de schrijvers in gesprek gaat. Presentatie Arjan Peters en Nuweira Youskine. Engelstalig.

 • Winternachten 2015 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

  Poets in the House

  De Saturday Night Unlimited wordt feestelijk afgesloten met poëtische voordrachten door schrijvers die niet alleen schitterend proza produceren, maar in wier borst ook nog een dichtershart klopt. Komt luisteren naar David Grossmans voordracht uit Uit de tijd vallen en naar gedichten van Nii Ayikwei Parkes, Jennifer Clement en Stefan Hertmans. Met improvisaties op cello door Ernst Reijseger. Nederlands/Engelstalig.

 • Winternachten 2015 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

  Writers Formerly Known as African

  Maaza Mengiste komt uit Ethiopië, maar emigreerde als kind naar de VS en studeerde in New York. Nii Ayikwei Parkes werd in Londen geboren uit Ghanese ouders. Uit de romans van beide auteurs spreekt een grote verbondenheid met het land van hun ouders. Waar bestaat die uit en in hoeverre is die bepalend voor hun werk en hun identiteit?
  Afrika-liefhebber David van Reybrouck leidt het gesprek; Toef Jaeger - biografe van de in Zuid-Afrika opgegroeide Henk van Woerden - leidt het programma in met een column over omgekeerde emigratie: van Nederland naar Afrika. Engelstalig.

 • Winternachten 2012

  Meet & Greet Afrikaanse auteurs in Dakota Theater

  Met: Adejoke Babington-Ashaye, Helon Habila, Kopano Matlwa, Nancy-Josee Ntumba Ciakudia, Nii Ayikwei Parkes, Vamba Sherif

  Dit jaar trekt Writers Unlimited tijdens het festival ook de stad in en organiseert informele ontmoetingen met de buitenlandse schrijvers op locatie. Op zaterdag 21 januari strijkt het festival neer in de studio van Theater Dakota, voor een Meet & Greet met de Afrikaanse auteurs Helon Habila (winnaar van de Commonwealth Writers Prize), Kopano Matlwa(dé rijzende ster in de Zuid-Afrikaanse literatuur) en Nii Ayikwei Parkes (dichter, schrijver en commentator op de BBC-radio).  Ook is er een muzikaal optreden van zangeres en advocate Adejoke Babington-Ashaye!

 • Winternachten 2012 – Winternacht 2

  Schrijvers dragen voor

  Genieten van het werk van de schrijvers voor wie u gekomen bent. Ze lezen voor uit oud en nieuw werk. Zonder opsmuk en zonder discussie, ingeleid door Nicole Terborg. Nederlands- en Engelstalig.

 • Winternachten 2012 – Winternacht 1

  Mad as Hell - part 2

  Hadjar Ben Miloud, Massih Hutak en Nii Ayikwei Parkes betreden achtereenvolgens het podium en schakelen voor een aantal minuten hun gevoel voor nuance, eventualiteiten, 'het zou misschien ook vanuit een ander perspectief bekeken kunnen worden' en andere voetnoten uit. Op dit podium spreekt de onderbuik van de literatuur. Het blijven natuurlijk geletterde dames en heren, dus verwacht een welbespraakte, gepassioneerde woordenlawine. Waarschuwing: niet voor de weekhartigen. Engels- en Nederlandstalig.